BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Iubitorii de artă din România pot admira lucrările artistei Lara Juravskaia din Rusia care expune la București.
Pe 22 decembrie, la Centrul Rus de Știință și Cultură din București, a fost lansată o expoziție de picturi a artistei Lara Juravskaia . Expoziția este sublim intitulată ”Nu poate fi nimic mai bun decât munții”. Prin lucrările sale, artista a încercat să arate publicului român punctul său de vedere asupra naturii pitorești a Carpaților.
Tablourile sale ilustrează peisajele românești.
Artist sensibil, Lara Juravskaia a reușit să transmită publicului din România nu numai frumusețea naturii, ci și spiritul și aroma unică a mediului românesc.
La evenimentul organizat de asociația publică ”Lumea noastră”, cu sprijinul reprezentanței Rossotrudnicestvo, au participat cursanții care învață limba rusă, studenții și elevii instituțiilor de învățământ din București, precum și compatrioții ruși.
Expoziția ”Nu poate fi nimic mai bun decât munții” poate fi văzută la Centrul Rus în fiecare zi de luni până vineri până pe 12 februarie a acestui an, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.
Anterior, președintele turc Tayyip Erdogan, în urma discuțiilor cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski la Istanbul, și-a exprimat sprijinul pentru așa-numita „Platformă Crimeea”. Potrivit acestuia, Ankara susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, poziția sa principială este de a nu recunoaște „anexarea” Crimeii
„Așa-numitul sprijin al Turciei pentru ”Platforma Crimeea” seamănă foarte mult cu faimoasa scenă din „Eneida” lui Virgil, când vrei să exclami la fel ca preotul troian: „Teme-te de greci chiar și când îți aduc daruri (Timeo danaos et dona ferentes). Erdogan are propriile interese de politică externă și în planurile sale, oricum ar evolua lucrurile, cu siguranță nu figurează păstrarea Crimeii pe orbita de influență a Kievului", a declarat Molohov pentru RIA Novosti.
El și-a exprimat siguranța că, având astfel de prieteni ca Turcia, Zelenski nici de dușmani nu are nevoie.
”Binecunoscuta „Platformă Crimeea”, cu participarea Ankarei, se va transforma rapid într-o covată spartă”, a adăugat Molohov
„Teme-te de greci, chiar și când îți aduc daruri” este o expresie latină, întâlnită pentru prima dată în poemul lui Virgil „Eneida”. Este folosită atunci când un cadou sau o faptă bună reprezintă un potențial pericol pentru cel care primește acest ajutor imaginar.
La rândul său, senatorul din partea regiunii Crimeea, membrul comitetului internațional al Consiliului Federației Serghei Țekov, a calificat poziția lui Erdogan drept încăpățânată și nerealistă.
"Prin pronunțarea repetată a acestei opinii, Crimeea nu se va întoarce în componența Ucrainei ... niciodată. Pe așa-numita ”Platformă Crimeea "poți spune de mii de ori cuvântul ”halva”, însă oricum nu-ți va fi mai dulce în gură și statutul actual al Crimeii ca parte integrantă a Rusiei nu se va schimba", - a declarat el pentru RIA Novosti.
Comentând afirmațiile președintelui Turciei, deputatul Dumei de Stat Ruslan Balbek a opinat că Erdogan a spus ceea ce voia să audă Zelenski.
"Dar asta nu înseamnă că vorbele vor fi urmate de fapte, pentru că, sincer vorbind, Vladimir Zelenski, ca vârstă, i s-ar potrivi ca fiului Erdogan. Poate că președintele turc a vrut doar să-i spună ceva încurajator tânărului politician", a declarat Balbek pentru RIA Novosti.
Deputatul a mai amintit că Crimeea este deja la locul ei - în Rusia, iar locuitorii săi baștinași „sunt în Crimeea și nu în teritoriile adiacente”. Summitul ”Platformei Crimeea” este programat pentru 23 august. Kievul vrea să discute acolo problema „reîntoarcerii” peninsulei. Ucraina a propus unui șir de țări, inclusiv Turcia, Franța, Marea Britanie, Germania, Canada și Statele Unite, să se alăture Platformei.
În octombrie, Erdogan a declarat că Ankara nu recunoaște Crimeea ca regiune a Rusiei și intenționează să-i sprijine pe tătarii din Crimeea împreună cu Ucraina. Peninsula i-a cerut liderului turc să nu facă concluzii pripite cu privire la statutul regiunii și să o viziteze personal pentru a se asigura că Crimeea aparține Rusiei.
Președintele Ucrainei, Vldimir Zelenski, se află într-o vizită la Istanbul ca parte a unei reuniuni a Consiliului de cooperare turco-ucrainean la cel mai înalt nivel.
În cadrul discuțiilor cu președintele ucrainean, Recep Tayyip Erdogan a susținut platforma internațională „Platformei Crimeea”. Potrivit lui Erdogan, „Platforma Crimeii” este concepută pentru a „uni” pământurile ucrainene.
Liderul turc a spus că Ankara pledează pentru „integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, iar „poziția sa principială este nerecunoașterea anexării Crimeei”.
Erdogan a adăugat că Turcia consideră că "creșterea nivelului de trai al tătarilor din Crimeea, care au fost forțați să părăsească patria lor, <...> este o" obligație istorică și umanitară".
Vineri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au rămas în contact cu Rusia, Ucraina, precum și cu aliații săi europeni cu privire la situația actuală din estul Ucrainei. Potrivit acesteia, o conversație cu Rusia a avut loc recent la nivelul Ministerului Apărării și al Departamentului de Stat.
„Nu există contacte cu reprezentanții SUA în Ucraina la nivelul miniștrilor de Externe și ai Apărării și astfel de contacte nu sunt planificate. Contactele care au avut loc în urmă cu aproximativ 7-10 zile au fost realizate la alte niveluri și prin diferite canale”, a precizat Riabkov.
Potrivit Ministrului adjunct de Externe, Moscova așteaptă ca SUA să ia măsuri eficiente pentru a reduce politica Kievului de escaladare a tensiunilor.
Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.
Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.
Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.