Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой

Zaharova intervine ferm, americanii sunt luați la întrebări după manifestările din Rusia

919
(reînnoit 07:37 24.01.2021)
Maria Zaharova: ”Ipocrizie! Ipocrizia este un instrument al diplomației americane, aveți grijă de propriile probleme și nu vă mai băgați în afacerile interne ale altor state. Colegii americani vor trebui să se explice în fața MAE rus”

BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik. Pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova, a fost publicată o ciudată ”informare” despre manifestările stradale care au avut – sau trebuiau să aibă loc - în Rusia, în Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe importante.

Ciudat este că informarea viza elemente ciudate: ora de începere, locul de întâlnire al manifestanților și traseul ”protestului”.

Este ciudat, pentru că o simplă informarea a americanilor aflați în vizită în Rusia (cam puțini, acum, în pandemie, iarna totuși!) nu avea sens să conțină toate aceste elemente, care mai degrabă duc cu gândul la altceva: încurajare și chiar instigare!

Sau, altfel spus, un mesaj pentru protestatari de tip ”SUA e cu ochii pe voi, vă urmărim pas cu pas, vă ținem spatele”.

Ce rațiune ar avea acele detalii despre proteste din nordul Siberiei sau din îndepărtata republică Buryată? Sunt turiști americani acum pe acolo, pentru care Ambasada SUA trebuia să își facă griji și să-i avertizeze despre proteste?! Evident, nu! Și, atunci?...

”Nici organizatorii nu au anunțat astfel de planuri”

De aceeași părere, că postarea Ambasadei SUA nu are un rol preventiv pentru turiștii americani, ci cu totul alt scop, este și purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova.

”Ieri Ambasada SUA la Moscova a publicat ′′rute pentru proteste′′ în orașele ruse și a dat informații despre ′′mersul la Kremlin". Ce a fost: informare sau instrucțiuni?”, întreabă Zaharova, subliniind alt aspect ciudat: ”Nici organizatorii nu au anunțat astfel de planuri”.

Și, apropo mult mediatizatul incident de la Washington, diplomatul rus întreabă:

”Vă puteți imagina ce ar fi început dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi publicat o hartă a rutelor de protest care indicau punctul final, de exemplu, la Capitoliu?!”.

Răspunsul îl dă tot ea, pe baza experienței de până acum – dacă Ambasada rusă ar fi făcut așa ceva, s-ar fi produs ”isteria globală a politicienilor americani, inclusiv sloganuri rusofobe, amenințări cu sancțiuni și expulzarea diplomaților ruși”.

Acum, Maria Zaharova le transmite un mesaj ferm celor de la Ambasada SUA din Moscova: ”Colegii americani vor trebui să se explice în Piața Smolensk” – adică la sediul MAE rus.

Deci, o convocare a ambasadorului american pentru a da explicații cu privire la cele publicate și a implicării în manifestările stradale și dezordinile provocate în Rusia.

”Ipocrizia este un instrument al diplomației americane!”

Dar Maria Zaharova le răspunde celor de la Ambasada SUA și cu propriile lor afirmații: ”Am verificat ce ați scris (U.S. Embassy Moscow) pe 6 ianuarie în timpul protestelor de la Washington și după ocuparea Capitoliului. Destul de ciudat, nu ați scris nimic. Nu și-au îndemnat cetățenii la proteste pașnice, nu au condamnat uciderea a 5 persoane și reținerea a peste 100”.

”Dar pe 8 ianuarie, ambasadorul J. Sullivan a numit ce s-a întâmplat ′′atac criminal": ′′Un atac brutal și criminal asupra clădirii Capitoliului este o reamintire serioasă a cât de important este să apreciem și să apărăm principiile de bază ale structurii republicii noastre consacrate în Constituție, inclusiv dreptul la vot, libertatea de exprimare și adunarea pașnică. Puterea unei mulțimi agresive nu este niciodată și nu a făcut parte din sistemul nostru constituțional".

Acesta a fost mesajul ambasadorului SUA după protestele de la Washington, iar Zaharova îi aruncă acum în față: ”Toată planeta a văzut că guvernul vostru a transformat protestul pașnic în ”non-pașnic”, când poliția a început să împuște manifestanți”.

Deci, guvernul SUA a numit acțiunile protestatarilor pașnici americani ”un atac asupra democrației”, scrie Zaharova, transmițând un mesaj fără echivoc:

”Ipocrizia este un instrument al diplomației americane, care a devenit deosebit de periculos în perioada epidemiei de COVID! ”, declară Zaharova, încheind cu cel mai potrivit mesaj pentru reprezentanții politici ai SUA, oriunde s-ar afla: ”Aveți grijă de propriile probleme și nu vă mai băgați în afacerile interne ale altor state”.

919
Tagurile:
Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova: Se încearcă discreditarea luptei Rusiei împotriva COVID-19
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Zaharova: Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu SUA

Tancul rusesc T-90 devine un „monstru” - spune o revistă americană de specialitate

201
(reînnoit 07:00 04.03.2021)
Modernizarea tancului rusesc T-90 și actualizarea acestuia la versiunea T-90M îl fac un tanc „monstru”, după cum l-a descris revista National Interest, care a prezentat îmbunătățirile aduse maşinii de luptă.

BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik.  Revista americană National Interest a evaluat modernizarea tancului rusesc T-90 la versiunea T-90M, apreciind că maşina devine un „monstru” din ce în ce mai „mortal” pe zi ce trece.

T-90M este o versiune modernizată a T-90 care datează de la începutul anilor 1990, venind cu o serie de îmbunătățiri ale performanței și modificări ale designului. Elementele îmbunătăţite sunt turela, sistemul de control al focului, armura, trăgătorul și motorul.

Noul tun 2A46M-5 poate să tragă mai multe tipuri de muniție, inclusiv runde antitanc High Explosive (HEAT-FS) și High Explosive Fragmentation (HE-FRAG), precum și rachete antitanc ghidate.

Sistemul de protecție ERA Relikt, tehnologia rusească ERA de a treia generație, oferă o protecție îmbunătățită cu până la 50% împotriva anumitor tipuri de proiectile, inclusiv rachete antitanc ghidate.

Motorul V-92S2F de 1.130 cai putere, care înlocuiește originalul V-84MS de 840 cai putere al T-90, oferă un raport mai favorabil putere-greutate.

„Pe scurt, T-90M este semnificativ mai rapid, mai mortal și mai rezistent decât predecesorii săi”, conchide recenzia, citată de Sputnik France. 

Revista amintește că, până la mijlocul anilor 2020, forțele armate ruse intenționează să-și modernizeze flota existentă de tancuri T-90 și T90A la T-90M, iar campania de modernizare T-90 face parte dintr-un proiect și mai ambițios: T-14 Armata.

T-90M a fost dezvoltat de compania rusească de armament Uralsvagonzavod. Potrivit proiectanţilor, acesta este cel mai bun produs al categoriei T-90, fiind cel mai potrivit pentru lupta modernă.

201
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc rusesc
Tematic
În Rusia au început testările singurului tanc ușor plutitor din lume
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Un submarin? Nu, un tanc rusesc T-72, care dispare sub apă - VIDEO spectaculos

Загрузка...
Karin Kneissl

Fostul ministru de Externe al Austriei, înaintată pentru o funcție la Rosneft

147
Fostul ministru de Externe al Austriei, Karin Kneissl, a fost propusă pentru poziția de membru a consiliului de directori al companiei ruse Rosneft.

BUCUREȘTI, 3 mar – Sputnik. Guvernul Rusiei a înaintat pe fostul ministru al Afacerilor Externe al Austriei, Karin Kneissl, în calitate de directorul independent în consiliul de directori al Rosneft, potrivit unei dispoziții publicate site-ul executivului rusesc.

Sputnik V
© Sputnik / Алексей Даничев

“A se înainta în calitate de candidați pentru poziția de reprezentanți ai Federației Ruse în consiliul de directori și comisia de audit al societății publice de acțiuni “Compania Petrolieră Rosneft” (Moscova), conform anexei”, se menționează în document.

În lista candidaților din partea guvernului Rusiei, în calitate de director independent este menționată și Karin Kneissl, fără indicarea funcției. Din 2017, până în 2019, aceasta a condus Ministerul Afacerilor Externe al Austriei. De asemenea, aceasta are titlul de doctor în drept. Kneissl nu face parte din actuala componență a consiliului de directori.

De asemenea, în lista candidaților sunt prezenți vicepremierul Aleksandr Novak, consilierul președintelui rus, Maxim Oreșkin, șeful Rosneft, Igor Secin. În calitate de directori independenți sunt propuși: directorul executiv al Nord Stream 2 AG, Matthias Arthur Warnig, președintele consiliului de administrare Marcuard Holding Limited, Hans-Jörg Rudloff, președintele comitetului de acționari ai Nord Stream AG, Gerhard Schröder. Toți aceștia sunt membri ai actualului consiliu de directori ai Rosneft.

147
Tagurile:
Rosneft, Rusia, Karin Kneissl
Tematic
Austria prelungește carantina până pe 24 ianuarie
Austria, dispusă să devină o platformă de negocieri între SUA și Rusia
Reguli noi pentru intrare în Austria, în contextul pandemiei COVID
Moscova negociază cu companii din Austria producția Sputnik V
Austria: 41 de decese, în scurt timp de la vaccinare cu BioNtech/Pfizer

Загрузка...
Luca Brand

Luca, cel mai tânăr motociclist de la capătul pământului

0
(reînnoit 09:31 04.03.2021)
Un băiețel român în vârstă de numai 11 ani, cuminte și talentat, are o pasiune mai puțin obișnuită pentru vârsta lui, care îi aduce numeroase satisfacții. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 4 mart – Sputnik. La vârsta la care alți băieți de vârsta lui se joacă pe calculator, tabletă sau telefon, Luca Brand reușește nu doar să stăpânească, dar și să mânuiască o motocicletă.

Are numai 11 ani. Luca este un copil născut la Brașov, care acum locuiește împreună cu părinții și sora mai mică în Namibia, unde se și antrenează, alături de tatăl său, care îi este nu doar părinte, ci și mentor și prieten de nădejde.

Reprezentanții Consulatului General al României în Cape Town l-au felicitat pe copil pentru curajul, tenacitatea și determinarea de care dă dovadă la vârsta lui.

”O mândrie să te admirăm și să te susținem la probele de motocross, alături de profesioniști”, au scris diplomații.

De asemenea, aceștia subliniază că micul Luca nu își uită originile românești și poartă cu mândri tricolorul României la competiții.

Acest lucru se poate vedea și în galeria foto de mai jos. 

0
Tagurile:
Motociclist

Загрузка...