Reuniunea trilaterală a liderilor Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului

La Kremlin au loc negocieri între Putin, Pașinean și Aliev

251
La Kremlin au loc negocieri între Vladimir Putin, Nikola Pașinean și Ilham Aliev, în problema regiunii Nagorno-Karabah.

BUCUREȘTI, 11 ian – Sputnik. La Kremlin au loc negocieri trilaterale dintre președintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul Armeniei, Nikola Pașinean, și președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev, pe subiectul problemei din Nagorno-Karabah.

Aliev și Pașinean au sosit la Moscova în această dimineață. Ultima întrevedere personală a celor doi oficiali a avut loc în luna februarie, la Munchen.

În ajunul reuniunii, Putin l-a salutat și l-a cuprins pe Aliev, apoi pe Pașinean. Liderii Armeniei și Azerbaidjanului nu și-au strâns mâna, însă s-au salutat verbal. Apoi, toți trei s-au așezat la masa ovală, la o distanță mare unul față de altul.

Președintele rus le-a mulțumit colegilor pentru disponibilitatea de a discuta procesul de realizare a acordului trilateral în problema Karabahului și următorii pași, care trebuie întreprinși pentru rezolvarea problemelor din regiune.

“Astăzi, mai întâi de toate, ar fi important să convenim asupra următorilor pași în direcțiile prioritare ale reglementării, menționate în declarația comună din 9 noiembrie a anului trecut. Mă refer la problemele legate de activitatea contingentului rus de menținere a păcii, cu specificarea liniilor de demarcare, rezolvarea problemelor umanitare, paza obiectelor patrimoniului cultural”, a adăugat Putin.

Președintele a anunțat că problemele restabilirii relațiilor economice, comerciale și a transportului, precum și deschiderea frontierelor în Nagorno-Karabah se vor afla în competența unui grup de lucru trilateral, coordonat de vicepremierii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului.

251
Tagurile:
Vladimir Putin, Kremlin, Azerbaidjan, Rusia, Armenia
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah (59)
Tematic
Ce armă a ajutat Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
Cum monitorizează pacificatorii ruși încetarea focului din Karabah
Nagorno-Karabah: Trupele ruse de menținere a păcii continuă să demineze orașul Stepanakert
Президент РФ В. Путин

Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”

91
(reînnoit 16:39 12.06.2021)
Președintele rus a subliniat că cercetătorii din Federația Rusă au obținut succes, creând în termene extrem de restrânse un vaccin sigur și eficient împotriva noului tip de infecție cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 12 iunie - Sputnik. Știința rusă s-a manifestat spectaculos în 2020, când oamenii de știință din țară au creat în mod triumfător vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului. O declarație în acest sens a  făcut sâmbătă președintele Rusiei Vladimir Putin. În opinia lui, soluțiile găsite deschid calea pentru apariția vaccinurilor și împotriva altor boli virale periculoase, scrie RIA Novosti.

Premiul de stat în domeniul științei și tehnologiei pentru anul 2020 a fost acordat creatorilor ”Sputnik V”. Acesta i-a revenit lui Aleksandr Gințburg, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei al Ministerului rus al Sănătății, lui Denis Logunov, șeful adjunct al Centrului pentru activitatea științifică și colonelului Serviciului Medical, Serghei Borisevici, șeful Institutului central de cercetări științifice 48 din cadrul trupelor de apărare NBC ale Forțelor Armate ruse.

"Forța științei ruse, a școlii științifice ruse s-a manifestat în mod clar anul trecut, când oamenii din întreaga lume așteptau salvarea de pandemia de coronavirus anume de la savanți. Și cercetătorii noștri au obținut succes, s-ar putea spune chiar triumf, au creat în cel mai scurt timp un vaccin sigur și eficient împotriva coronavirusului – ”Sputnik V ", - a subliniat Putin la ceremonia de înmânare a premiilor de stat la Kremlin.

Acest lucru, a spus președintele, i-a permis Rusiei nu numai să asigure disponibilitatea vaccinului pentru cetățenii săi, ci și să ofere asistență de importanță vitală altor state. "Și aceasta este responsabilitatea țării noastre în calitate de putere științifică de frunte în fața întregii lumi", a spus Putin.

„Voi sublinia: acest rezultat a fost obținut datorită cunoștințelor unice acumulate, inclusiv în cursul creării altor vaccinuri, de exemplu împotriva Ebola. Soluțiile găsite de oamenii de știință ruși deschid calea pentru apariția vaccinurilor mult așteptate împotriva multor alte boli virale periculoase ", a adăugat președintele Federației Ruse.

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” a fost deja aprobat în 67 de țări, cu o populație totală de peste 3,4 miliarde de oameni. ”Sputnik V” ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de aprobări primite de la autoritățile de reglementare guvernamentale. Eficacitatea vaccinului constituie 97,6%, în baza analizei datelor în privința a 3,8 milioane de cetățeni ruși vaccinați, ceea ce este mai mult decât arătau datele publicate anterior de revista medicală The Lancet (91,6%), a informat Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RDIF) și Centru de cercetare Gamalei.

91
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Kim Jong Un l-a felicitat pe Putin cu prilejul Zilei Rusiei
Maia Sandu l-a felicitat pe Vladimir Putin: Ce i-a transmis
Vladimir Putin, despre relațiile dintre Rusia și Statele Unite

Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

79
(reînnoit 14:39 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

© Sputnik / Алексей Никольский

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

79
Tagurile:
Ziua Rusiei

Загрузка...
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs