Drapelele Rusiei și României

Mesajul de Anul Nou al Ambasadei Rusiei în România

745
Diplomații ruși la București au transmis românilor că doresc cu sinceritate popoarelor celor două țări – Rusia și România – să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să se întoarcă la o viață normală.

BUCUREȘTI, 1 ian – Sputnik. Mesaj profund al diplomaților ruși la București cu prilejul Anului Nou. Aceștia au transmis că doresc cu sinceritate popoarelor țărilor noastre să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să revină la o viață normală, liberă de numeroase restricții sanitare, cu bucuriile și necazurile sale obișnuite.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin
© Sputnik / Руслан Кривобок

”Însă, pentru a obține aceasta, va trebui să muncim”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Diplomații spun că Rusia întâmpină Noul An cu o dispoziție optimistă. Eforturile SUA și aliaților lor cei mai apropiați de a sugruma Rusia cu sancțiuni ”cu sau fără vreun pretext”, nelegitime din punctul de vedere al dreptului internațional, rămân zădarnice.

Știința, industria și agricultura rusă răspund la aceasta cu realizări modeste, dar ponderabile în domeniul dezvoltării industriale și producției de alimente, substituirii importurilor, contracarării amenințărilor epidemice și consolidării apărării naționale.

Pe această cale, serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București a prezentat doar unele dintre cele mai remarcabile fapte.

Astfel, în decembrie 2020, în Rusia, unul printre primele state din lume, a început vaccinarea in masă, voluntară și gratuită împotriva COVID-19, cu vaccinul din Rusia ”Sputnik V”, elaborat de Institutul Gamaleia. În primul rând, această oportunitate au primit-o ”grupurile de risc”, în special, medicii lor eroici.

Referitor la ratele naționale de infectare cu COVID și de mortalitate din cauza acestei boli - la 100 de mii de locuitori - Rusia se află doar între locurile 50 și 60, printre țările lumii, cu o rată cu mult mai scăzută, față de SUA, Suedia, Turcia, Brazilia, Italia, Marea Britanie, majoritatea statelor UE.

Savanții ruși au elaborat, realizat și au înregistrat deja încă un vaccin anti-COVID – ”EpiVacCorona”. Urmează să apară și alte medicamente antivirale. Vaccinarea cu ”Sputnik V” a început în Argentina, Belarus, Serbia.

Vaccinul rus se achiziționează, și există planuri de a-l produce pe teritoriul Uniunii Euro-Asiatice, Indiei, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și mai multor alte state.

”Ne bucurăm să-i asigurăm pe prietenii noștri români de eficiența ridicată și inofensivitatea vaccinurilor rusești, în primul rând, Sputnik V”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Dovada cea mai bună în acest sens este lansarea unui proiect comun între cea mai mare companie farmaceutică europeană AstraZeneca și Institutul Gamaleia din Rusia, menit să creeze un nou vaccin anti-COVID-19. Directorul general al ”AstraZeneca”, Pascal Soriot a subliniat, cu prilejul semnării Memorandumului de colaborare, că ”ar dori să recunoască încă odată inteligența savanților ruși și munca minunată a Institutului Gamaleia. Și ne bucurăm foarte mult să ne unim forțele pentru a salva vieți nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume”.

În luna decembrie s-au înregistrat o serie de realizări remarcabile în domeniul aviației și cosmonauticii.

La 14 decembrie a avut loc o nouă lansare în spațiu a rachetei grele ”Angara -A5” care poate transporta pe orbită navele pilotate care urmează să fie utilizate pentru a ajunge pe Lună.

La 15 decembrie a decolat avionul de pasageri rus МС-21, dotat, în premieră pentru perioada post-sovietică, cu cele mai noi turboventilatoare cu o tracțiune de până la 18 tone, produse complet din componente autohtone și pe baza soluțiilor de proiectare autohtone.

La 16 decembrie a decolat noul avion de pasageri Il-114-300 destinat transporturilor regionale și capabil să aterizeze pe terenurile puțin amenajate și să funcționeze în condițiile de frig polar.

După lansarea centralei nucleare plutitoare rusești ”Akademik Lomonosov”, unice în lume, la începutului anului 2020, în toamnă a fost lansat la apă cel mai mare ”spărgător de gheață non-nuclear” „Viktor Cernomîrdin” - lungime – 147 m, lățime – 29 m. Continuă să se construiască o serie nouă de spărgătoare de gheață nucleare.

Toate acestea le permit rușilor să spere că Ruta Mării Nordului, care leagă Europa și Estul Asiei prin acvatoriul Arcticii ruse în viitorul apropiat va deveni cea mai mare arteră de transport din lume care funcționează pe tot parcursul anului. În 2020 a fost stabilit un record pentru numărul de curse care au folosit această rută de mare perspectivă, care, în ciuda recesiunii globale pandemice, a depășit nivelul anului 2019 cu aproape 40%.

Rusia respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington

Diplomații ruși spun că motivul pentru care au prezentat aceste lucruri îl reprezintă faptul că mass-media atât din România, cât și din Occident, în general, preferă să scrie despre Rusia ”nimic sau rău”.

În ceea ce privește, însă, testările reușite și trecerea la dispozitivul de luptă a noilor rachete hipersonice ruse, sistemele de laser etc, diplomații ruși la București nu insistă, dar subliniază, totuși, pe bună dreptate, că opiniei publice din România i se comunică în stilul unui thriller tendențios antirus.

”Notăm doar faptul că Rusia își consolidează apărarea pe teritoriul propriu național, propune Occidentului un dialog onest și egal, bazat pe respect reciproc, dar respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington și tentativele disperate ale conducerii NATO de a-și justifica dorința pasionantă pentru a majora cheltuielile militare - chiar în perioada pandemiei și a recesiunii! - învocând ”o amenințare rusă”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Rusiei la București.

Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București subliniază că, din păcate, până acum nu au auzit niciun răspuns inteligibil și constructiv la inițiativele concrete ale diplomației ruse, menite să prevină o nouă saturație a continentului european cu rachete de rază medie și scurtă, de data aceasta, mult mai destructive, să salveze Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian la nivelul Consiliului de Securitate al ONU în 2015, să păstreze Tratatul Cer Deschis care este recunoscut drept măsură unică de încredere chiar în Occident. Acest lucru este valabil și pentru diplomația românească...

”Cu alte cuvinte, Noul An 2021 să ne aducă și fericire nouă!”, se arată în finalul mesajului Ambasadei Ruse la București.

745
Tagurile:
Ambasada rusă
Сессия онлайн-форума «Давосская повестка дня 2021»

Putin: Lipsa accesului la vaccin reprezintă o amenințare globală

91
(reînnoit 20:25 27.01.2021)
Lipsa accesului la vaccin împotriva COVID-19 în țările sărace reprezintă o amenințare globală, consideră președintele Rusiei, Vladimir Putin.

BUCUREȘTI, 27 ian – Sputnik. Lipsa accesului la vaccinul împotriva coronavirusului într-un șir de state ar putea deveni o amenințare mondială comună, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un discurs rostit în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Заседание Высшего Евразийского экономического совета
© Sputnik / Алексей Никольский

“Observăm că vaccinarea în masă este accesibilă astăzi, mai întâi de toate, cetățenilor din țările dezvoltate, în timp ce sute de milioane de oamenii de pe planetă sunt privați chiar și de speranța de a primi o astfel de protecție. În practică, o astfel de inegalitate poate presupune o amenințare comună”, a spus Putin.

El a menționat că “epidemia se va prelungi, se va păstra, inclusiv focarele ei incontrolabile”. “Ea nu are frontiere, pentru infecție și pandemie nu există granițe, iată de ce trebuie să tragem niște concluzii din situația curentă, să propunem măsuri, îndreptate spre sporirea eficienței sistemului de monitorizarea a manifestărilor unor astfel de boli, a evoluțiilor unor astfel de situații”, a adăugat liderul rus.

91
Tagurile:
vaccin, Vladimir Putin
Tematic
Kremlinul a dezvăluit detaliile conversației dintre Putin și Biden
Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start
Vladimir Putin, mesaj clar și ferm pentru Joe Biden și SUA, chiar de la prima convorbire

Загрузка...
Запуск новейшей ракеты Авангард

Politolog militar despre decizia Rusiei și a Statelor Unite privind Tratatul New START

59
(reînnoit 16:58 27.01.2021)
Federația Rusă și Statele Unite au convenit să extindă Tratatul privind reducerea armelor strategice potrivit condițiilor înaintate de Moscova, a declarat Ministerul de Externe al Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Rusia și Statele Unite au decis să extindă Tratatul privind reducerea armelor strategice (New START) în baza condițiilor înaintate de Moscova. Acest lucru a fost anunțat jurnaliștilor de către ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov.

"Pe termenii noștri: pe o perioadă de cinci ani fără condiții prealabile, fără completări și "adăugări" de orice tip", a subliniat el.

Marți, președinții Federației Ruse și a Statelor Unite, Vladimir Putin și Joseph Biden, au purtat o conversație telefonică, în cadrul căreia și-au exprimat satisfacția față de schimbul de note privind încheierea acordului de prelungire a Tratatului New START.

Potrivit rapoartelor de la Casa Albă, Biden și Putin au ordonat angajaților lor să lucreze, în mod urgent, pentru a reuși să-l prelungească până la 5 februarie.

După cum rezultă din baza de date a Dumei de Stat, liderul rus a prezentat documentul pentru ratificare. În acordul privind prelungirea Tratatului New START este indicată o perioadă de prelungire de cinci ani – până la 5 februarie 2026.

Duma de Stat va examina proiectul de lege în cadrul sesiunii plenare de miercuri, a declarat Leonid Sluțki, șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei.

În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin, a remarcat că o astfel de decizie rapidă a liderilor celor două țări va aduce beneficii evidente.

"Anterior, a avut loc o conversație telefonică între președintele SUA, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, rezultatul căreia a fost decizia, în primul rând din partea Statelor Unite, de a fi de acord cu toate condițiile înaintate de Federația Rusă privind Tratatul New START. Adică prelungirea contractului fără nicio condiție. Se poate considera că o astfel de prelungire a avut loc, deoarece mecanismul de ratificare a acordului a fost lansat de ambele părți. După cum se spune, întrebarea este închisă. Cred că o soluție luată atât de rapid va fi benefică, în primul rând, pentru stabilizarea lumii. Pentru ca în viitor să existe o oportunitate nu de a distruge mecanismele de stabilizare, așa cum era sub cel de-al 45-lea președinte, Donald Trump, ci de a crea altele noi, care să asigure limitarea cursei înarmărilor", a spus Andrei Koșkin.

Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că părțile își vor reduce arsenalele nucleare astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.

În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite, el expiră pe 5 februarie 2021.

Pe data de 16 octombrie 2020, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus prelungirea Tratatului New START pentru un an fără nicio condiție. Ministerul de Externe al Federației Ruse a adăugat că Moscova propune nu numai prelungirea acordului, ci și este gata să își asume angajamentul, împreună cu SUA, de a îngheța numărul de focoase nucleare existente pentru un an.

Moscova a subliniat că acest lucru va fi posibil cu condiția ca această decizie, cu privire la o astfel de "înghețare", să fie luată reciproc și să nu fie însoțită de cereri suplimentare din partea Statelor Unite.

La rândul său, Washingtonul a insistat ca China să adere la tratat, dar ulterior s-a aflat că a abandonat aceste intenții.

59
Tagurile:
SUA, Rusia
Tematic
Vladimir Putin, mesaj clar și ferm pentru Joe Biden și SUA, chiar de la prima convorbire
SUA vor să negocieze prelungirea tratatului New Start cu Moscova
Putin și Biden au convenit asupra prelungirii New Start

Загрузка...
Refugiat sirian

Raport: Diviziunea profundă dintre bogați și săraci, la fel de mortală ca virusul

0
(reînnoit 20:51 27.01.2021)
După cum arată un raport recent al Oxfam, criza s-a încheiat pentru bogaţi, însă miliarde de oameni vor fi în sărăcie cel puțin un deceniu. Pandemia de Covid-19 crește inegalitatea economică în aproape toate țările simultan.

BUCUREŞTI, 27 ian – Sputnik. Raportul, numit „Virusul inegalității”, a fost publicat în ziua de deschidere a Forumului Economic Mondial de la Davos, care se desfășoară în mediul virtual anul acesta.

Raportul arată că cele mai bogate 1.000 de persoane de pe planetă și-au recuperat în doar nouă luni pierderile cauzate de coronavirus, însă „ar putea dura mai mult de un deceniu până când cei mai săraci din lume să se recupereze în urma impactului economic al pandemiei”.

„Sistemul economic denaturat permite unei elite super-bogate să adune bogăție în mijlocul celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune, în timp ce miliarde de oameni fac eforturi să supravieţuiască”, se spune în raport.

Creșterea inegalității înseamnă că ar putea dura cel puțin de 14 ori mai mult pentru ca persoanele care trăiesc în sărăcie să revină la starea dinainte de pandemie decât a fost nevoie pentru ca averea primilor 1.000 de miliardari să fie recuperată, arată Oxfam în raportul citat de RT. Bogăția totală a miliardarilor a atins 11,95 de trilioane de dolari în decembrie 2020, ceea ce este echivalentul cheltuielilor totale de recuperare din criza Covid-19 ale guvernelor G20.

Potrivit raportului, în cazul celor mai bogați oameni din lume averea le-a crescut cu jumătate de trilion de dolari de la începutul pandemiei. În același timp, pandemia a condus la cea mai gravă criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, sute de milioane de oameni fiind acum subocupați sau rămaşi fără muncă.

„Suntem martorii celei mai mari creșteri a inegalității de când au început să se înregistreze cifrele în acest sens. Diviziunea profundă dintre bogați și săraci se dovedește a fi la fel de mortală ca virusul”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.
0
Tagurile:
Sărăcie
Tematic
FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
ONU: Peste un miliard de oameni pot ajunge în sărăcie extremă
Două milioane de familii riscă sărăcia în Marea Britanie
Un număr covârșitor de români consideră că a crescut sărăcia

Загрузка...