Drapelele Rusiei și României

Mesajul de Anul Nou al Ambasadei Rusiei în România

760
Diplomații ruși la București au transmis românilor că doresc cu sinceritate popoarelor celor două țări – Rusia și România – să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să se întoarcă la o viață normală.

BUCUREȘTI, 1 ian – Sputnik. Mesaj profund al diplomaților ruși la București cu prilejul Anului Nou. Aceștia au transmis că doresc cu sinceritate popoarelor țărilor noastre să lase în urmă vremurile sumbre ale pandemiei și să revină la o viață normală, liberă de numeroase restricții sanitare, cu bucuriile și necazurile sale obișnuite.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin
© Sputnik / Руслан Кривобок

”Însă, pentru a obține aceasta, va trebui să muncim”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Diplomații spun că Rusia întâmpină Noul An cu o dispoziție optimistă. Eforturile SUA și aliaților lor cei mai apropiați de a sugruma Rusia cu sancțiuni ”cu sau fără vreun pretext”, nelegitime din punctul de vedere al dreptului internațional, rămân zădarnice.

Știința, industria și agricultura rusă răspund la aceasta cu realizări modeste, dar ponderabile în domeniul dezvoltării industriale și producției de alimente, substituirii importurilor, contracarării amenințărilor epidemice și consolidării apărării naționale.

Pe această cale, serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București a prezentat doar unele dintre cele mai remarcabile fapte.

Astfel, în decembrie 2020, în Rusia, unul printre primele state din lume, a început vaccinarea in masă, voluntară și gratuită împotriva COVID-19, cu vaccinul din Rusia ”Sputnik V”, elaborat de Institutul Gamaleia. În primul rând, această oportunitate au primit-o ”grupurile de risc”, în special, medicii lor eroici.

Referitor la ratele naționale de infectare cu COVID și de mortalitate din cauza acestei boli - la 100 de mii de locuitori - Rusia se află doar între locurile 50 și 60, printre țările lumii, cu o rată cu mult mai scăzută, față de SUA, Suedia, Turcia, Brazilia, Italia, Marea Britanie, majoritatea statelor UE.

Savanții ruși au elaborat, realizat și au înregistrat deja încă un vaccin anti-COVID – ”EpiVacCorona”. Urmează să apară și alte medicamente antivirale. Vaccinarea cu ”Sputnik V” a început în Argentina, Belarus, Serbia.

Vaccinul rus se achiziționează, și există planuri de a-l produce pe teritoriul Uniunii Euro-Asiatice, Indiei, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și mai multor alte state.

”Ne bucurăm să-i asigurăm pe prietenii noștri români de eficiența ridicată și inofensivitatea vaccinurilor rusești, în primul rând, Sputnik V”, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la București.

Dovada cea mai bună în acest sens este lansarea unui proiect comun între cea mai mare companie farmaceutică europeană AstraZeneca și Institutul Gamaleia din Rusia, menit să creeze un nou vaccin anti-COVID-19. Directorul general al ”AstraZeneca”, Pascal Soriot a subliniat, cu prilejul semnării Memorandumului de colaborare, că ”ar dori să recunoască încă odată inteligența savanților ruși și munca minunată a Institutului Gamaleia. Și ne bucurăm foarte mult să ne unim forțele pentru a salva vieți nu numai în Rusia, ci și în întreaga lume”.

În luna decembrie s-au înregistrat o serie de realizări remarcabile în domeniul aviației și cosmonauticii.

La 14 decembrie a avut loc o nouă lansare în spațiu a rachetei grele ”Angara -A5” care poate transporta pe orbită navele pilotate care urmează să fie utilizate pentru a ajunge pe Lună.

La 15 decembrie a decolat avionul de pasageri rus МС-21, dotat, în premieră pentru perioada post-sovietică, cu cele mai noi turboventilatoare cu o tracțiune de până la 18 tone, produse complet din componente autohtone și pe baza soluțiilor de proiectare autohtone.

La 16 decembrie a decolat noul avion de pasageri Il-114-300 destinat transporturilor regionale și capabil să aterizeze pe terenurile puțin amenajate și să funcționeze în condițiile de frig polar.

După lansarea centralei nucleare plutitoare rusești ”Akademik Lomonosov”, unice în lume, la începutului anului 2020, în toamnă a fost lansat la apă cel mai mare ”spărgător de gheață non-nuclear” „Viktor Cernomîrdin” - lungime – 147 m, lățime – 29 m. Continuă să se construiască o serie nouă de spărgătoare de gheață nucleare.

Toate acestea le permit rușilor să spere că Ruta Mării Nordului, care leagă Europa și Estul Asiei prin acvatoriul Arcticii ruse în viitorul apropiat va deveni cea mai mare arteră de transport din lume care funcționează pe tot parcursul anului. În 2020 a fost stabilit un record pentru numărul de curse care au folosit această rută de mare perspectivă, care, în ciuda recesiunii globale pandemice, a depășit nivelul anului 2019 cu aproape 40%.

Rusia respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington

Diplomații ruși spun că motivul pentru care au prezentat aceste lucruri îl reprezintă faptul că mass-media atât din România, cât și din Occident, în general, preferă să scrie despre Rusia ”nimic sau rău”.

În ceea ce privește, însă, testările reușite și trecerea la dispozitivul de luptă a noilor rachete hipersonice ruse, sistemele de laser etc, diplomații ruși la București nu insistă, dar subliniază, totuși, pe bună dreptate, că opiniei publice din România i se comunică în stilul unui thriller tendențios antirus.

”Notăm doar faptul că Rusia își consolidează apărarea pe teritoriul propriu național, propune Occidentului un dialog onest și egal, bazat pe respect reciproc, dar respinge limbajul de ultimatumuri impus de Washington și tentativele disperate ale conducerii NATO de a-și justifica dorința pasionantă pentru a majora cheltuielile militare - chiar în perioada pandemiei și a recesiunii! - învocând ”o amenințare rusă”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Rusiei la București.

Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la București subliniază că, din păcate, până acum nu au auzit niciun răspuns inteligibil și constructiv la inițiativele concrete ale diplomației ruse, menite să prevină o nouă saturație a continentului european cu rachete de rază medie și scurtă, de data aceasta, mult mai destructive, să salveze Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind dosarul nuclear iranian la nivelul Consiliului de Securitate al ONU în 2015, să păstreze Tratatul Cer Deschis care este recunoscut drept măsură unică de încredere chiar în Occident. Acest lucru este valabil și pentru diplomația românească...

”Cu alte cuvinte, Noul An 2021 să ne aducă și fericire nouă!”, se arată în finalul mesajului Ambasadei Ruse la București.

760
Tagurile:
Ambasada rusă
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков

Peskov, despre perspectivele relațiilor ruso-americane

50
(reînnoit 17:20 21.06.2021)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pragmatismul și luciditatea sunt elementele cheie în relațiile cu Statele Unite.

BUCUREȘTI, 21 iun - Sputnik. Declarațiile părții ruse despre o atitudine constructivă la summitul președinților Federației Ruse și Statelor Unite nu înseamnă un refuz al unei evaluări modeste a relațiilor dintre cele două țări, în care principalul lucru este pragmatismul, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„Declarațiile președintelui (Vladimir Putin) despre o atitudinea constructivă în timpul summitului ( de la Geneva din 16 iunie) nu indică faptul că ne-am îndepărtat de la evaluarea lucidă a relațiilor noastre bilaterale cu Statele Unite. În aceste relații, elementele cheie sunt pragmatismul și luciditatea. Ambele ne vorbesc despre faptul că rezultatele pozitive ale summitului nu indică deloc că SUA vor renunța la politica de izolare a Rusiei. Suntem conștienți, acest lucru a fost și va continua să fie”, a menționat Peskov. 

Kremlinul știe despre viitoarele posibile sancțiuni ale SUA și i-a în calcul opțiunile, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Știm despre viitoarele sancțiuni, despre posibilele sancțiuni care au fost codificate. De fapt, adevărul este că unele sancțiuni sunt codificate, iar introducerea lor nici nu depinde de voința președintelui SUA, a spus Peskov reporterilor.

Potrivit lui, Kremlinul a auzit declarații despre „Nord Stream„ imediat după summit, "despre faptul că America va continua o astfel de linie îndreptată împotriva acestui proiect".

„Ne vom continua munca, sperăm că cel puțin putem continua să lucrăm în cadrul dialogului cu americanii, dar, desigur, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri europeni în ceea ce privește finalizarea acestui proiect și lansarea acestuia cât mai curând posibil ", a precizat Peskov.

Washingtonul, cu politica sa de sancțiuni, demonstrează constanță și imprevizibilitate în același timp, Rusia dorește stabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

„În ceea ce privește aspirațiile sale de sancțiuni și dependența de sancțiuni, de fapt, Washingtonul demonstrează constanță și în același timp imprevizibilitate. Până acum, într-adevăr, o cantitate justă de imprevizibilitate. Doar acele sancțiuni care sunt codificate sunt previzibile ", a declarat Peskov reporterilor.

Potrivit acestuia, partea rusă analizează situația și i-a în calcul mai multe opțiuni. După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ambele părți au vorbit în mod repetat despre dorința de previzibilitate și stabilitate în relațiile bilaterale. „Avem cu adevărat nevoie de previzibilitate”, a subliniat Peskov.

Kremlinul nu vede încă niciun motiv pentru a-și schimba abordarea față de Statele Unite ca fiind un stat neprietenos, deoarece este necesar să așteptăm punerea în aplicare a deciziilor liderilor rus și american Vladimir Putin și Joe Biden, a declarat secretarul de presă al președintele rus Dmitri Peskov.

"Șefii de stat încă nu au ocazia să vorbească despre detalii din cauza presiunii constante a timpului, vorbesc conceptual și într-un anumit cadru. Detaliile sunt apoi discutate la nivel de lucru. Prin urmare, înaite ca această implimentare să dobândească un caracter eficient, înainte de a vedea unele rezultate ale acestei implementări, nu există motive pentru a schimba abordările ", le-a spus Peskov reporterilor.

Anterior, el a declarat pentru RIA Novosti că nu există motive pentru excluderea Statelor Unite din țărilor „neprietenoase” în raport Rusia.

Cabinetul de miniștri al Federației Ruse a aprobat anterior lista statelor neprietenoase, lista cuprinde două țări: Statele Unite și Republica Cehă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat pentru RIA Novosti că Moscova nu va întroduce fără discriminare nicio țară pe lista neprietenoasă, decizia va fi precedată de o analiză profundă, iar lista poate fi revizuită în timp. Potrivit ministrului, aceasta nu va fi o hârtie „moartă”: lista „va fi, desigur, revizuită” pe măsură ce se dezvoltă relațiile cu statul respectiv.

De asemenea, secretarul de presă prezidențial a explicat că la întrunirea șefilor de stat se ajunge la o înțelegere... unde este inutil să vorbești și unde este necesar.

"Înțelegând faptul unde suntem în dezacord categoric unul cu celălalt și înțelegând unde putem acționa în deplină unanimitate. Dar orice înțelegere stă în aer fără implementare, fără a crea mecanisme de lucru adecvate și fără un acord de fond", a precizat Peskov. 

Prima întâlnire dintre Putin și Biden a avut loc miercuri la Geneva, negocierile au durat 4,5 ore, inclusiv o pauză. În urma discuțiilor, liderul rus a spus că a fost de acord cu președintele SUA să înceapă consultări privind stabilitatea strategică la nivel interdepartamental. Potrivit acestuia, ambele țări își dau seama că poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume.

În plus, șefii de stat au adoptat o declarație comună. În aceasta se vorbește despre angajamentul Moscovei și Washingtonului față de principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui dezlănțuit niciodată. Același principiu a fost fixat de liderii URSS și ai Statelor Unite la întâlnirea de la Geneva din 1985.

50
Tagurile:
Rusia, SUA, Kremlin

Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova: Americanii au nevoie de agitație pentru a rezolva propria problemă

274
(reînnoit 08:57 21.06.2021)
Legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor este comentată de ambasadoarea Maria Zaharova

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Anunțarea de către Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a unor posibile noi sancțiuni pentru Rusia legate de așa zisa otrăvire a lui Aleksei Navalnîi a făcut-o pe purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, să reacționeze.

Ambasadoarea rusă a confirmat că ”există rapoarte de la Washington despre pregătirea unui nou pachet de sancțiuni împotriva țării noastre” și că acestea, conform ”oficialilor locali” ar viza Nord Stream 2, legând marea investiție de cazul Navalnîi.

”Răspunsul nostru logic a urmat întotdeauna acțiunilor ilegale ale Statelor Unite”, spune Zaharova, remarcând că ”este ciudat faptul că, la Washington, unor oameni le place atât de mult cursa de obstacole sub formă de carusel”.

Absurdă este însă legarea mega proiectului ruso-european Nord Stream 2 de cazul controversat al unui infractor (condamnat de justiție).

”În ceea ce privește legătura proiectului economic – la care participanți sunt operatori privați și state independente - cu Navalnîi, ideologii americani s-au expus: au nevoie de toată agitația în jurul presupusei otrăviri ca instrument pentru rezolvarea problemelor propriei lor non competitivități”, a comentat Maria Zaharova.

Ieri, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, a declarat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând-o pentru ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi.

”Suntem pe cale să pregătim o altă serie de sancţiuni care să fie aplicate în această situaţie”, a declarat Jake Sullivan.
274
Tagurile:
SUA, Americani, Maria Zaharova

Загрузка...