Masa de Anul Nou

Masa festivă de Anul Nou în Rusia: ce feluri de mâncare se gătesc

283
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București ne duc într-o călătorie culinară pe meleagurile Rusiei, prezentându-ne felurile de mâncare ce se gătesc acum sau care se puneau pe masa de Anul Nou în vremuri mai îndepărtate.

BUCUREȘTI, 28 dec – Sputnik. Anul Nou este un moment sărbătorit cu mare fast pretutindeni în lume. Cum este, însă, acesta, sărbătorit în Rusia? Iată o întrebare la care reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București au dat un răspuns într-o manieră interesantă și atrăgătoare.

Mai exact, aceștia ne duc, prin intermediul cuvintelor și al imaginilor, într-o călătorie pe meleagurile Rusiei, de unde vom afla ce cuprinde masa festivă de Anul Nou.

Aflăm, așadar, că stră-stră-străbunicile din Rusia adorau terciul de făină numit kulaga. Acest fel de mâncare era preparat din făină de secară, malț și fructe de padure.

Aluatul Kaluga era de asemenea popular. Pentru acest fel de mâncare asemănător gemului, se amestecau două pahare de pesmet de secară măcinată, 1 pahar de sirop de zahăr, condimente - scorțișoară, cuișoare, cardamom.

În epoca lui Iaroslav cel Înțelept și a lui Vladimir Monomah, sterletul umplut cu ciuperci în stil regal era un fel de mâncare preferat. După opărire, se scoteau toate măruntaiele din pește și se ungea carcasa cu lămâie și piper, unse cu piure de fructe de pădure, precizează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București .

Pe vremea lui Petru I, care de fapt a decis să sărbătorească Anul Nou în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie, Revelionul era numit ”generos”.

În această zi, era pregătită nu doar ”marea masă” pentru nobilime, ci și masa bogată cu mâncăruri pentru oamenii de rând.

La arcurile de triumf special construite erau expuse mâncăruri, cuve de vin și bere.

Principalul fel de mâncare al mesei de Anul Nou din palatul imperial erau porcii umpluți cu terci de hrișcă și gâștele coapte cu varză sau mere.

În perioada sovietică, masa de Anul Nou nu era rafinată dar era considerată bogată. Cartofi fierți combinați cu hering presărat cu inele de ceapă a devenit un fel de mâncare tradițional festiv. În anii 1950, jeleul, heringul sub straturi de legume și șprote baltici au apărut pe mese. A început cel de-al doilea val de popularitate al salatei Olivier - cu parizer în loc de carne de crab și măcrișe de alun.

283
Tagurile:
Rusia, Anul Nou
Tematic
Cele mai dăunătoare feluri de mâncare de Anul Nou
Peskov a vorbit despre planurile lui Putin pentru Anul Nou
Cum alegi cadoul perfect de Anul Nou și care ar fi darul greșit
Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe

Lavrov a avertizat despre pericolul cenzurii în SUA

45
(reînnoit 13:48 18.01.2021)
În pactele și deciziile OSCE, adoptate la cel mai înalt nivel, pe care Occidentul le citează permanent, este prevăzut angajamentului statului de a asigura pe teritoriul său liberal acces la informație, a subliniat Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Accesul la informație este garantat de o multitudine de decizii OSCE, pacte internaționale cu privire la drepturile politice ale cetățenilor, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, comentând situația jurnaliștilor din Letonia.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Jurnaliștii, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Letonia, sunt acuzați de încălcarea articolului cu privire la regimul de sancțiuni al UE. La domiciliul acestora au avut loc percheziții și le-a fost impusă interdicția de a părăsi țara. Acuzațiile au fost aduse în temeiul articolului 84 al Codului Penal al Letoniei – încălcarea regimului de sancțiuni al UE, faptă care prevede pedepse de la amendă, până la privațiune de libertate. Sputnik Letonia și Baltnews sunt legate de grupul media AIP Rossiya Segodnya. În același timp, jurnaliștii care colaborează cu aceste instituții de presă nu sunt angajați, ci autori independenți. În Rusia, în cadrul proiectului “Nu-i lăsăm pe ai noștri”, în susținerea jurnaliștilor letoni, a fost lansată o largă campanie informare.

“În realitate, întreprindem niște pași foarte serioși, discutăm pe acest subiect la ședințele săptămânale. Depunem un efort nu doar pentru că trebuie să ne declarăm dezacordul cu astfel de încălcări grave ale legislației naționale și ale angajamentelor internaționale, ci și pentru că trebuie să activăm mecanismele internaționale”, a spus Lavrov.

Potrivit lui, Rusia deja a depus declarații respective la ONU, OSCE, Consiliul Europei și își va continua activitatea în această direcție. “Însă atunci când se întâmplă astfel de lucruri, când avem niște dovezi incontestabile ale încălcării grave a libertății presei, însoțită cu amenințări cu dosare penale, atunci aceste mecanisme care există în formule de apărare a drepturilor omului în cadrul ONU, unde există mai mult raportori în diverse aspecte ale încălcării drepturilor omului, și în Consiliul Europei există un comisar special pentru libertatea presei, și în OSCE, de asemenea, aceștia nu pot justifica ceea ce se întâmplă în Letonia și în țările baltice vecine. Iată de ce ei ne expediază scrisori”, a adăugat Lavrov.

„Însă noi vrem să activăm mecanismele care există în convențiile respective și care cer fiecărui stat să elimine astfel de încălcări și mecanismele trebuie aplicate până la încetarea acestor încălcări. Iată aici, colegii noștri din structurile multilaterale sunt dispuși într-o măsură mai mică să lupte pentru adevăr, atunci când este vorba de presa de limba rusă. De fapt, în cazul Letoniei, limba rusă este nativă, fie este utilizată de aproximativ jumătate din populația Letoniei, 40 la sută – la sigur. Pentru a da dovadă de o astfel de lipsă de respect față de proprii cetățeni, trebuie să ai o orientare politică specifică”, a subliniat ministrul rus.

Lavrov a adăugat că Rusia continuă “să ceară din partea structurilor internaționale niște acțiuni clare”. “Însă, în paralel vrem să mobilizăm organizațiile neguvernamentale, care au tot dreptul să se adreseze în justiție. Refuzul instanțelor de judecată le oferă dreptul să se adreseze la CEDO, care de câteva ori a vizat subiectele presei, chiar dacă nu au existat astfel de precedente”, a explicat șeful diplomației rusești.

Lavrov a mai adăugat că CEDO “trebuie să privească acum la situația care nu poate fi supusă unei interpretări duble”.

“Este într-atât de evidentă, încât nu cred că instanța are nevoie de o examinare îndelungată pentru a emite o hotărâre. Deja lucrăm cu experții în dreptul internațional”, a spus ministrul.

Potrivit șefului diplomației ruse, în acest sens urmează să fie utilizată Fundația pentru apărarea drepturilor compatrioților, care va ajuta inclusiv jurnaliștii.

“Reconfirm sprijinul nostru pentru Sputnik nu pentru că este o instituție medie rusească sau creată de presa rusească, ci pentru că cetățenii oricărei țări, inclusiv cetățenii Letoniei, au tot dreptul la surse de informare alternative. Accesul la informație este garantat de multiple decizii ale OSCE, pactul internațional cu privire la drepturile politice ale cetățenilor”, a subliniat ministrul de Externe.

Potrivit Lavrov, situația legată de Donald Trump, președintele american “a fost călcat în picioare recent în SUA în condițiile unei tăceri sau comentarii vagi din partea aliaților”. “Nu e vorba atât de Trump, cât despre faptul că statul a eșuat în modul cel mai grav în realizarea angajamentelor pe care le are în asigurarea accesului la informație”, a explicat Lavrov.

“În pactele și deciziile OSCE, adoptate la cel mai înalt nivel, pe care Occidentul le citează neîncetat, este prevăzută obligația statului de a asigura pe teritoriul său accesul la informații. Deci, Sputnik are toată susținerea din partea nostru și eu știu că Sputnik se bucură de o mare popularitate printre colegii mei din Vest. Ei consideră foarte importante instituțiile media, precum Sputnik și RT, pentru asigurarea existenței unui alt punct de vedere, comparativ cu acea informație care este impusă uniform cu orice ocazie în presa occidentală”, a subliniat Lavrov.
45
Tagurile:
Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov: Rusia este deschisă spre cooperare în chestiunea vaccinului
Lavrov – când va avea loc summitul celor cinci membri ai CS al ONU
Lavrov: Reacția Vestului la Navalnîi are menirea de a distrage atenția

Загрузка...
Alexei Navalnîi

Lavrov: Reacția Vestului la Navalnîi are menirea de a distrage atenția

212
(reînnoit 12:28 18.01.2021)
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat astăzi că reacția țărilor vestice la reținerea lui Alexei Navalnîi are scopul de ”a distrage atențai de la criza liberalismului”.

BRUXELLES, 18 ian - Sputnik. După reținerea opozantului rus Alexei Navalnîi, unele țări din Vest, incluzând SUA, Marea Britanie și Germania, au cerut autorităților ruse să îl elibereze, relatează Sputnik.

„Vedem cum ei se agață de știrile de ieri despre întoarcerea lui Navalnîi în Rusia. Simt cât de fericiți sunt cu comentariile pe această temă, care sunt aproape aceleași. Sunt fericiți pentru că politicienii din Vest cred că vor fi capabli să deturneze atenția de la cea mai adâncă criză în care se găsește modelul dezvoltării liberale”, a spus Lavrov într-o conferință de presă.

Diplomatul rus și-a exprimat credința că Vestul va da dovadă de ”fair play” și că va încerca să-și rezolve problemele interne printr-o ”cooperare internațională echitabilă” în loc să caute pretexte externe pentru a-și justifica acțiunile.

”Nimeni nu poate acum să rezolve probleme pe cont propriu fără implicarea în formate internaționale multilaterale”, a mai spus Lavrov.

Navalnîi a fost reținut ieri pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la sosirea sa din Germania din cauza violării eliberării condiționate.

Navalnîi s-a îmbolnăvit la bordul unui avion rusesc care opera un zbor intern pe 20 august. El a fost tratat inițial în orașul siberian Omsk după ce avionul a aterizat de urgență. Doctorii locali au propus ca diagnostic principal proasta funcționare a metabolismului și au declarat că nu existau urme de otravă în organismul pacientului.

Două zile mai târziu, Navalnîi a fost dus la spitalul Charite din Berlin pentru tratament. Guvernul german a acuzat ulterior că are dovezi despre otrăvirea acestuia cu un agent din grupa Novichiok. Laboratoarele din Franța și Suedia au susținut această concluzie.

În septembrie 2020, Navalnîi a ieșit din spital. Moscova a cerut Berlinului să prezinte materialele biologice care ar dovedi otrăvirea chimică pentru a putea deschide un caz penal.

212
Tagurile:
Serghei Lavrov, Alexei Navalny

Загрузка...
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna

California recomandă suspendarea lotului de vaccinuri Moderna

0
Moderna, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) fac în prezent investigaţii cu privire la lot după ce aproximativ 10 persoane au suferit „o posibilă reacție alergică severă”.

BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik. Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, se suspectează că dozele din lotul Moderna 041L20A provoacă un „număr de reacţii adverse mai mare decât de obicei” și ar trebui suspendată administrarea lor înainte de încheierea investigaţiei.

Incidentele menționate ar fi avut loc la o singură clinică comunitară, care se relatează că a fost închisă timp de câteva ore după raportarea reacțiilor adverse. În total, lotul de 330.000 de doze a fost distribuit către 287 de furnizori din întregul stat, dar este prima dată când a fost raportată o reacție alergică la acestea, a declarat epidemiologul de stat dr. Erica S. Pan, potrivit Sputnik News

​O reacție alergică severă a fost raportată anterior în Boston în decembrie, după ce un medic a primit un vaccin Moderna. În același timp, autoritățile medicale americane cercetează mai multe cazuri de reacții severe la vaccinul anti-coronavirus Pfizer/BioNTech.

California este cel mai afectat stat american, fiind înregistrate aproximativ 3 milioane de infectări (un milion de infectaţi în Los Angeles) și peste 33.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

0
Tagurile:
California, vaccin
Tematic
Agenția Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul Covid-19 Moderna
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...