Nord Stream 2 - la final

„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final

481
(reînnoit 07:08 25.12.2020)
Sancțiunile, „cusute” la bugetul Apărării SUA pentru anul viitor, se referă la întreținerea și funcționarea gazoductului ”Nord Stream-2”. S-ar putea ca acestea să fie dure. Vor îndrăzni oare europenii să permită pomparea și să folosească gazul?

Natalia Dembinskaia, RIA Novosti

Toate încercările SUA de a opri ”Nord Stream-2” au eșuat. Secțiunea terestră din afara granițelor a gazoductului a fost finalizată. Acum sunt instalate conducte în apele Germaniei, apoi în Danemarca. Analiștii subliniază că proiectul a ajuns la final și oricum va fi finalizat. Cu toate acestea, pot apărea probleme în timpul fazei de punere a acestuia în funcțiune.

Totul este gata

La o întâlnire cu băncile de investiții, vicepreședintele Consiliului de administrație al Gazprom, directorul general al Gazprom Export, Elena Burmistrova, a declarat că secțiunea terestră a conductei este complet gata.

Pe 11 decembrie, lucrările au fost reluate în apele teritoriale ale Germaniei - după un an de pauză. Începând cu 15 ianuarie, conductele vor fi așezate în apele daneze. Potrivit lui Burmistrova, data finalizării construcției secțiunii maritime depinde de o serie de condiții, în special de vreme.

Nava de instalare a conductelor ”Fortuna” va fi asistată de ”Murman” și ”Baltiiskii Isledovateli” al Serviciului de Salvare Maritim din Rusia, precum și de alte nave de sprijin. În mare va fi creată o zonă de excludere temporară, cu o lățime de 200 de metri, pe ambele părți ale liniei de instalare a țevilor. Acolo va fi interzisă navigarea, scufundarea, ancorarea sau pescuitul.

Analiștii subliniază că acum este probabil cea mai dificilă etapă a construcției. Iarna, pe Marea Baltică sunt foarte multe furtuni. În plus, persistă pericolul sancțiunilor SUA pentru gazoduct.

Situație incertă
Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
© Video : Ruptly / Wh.gov / facebook.com/maria.zakharova.167

În octombrie, asupra proiectului s-au extins efectele pachetului PEESA „Despre protecția securității energetice a Europei”. Sancțiunile vizează companiile care furnizează servicii, echipamente sau finanțare pentru modernizarea sau echiparea navelor de instalare a țevilor.

În prezent, amenințarea planează asupra companiilor de asigurări și certificare care cooperează cu navele rusești. Sancțiunile, deja aprobate de Congres, vor fi incluse în amendamentele la bugetul apărării pentru 2021. În rezultat, companiile de asigurări nu vor risca să ramburseze daunele suferite în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalua fiabilitatea țevilor sudate înainte de livrarea de gaze Germaniei. Deși, subliniază experții, pericolul unor noi sancțiuni nu este încă pe deplin clar.

”Pe de o parte, Congresul a adoptat acest proiect de lege, pe de altă parte, nu a fost semnat de Donald Trump și nu este cert că Joe Biden îl va semna: primul trebuie să-și împacheteze lucrurile pentru a părăsi Casa Albă, al doilea trebuie să se mute și să se ocupe de situația dificilă a economiei", - consideră expertul independent specializat în industrie Leonid Hazanov.

Găsiți o soluție

În Germania deja au declarat: în cazul în care Casa Albă pune în aplicare aceste planuri, Bundestagul va pregăti măsuri de răspuns. În special, potrivit unui document intern al Ministerului German al Economiei, guvernul Merkel examinează posibilitatea aplicării unor măsuri coordonate cu Uniunea Europeană.

Partenerii proiectului subliniază: Rusia, în orice caz, va ocoli sancțiunile și va finaliza construcția. "Instalarea conductelor va fi reluată și conducta va fi finalizată", a declarat Rainer Seele, CEO al companiei petroliere austriece OMV AG.

”Nord Stream-2” ar putea fi finalizat până în vară, iar până la iarna viitoare - să obțină certificatele pentru transportarea gazelor, consideră experții de la Oxford Institute for Energy Research. Este posibil ca sancțiunile ulterioare să tergiverseze termenul, dar în cele din urmă Rusia va „găsi o modalitate de a depăși orice obstacol”. Americanii „trebuie să înțeleagă că nu pot opri proiectul”, au subliniat analiștii.

Și experții ruși fac prognoze similare. „Sancțiunile în vigoare împotriva ”Nord Stream-2”, pentru ”Gazprom” sunt ca o mușcătură de țânțar, cu același succes ar fi putut Washingtonul să încerce să ne interzică extragerea gazului natural. Dacă Joe Biden ca semna proiectul de lege, atunci Gazprom și partenerii săi vor face în continuare lucrul până la sfârșit și vor demara pomparea. În opinia mea, așezarea țevilor va fi finalizată până în aprilie-mai", spune Leonid Hazanov.

Darea în exploatare

Experții subliniază: tot ceea ce ține de construcția pe segmentele de mare adâncime este deja interzis. Prin urmare, Gazprom acționează cu fermitate și nu are de gând să se oprească. Intriga este dacă „Fortuna” va funcționa numai în zonele mai puțin adânci din zona daneză sau și în zonele de mare adâncime. De acest lucru va depinde ritmul de construcție și numărul de nave necesare.

Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
© Video : Ruptly / Wh.gov / facebook.com/maria.zakharova.167

”Gazprom”-ul încearcă să reducă la minimum consecințele sancțiunilor prin schimbarea proprietarilor. Toate navele care participă la proiect și-au schimbat proprietarii. Același Akademik Cearski aparținea în trecut ”Gazpromflot”, iar acum aparține Fondului Energetic Samara. Scopul este de a distanța această proprietate de Gazprom. ”Gazprom”-ul trece navele pe întreprinderi care nu au nicio obligațiune, în speranța că structurile companiei-mamă nu vor avea de suferit ”, explică Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară pe lângă Guvernul rus și analist la Fondul Național pentru Securitate Energetică.

Totuși, potrivit acestuia, dacă în privința finalizării proiectului lucrurile sunt în mare măsură clare, dificultățile sunt posibile la etapa de punere în funcțiune a conductei. Cert este că noile sancțiuni, ”cusute” în bugetul pentru Apărare al SUA pentru 2021, se referă la întreținerea conductei de gaz și la funcționarea acesteia. Este posibil ca acestea să fie destul de dure. Și aici multe lucruri vor depinde de europeni: vor decide să dea permisiunea de a pompa și utiliza gazul sau nu.

481
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
MAE al Germaniei a reacționat la îndemnurile de a bloca Nord Stream - 2
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce
Video: SUA, coaliție anti Nord Stream 2 - Va fi oprit proiectul?

Putin s-a scufundat în apa rece ca gheața pentru a marca Sărbătoarea Bobotezei - VIDEO

267
Președintele Rusiei a fost printre miile de creștini ortodocși ruși care s-au scufundat în apa rece ca gheața pentru a sărbători Boboteaza .

BRUXELLES, 19 ian - Sputnik. În Rusia și în multe alte părți din Europa de Est, credincioșii ortodocși sărbătoresc astăzi Boboteza scufundându-se în apa la temperaturi sub zero grade în cinstea Botezului lui Iisus în Iordan, relatează RT. 

În timp ce anumite regiuni din Rusia au interzis temporar ritualul prin care credincioșii se aruncă în butoaie, piscine sau copci de gheață din lacurile sau râurile înghețate, din cauza pandemiei, majoritatea regiunilor au făcut excepție permițând adunarea credincioșilor. În Moscova, de exemplu, mai mult de 220 de locuri de scufundat în apă au fost pregătite, cu 10.000 de locuri de parcare pregătite pentru a permite accesul ușor al vizitatorilor. Temperaturile în capitala Rusiei au fost de minus 12 grade Celsius sau chiar mai scăzute.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a fost printre cei care au practicat ritualul. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că ”el de obicei face acest lucru. Și nu își își schimbă tradiția”.

Totuși, anul trecut Putin a fost la o conferință la Berlin de Bobotează, iar momentul în care a scăpat de conferință pentru a face o baie în râul Spree, care trece prin capitala Germaniei, nu a fost dezvăluit.

Această practică se crede că durează din timpuri străvechi, cu primele documente care pomenesc de băile în apa înghețată datând din 1525. Totuși, asocierea sa cu Boboteaza este mi recentă, și a fost practicată de puțin ruși înainte de 1917. A devenit mai puțin populară în perioada sovietică, atunci când manifestările exterioare ale credinței erau restricționate. De la desființarea URSS, însă, ritualul a cunoscut o dezvoltare puternică. În timp ce unii cred că practica îi poate curăța pe oameni de păcate, poziția aceasta nu este susținută oficial de Biserica Ortodoxă Rusă.

Anul acesta, clerul a mers și mai departe în a distanța Biserica de băile de gheață. În timp ce mulți din practicanți primesc binecuvântarea preoților, un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a spus la Radio Moscova că nu este o practică necesară pentru creștini. ”Baia (de Bobotează) este, în general, un obicei marginal. Cu baie sau fără baie, dacă crezi în Dumnezeu, atunci doar fii creștin – roagă-te și mergi la biserică atât de mult cât se poate în condițiile pandemiei”, a spus el.

267
Tagurile:
Bobotează, Putin
Tematic
Putin, Aliev și Pașinean au semnat o declarație comună
Putin a dispus vaccinarea în masă a tuturor rușilor
Lecția dată de Putin la prima discuție cu noul șef al CIA

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

Când Sputnik V ar putea fi inclus în lista preparatelor aprobate de OMS

66
(reînnoit 15:22 19.01.2021)
Discuțiile cu privire la includerea Sputnik V în lista preparatelor aprobate ar putea dura câteva zile, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Discuțiile cu privire la includerea vaccinului rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, în lista celor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea dura câteva zile, a declarat marți în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris.

“Faptul că discuțiile vor fi purtate, vorbește despre faptul că ne aflăm la o etapă destul de bună. Discuțiile nu vor fi încheiate neapărat în aceeași zi. Aprobarea de includere în lista preparatelor pentru utilizarea în situațiile extreme va fi emisă de experți doar atunci când vor fi satisfăcuți de toate datele (legate de vaccin n.r.)”, a declarant ea.

Potrivit datelor organizației, discuțiile cu privire la datele legate de “Sputnik V” vor demara în cadrul comisiei OMS pe 22 ianuarie.

66
Tagurile:
OMS, Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Vaccinarea anti COVID-19: cum ne programăm pe platformă
Mircea Badea face praf autoritățile din campania de vaccinare
Voiculescu: liste de așteptare pentru vaccinarea anti COVID-19
Iohannis, ”implicat” în vaccinare: formalisme și truisme
Ambasadorul Turciei la Moscova nu exclude vaccinarea cu Sputnik

Загрузка...
Nord Stream -2

Firmele germane au dat o apreciere sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2

0
(reînnoit 18:58 19.01.2021)
Comitetul estic al economiei germane consideră că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile, însă speră că noua administrație Biden și guvernul german vor identifica o soluție pentru finalizarea construcției gazoductului.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Comitetul estic al economiei germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), care include companii germane, care cooperează cu statele din Europa de Est și Rusia, declară că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile și și-a exprimat speranța că odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, Washingtonul și Berlinul vor identifica o soluție pentru finalizarea gazoductului.

În ianuarie, Statele Unite au extins sancțiunile împotriva Nord Stream – 2, aplicându-le și în cazul serviciilor de testare, inspecție și certificare, precum și la serviciile și capacitățile de modernizare a navelor implicare în lucrările de instalare a conductelor.

Ulterior, compania norvegiană DNV GL a anunțat că încetează toate acțiunile legate de verificarea gazoductului, fiind imposibilă certificarea lui. Luni

Luni a devenit cunoscut faptul că pe 19 ianuarie SUA planifică să supună sancțiunilor împotriva companiei de instalare a conductelor “Fortuna”.

“Era de așteptat că administrația Trump în ultimele zile ale mandatului său va încerca să schimb starea lucrurilor. Iată de ce sancțiunilor împotriva continuării construcției Nord Stream -2 erau previzibile. Acest lucru, pe lângă alte subiecte, pune în dificultate relansarea relațiilor transatlantice. Cu toate acestea, noi întrevedem o bună oportunitate pentru guvernul federal de a identifica o soluție cu noua administrație Biden, care va permite finalizarea și darea în exploatare în termen a gazoducutului Nord Stream -2 în Marea Baltică”, a declarat președintele Comitetului Estic al economiei germane, Oliver Hermes.

Acesta a menționat că din printre democrații există declarații potrivit cărora SUA în mandatul lui Biden nu vor aplica principiul “America înainte de toate” pentru o “patronare” a aliaților, iar noile sancțiuni, în opinia lui, reprezintă anume o astfel de tactică.

“UE este suficient de matură pentru a-și determina independent politica energetică și pentru a proteja de influențele externe un proiect de investiții precum Nord Stream – 2, aflat în conformitate cu regulile europene. În legătură cu acest fapt, salutăm intenția Comisiei Europene de a prezenta săptămâna aceasta un pachet de măsuri prin care companiile europene vor fi protejate de sancțiuni extrateritoriale. Deja 24 din 27 de state ale UE au declarat foarte clar că resping sancțiunile SUA cu efect extrateritorial”, a conchis acesta.
0
Tagurile:
Germania, SUA, Nord Stream 2
Tematic
Nava de instalare a țevilor ”Nord Stream-2”, mai aproape de locul lucrărilor
„Acționând cu fermitate”: ”Nord Stream-2” a ajuns la final
MAE rus: Moscova este încrezută în implementarea Nord Stream 2
”Nord Stream – 2”: SUA amenință companiile europene cu noi sancțiuni
Germania a aprobat reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 care aduce gaz din Rusia
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”

Загрузка...