BRUXELLES, 23 dec - Sputnik. Ambasada Rusiei la Washington a cerut încă o dată SUA să extindă Tratatul Reducerii Stategice a Înarmării (New Start), care expiră în februarie. Decizia de a pune capăt acordului a fost luată în mod unilateral de Casa Albă, informează RT.
New START este un instrument de bază care reglementează arsenalele nucleare rus și american, dar a fost în mod repetat atacat de președintele Donald Trump, care a refuzat orice oferte din partea Moscovei de a continua înțelegerea după data sa de încheiere.
Noul apel are loc la cea de-a 10-a aniversare a ratificării New Start de către Senatul SUA.
”Așa cum stau lucrurile în prezent, tratatul este condamnat să expire pe 5 februarie 2021. Propunerea președintelui Vladimir Putin din decembrie 2019 de extindere a acestuia pentru încă cinci ani fără precondiții este încă valabilă”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse.
”Extinderea va da timp Rusiei și SUA să găsească un teren comun în modalitățile de a adopta un regim de control al armelor pentru mediul de securitate de astăzi”, se mai arată în comunicat.
Potrivit diplomaților, tratatul a reușit să reducă focoasele nucleare cu o treime și a permis 328 de inspecții la fața locului în ultimul deceniu.
”Chemăm partea americană să folosească puținul timp care ne-a mai rămas până pe 5 februarie ca să salvăm New START pentru beneficiul ambelor țări și a lumii întregi”, concluzionează declarația.
Opoziția președintelui Trump la New Start a apărut întâi în 2017, când el i-a spus prin telefon lui Putin că tratatul ar favoriza Rusia și că este ”unul din mai multe tratate proaste negociate de administrația Obama”.
De atunci, președintele Rusiei a oferit public SUA o extindere ”fără precondiții” în mai multe ocazii, dar toate au fost respinse.
Președintele ales Joe Biden și-a manifestat susținerea pentru tratat dar ar avea doar două săptămâni să semneze o extindere a acestuia după ce își va ocupa funcția, pe 20 ianuarie.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.
“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.
"Nu prognozăm o îmbunătățire bruscă (a relațiilor cu SUA în mandatul lui Biden n.r.). În principiu, nu prognozăm o îmbunătățire pentru că oamenii sunt aceiași, nu și-au schimbat deloc tezele... Suntem deschiși pentru un dialog normal, bazat pe un respect reciproc", declarat Maria Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.
Inaugurarea președintelui ales al SUA, Joe Biden, urmează să aibă loc pe 20 ianuarie.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.
Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.
”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.
Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.
În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.
Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.
Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.
Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…