CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Rossotrudnicestvo, Agenția Federală pentru Afaceri Etnice (AFAE) și Rosmolodej au semnat o foaie de parcurs pentru implementarea politicii naționale de stat a Rusiei.
Potrivit șefului Rossotrudnicestvo Evgheni Primakov, în 2021 în primul rând se va acorda atenție țărilor din vecinătatea apropiată.
”În primul rând, se va acorda atenție statelor CSI, vecinătății apropiate, spațiului fostei Uniuni Sovietice. Acestea sunt țări cu care avem un destin istoric comun. Nu putem rămâne indiferenți. Ne facem griji pentru tot ce se întâmplă acolo. Mai mult, acest lucru se reflectă în conceptul politicii externe a Rusiei, în prioritățile sale. Desigur, vecinătatea apropiată în primul rând", a spus Primakov, răspunzând la întrebarea corespondentului Sputnik.© Sputnik / Михаил Климентьев
Documentul a fost elaborat la inițiativa Rossotrudnicestvo, în baza Strategiei politicii naționale de stat a Rusiei până în 2025.
"Pe fondul unor probleme interetnice nesoluționate care au apărut în multe țări ale lumii, abordarea Rusiei de a consolida pacea și armonia interetnică devine deosebit de importantă", a declarat Igor Barinov, șeful AFAE.
Agențiile intenționează să organizeze diferite evenimente în străinătate care să modeleze imaginea Rusiei peste hotare ca stat multinațional și multiconfesional. Planul, printre altele, prevede măsuri de promovare în străinătate a etno-turismului rusesc și a meșteșugurilor de artă populară.
„Acest lucru este foarte important pentru noi din punctul de vedere al cooperării internaționale de tineret. Se poate încerca mult timp să se interzică tinerilor să comunice, dar, așa cum arată viața, evenimentele concrete, de exemplu Festivalul Mondial al Tinerilor și Studenților, acest lucru nu poate fi realizat. Acest tip de comunicare internațională este o cale directă către inimile colegilor noștri din străinătate”, a declarat șeful Rosmolodej Alexandr Bugaev.
De asemenea, evenimentele comune se vor pregăti pentru Conferința mondială privind dialogul interreligios și interetnic, care va avea loc în Rusia în 2022 cu sprijinul ONU, UNESCO, Uniunea interparlamentară și Alianța Civilizațiilor din cadrul ONU.
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden au convenit în timpul unei discuții telefonice asupra prelungirii tratatului New Start, anunță serviciul de presă al Kremlinului.
În următoarele zile Rusia și SUA vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura continuitatea Tratatului cu privire la măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (New Start), anunță serviciul de presă al Kremlinului.
“În următoarele zile părțile vor încheia toate procedurile necesare pentru a asigura funcționarea în continuare a acestui mecanism internațional pentru reducerea reciprocă a arsenalelor rachetelor nucleare”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
Un nou medicament capabil să trateze eficient COVID-19 și alte boli virale poate fi produs în masă în Rusia în viitorul imediat, a dezvăluit biochimistul rus Leonid Rink, unul dintre dezvoltatorii agentului nervos Novichok.
Rink, care a lucrat la Institutul de cercetare de stat rus în chimie și tehnologie organică și este în prezent la conducerea asociației interregionale comerciale și industriale „InterVita”, a identificat medicamentul ca agent antiviral și imunomodulator „Immofon”.
„Funcționează împotriva bolilor virale și restabilește perfect celulele după activitatea sistemului imunitar, adică elimină furtuna de citokine [un proces când sistemul imunitar începe să distrugă corpul uman în timpul unei tulburări inflamatorii], care, potrivit multor experți, este una dintre cauzele letalității cauzate de coronavirus", a spus omul de știință.
Potrivit acestuia, medicamentul se bazează pe preparatul „Diucifon” care a fost sintetizat în Uniunea Sovietică în 1967 pentru tratarea leprei și care a fost pe lista medicamentelor esențiale până în anii 2000.
„Immofon” conține o porțiune din puternicul agent antiviral „Dapsone” și două molecule de metiluracil, concepute pentru a activa metabolismul în țesuturi și pentru a stimula procesul de regenerare, a spus Link, adăugând că, în afară de COVID-19, noul medicament este eficient împotriva lupusului eritematos , sclerodermie, poliartrită reumatoidă, psoriazis, alergii, leucemie și boli pulmonare.
El a subliniat că medicamentul a fost deja testat pe aproximativ 700 de voluntari vârstnici, spunând că "nu a existat nicio efect negativ sever și nicio moarte după infecție".
Biochimistul a declarat că compania sa este angajată în fabricarea loturilor pilot ale noului medicament pentru a testa eficiența acestuia împotriva diferitelor patologii. El a adăugat că sunt în curs de negocieri cu Ministerul Sănătății din Rusia și cu alte autorități de reglementare cu privire la producția de seringi și pipete preumplute și că o doză de „Immunofon” va costa aproximativ o mie de ruble (13,20 USD).
Rink este cunoscut ca om de știință care a jucat un rol major în crearea grupului de arme chimice Novichok („Novice” sau „Newbie”) din URSS.
Subiectele legate de Novichok au atras titluri la nivel mondial anul trecut, când autoritățile germane au pretins, fără a da nicio dovadă, că agentul-armă a fost folosit pentru a-l ataca pe Alexei Navalny.
Anterior, Londra a susținut că Moscova a fost în spatele utilizării Novichok pentru otrăvirea fostului ofițer rus de informații Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia în 2018, acuzații care au fost respinse de autoritățile ruse ca neîntemeiate.
Șeful Agenției de Informații Externe (SVR) din Rusia, Serghei Naryshkin, la rândul său, a subliniat că toate stocurile naționale de agent nervos Novichok au fost eliminate în conformitate cu protocoalele Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).
"Această [eliminare] a fost înregistrată în timp util. Prin urmare, a spune că există fie instalații de producție, fie stocuri vechi de agenți de război chimic este, desigur, dezinformare", a declarat Naryshkin reporterilor anul trecut, întrebat dacă Rusia are stocuri de Novichok.
O șoferiță a ajuns cu mașina sa într-o groapă pe una dintre străzile din București. Este vorba de o groapă rezultată în urma lucrărilor derulate de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET).
Din informațiile de până acum, femeia nu a fost rănită și nici nu a prezentat test pozitiv la alcoolemie.
Se pare că aburii denși care ieșeau din groapă a redus vizibilitatea în zonă și femeia nu a văzut semnalizatoarele instalate.