Președintele rus Vadimir Putin a participat la reuniunea online a Consiliului șefilor de stat ai CSI

Rusia invită statele CSI producă împreună vaccinul împotriva COVID-19

94
(reînnoit 14:29 18.12.2020)
Președintele rus Vladimir Putin a remarcat importanța interacțiunii dintre statele CSI în contextul luptei împotriva răspândirii coronavirusului.

CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Pregătirea unui plan comun de acțiuni ale țărilor CSI privind măsurile anti-epidemice a fost finalizată. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat acest lucru în cadrul ședinței șefilor de stat din țările CSI.

"Se încheie pregătirea planului de acțiuni, care presupune măsuri anti-epidemice comune", a spus liderul rus.
Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

El a subliniat importanța faptului că, de la bun început, țările CSI au pornit de la necesitatea unor eforturi colective în lupta împotriva epidemiei. Astfel, a fost stabilită o coordonare între serviciile de Sănătate.

În afară de aceasta, la ședința Consiliului liderilor țărilor CSI, Vladimir Putin a declarat că Rusia le propune statelor participante să se ocupe împreună de producerea vaccinului împotriva coronavirusului, RIA Novosti.

"De asemenea, propunem să lucrăm împreună la organizare și producere (vaccinurilor împotriva COVID-19 - n.red.). Vreau să confirm că suntem pregătiți pentru această activitate comună și că suntem interesați de aceasta", a spus președintele rus.

El a subliniat importanța acestui proces pentru populația țărilor din cadrul Comunității, menționând existența contactelor strânse între statele CSI în domeniile economic și umanitar.

”Sute de mii, milioane de cetățeni de-ai noștri traversează frontierele pentru a se întâlni unul cu altul”, a adăugat Vladimir Putin.

Reuniunea Consiliului șefilor de stat din cadrul Comunității Statelor Independente este prezidată de Republica Uzbekistan și se desfășoară în regim de videoconferință.

94
Tagurile:
Rusia, CSI, COVID-19
Tematic
Putin a numit principala problemă a anului 2020
Live - Conferința de presă a lui Vladimir Putin, la sfârșit de an
Putin, despre reușitele lui 2020: Sărbătorirea Zilei Victorie
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой

Zaharova intervine ferm, americanii sunt luați la întrebări după manifestările din Rusia

213
(reînnoit 07:37 24.01.2021)
Maria Zaharova: ”Ipocrizie! Ipocrizia este un instrument al diplomației americane, aveți grijă de propriile probleme și nu vă mai băgați în afacerile interne ale altor state. Colegii americani vor trebui să se explice în fața MAE rus”

BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik. Pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova, a fost publicată o ciudată ”informare” despre manifestările stradale care au avut – sau trebuiau să aibă loc - în Rusia, în Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe importante.

Ciudat este că informarea viza elemente ciudate: ora de începere, locul de întâlnire al manifestanților și traseul ”protestului”.

Este ciudat, pentru că o simplă informarea a americanilor aflați în vizită în Rusia (cam puțini, acum, în pandemie, iarna totuși!) nu avea sens să conțină toate aceste elemente, care mai degrabă duc cu gândul la altceva: încurajare și chiar instigare!

Sau, altfel spus, un mesaj pentru protestatari de tip ”SUA e cu ochii pe voi, vă urmărim pas cu pas, vă ținem spatele”.

Ce rațiune ar avea acele detalii despre proteste din nordul Siberiei sau din îndepărtata republică Buryată? Sunt turiști americani acum pe acolo, pentru care Ambasada SUA trebuia să își facă griji și să-i avertizeze despre proteste?! Evident, nu! Și, atunci?...

”Nici organizatorii nu au anunțat astfel de planuri”

De aceeași părere, că postarea Ambasadei SUA nu are un rol preventiv pentru turiștii americani, ci cu totul alt scop, este și purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova.

”Ieri Ambasada SUA la Moscova a publicat ′′rute pentru proteste′′ în orașele ruse și a dat informații despre ′′mersul la Kremlin". Ce a fost: informare sau instrucțiuni?”, întreabă Zaharova, subliniind alt aspect ciudat: ”Nici organizatorii nu au anunțat astfel de planuri”.

Și, apropo mult mediatizatul incident de la Washington, diplomatul rus întreabă:

”Vă puteți imagina ce ar fi început dacă Ambasada Rusiei la Washington ar fi publicat o hartă a rutelor de protest care indicau punctul final, de exemplu, la Capitoliu?!”.

Răspunsul îl dă tot ea, pe baza experienței de până acum – dacă Ambasada rusă ar fi făcut așa ceva, s-ar fi produs ”isteria globală a politicienilor americani, inclusiv sloganuri rusofobe, amenințări cu sancțiuni și expulzarea diplomaților ruși”.

Acum, Maria Zaharova le transmite un mesaj ferm celor de la Ambasada SUA din Moscova: ”Colegii americani vor trebui să se explice în Piața Smolensk” – adică la sediul MAE rus.

Deci, o convocare a ambasadorului american pentru a da explicații cu privire la cele publicate și a implicării în manifestările stradale și dezordinile provocate în Rusia.

”Ipocrizia este un instrument al diplomației americane!”

Dar Maria Zaharova le răspunde celor de la Ambasada SUA și cu propriile lor afirmații: ”Am verificat ce ați scris (U.S. Embassy Moscow) pe 6 ianuarie în timpul protestelor de la Washington și după ocuparea Capitoliului. Destul de ciudat, nu ați scris nimic. Nu și-au îndemnat cetățenii la proteste pașnice, nu au condamnat uciderea a 5 persoane și reținerea a peste 100”.

”Dar pe 8 ianuarie, ambasadorul J. Sullivan a numit ce s-a întâmplat ′′atac criminal": ′′Un atac brutal și criminal asupra clădirii Capitoliului este o reamintire serioasă a cât de important este să apreciem și să apărăm principiile de bază ale structurii republicii noastre consacrate în Constituție, inclusiv dreptul la vot, libertatea de exprimare și adunarea pașnică. Puterea unei mulțimi agresive nu este niciodată și nu a făcut parte din sistemul nostru constituțional".

Acesta a fost mesajul ambasadorului SUA după protestele de la Washington, iar Zaharova îi aruncă acum în față: ”Toată planeta a văzut că guvernul vostru a transformat protestul pașnic în ”non-pașnic”, când poliția a început să împuște manifestanți”.

Deci, guvernul SUA a numit acțiunile protestatarilor pașnici americani ”un atac asupra democrației”, scrie Zaharova, transmițând un mesaj fără echivoc:

”Ipocrizia este un instrument al diplomației americane, care a devenit deosebit de periculos în perioada epidemiei de COVID! ”, declară Zaharova, încheind cu cel mai potrivit mesaj pentru reprezentanții politici ai SUA, oriunde s-ar afla: ”Aveți grijă de propriile probleme și nu vă mai băgați în afacerile interne ale altor state”.

213
Tagurile:
Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova: Se încearcă discreditarea luptei Rusiei împotriva COVID-19
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Zaharova: Rusia este deschisă pentru un dialog normal cu SUA

Загрузка...

Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaz

235
(reînnoit 16:31 23.01.2021)
Rusia va începe livrarea primei tranșe de vaccin către Ungaria și a fost încheiat un acord politic cu Budapesta pentru continuarea livrării de gaze .

BRUXELLES, 23 ian - Sputnik. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.

“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.

El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.

“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.

Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.

Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.

“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.
235
Tagurile:
Rusia, GAZ, Ungaria
Tematic
Ungaria, măsură de amânare a plății ratelor până pe 30 iunie
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V

Загрузка...
Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото.

Maduro condamnă atacul terorist asupra conductei de gaz din Venezuela

0
(reînnoit 09:05 24.01.2021)
Nicolas Maduro a condamnat atacul terorist asupra conductei de gaz, numindu-i pe organizatori - teroriști și lași.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Președintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat atacul terorist asupra conductei de gaz a companiei petroliere de stat Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Atacul a dus la un incendiu masiv ale instalațiilor din statul Anzoátegui din estul țării.

„Astăzi am supraviețuit atacului terorist asupra conductei de gaz din est care a provocat un incendiu uriaș și este controlat în prezent de muncitorii din Petróleos de Venezuela”, a spus Maduro în timpul unui discurs difuzat pe pagina sa de YouTube.

Potrivit șefului statului, nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident, muncitorii PDVSA au oprit scurgerea de gaze. Iar pe organizatorii atacului, care intenționau să perturbeze aprovizionarea cu gaze din rafinăriile locale, el i-a numit teroriști și lași.

Anterior, Maduro a acuzat în repetate rânduri Columbia și Statele Unite de atacuri asupra sistemelor de comunicații, a instalațiilor de rafinare a energiei și a petrolului. Cu toate acestea, cetățenii acestor state, arestați în Venezuela sub acuzația de pregătire sau urmărire a atacurilor armate, neagă orice legătură cu guvernele lor respective.

0
Tagurile:
Nicolas Maduro
Tematic
Președintele Maduro promite să fie primul venezuelean care folosește vaccinul „Sputnik V”
Maduro spune că Trump a „aprobat” asasinarea lui
Peskov - despre momentul întâlnirii dintre Putin și Maduro

Загрузка...