Vladimir Putin

Putin: „De ce Occidentul ne ia drept idioți?”

1303
(reînnoit 18:04 04.01.2021)
Vladimir Putin a reamintit că nu Rusia este cea care se retrage din acordurile internaționale și care are o întreagă rețea de baze militare în întreaga lume. Ce a răspuns Putin unei întrebări din partea unui reporter BBC.

BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik. În cadrul conferinței de presă anuale, organizată pentru a 16-a oară joi, 17 decembrie, președintele Rusiei Vladimir Putin a comentat pretenţiile Occidentului cu privire la țara sa și la domeniul militar.

Preşedintele a reamintit că Statele Unite s-au retras treptat din mai multe acorduri internaționale, în special din tratatul ABM (privitor la rachetele balistice) și din cel referitor la forțele nucleare cu rază medie de acțiune (FNI), potrivit Sputnik France.

„Apoi au ieşit din Tratatul privind Cerul Deschis. Nu vreau să vă pun această întrebare, dar ce trebuie să facem în acest context? Să lăsăm lucrurile aşa? Voi, ca țară NATO, veţi zbura deasupra ţării noastre și veţi transmite totul către partenerul american. Iar noi trebuie să fim privați de această opțiune pentru teritoriul american? Sunteţi inteligenţi, dar de ce ne luaţi drept idioți? De ce credeţi că nu putem analiza astfel de chestiuni elementare?”, a răspuns Vladimir Putin jurnalistului BBC, care l-a întrebat dacă Rusia se simte responsabilă pentru deteriorarea relațiilor cu Occidentul.

În plus, președintele rus s-a referit şi la existența altor probleme care trezesc îngrijorări Rusiei, în special posibila extindere a tratatului New Start.

De asemenea, Vladimir Putin a reamintit că Statele Unite au o vastă rețea de baze militare în întreaga lume.

„Deci, răspundeți la întrebarea dvs.: cine este provocator și agresiv? Noi avem două-trei baze de desfășurare, pe axele cu risc terorist: în Kârgâzstan, în Tadjikistan, în Siria. (...) Știți care este bugetul nostru militar? 46 de miliarde. Cel al Regatului Unit este mult mai mare și al Statelor Unite este de 770 de miliarde”, a mai afirmat Putin.
1303
Tagurile:
Occident, Vladimir Putin
Tematic
Putin, despre reușitele lui 2020: Sărbătorirea Zilei Victorie
Putin a numit principala problemă a anului 2020
Putin a spus când ar putea fi redeschise hotarele Rusiei
Putin a respins acuzațiile că hackerii ruși s-ar fi implicat în alegerile din SUA
Reacția lui Putin la declarația Maiei Sandu despre reglementarea transnistreană

Moscova pune la punct administrația Biden

459
Kremlinul comentează anunțul făcut de Casa Albă în legătură cu acordul ”New Start”, dar și alegațiilor și aroganței cu care Washingtonul s-a adresat pe această temă esențială.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații  defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.

Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

”Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.

Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.

Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:

”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International

De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.

Întrebat asupra acestui aspect, Dmitry Peskov a spus că… nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.

Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.

459
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Europa Liberă amenință cu retragerea din Rusia
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
H.D. Hartmann: ”Rusia rămâne singura putere din lume care poate să creeze probleme SUA”

Загрузка...
Radio Free Europe / Radio Liberty

Europa Liberă amenință cu retragerea din Rusia

167
Europa Liberă amenință că se va retrage din Rusia în cazul în care autoritățile ruse nu-și vor schimba atitudinea față de această instituție de presă.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Europa Liberă, sponsorizată de Congresul SUA, s-ar putea retrage din Rusia, în cazul în care autoritățile rusești nu-și vor schimba politica în raport cu instituția media, informează New York Times.

Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?
© Video : Ruptly / Sputnik / Joe Biden Campaign

Potrivit publicației, instituția, care este introdusă în registrul agenților străini din Rusia, ar putea părăsi Rusia în acel moment în care noul președinte al SUA, Joe Biden, “să reorienteze relațiile SUA cu Kremlinul”. Potrivit ziarului, redactorii acestei instituții de presă “declară că în cazul în care Kremlinul nu-și va schimba politica, atunci aceștia vor fi nevoiți să renunțe la prezența oficială în țară, pentru prima dată de la destrămarea URSS”.

"Pentru noi e un moment de o importanță vitală", a declarat publicației redactorul șef al corporației “Radio Free Europe/Radio Liberty”, Daisy Sindelar.

În opinia ei, “e absolut evident” că autoritățile ruse încearcă să forțeze instituția de presă să se retragă din Rusia.

167
Tagurile:
Rusia, Europa Liberă
Tematic
Rusia a inclus “Europa Liberă” în lista agenților străini
Panică la Europa Liberă: Naționalismul, cotă de 50%! Sub 50% români mai cred în UE și NATO
”Europa Liberă”, articol scandalos: ”Transilvania ar putea căpăta o formă de autonomie”

Загрузка...