Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой

Moscova a comentat declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse

340
(reînnoit 14:05 27.11.2020)
Declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii contingentului rus din Transnistria, au fost comentate de reprezentantul Ministerului de Externe al Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse consideră că declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria este menită să submineze eforturile de soluționare pașnică a problemei transnistrene. Poziția diplomației ruse a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al MAE al Federației Ruse, Maria Zaharova, la un briefing ținut vineri.

”Am remarcat interviul președintelui ales al Republicii Moldova, a doamnei Sandu, acordat unui post de televiziune moldovenesc. Dumneaei, în special, și-a anunțat intenția de a solicita retragerea grupului operativ rus din Transnistria. Considerăm că această declarație are ca scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a problemei transnistrene”, a remarcat Zaharova.

Potrivit Mariei Zaharova, prezența grupului operativ rus în Transnistria, după cum se știe, are obiective clar definite. ”Mai întâi de toate, această prezență asigură contingentul rus de menținere a păcii ca acesta să facă parte din forțele comune de menținere a păcii. Mandatul operațiunii de menținere a păcii prevede în mod clar durata participării noastre la această misiune cu momentul ajungerii la un acord politic privind soluționarea conflictului. Dar până la acest moment mai este mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Zaharova a reamintit că ”deja de 25 de ani, în regiunea în care sunt prezente trupele ruse de menținere a păcii, se păstrează stabilitatea, nu se varsă sânge, nu se aud împușcături. Mi-aș dori foarte mult ca toți experții, politicienii, personalitățile publice, care discută cu o asemenea ușurință pe astfel de subiecte să-și amintească de acest lucru în permanență”.

”Faptul că militarii ruși se află în Transnistria se explică și prin necesitatea de a proteja depozitele de muniții și echipamente militare. Aceasta este în totalitate responsabilitatea noastră. Nu renunțăm la obligația noastră de a evacua și de a lichida aceste muniții. Considerăm că sunt inoportune încercările de a crea o anumită agitație în jurul acestei probleme”, a subliniat reprezentantul departamentului de politică externă al Federației Ruse.

Zaharova a menționat că, dacă vor exista condiții adecvate, așa cum au fost stabilite în documentele Consiliului de miniștri al Ministerului de Externe al OSCE de la Porto în 2002, se va putea vorbi despre anumiți pași practici în această direcție. Ea a reamintit că până în 2003, când existau astfel de condiții, au fost scoase de pe teritoriul transnistrean 42 de eșaloane cu muniții și echipamente militare.

Amintim că președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, a pledat încă o dată în favoarea retragerii contingentului rus din Transnistria. Maia Sandu a spus că va continua politica celor care au susținut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei.

340
Tagurile:
Maia Sandu, Moscova
Tematic
Berlinul a primit un răspuns de la Moscova în cazul lui Navalnîi
Moscova: Reacția Vestului la propunerile lui Putin este iresponsabilă
Moscova: Planurile SUA de amplasare a rachetelor în Europa sunt cinice
Drapelele Rusiei și României

Mesajul Rusiei de Ziua Unirii este bine primit de români!

299
Ca de obicei în zilele importante pentru români, Rusia este alături de România, în virtutea unui adevăr esențial: relațiile noastre au fost benefice, iar între cele două națiuni istoria consemnează prietenie și respect, dar și ajutor în momente grele.

BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik. Campania de propagandă și instigare anti-rusă derulată și în România de entități euroatlantice nu afectează sentimentele Rusiei față de țara noastră.

Ca de obicei, Rusia a fost atentă și azi transmițând, prin Ambasada de la București, urări poporului român cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, manifestându-și respectul față de acest moment al nașterii națiunii române.

”Sincerele felicitări tuturor românilor de Ziua Unirii Principatelor Române!! Fie ca 24 Ianuarie să vă aducă sănătate, fericire și multă, multă bucurie alături de cei dragi și apropiați! La Mulți Ani!”, a transmis Ambasada Rusiei.

Mesajul simplu și firesc al Rusiei a fost bine primit de români, cititorii manifestându-se prin comentarii apreciative pe site-ul Ambasadei.

De altfel, rolul Rusiei a fost major în pregătirea Unirii Principatelor, ulterior și în obținerea Independenței României, dar și în cele mai mari victorii militare din istoria țării noastre – cele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au dus la Marea Unire de la 1918.

Rusia, prin contele Kiseleff, președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse (1829-1834) a instituit prima formă de unire a legislației din cele două principate, Regulamentul Organic, a înfăptuit reforme administrative, a modernizat viitoarea capitală a principatelor, Bucureștiul.

Marele om politic și militar rus a continuat să ajute România ca ambasador la Paris, până la obținerea Unirii de la 1859 și finalizarea administrativă a acesteia, în 1862.

Rusia, alături de Franța, Anglia, Prusia și Sardinia au decis, în pofida tergiversărilor opoziției Turciei și Imperiului Habsburgic mai întâi recunoaștere Unirii Principatelor din 1859, apoi ”unirea deplină”, finalizată în ianuarie 1862, prin stabilirea primului guvern unic, la București – o împlinire a eforturilor excepționale a oamenilor de stat români, în frunte cu excepționalul domnitor Alexandru Ioan I Cuza.

Puternicul și influentul general conte Pavel Kiseleff a susținut și în anii următori personalități române, care au adus contribuții inestimabile în mai multe domenii – în primul rând pe Alexandru Odobescu, părinte al arheologiei românești și reformator al limbii literare, căsătorit cu una dintre fiicele sale.

24 ianuarie, ca și cele mai importante zile și evenimente ale istoriei României scot la iveală un adevăr, dincolo de manipulările și dezinformările externe: relația României cu Rusia a fost una benefică, iar între cele două națiuni istoria consemnează prietenie și respect, dar și ajutor în momente grele.

299
Tagurile:
Rusia, România
Tematic
Marșul Unirii la Chișinău. Eveniment simbolic fără implicații juridice
Șoșoacă, reacție incendiară: ”E Ziua Unirii, să lăsăm mascarada cu pandemia!” (video)
O rușine de Centenar: noul simbol al Marii Unirii e făcut… din import!

Загрузка...
Президент РФ В. Путин

Vladimir Putin va lua cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos

222
(reînnoit 15:11 24.01.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va lua cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos săptămâna viitoare, care va avea loc de la distanță.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin va lua cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos săptămâna viitoare, care va avea loc de la distanță, șeful statului va discuta și cu studenții universităților rusești, va ține o întâlnire cu Cabinetul de Miniștri și va vizita Muzeul Marelui Războiul patriotic la Moscova, a anuțat postul de televiziune Rusia 1 .

"Săptămâna aceasta președintele va ține o nouă întâlnire cu membrii guvernului și, conform informațiilor noastre, va vorbi și la forumul economic mondial Davos, care de această dată, din motive evidente, va avea loc într-un format la distanță", informeză canalul.

În plus, în ziua Tatyanei, Putin va întâlni cu studenții universităților rusești, iar în ziua eliberării complete a Leningradului de sub blocada nazistă, președintele va fi așteptat la Muzeul Marelui Război Patriotic din Moscova, unde s-a deschis o nouă expoziție, completează postul TV.

222
Tagurile:
Forumului Mondial Economic din Davos, Vladimir Putin
Tematic
Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Putin și șeful Consiliului UE au discutat despre lupta comună împotriva COVID-19

Загрузка...
Medicina

UE se laudă va obliga furnizorii livreze vaccinul anti-Covid 19 la timp

0
(reînnoit 17:25 24.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.

Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.

Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.

Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
0
Tagurile:
UE, COVID-19
Tematic
Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaz
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Noul vaccin rusesc și ce înseamnă ”100% eficacitate”

Загрузка...