BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Sunteți pasionați de fotografie? Centrul Rus de Știință și Cultură de la București anunță organizarea unui concurs de fotografie, desfășurat în perioada 20 noiembrie – 19 decembrie 2020.
Concursul este organizat de Asociația “Rețeaua de Cultură” cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură din București.
Participanții pot înscrie 3 fotografii din portofoliul personal cu tematica ”Suflet rusesc în România”.
Fotografiile trebuie să fie realizate pe teritoriul României și să surprindă elemente de patrimoniu cultural. Este vorba despre peisaje materiale - aşezări, gospodării, lăcașe de cult, construcţii etc. sau peisaje imateriale - ocupaţii tradiţionale, meşteşuguri, datini, obiceiuri etc, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București.
La concurs pot participa fotografi amatori sau profesioniști din țară sau din străinătate. Aici sunt trei categorii: fotografi minori care vor realiza imagini cu telefonul, fotografi minori care vor realiza imagini cu aparatul de fotografiat și categoria adulți care vor prezenta numai fotografii realizate cu aparatul de fotografiat.
Participarea la concurs se realizează prin trimiterea online, prin intermediul unei platforme de transfer de date, a 3-5 fotografii din portofoliul personal pe adresa de email russkaia.dusa@gmail.com până la data de 11 decembrie 2020.
Pentru mai multe detalii, cei interesați pot consulta regulamentul concursului:
BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik. Campania de propagandă și instigare anti-rusă derulată și în România de entități euroatlantice nu afectează sentimentele Rusiei față de țara noastră.
Ca de obicei, Rusia a fost atentă și azi transmițând, prin Ambasada de la București, urări poporului român cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, manifestându-și respectul față de acest moment al nașterii națiunii române.
”Sincerele felicitări tuturor românilor de Ziua Unirii Principatelor Române!! Fie ca 24 Ianuarie să vă aducă sănătate, fericire și multă, multă bucurie alături de cei dragi și apropiați! La Mulți Ani!”, a transmis Ambasada Rusiei.
Mesajul simplu și firesc al Rusiei a fost bine primit de români, cititorii manifestându-se prin comentarii apreciative pe site-ul Ambasadei.
De altfel, rolul Rusiei a fost major în pregătirea Unirii Principatelor, ulterior și în obținerea Independenței României, dar și în cele mai mari victorii militare din istoria țării noastre – cele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au dus la Marea Unire de la 1918.
Rusia, prin contele Kiseleff, președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse (1829-1834) a instituit prima formă de unire a legislației din cele două principate, Regulamentul Organic, a înfăptuit reforme administrative, a modernizat viitoarea capitală a principatelor, Bucureștiul.
Marele om politic și militar rus a continuat să ajute România ca ambasador la Paris, până la obținerea Unirii de la 1859 și finalizarea administrativă a acesteia, în 1862.
Rusia, alături de Franța, Anglia, Prusia și Sardinia au decis, în pofida tergiversărilor opoziției Turciei și Imperiului Habsburgic mai întâi recunoaștere Unirii Principatelor din 1859, apoi ”unirea deplină”, finalizată în ianuarie 1862, prin stabilirea primului guvern unic, la București – o împlinire a eforturilor excepționale a oamenilor de stat români, în frunte cu excepționalul domnitor Alexandru Ioan I Cuza.
Puternicul și influentul general conte Pavel Kiseleff a susținut și în anii următori personalități române, care au adus contribuții inestimabile în mai multe domenii – în primul rând pe Alexandru Odobescu, părinte al arheologiei românești și reformator al limbii literare, căsătorit cu una dintre fiicele sale.
24 ianuarie, ca și cele mai importante zile și evenimente ale istoriei României scot la iveală un adevăr, dincolo de manipulările și dezinformările externe: relația României cu Rusia a fost una benefică, iar între cele două națiuni istoria consemnează prietenie și respect, dar și ajutor în momente grele.
"Săptămâna aceasta președintele va ține o nouă întâlnire cu membrii guvernului și, conform informațiilor noastre, va vorbi și la forumul economic mondial Davos, care de această dată, din motive evidente, va avea loc într-un format la distanță", informeză canalul.
În plus, în ziua Tatyanei, Putin va întâlni cu studenții universităților rusești, iar în ziua eliberării complete a Leningradului de sub blocada nazistă, președintele va fi așteptat la Muzeul Marelui Război Patriotic din Moscova, unde s-a deschis o nouă expoziție, completează postul TV.
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.
Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.
Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.