Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, adresare către poporul rus

Putin: de ce continuă Rusia modernizarea arsenalului nuclear

90
(reînnoit 20:12 10.11.2020)
Moscova a prezentat mai multe arme noi de ultimă generație în 2018, iar multe dintre acestea nu aveau echivalente în lume la acea vreme. Printre acestea se aflau un prototip de rachetă cu propulsie nucleară și o rachetă capabilă să zboare la viteza Mach 10.

BUCUREŞTI, 10 nov – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear având în vedere situația globală actuală și amenințările existente.

„Ținând cont de riscurile actuale în plan politic și militar, vom continua să modernizăm forțele noastre strategice nucleare și vom consolida treptat toate componentele lor. [...] Rusia va continua să își mențină potențialul militar nuclear la un nivel necesar”, a declarat Putin, citat de Sputnik France

Putin a declarat că, în ciuda schimbării naturii amenințărilor, triada nucleară rămâne principalul garant al securității țării. El s-a referit la prezența militară extinsă a NATO în apropierea granițelor Rusiei ca fiind una dintre principalele provocări cu care se confruntă Moscova în acest moment. Președintele a condamnat refuzul NATO de a-și reduce activitatea militară în contextul pandemiei de coronavirus, în ciuda faptului că Rusia a transmis anterior o astfel de solicitare.

„Armele rusești nu au concurență”

Președintele a salutat progresele realizate de țară în dezvoltarea armelor strategice în ultimii ani. El a menționat că multe dintre aceste arme nu au echivalente în lume și este posibil să rămână unice în anii următori.

„După cum am spus, pentru prima dată în istorie țara noastră nu ajunge din urmă pe cineva, ci vine cu modele care sunt cu ani și chiar decenii înaintea celor ale concurenței străine. Unele pur și simplu nu au echivalent și, probabil, nu vor avea niciunul pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Putin.
Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

De asemenea, Putin a subliniat că Rusia nu intenționează să se angajeze într-o cursă a înarmării „epuizantă”, adăugând că pur și simplu nu este necesar să facă acest lucru. S-a referit, de asemenea, şi la chestiunea noului tratat START, care urmează să expire în februarie 2020, menționând că viitorul acestui tratat crucial cu SUA privind armele nucleare rămâne neclar.

„Acest document asigură nivelul necesar de transparență în ceea ce priveşte arsenalele, armele nucleare strategice și restricționează o cursă necontrolată”, a declarat președintele.

După ce discuțiile privind prelungirea noului START au ajuns în impas, Moscova și Washingtonul au început negocieri pentru o prelungire temporară pentru un an a acordului privind controlul armelor. Totuși, aceste negocieri nu au reușit până acum să dea roade.

Rusia s-a oferit să prelungească tratatul pentru un an fără nici o condiție prealabilă, dar Casa Albă a cerut celor două state să-și înghețe arsenalele nucleare pe durata acestei prelungiri. După ce Kremlinul a acceptat această condiție, discuțiile s-au blocat din nou, în urma solicitării din partea SUA de a fi stabilit un mecanism de verificare mai extins pentru tratat. Vice-ministrul rus de Externe, Sergei Ryabkov, a considerat cererile inacceptabile, întrucât aceasta ar presupune ca Moscova să ofere SUA accesul la „cele mai sensibile elemente ale […] securității noastre naționale” și a criticat Washingtonul pentru că nu a fost dispus să găsească un compromis acceptabil cu privire la această chestiune.

90
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin, despre “imixtiunea Rusiei” în alegerile din SUA
Putin, despre prioritățile Rusiei în spațiu
Putin exclude un lockdown național în Rusia
Putin condamnă atentatul ”violent și imund” de la Viena
Putin, optimist în privința evoluției economiei rusești
Serghei Lavrov

Lavrov a comentat solicitarea lui Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

28
(reînnoit 19:35 01.12.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Șeful diplomației ruse consideră că retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului nu va soluționa diferendul transnistrean.

„Este dificil să înțelegem ce anume a avut în vedere doamna Sandu atunci când a anunțat necesitatea retragerii forțelor ruse de menținere a păcii, dar faptul că acest lucru nu va duce soluționarea conflictului este cert. Cu greu putem accepta o astfel de solicitare destul de iresponsabilă”, a declarat Serghei Lavrov. 

Șeful diplomației ruse a atras atenția că anume pacificatorii ruși au pus capăt fazei „fierbinți” a conflictului din stânga Nistrului și de atunci asigură „înghețarea” conflictului, care nu amenință pacea în regiune. 

„Noi auzim declarațiile ei (Maiei Sandu) conceptuale privind prioritatea orientării spre UE, dar auzim și faptul că ea își dorește să păstreze relații bune cu Federația Rusă. Cred că relațiile bune cu orice țară (...) presupun faptul că trebuie să se țină cont de interesele bilaterale și de înțelegerile la care s-a ajuns anterior. Pacificatorii ruși, la fel ca pacificatorii moldoveni și ucraineni, se află în zona de conflict, în conformitate cu deciziile adoptate în formatul „5+2”, aprobate de OSCE, și ele, mai întâi de toate, servesc pentru menținerea stabilității care joacă un rol cheie în prevenirea unei noi escaladări a conflictului sângeros”, a subliniat Lavrov. 

Oficialul a reamintit, de asemenea, că Rusia a reușit să retragă din regiune aproximativ jumătate din munițiile Armatei a 14-a sovietice depozitate la Kolbasna între 2001 și 2003, în perioada în care relațiile dintre autoritățile moldovenești și administrația transnistreană s-au îmbunătățit.

„Acolo există și trupe rusești care asigură paza depozitelor de la Kolbasna în care se păstrează muniții. Aceste depozite se află într-o astfel de stare încât încetarea controlului poate declanșa incidente grave”, a menționat.

El a menționat, de asemenea, că ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și-a anunțat deschiderea de a utiliza munițiile pe loc.

"Acest lucru necesită cooperarea părților și, în primul rând, voința Chișinăului și Tiraspolul", a subliniat ministrul rus de externe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28

Загрузка...
Konstantin Kosaciov

Kosaciov, despre declarația lui Sandu privind datoria „neonestă” pentru gaze

185
(reînnoit 14:49 01.12.2020)
Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse Konstantin Kosaciov a comentat declarația Maiei Sandu privind datoria „neonestă” pentru gaze datorată Federației Ruse.

Declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre nerecunoscuta republică nistreană (rmn) nu sunt orientate spre reglementarea diferendului transnistrean, este mai degrabă „o gândire a unui expert comercial”, a declarat marți președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse Konstantin Kosaciov.

Sandu a declarat într-un interviu pentru RBK că datoria Moldovei față de Gazprom este una „neonestă”. Potrivit acesteia, Chișinăul nu ar trebui să plătească pentru gazele folosite de locuitorii Transnistriei, care nu se află sub controlul acestuia.

"O astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui expert comercial sau a unui contabil, decât a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru a restabili integritatea teritorială (până acum ipotetică) a Moldovei, dacă ar fi venit cu inițiativa opusă - de a-și asuma cheltuielile statului moldovenesc pentru a asigura furnizarea de gaze în toată țara, inclusiv Transnistria", a spus Kosaciov.

Potrivit politicianului rus, în acest fel Sandu ar fi câștigat simpatia multor oameni de pe celălalt mal al Nistrului. "Poziția actuală a noului președinte al Moldovei nu face decât să confirme că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni", a spus senatorul.

”Și aceasta, la fel ca declarațiile sale recente despre GOTR (Grupul Operațional al Forțelor Ruse din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova) și trupelor ruse de menținere a păcii, desigur, doar întârzie, mai degrabă decât apropie perspectivele unei reglementări”, a conchis el.

Sandu a declarat luni într-o conferință de presă că Grupul Operațional al Forțelor Ruse din Regiunea Transnistreană care păzesc depozitele cu arme ar trebui retrase de pe teritoriul Transnistriei, iar armele ar trebui scoase. Ea a propus, de asemenea, să lase observatori civili în Transnistria, sub auspiciile OSCE, în loc de trupele de menținere a păcii.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a menționat că o schimbare a status quo-ului ar putea duce la destabilizarea în Transnistria, iar Federația Rusă se așteaptă să discute subiectul menținerilor păcii și absenței mișcărilor bruște.

Transnistria, ai cărei 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu se afla practic sub controlul Chișinăului.

Trupele ruse de menținere a păcii au venit în zona de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

185
Tagurile:
Datorie, GAZ, Transnistria, Maia Sandu, Konstantin Kosaciov

Загрузка...