Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Avertizare: dialogul între Rusia și UE se va încheia

607
Referindu-se la oficialii occidentali de politică externă, despre care a spus că „nu înțeleg necesitatea de a manifesta respect reciproc”, ministrul rus de Externe a sugerat posibilitatea ca dialogul dintre Rusia și UE să se sfârşească.

BUCUREŞTI, 14 oct – Sputnik. Moscova ar putea să înceteze să mai comunice cu Bruxelles-ul dacă țările europene nu vor să mențină un dialog bazat pe respect reciproc, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în cadrul prezentării, de către clubul internațional de discuții Valdai, a noului său raport intitulat „Utopia unei lumi diverse: cum continuă istoria”.

„Cei responsabili de politica externă occidentală care nu înțeleg necesitatea unui dialog bazat pe respect reciproc – probabil că ar trebui să încetăm să mai discutăm cu ei o vreme. Cu atât mai mult cu cât Ursula von der Leyen afirmă că actuala putere rusă nu ajunge la un parteneriat geopolitic. Aşa se va întâmpla dacă doresc acest lucru”, a declarat diplomatul rus, citat de Sputnik France.

În special, Serghei Lavrov s-a referit la atitudinea Uniunii Europene în cazul Navalny, atitudine pe care acesta a considerat-o nepotrivită.

„Să ne uităm la modul cum s-a desfășurat ședința Consiliului UE privind politica externă și care au fost maximele morale, declarațiile potrivit cărora Rusia nu a profitat de ocazie pentru a explica ce s-a întâmplat cu Navalny (…). Nu voi intra în detalii, care sunt abundente, despre modul cum se comportă Uniunea Europeană, într-un mod total inadecvat și inacceptabil în legătură cu cazul Navalny”, a declarat șeful diplomației ruse.

Potrivit ministrului, Moscova vrea să ştie dacă, dată fiind situația, este posibil să aibă „cel puțin orice afacere” cu Bruxelles-ul. Deși a sosit timpul ca Rusia să nu se mai concentreze asupra partenerilor săi europeni, „să se raporteze la acest criteriu de referință” și să revizuiască declaraţiile acestora, a mai spus Serghei Lavrov.

UE susține întărirea cooperării în interes comun

Uniunea Europeană dorește să mențină deschise canalele de comunicare cu Rusia și să consolideze cooperarea în chestiuni de interes comun, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, după întâlnirea sa cu ministrul rus de Externe, care a fost a avut loc în aceeași zi.

„Înaltul Reprezentant a confirmat că UE dorește să mențină canalele de comunicare deschise cu Rusia și să extindă cooperarea în probleme de interes comun”, potrivit unui document publicat de serviciul de politică externă.

Șeful diplomației europene a adăugat că UE își va apăra în continuare interesele și valorile, printre care „respectarea dreptului internațional și a drepturilor fundamentale”.

607
Tagurile:
Serghei Lavrov, Uniunea Europeană, Rusia
Tematic
Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre situația din Karabah
Lavrov: Tulburări în SUA după alegeri sunt foarte probabile
Lavrov, despre Karabah: Militarii trebuie să discute
Ministerul rus de Externe

MAE rus, despre intenția Armeniei și Azerbaidjanului de a se întâlni la Moscova

27
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moscova continuă să lucreze la nivel diplomatic cu Baku și Erevan pentru soluționarea situației de conflict din zona Nagorno-Karabah.

CHIȘINĂU, 21 окт - Sputnik. Moscova a salutat intenția autorităților din Armenia și Azerbaidjan de a găsi o soluție pașnică a conflictului. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, relatează RIA Novosti.

Miercuri, miniștrii de Externe ai Armeniei și Azerbaidjanului au ajuns la Moscova în contextul unei vizite de lucru.

"Am auzit aceste interviuri (despre disponibilitatea primu-ministrului armean și a președintelui azer de a veni în Rusia). Salutăm dorința lor de a căuta pacea",le-a declarat Rudenko reporterilor.

Potrivit lui Rudenko, este necesară încetarea focului și să se pună capăt suferințelor populației civile.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moscova continuă să lucreze la nivel diplomatic cu Baku și Erevan pentru soluționarea situației de conflict din zona Nagorno-Karabah.

Luptele de pe linia de contact din Nagorno-Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc de declanșarea ostilităților în Karabah, raportând bombardarea așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv a capitalei acesteia, Stepanakert.

Armenia a instituit legea marțială și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială și legea marțială au fost introduse și în Azerbaidjan.

27
Tagurile:
Azerbaidjan, Armenia
Tematic
Armenia și Azerbaidjan, acord de încetare a focului în Karabah
Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă
Armenia, gata de reluarea procesului de pace în Karabah - detalii

Загрузка...
Вакцина против новой коронавирусной инфекции

1,5 mil. doze vaccin rusesc Sputnik V, produse în decembrie

103
(reînnoit 17:32 20.10.2020)
Ministrul rus al Industriei și Comerțului, invitat la postul de televiziune Rossiya 24, a anunțat că vaccinul rusesc Sputnik V împotriva Covid-19 va fi produs în cantități de cinci ori mai mari în decembrie, comparativ cu octombrie.

Эмблема ВОЗ, архивное фото
© Sputnik / Алексей Витвицкий
BUCUREŞTI, 20 oct – Sputnik. Se aşteaptă ca producția în decembrie a vaccinului rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului să crească de cinci ori în Rusia comparativ cu octombrie, ceea ce înseamnă până la 1,5 milioane de doze, a declarat pe 20 octombrie, într-un interviu acordat canalului TV Rossiya 24, ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov.

„În ceea ce privește cantitatea, nu am modificat încă parametrii. Până la sfârșitul lunii, dorim să atingem un volum de aproximativ 300.000 de doze, în noiembrie - în jur de 800.000 și aproape 1,5 milioane în decembrie”, a spus ministrul, citat de Sputnik France

Primul vaccin împotriva COVID-19 din lume

Numit Sputnik V, primul vaccin din lume împotriva Covid-19 bazat pe adenovirus uman a fost dezvoltat de Centrul Rus pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleïa și înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia în august. Fondul rus de Investiții Directe efectuează studii clinice în Belarus, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.

Anterior, ministrul rus al Industriei și Comerțului Denis Manturov a anunțat că volumul de producție al vaccinului împotriva coronavirusului în Rusia ar putea crește la 3 - 3,5 milioane în ianuarie, înainte de a ajunge la 15 milioane pe lună în primăvară.

Pe 14 octombrie, Vladimir Putin a anunțat aprobarea celui de-al doilea vaccin rusesc împotriva Covid-19, EpiVacCorona, creat de centrul științific Vektor din Novosibirsk. Se așteaptă ca producția acestui remediu să înceapă la sfârșitul lunii octombrie.

De asemenea, rezultatele testelor celui de-al treilea vaccin, dezvoltat de Centrul Tchoumakov pentru Cercetare și Proiectare a Produselor Imunobiologice, vor fi făcute publice la mijlocul lunii decembrie, a anunțat ministrul Rănătății, Mihail Murashko, pe 15 octombrie.

103
Tagurile:
vaccin
Tematic
Centrul „Vector” a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului
Rusia: A fost eliberat un patent pentru cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19
Va fi înregistrat al doilea vaccin rusesc împotriva Covid-19
Americii nu i-a ajuns bani pentru un vaccin
Rusia va înregistra peste o lună cel de-al 3-lea vaccin anti-COVID-19

Загрузка...