Alegeri în regiunile din Rusia

Astăzi au loc alegeri regionale în Rusia, principala zi de vot - detalii

98
Peste 56 de mii de secții de votare au fost deschise în întreaga Rusie. Procesul electoral va fi urmărit de 237 de mii 524 de observatori.

CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Duminică este principala zi de vot în cadrul alegerilor regionale din Federația Rusă. Anul acesta, în peste 83 de mii de Subiecți ai Federației se desfășoară peste nouă mii de campanii de toate nivelurile, în 83 de regiuni ale țării, cu excepția Kabardino-Balkaria și a Sankt-Petersburgului.

Alegerile guvernatorilor au loc în 20 de regiuni. În 18 subiecte ale Federației, liderii vor fi aleși prin vot direct, iar în nouă dintre ele guvernatorii interimari candidează pentru un prim mandat. În încă două autonomii Neneț și Hantî-Mansiisk - guvernatorii vor fi aleși de către parlamentari din rândul candidații propuși de președinte. Locuitorii a patru districte cu mandat unic din regiunile Tatarstan, Penza, Iaroslavl și Kursk vor vota la alegerile parțiale ale deputaților Dumei de Stat. Noi parlamente vor fi alese în 11 regiuni. În principalele orașe a 22 de subiecți vor fi aleși deputați ai adunărilor orășenești. Vor avea loc, de asemenea, numeroase alegeri la niveluri mai mici - pentru organele autorităților administrației publice locale din raioane, regiuni urbane și localități.

În urma procesului electoral, vor fi înlocuite peste 78 de mii de mandate de deputați și posturi elective. Alegerile înalților funcționari se desfășoară în 20 de regiuni, în 18 dintre ele sunt directe, deputații organelor legislative sunt aleși în 11 entități constitutive. În cazul a patru subiecte: Kursk, Iaroslavl, regiunile Penza și Tatarstan, se organizează alegeri suplimentare pentru deputații din Duma de Stat în circumscripții cu mandat unic.

Potrivit CEC, au fost înaintați 171 de mii de candidați, dintre care peste 130 de mii sunt din 36 de partide politice, iar aproximativ 40 de mii sunt auto-înaintați. Au fost înregistrați aproape 160 de mii de candidați, sau 93 la sută din toți cei care au depus cerere pentru a candida; mai mult de opt mii, sau aproximativ 5 la sută dintre candidați, li s-a refuzat înregistrarea.

Președintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a menționat că, în total, scrutinul va fi monitorizat de 237.524 de observatori. Ea a precizat că partidele politice și asociațiile obștești și-au înaintat 95.729 de observatori, iar candidații - 85.777 de observatori, subiecți ai controlului public - 56.018.

Potrivit CEC, din partea partidelor, cei mai mulți observatori au fost înaintați de Rusia Unită - 56.119, de Partidul Comuniștilor al Federației Ruse - 15.631 de observatori, de Partidul Liberal Democrat - 8807, „Spravedlivaia Rossia” - 4768, „Novîe Liudi” - 4.765 de observatori, „Partia Rosta” - 882 observatori, partidul Yabloko - 212 de observatori.

Candidaților și partidelor li s-a oferit posibilitatea să formeze o rezervă de observatori pentru a controla votarea anticipată. Ținând cont de rezervă, candidatul are dreptul să numească șase observatori la comisia electorală a secției, dintre care patru vor fi în rezervă, a explicat CEC. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, există 22.193 de astfel de observatori.

Din cauza situației epidemiologice dificile cauzate de răspândirea infecției cu coronavirus, prin decizia CEC, a avut loc un vot anticipat care a dura două zile (pe 11 și 12 septembrie).

Principala zi de vot în Rusia a fost stabilită prin legea federală „Cu privire la modificările făcute la Legea federală„ privind partidele politice” (2001) și Legea federală „Cu privire la garanțiile fundamentale ale drepturilor electorale și dreptul de a participa la un referendum al cetățenilor din Federația Rusă” (2002) din 2 octombrie 2012 (intrat în vigoare la 1 noiembrie 2012).

Conform legii, principala zi de vot în alegerile pentru organele puterii de stat ale entităților constitutive ale Federației Ruse și ale organelor de autoguvernare locală este a doua duminică a lunii septembrie, în care expiră mandatul acestor organe, iar în anul alegerilor deputaților din Duma de Stat a următoarei legislaturi este ziua votării în în cadrul acestor alegeri.

Desfășurarea alegerilor în organele puterii de stat ale subiecților Federației Ruse și a organelor de autoguvernare locală în alte zile este permisă în cazurile de încetare anticipată a competențelor acestor organe, alegerea organelor nou formate ale puterii de stat a subiecților Federației Ruse și a organelor locale de auto-guvernare ale municipalităților nou formate, alegeri repetate și suplimentare, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.

Legea a eliminat interdicția de a combina zilele de vot în alegeri de diferite niveluri, dacă, în urma unei astfel de combinări, un alegător poate vota cu mai mult de patru buletine. Circumscripțiile uninominale și multinominale sunt formante pentru un termen de zece ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Rusia, alegeri
Tu-160 is a supersonic, variable-sweep wing heavy strategic bomber.

Bombardierele strategice rusești - record mondial la zbor

65
(reînnoit 16:44 20.09.2020)
Avioanele ruseşti care au stabilit deja un record în 2010 efectuând o rută non-stop în 24 de ore și 24 de minute au stabilit un nou record pentru avioanele din clasa lor. Două avioane ruseşti Tu-160 au finalizat sâmbătă un zbor non-stop cu o durată de peste 25 de ore.

BUCUREŞTI, 20 sept – Sputnik. Bombardierele grele supersonice ruseşti Tu-160 au stabilit sâmbătă un record mondial pentru distanță și timpul de zbor pentru avioanele din clasa respectivă, a declarat reporterilor comandantul Aviației cu rază lungă de acţiune a Forţelor Aerospațiale ruseşti, locotenent-generalul Sergei Kobilach.

„Astăzi a fost stabilit un nou record de autonomie și timp de zbor pentru bombardierele strategice supersonice Tu-160 de către două echipaje ale Aviației cu rază lungă de acțiune. Piloții Forțelor Aerospatiale Ruse au petrecut peste 25 de ore în zbor, parcurgând mai mult de 20.000 de kilometri”, a spus Kobilach, citat de Sputnik France. 

De la record la record

Recordul anterior a fost atins în 2010 de către bombardierele Tu-160, care au zburat timp de 24 de ore și 24 de minute.

Detaliile zborului

După cum a precizat Ministerul Apărării din Rusia, Tu-160 a zburat deasupra apelor neutre din partea centrală a Oceanului Arctic, precum şi deasupra celor din Oceanul Pacific și deasupra mărilor Kara, Laptev, a Siberiei de Est, Chukchi și Barents. Aeronava a decolat de pe aerodromul Engels și a aterizat acolo la sfârșitul călătoriei.

După cum a subliniat ministerul, zborul a avut loc în strictă conformitate cu regulile internaționale privind utilizarea spațiului aerian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Bombardiere, Avioane militare
Tematic
VIDEO: Două bombardiere strategice ruseşti Tu-160 au survolat regiunea arctică
Bombardiere rusești Tu-160, 8 ore deasupra Mării Baltice - urmărite de avioane NATO -VIDEO
National Interest a numit principalul dezavantaj al bombardierului Tu-160

Загрузка...
Laborator, imagine de arhivă

Numărul mutațiilor coronavirusului: Rospotrebnadzor - detalii

121
(reînnoit 14:46 19.09.2020)
Rospotrebnadzor anunță de câte ori a suferit mutații coronavirusul și care sunt cele mai stabile mutații care au cunoscut o largă răspândire în lume.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Potrivir Rospotrebnadzor, astăzi, există câteva mii de mutații ale coronavirusului în lume, informează RIA Novosti.

În același timp, 22 de mutații sunt fixate și sunt moștenite stabil, a explicat autoritatea de reglementare.

”În prezent există aproximativ 22 de astfel de mutații unice. Trebuie remarcat faptul că aceste mutații au avut loc în ianuarie - martie 2020 și, ulterior, alte mutații în genomul virusului nu au fost detectate, care ar fi căpătat o largă răspândire”, a declarat instituția într-un comunicat.

Serviciul de presă a explicat că cea mai stabilă schimbare este apariția a două mutații unice; la 93 la sută din probele studiate se găsește această pereche. Primele variante ale virusului cu aceste segmente au fost detectate la sfârșitul lunii ianuarie în China, apoi în Australia, iar la sfârșitul lunii februarie au fost găsite deja în majoritatea țărilor din Europa de Vest, Arabia Saudită, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Maroc și Senegal.

Pe teritoriul Rusiei, această pereche de mutații este detectată în 99% din probele studiate, menționează Rospotrebnadzor. În același timp, după compararea cu genomurile străine, experții au ajuns la concluzia că variantele de tulpini cu mutații P314L (gena ORF1b) și D614G (gena S) comune în Europa de Vest au fost importate masiv în Rusia în martie și aprilie.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Cântăreața Delia are coronavirus? Ce spune vedeta
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi

Загрузка...

Nistrul, prin ochii fotoreporterului Sputnik: În ce stare e

0
(reînnoit 19:08 20.09.2020)
 • Nistrul este unul dintre principalele râuri din Moldova
 • Acest râu oferă apă potabilă multor localități din țară.
 • De asemenea, Nistrul este un loc preferat de odihnă pentru iubitorii de plajă și pentru pescari.
 • În plus, Nistrul este o sursă pentru irigarea zonelor agricole.
 • Priveliștea pitorească te fascinează
 • Cu toate acestea, din cauza secetei fără precedent din acest an, Nistrul a început să se usuce
 • Ecologiștii susțin că ploile prognozate pentru viitorul apropiat sunt destul de neînsemnate și nu vor rezolva problema Nistrului
 • Situația ar putea fi corectată prin ploi prelungite, care ar fi în stare să ridice nivelul apei în râu și ar putea satura solul
 • Ecologiștii consideră că astfel de dezastre climatice, cu care s-a confruntat țara în acest an, vor deveni mai frecvente în timp. Deci, este foarte posibil ca anul viitor seceta să lovească țara din nou
 • Experții trag un semnal de alarmă și cheamă autoritățile să acorde o atenție sporită bazinelor acvatice din țară
 • De-a lungul malurilor Nistrului, se poate vedea cum s-a schimbat nivelul apei în râu
 • Pe malul Nistrului vin oameni să se odihnească
Râul Nistru nu este doar o sursă de apă potabilă, ci și un loc îndrăgit al pescarilor și al turiștilor. Vă invităm să admirați priveliștile pitorești ale râului surprinse de fotoreporterul Sputnik Moldova.

Nistrul este una dintre cele două artere acvatice principale ale Moldovei. Acest râu oferă apă potabilă multor așezări ale țării, inclusiv capitalei Chișinău. Pe lângă toate acestea, Nistrul este o sursă pentru irigarea zonelor agricole. Acest râu este, de asemenea, un loc popular de vacanță. Iubitorii de plajă și pescarii merg și ei pe malul pitoresc al râului.

În acest an, țara s-a confruntat cu o secetă fără precedent, iar acum unul dintre râurile principale ale țării se usucă. De altfel, acest buchet de probleme a afectat nu numai Nistrul, ci și râurile mici și lacurile din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Nistrul este unul dintre principalele râuri din Moldova
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Nistrul este unul dintre principalele râuri din Moldova

 • Acest râu oferă apă potabilă multor localități din țară.
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Acest râu oferă apă potabilă multor localități din țară.

 • De asemenea, Nistrul este un loc preferat de odihnă pentru iubitorii de plajă și pentru pescari.
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  De asemenea, Nistrul este un loc preferat de odihnă pentru iubitorii de plajă și pentru pescari.

 • În plus, Nistrul este o sursă pentru irigarea zonelor agricole.
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  În plus, Nistrul este o sursă pentru irigarea zonelor agricole.

 • Priveliștea pitorească te fascinează
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Priveliștea pitorească te fascinează

 • Cu toate acestea, din cauza secetei fără precedent din acest an, Nistrul a început să se usuce
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Cu toate acestea, din cauza secetei fără precedent din acest an, Nistrul a început să se usuce

 • Ecologiștii susțin că ploile prognozate pentru viitorul apropiat sunt destul de neînsemnate și nu vor rezolva problema Nistrului
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Ecologiștii susțin că ploile prognozate pentru viitorul apropiat sunt destul de neînsemnate și nu vor rezolva problema Nistrului

 • Situația ar putea fi corectată prin ploi prelungite, care ar fi în stare să ridice nivelul apei în râu și ar putea satura solul
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Situația ar putea fi corectată prin ploi prelungite, care ar fi în stare să ridice nivelul apei în râu și ar putea satura solul

 • Ecologiștii consideră că astfel de dezastre climatice, cu care s-a confruntat țara în acest an, vor deveni mai frecvente în timp. Deci, este foarte posibil ca anul viitor seceta să lovească țara din nou
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Ecologiștii consideră că astfel de dezastre climatice, cu care s-a confruntat țara în acest an, vor deveni mai frecvente în timp. Deci, este foarte posibil ca anul viitor seceta să lovească țara din nou

 • Experții trag un semnal de alarmă și cheamă autoritățile să acorde o atenție sporită bazinelor acvatice din țară
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Experții trag un semnal de alarmă și cheamă autoritățile să acorde o atenție sporită bazinelor acvatice din țară

 • De-a lungul malurilor Nistrului, se poate vedea cum s-a schimbat nivelul apei în râu
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  De-a lungul malurilor Nistrului, se poate vedea cum s-a schimbat nivelul apei în râu

 • Pe malul Nistrului vin oameni să se odihnească
  © Sputnik / Evghenii Panasenco

  Pe malul Nistrului vin oameni să se odihnească

Tagurile:
Nistru, Sputnik
Tematic
Veteranii conflictului de pe Nistru au protestat la Chișinău
Eroii căzuți în Războiul de la Nistru, comemorați la Complexul ”Eternitate”
Marș la Chișinău dedicat eroilor căzuți la Nistru. Memento 2 martie 1992
Dodon, Filip și Candu i-au comemorat pe eroii căzuți la Nistru
Bustul Regelui Ferdinand cel Loial – din nou, de veghe la Nistru
Perpezentantul OSCE, apreciativ, despre misiunea rusă de pacificare la Nistru

Загрузка...