Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

Moscova a reacționat la declarația Germaniei și Franței în cazul lui Navalnîi

343
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reacționat la declarația comună a Germaniei și Franța în legătură cu cazul Navalnîi.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. În legătură cu declarațiile ostile față de Federația Rusă ale unui șir de state, în legătură cu cazul lui Aleksei Navalnîi, reamintim că la substanțele militare din grupul “Noviciok” au lucrat specialiștii din multe state occidentale și din structurile specializate ale NATO.

Vineri, miniștrii Afacerilor Externe ale Germaniei și Franței, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian, au emis o declarație comună în legătură cu cazul Navalnîi. În document sunt repetate tezele care au fost enunțate mai devreme. Se menționează că miniștrii “sunt profund șocați de acest atac asupra domnului Navalnîi, fapt care reprezintă o încălcare a principiilor fundamentale ale democrației și pluralismului”. Cei doi oficiali și-au exprimat “speranța că autoritățile ruse vor garanta populației ruse drepturile lor civile și politice”.

“Constatăm o multitudine de declarații ostile în raport cu Rusia în privința situației legate de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi. Am atras atenția, în special, la declarația comună, pe acest subiect, a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și a ministrului Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian”, se spune în declarația MAE al Rusiei.

“În legătură cu aceste afirmații categorie, potrivit cărora compușii chimici neurotoxici, clasificat în occident ca “Noviciok”, au fost dezvoltate la noi, ținem să reamintim următoarele. În decursul a câtorva ani, asupra acestor compuși, care fac parte din acest grup larg de substanțe chimice, au lucrat specialiștii mai multor state occidentale și structuri specializate ale NATO. În SUA, spre exemplu, autorilor tehnologiilor de utilizare a acestora în luptă le-au fost eliberate oficial peste 150 de patente”, menționează diplomația rusă.

Ultimul kilogram am substanțelor toxice militare, existent în rezervele Federației Ruse, a fost distrus pe 27 septembrie 2017. În acest fel, programul federal de lichidare a armelor chimice, realizată începând cu 1996, a fost finalizată înainte de termen, iar Rusia și-a îndeplinit în proporție de 100% din angajamentele în conformitate cu Convenția cu privire la interzicerea armelor chimice, lichidând peste 40 mii de tone de substanțe otrăvitoare. La ora actuală, SUA rămân singurul deținător al unui arsenal de arme chimice.

343
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Rusia
Tematic
Ambasadorul rus în Austria a fost convocat pentru cazul Navalnîi
Minskul a publicat interceptarea discuției Varșovia - Berlin pe cazul lui Navalnîi
Trump: SUA nu are dovezi despre implicarea Rusiei în “otrăvirea” lui Navalnîi
Manifestații de Ziua Unității Naționale la Moscova, cu genericul Rusia Unește!

Ziua Mondială a Unității Ruse, sărbătorită pe 21 septembrie

61
(reînnoit 07:56 22.09.2020)
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București informează că, astăzi, 21 septembrie 2020, se sărbătorește nu doar Ziua Internațională a Păcii, ci și Ziua Mondială a Unității Ruse.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Zi importantă, astăzi, pentru rușii de pretutindeni care sărbătoresc Ziua Mondială a Unității Ruse.

Lumea știe că pe 21 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Păcii, iar sărbătoarea rusească este mai puțin cunoscută.

Simbolul ei este mesteacănul cu trunchi alb, copac rusesc, căruia îi sunt dedicate atâtea poezii și cântece.

De ce a fost aleasă această dată? În istoria Rusiei, 21 septembrie este o zi semnificativă în care sunt sărbătorite mai multe evenimente importante.

Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului, una dintre principalele sărbători ortodoxe, despre ziua înființării orașui Veliki Novgorod, „tatăl orașelor rusești”, despre Ziua Victoriei în bătălia de la Kulikovo dar și despre Ziua înființării Rusiei, începutul domniei dinastiei Rurik.

Astăzi, acțiuni în cinstea unității rusești vor avea loc pentru a zecea oară.

Sunt dedicate identității etnice a rușilor, dragostei pentru Rusia și pentru limba rusă. La ele vor participa mulți compatrioți care locuiesc în străinătate.

La urma urmei, a fi rus înseamnă să păstrezi cultura și să iubești Patria, indiferent unde este în lume, precizează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București.

61
Tagurile:
Rusia
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare
Rusia nu are cu ce să ajute Germania
Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume
Rusia a modificat regulile de intrare în țară
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia

Загрузка...

România va efectua zboruri de observare asupra Rusiei

306
România și alte două țări ale UE vor fi parte a unei misiuni de observare asupra Rusiei în perioada 21-25 septembrie

BUCUREȘTI, 21 sept - Sputnik. O misiune comună a Germaniei, Franței și României va efectua zboruri de observare asupra Rusiei de la aerodromul Kubinka în perioada 21-25 septembrie, inspectorii ruși la aceleași date vor efectua un zbor de observație asupra Franței de la aerodromul Orleans-Bricy, a declarat șeful Centrului Național pentru Reducerea Riscurilor Nucleare, Serghei Rîjkov.

"În perioada 21 - 25 septembrie 2020, în cadrul punerii în aplicare a Tratatului internațional privind cerul deschis, misiunea comună a Germaniei, Franței și României va efectua zboruri de observație pe teritoriul Federației Ruse pe un avion de observare românesc AN-30 de la aerodromul Kubinka", a spus el.

Potrivit lui Ryzhkov, specialiștii ruși vor monitoriza respectarea strictă a parametrilor de zbor pe teritoriul rus și vor monitoriza utilizarea echipamentelor de observare prevăzute de acord. Aeronava AN-30 aparține clasei de aeronave care nu sunt destinate utilizării armelor.

Șeful centrului a adăugat, de asemenea, că inspectorii ruși intenționează să efectueze un zbor de observare peste Franța.

306
Tagurile:
Rusia, zbor, România

Загрузка...
Drapel

Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA

0
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cerut lumii să lupte împotriva hegemoniei și imperialismului american, într-un discurs epocal ținut la ONU.

Summit-ul virtual ținut de ONU la aniversarea a 75 de ani de existență i-a dat ocazia lui Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, să critice "lumea hegemoniei, lumea imperialismului" în timpul unui discurs înregistrat.

"Venezuela apără o lume multipolară, un sistem reînnoit al Naţiunilor Unite, un sistem ce ştie să aplice dreptul internaţional şi protejează popoarele lumii", a declarat Maduro.

El a luat și apărarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu trimitere la atacurile SUA împotriva OMS.

"Nu este momentul să insultăm, să ameninţăm OMS, acum este timpul să ne unim în favoarea sa", a fost mesajul transmis de Maduro în apărarea OMS.

Președintele venezuelean a asociat de altfel imperialismul american cu neofascismul, arătând că lumea a învins fascismul acum 75 de ani și că va câştiga şi împotriva celor care încearcă să predomine hegemonic, împotriva ideilor imperialiste și va putea învinge neofascismul pentru construirea unei noi lumi fără putere hegemonică, ”o lume aparţinând poporului”.

Cuba: SUA sunt în război cu planeta

Și reprezentantul Cuba, ministrul de externe Bruno Rodriguez Parrilla, a lansat acuzații dure împotriva SUA cu ocazia aceleiași aniversări de la ONU.

"La această aniversare a 75 de ani ai ONU, multilateralismul şi dreptul internaţional sunt ameninţate de cea mai mare putere mondială. Comportamentul iresponsabil al Statelor Unite este cel mai important pericol pentru pacea şi securitatea internaţională", a declarat ministrul de Externe de la Havana.

Mai mult, acesta a spus că SUA sunt în război cu planeta şi cu locuitorii săi, făcând referire la blocada economică, comercială şi financiară pe care americanii au impus-o Cubei.

0
Tagurile:
SUA, ONU
Tematic
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU

Загрузка...