Tragedia de la Beslan

Regizorul filmului “Beslan”: Este cel mai groaznic moment din istoria contemporană

230
(reînnoit 21:00 02.09.2020)
Postul de televiziune “Rossiya 1”va prezenta în premieră un film documentar care va relata adevărul despre tragedia din Beslan și va demola mai multe teorii ale conspirației.

Pe 3 septembrie, la postul de televiziune “Rossiya 1” va avea loc premiera filmului documentar de investigație “Beslan”, dedicat tragicei luării ostaticilor la școala numărul 1 din Beslan. Despre demascarea miturilor și speculațiilor, despre amintirile martorilor oculari și lucrul cu materialele i-a relatat agenției RIA Novosti regizorul Aleksandr Rogatkin.

- Aleksandr, explicați-le spectatorilor ce lucruri noi vor afla din filmul vostru documentar?

- Istoria este deja veche. De 16 ani ea separă societatea. Nu a existat nimic mai teribil și oripilant în istoria noastră contemporană, iată de ce ea va atrage, evident, atenția tuturor jurnaliștilor. Problema este însă că în ultimul timp mulți oameni parazitează pe această tragedie. Sunt lansate diverse teorii și istorii, o mulțime de mituri și legende, bazate apropo pe raportul lui Iuri Saveliev, fost deputat al fracțiunii “Rodina”, membru pe atunci al comisiei parlamentare (pentru anchetarea circumstanțelor atacului terorist - n.r.). Acesta a refuzat să semneze raportul oficial și a lansat unul alternativ, în șapte volume, unde afirma că teroriștii nu aveau niciun dispozitiv explozibil artizanal, că sala a fost atacată de trupele speciale cu aruncătoare de flăcări, fapt care ar fi provocat decesul a unui număr mare de ostatici. Chipurile, nu ar fi vrut să-i lase pe teroriști să plece și au decis să-i omoare pe toți. Iată anume pe această idee insistă presa liberală de opoziție, anume versiunea asta a fost promovată în Occident în toți acești ani.

- A fost doar infirmată de mai multe ori…

- Procuratura a verificat această ipoteză. Chiar și companiei NPO Bazalt, care proiectează și produce aruncătoare de grenade, i s-a cerut să verifice teoria. Pe un poligon din regiunea Moscovei a fost construit un model al zidului sălii de sport, din aceeași cărămidă, cu aceeași tencuială, au instalat calorifere. Așa cum e în cazul școlii, grosimea peretelui era de două cărămizi. Au încercat să tragă în el din aruncătoare de grenade, mitraliere, mortiere de asalt. Experții de la Bazalt au ajuns la concluzia că în acel moment, în anul 2004, nu existau aruncătoare de grenade sau de flăcări, nici mortiere de asalt care ar putea să străbată un zid de două cărămizi. Un alt experiment, în cadrul căruia a fost plasat în fața zidului un scaun cu un dispozitiv explozibil, a avut același rezultat. Cu toate acestea, pe acest raport al lui Saveliev se bazează mai multe articole de investigație ale “Novaya Gazeta”, “Eho Mosckvî”, “Radio Svobodoa”. În fiecare an, ei repetă acest mit care nu se bazează pe nimic.

Am încercat să vorbim despre mai multe mituri, inclusiv despre faptul că toți ar fi așteptat sosirea lui Mashadov, și că acesta nu a fost lăsat să vină, iar pentru a nu-l transforma într-un erou, trupele speciale au declanșat acea operațiune.

Iarăși, Saveliev insistă asupra faptului că atunci când copiii au fugit, teroriștii nu au tras asupra ostaticilor. Arată niște poze, adică – priviți, curtea e goală, nu e nimeni. Sunt lucruri stranii pentru că există o mulțime de poze, mărturii ale ostaticilor. Fotograful la care face trimitere spune: “Băieți, cine spune că teroriștii nu trăgeau în ostatici, minte”. Totodată, desigur, în acest film sunt prezentate mai multe istorii personale, tragedii, cum trăiesc oamenii cu aceste amintiri, cum își creează noi familii, nasc copii.

- Povestiți-ne despre procesul filmărilor: care au fost cele mai mari probleme?

- Nu au existat niciun fel de probleme. Sunt mulți martori, sunt mulți dintre foștii ostatici. Cineva refuză, cineva nu vrea să-și aducă aminte, iar alții, dimpotrivă, au oferit cu bucurie mai multe detalii. Am început filmările în iulie, am reușit să finalizăm filmul către 3 septembrie. Și comitetul “Mamele Beslanului” ne-a oferit comentarii, chiar dacă ei susțin punctul de vedere alternativ al profesorului Saveliev. Cel puțin, am primit răspunsuri la majoritatea întrebărilor.

- Planificați să continuați subiectul? Să scrieți o carte?

- Nu știu. Nu m-am gândit deocamdată la asta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

230
Tagurile:
film, Rusia
Tematic
Un guvernator rus, arestat de ofițerii FSB - Video
FSB a prevenit comiterea unui masacru la Moscova - Video
FSB au reținut un grup de adepți ai Statului Islamic: planificau asasinate - Video
Laborator, imagine de arhivă

Numărul mutațiilor coronavirusului: Rospotrebnadzor - detalii

110
(reînnoit 14:46 19.09.2020)
Rospotrebnadzor anunță de câte ori a suferit mutații coronavirusul și care sunt cele mai stabile mutații care au cunoscut o largă răspândire în lume.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Potrivir Rospotrebnadzor, astăzi, există câteva mii de mutații ale coronavirusului în lume, informează RIA Novosti.

În același timp, 22 de mutații sunt fixate și sunt moștenite stabil, a explicat autoritatea de reglementare.

”În prezent există aproximativ 22 de astfel de mutații unice. Trebuie remarcat faptul că aceste mutații au avut loc în ianuarie - martie 2020 și, ulterior, alte mutații în genomul virusului nu au fost detectate, care ar fi căpătat o largă răspândire”, a declarat instituția într-un comunicat.

Serviciul de presă a explicat că cea mai stabilă schimbare este apariția a două mutații unice; la 93 la sută din probele studiate se găsește această pereche. Primele variante ale virusului cu aceste segmente au fost detectate la sfârșitul lunii ianuarie în China, apoi în Australia, iar la sfârșitul lunii februarie au fost găsite deja în majoritatea țărilor din Europa de Vest, Arabia Saudită, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Maroc și Senegal.

Pe teritoriul Rusiei, această pereche de mutații este detectată în 99% din probele studiate, menționează Rospotrebnadzor. În același timp, după compararea cu genomurile străine, experții au ajuns la concluzia că variantele de tulpini cu mutații P314L (gena ORF1b) și D614G (gena S) comune în Europa de Vest au fost importate masiv în Rusia în martie și aprilie.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Cântăreața Delia are coronavirus? Ce spune vedeta
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi

Загрузка...
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov

Lavrov: Discriminarea Sputnik și RT în Europa este inadmisibilă

146
(reînnoit 09:20 19.09.2020)
Ministrul rus de Externe a atras atenția asupra faptului că Rusia cere încetarea discriminării mediilor de informare înregistrate în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Moscova consideră inadmisibilă discriminarea Sputnik și RT în Europa, iar afirmațiile precum că aceste mass-media sunt un instrument de propagandă sunt absurde. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

”Evident, această problemă a fost discutată (cu colegii francezi - red.). Considerăm inacceptabil faptul că atât în cazul Sputnik, cât și RT, reporterii lor sunt discriminați în mod deschis - și în ​​Franța, și în ceea ce privește Sputnik în Țările Baltice, este, de asemenea, un fapt bine cunoscut. Faptul că în ultimii ani, din 2017, nici RT, nici Sputnik nu au fost acreditați la Palatul Élysée, este regretabil desigur”, a spus Lavrov.

În opinia lui Lavrov, „este și mai surprinzător faptul că, cu tot angajamentul lor față de libertate, egalitate și fraternitate, colegii francezi declară că nu își vor revizui decizia”.

”Acreditarea nu va fi emisă deoarece RT și Sputnik, citez, ”acestea nu sunt instrumente media, ci instrumente de propagandă”. Cred că nu este nevoie să comentăm absurditatea și inepția unor astfel de etichetări, deoarece RT și Sputnik se bucură de popularitate într-un număr tot mai mare de țări, iar audiența este în creștere”, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a atras atenția asupra faptului că Rusia adresează aceste întrebări nu numai francezilor și solicită oprirea discriminării împotriva mass-media înregistrate în Federația Rusă.

Situația mediilor de informare ruse în Occident devine din ce în ce mai complicată în ultimii ani. În noiembrie 2016, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care menționează necesitatea de a contracara mass-media din Rusia, iar Sputnik și RT sunt menționate în document drept principalele amenințări. Președintele rus Vladimir Putin, comentând adoptarea acestei rezoluții, i-a felicitat pe jurnaliștii de la RT și Sputnik pentru munca lor productivă. În același timp, el a menționat că acest document mărturisește degradarea evidentă a ideilor despre democrație în societatea occidentală. Potrivit lui Putin, el speră că va triumfa bunul simț și că nu vor exista restricții reale în privința presei rusești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
Discriminare, Europa, RT, Sputnik, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2
Lavrov și-a anulat vizita oficială la Berlin
Lavrov: Tihanovskaia să se opună manipulărilor Vestului

Загрузка...
Donald Trump

Cine îi vrea moartea lui Trump? Președintele a primit otravă

0
(reînnoit 14:04 20.09.2020)
Președintele american Donald Trump a primit un pachet cu otravă prin poștă. Presa internațională scrie că ar fi vorba despre o tentativă de omor asupra liderului de la Casa Albă.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Un pachet care conţinea ricină, o otravă foarte periculoasă, a fost trimis la Casa Albă. Acesta însă a fost interceptat de forţele de ordine. Potrivit CNN, FBI şi Serviciul Secret investighează incidentul şi au două teste pe substanţa din pachet, confirmând că acesta conţinea ricină.

Pachetele şi corespondenţa pentru Casa Albă sunt verificate într-o unitate din afara sediului. Nu este prima dată când Trump este ţinta unui atac cu ricină. Scrisori care conţin ingrediente de ricină au mai fost trimise preşedintelui american şi unor şefi ai Pentagonului în 2018. Atunci, de asemenea, au fost interceptate, iar un bărbat din Utah, William Clyde Allen III, a fost învinuit că le-a trimis.

I s-a întâmplat, de altfel, nu doar lui Trump, dar și predcesorului său. Actriţa Shannon Guess Richardson a fost condamnată în 2014 pentru că a trimis scrisori care conţin ricină preşedintelui Barack Obama, precum şi primarului din New York, Michael Bloomberg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Otravă, Moartea, Trump
Tematic
Trump, inițiativă fulminantă, lovitură pentru ”progresiști”
Trump i-a numit pe protestatari anarhiști și bandiți
Trump a decis să retragă o parte din trupele din Irak și Afganistan
De ce giganții din Silicon Valley vor să se asigure că Trump nu câştigă al doilea mandat
Posibil o ultimă discuție între Trump și Putin înainte de alegerile din noiembrie

Загрузка...