Vladimir Putin

Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus

464
Moscova a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, conform unei declarații făcute de Vladimir Putin pe canalul Rusia 1.

BRUXELLES, 29 aug - Sputnik. Rusia recunoaște legitimitatea prezidențialelor din Belarus, a declarat Vladimir Putin, relatează Sputnik Franța

”Autoritățile din Belarus au invitat Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului a OSCE să participe la controlul alegerilor. De ce nu au ajuns? Acest lucru lasă să se înțeleagă că o poziție asupra rezutatului alegerilor era deja pregătită. Iată de ce unii se pot îndoi de rezultate, cât despre mine, am toate motivele să nu mă îndoiesc de onestitatea absolută a acestora care se îndoiesc”, a declarat el în interviul acordat canalului de televiziune Rusia 1.

”Iată de ce noi plecăm de la faptul că alegerile au avut loc. Noi le-am recunoscut legitimitatea. Am făcut-o imediat. După cum știți, i-am prezentat felicitările mele lui Alexander Lukașenko pentru că a câștigat alegerilor. Asta e tot”, a adăugat președintele rus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Președintele belarus Alexander Lukașenko a acuzat țările occidentale de ingerință în țara sa. El a denunțat în egală măsură tentativele de ”a face să participe” autoritățile din Belarus la negocierile cu OSCE pe tema situației naționale.

Cât despre UE, aceasta a susținut propunerea OSCE despre dialogul cu Belarus și s-a declarat gata să contribuie.

O experiență tristă a medierii occidentale

Comentând oferta de mediere în Belarus din partea OSCE, ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a amintit la ce s-a ajuns cu medierea Occidentului în Ucraina în 2014: ”un acord a fost concluzionat, semnat de miniștrii de Externe din Germania, Polonia și Franța”, ”dar dimineața opoziția a decis altceva”.

Manifestațiile din Belarus

La Minsk au loc manifestații începând cu prezidențialele din 9 august. Potrivit Comisiei electorale centrale, președintele în exercițiu Alexander Lukașenko a câștigat cu 80,1 la sută din voturi. Opoziția estimează că alegerile au fost câștigate de Svetlana Tikhanovskaïa.

Potrivit datelor oficiale, mai mult de 6.700 de persoane au fost arestate. Conform ministerului de Interne, mai multe sute de persoane au fost rănite, dintre care mai mult de 120 de polițiști. Trei persoane au decedat în timpul manifestațiilor, conform autorităților.

Președintele în exercițiu al OSCE, premierul albanez Edi Rama a propus ieri medierea OSCE pentru a reglementa situația din Belarus.

Pe 15 iulie, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, directoare în acel moment al Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului a OSCE, a anunțat că instituția nu va trimite o misiune de observare în Belarus. Ea și-a explicat decizia prin faptul că nu a primit o invitație cu mai mult de două luni înaintea anunțului prezidențialelor, ceea ce nu a permis observarea aspectelor cheie ale procesului electoral.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

464
Tagurile:
Belarus, Vladimir Putin
Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe

Rusia: De ce Occidentul folosește retorica anti-rusească

147
(reînnoit 19:33 28.09.2020)
La cea de-a 7-a ediţie a Forumului Regiunilor din Rusia și Belarus, care se desfășoară în perioada 28-29 septembrie, ministrul adjunct de Externe din Rusia, Andrei Roudenko, a explicat de ce occidentalii folosesc „retorica anti-rusească”.

BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Andrei Roudenko, a vorbit, pe 28 septembrie, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului Regiunilor din Rusia și Belarus, care se desfășoară în perioada 28-29 septembrie. Ministul a spus că Occidentul recurge la o „retorică antirusească” pentru a depăși propriile dezacorduri.

„Astăzi, retorica antisovietică, antirusească și împotriva Belarusului este folosită de oponenții occidentali pentru a depăși contradicțiile care s-au intensificat de la mijlocul anilor 2000, dezacordurile din interiorul instituțiilor occidentale, pentru a-şi întări coeziunea pornind de la un «inamic și o ameninţare comune»”, a declarat Andrei Roudenko.

Potrivit acestuia, unele țări și organizații recurg din ce în ce mai des la tehnici politice precum falsificarea istoriei, pentru a-și înfrumuseța propriul trecut și a-i slăbi pe cei care nu vor să se supună acestei ordini mondiale.

„Moscova și Minsk cooperează în mod tradițional în lupta pentru menţinerea adevărului istoric”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, citat de Sputnik France.
147
Tagurile:
Occident, Rusia
Tematic
SUA vor să distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei
Invenţie în Rusia: senzor care detectează orice virus în aer
Cote la studii în Rusia: Mai multe locuri pentru studenții străini

Загрузка...
Centrul Gamaleia

Coreea de Sud a propus Rusiei dezvoltarea în comun a vaccinelor

70
(reînnoit 19:12 28.09.2020)
Coreea de Sud a propus Rusiei să se alăture Institutului Internațional al Vaccinelor din Seul pentru a lucra împreună la dezvoltarea vaccinurilor.

BUCUREȘTI, 28 sep – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu liderul rus, Vladimir Putin, președintele Republicii Coreene, Moon Jae-in, a propus Rusiei să participe la lucrările Institutului Internațional a Vaccinurilor din Seul, anunță serviciul de presă al administrației președintelui sud-coreean.

“Președintele Moon a subliniat necesitatea cooperării și solidarității pentru obținerea unei victorii asupra coronavirusului și și-a exprimat speranța la o cooperare strânsă între cele două state în dezvoltarea preparatelor și vaccinurilor care sunt necesare pentru a pune capăt pandemiei, precum și distribuirea lor echitabilă. În legătură cu acest fapt, el a îndemnat partea rusă să se alăture Institutului Internațional al Vaccinului (IVI), sediul căruia se află la Seul”, se menționează în comunicatul părții sud-coreene.

Institutul Internațional al Vaccinului a fost înființat în 1997, în calitate de organizație internațională pentru susținerea Programului de Dezvoltare a ONU și a guvernului Republicii Coreea. Activitatea institutului este îndreptată preponderent spre dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficiente la prețuri acceptabile pentru asigurarea livrării lor statelor în curs de dezvoltare. În prezent, la activitatea IVI participă 35 de țări, inclusiv China, Brazilia și India, precum și Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit administrației președintelui sud-coreean, Putin, la rândul lui, a apreciat înalt succesele Republicii Coreene în contracararea coronavirusului și a anunțat că este impresionat de nivelul la care Seulul a întreprins măsuri antiepidemice. De asemenea, el a menționat că importanța înțelegerilor între două state cu privire la reluarea curselor aeriene și și-a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare strânsă în lupta cu COVID-19, anunțând că va da indicații autorităților din domeniul sănătății de a examina oportunitatea de a se alătura activităților IVI.

În afară de aceasta, Moon Jae-in a prezentat lui Putin candidatul din partea Coreei de Sud pentru funcția de secretarul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Yoo Myung-hee, solicitând părții ruse să susțină această propunere. Președintele rus, potrivit  comunicatului, a căzut de acord cu aprecierile înalte ale calităților profesionale ale acestuia, propunând o consolidare a cooperării pentru depășirea protecționismului în comerțul internațional și pentru restabilirea încrederii în OMC.

70
Tagurile:
vaccin, Vladimir Putin, Rusia, Coreea de Sud
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Sindicatele cer vaccinarea profesorilor
Vaccinarea antigripală: când spun medicii că e bine să o facem
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19

Загрузка...
Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat în ce condiții se pot închide școlile

0
Noul primar general ales al municipiului București a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și a punctat un aspect esențial referitor la unitățile de învățământ în contextul venirii anotimpului rece.

BUCUREȘTI, 28 sept – Sputnik. Vremea rea care va începe să vină, precum și zăpada vor pune iar problema închiderii unităților de învățământ.

Ziare.com notează, în februarie 2018, că primarul de atunci al municipiului București, Gabriela Firea, anunța că autoritățile locale au decis să țină închise toate grădinițele, școlile și liceele din București din cauza avertizărilor meteo, care prevăd ger și viscol.

Cum va proceda noul primar al municipiului București, Nicușor Dan, în situații similare? Nicușor Dan a prezentat cu luciditate situația, subliniind că școlile se vor închide, însă numai în caz de urgie.  

”Nu, am considerat-o exagerată. Bine, dacă este mare urgie și pot să cadă crengi, e posibil, dar pentru o ninsoare de 30 de centimetri nu se pune problema să închidem școlile”, a precizat noul primar general al municipiului București pentru b1.ro.
0

Загрузка...