Tehnologii informaționale

Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice

134
(reînnoit 06:39 26.08.2020)
Sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei, consideră secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Oleg Hramov.

CHIȘINĂU, 26 aug — Sputnik. SUA și aliații lor intensifică informațiile și acțiunile distructive din spațiul cibernetic din alte țări. Potrivit RIA Novosti, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Oleg Hramov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului „Argumentî și faktî”.

”Pe de altă parte, Rusia, China, Coreea de Nord și Iranul sunt declarate principalele surse de amenințare cibernetică”, a precizat el.

După cum a remarcat Hramov, Statele Unite „formează în mod intenționat o imagine mediatică” menită să justifice în ochii comunității internaționale orice acțiuni ulterioare, inclusiv forța.

Potrivit acestuia, ca rezultat al „intensificării artificiale a confruntării în sfera informațională” are loc tensionarea relațiilor internaționale, încetinirea dezvoltării economiei mondiale datorită sancțiunilor, precum și subminarea încrederii în procesele de digitalizare.

„În astfel de condiții, nu trebuie să ne surprindă liniile de state pentru a obține suveranitatea digitală. Acest lucru rezultă direct din nevoia de a asigura suveranitatea statului în era digitală”, a spus Hramov.

El a subliniat că SUA se află în spatele marii majorități a atacurilor cibernetice din lume.

"Americanii se află în fruntea clasamentului privind activitatea nocivă: pentru 2016-2019 - de la 40% la 75%, în funcție de tipul de efecte nocive", a spus el.

Potrivit acestuia, „Rusiei, la acest capitol îi revine de la 2% la 7%”.

"Aceste date care nu sunt publicitate în Occident, dar sunt publice demonstrează în mod clar oricărei persoane raționale lipsa de temei a tezei despre amenințarea totală a Rusiei în spațiul cibernetic”, a subliniat secretarul adjunct al Coniliului rus de Securitate.

El consideră că sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei.

Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice
© Video: Ruptly / Sputnik / twitter.com/RussianEmbassyC

"Printre astfel de acțiuni recente, putem remarca, în special, faptul acuzării nefondate a Rusiei de săvârșirea unor atacuri cibernetice împotriva instituțiilor de stat și a mass-mediei din Georgia, în octombrie 2019”, a spus el.

Într-un mod similar, potrivit lui Hramov, „a existat o agitație pentru atacurile „inumane” asupra instituțiilor de sănătate din Cehia, implicate în lupta împotriva coronavirusului”.

"Se încearcă imputarea hackerilor ruși tentativele de a obține acces la rețelele dezvoltatorilor de vaccinuri COVID-19 din Statele Unite, Marea Britanie și Canada”, a declarat Hramov.

Un subiect aparte el l-a numit influența rusă imaginară asupra rezultatelor alegerilor din SUA, în special, cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

”Această problemă a devenit ”o monedă de schimb” în confruntarea crescândă între elitele politice americane”, a spus el.

El a amintit că președintele SUA, Donald Trump, a comandat un atac cibernetic ascuns împotriva Agenției Rusești de Cercetări a Internetului, pe care serviciile de informații americane au numit-o drept distribuitor de informații care pot fi calificate drept ingerință, însă fără a aduce careva dovezi.

"Faptul acestui atac a fost recunoscut public de Donald Trump într-un interviu recent pentru publicația Washington Post", a spus Hramov.

În același timp, potrivit lui, conform celor mai recente date publicate, în 2018, președintele Statelor Unite a împuternicit CIA pentru a efectua operațiuni ofensive în spațiul cibernetic, inclusiv scoaterea din funcțiune a infrastructurii inamice.

Toate acestea, în opinia sa, impun aplicarea unor măsuri de protecție în conformitate cu prevederile doctrinei securității informațiilor a Rusiei și legislației ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
Rusia, atacuri cibernetice, SUA
Kremlinul

NUCLEARA de la Moscova: Lista țărilor ”neprietenoase” surpriză pentru România!

7272
Guvernul rus a aprobat lista cu ”ţări neprietenoase” față de Rusia – alcătuită din state străine care ”comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”

BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik. Așa cum a obișnuit lumea politică internațională, conducerea Rusiei în frunte cu Vladimir Putin nu anunță niciodată ceva fără să și concretizeze. Este o caracteristică extrem de rară în ziua de azi.

În aceeași notă de seriozitate, anunțata listă cu ”țări neprietenoase” a fost aprobată ieri de guvernul de la Moscova.

Reamintim că Vladimir Putin a ordonat guvernului să întocmească o listă a statelor ”neprietenoase” ce vor face obiectul unor restricții. În acest sens, președintele rus a semnat pe 23 aprilie un Decret care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii.

În ordinul executiv publicat de portalul oficial informații juridice, se precizează: ”Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”.

Lista cuprinde doar două țări - Statele Unite ale Americii şi Republica Cehă.

Aceste două state vor suport măsurile prevăzute în decretul preşedintelui Vladimir Putin.

Concret, misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, iar misiunile Cehiei pot angaja maximum 19 persoane.

Faptul că Rusia a restrâns această listă la numai două țări arată dorința de dialog, a subliniat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peșkov – asta în contextul în care analiști și surse mass media ruse și occidentale considerau că va fi vorba de zece ţări, între care Marea Britanie.

În cazul României, faptul că nu a fost plasată pe listă este oarecum o surpriză – asta pentru că țara noastră a plasat Rusia în Strategia națională de apărare ca ”amenințare”. În fapt, Rusia apare în importantul document român ca singurul stat – amenințare, iar faptul este inedit, fiind un act de ostilitate nemaiîntâlnit din 1944 încoace.

De asemenea, în discursul multor demnitari români Rusia este mereu atacată, insultată – iar în mass media centrală se fac atacuri la adresa Rusiei și a rușilor de o violență ce ar fi trebuit sancționată. Apar cărți în care se prezintă falsuri despre Rusia și importanța sa în istoria României. În plus, anumiți realizatori TV sau ”analiști” promovați în mass media au o atitudine vădit discriminatorie față de Rusia și de ruși, bazată pe alegații, minciuni și atacuri murdare.

În fapt, acestea sunt doar câteva exemple – pentru că, în România, mai ales în spațiul politic și în unele mass media ”consacrate” se derulează un adevărat concurs de atacuri la adresa Rusiei, a rușilor și a lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, între România și Rusia există multe legături puternice, care trec peste asemenea perioade în care forțe interesate (externe, mai ales) vor să învrăjbească cele două țări.

Legătură indestructibilă este chiar credința ortodoxă, iar cele două Biserici autocefale – română și rusă, au avut grijă să strângă legăturile atunci când alții au încercat să le rupă.

Un alt motiv pentru care nu trebuie ținut seama de demersurile nefirești ale unor politicieni și ale unor propagandiști împotriva Rusiei este atitudinea românilor care, așa cum am arătat în repetate rânduri, au comentat extrem de dur aceste atacuri – făcându-i praf pe energumenii rusofobiei.

Faptul că un lider incontestabil al politicii și diplomației românești ca Adrian Năstase continuă opera lui Nicolae Titulescu – vizionarul politicii europene de pace și colaborare – de a menține dialogul constructiv și perspectivele comune cu Moscova, ei bine asta cântărește mai mult decât crizele de rusofobie isterică ale unor năimiți sau frustrați.

De asemenea, în această perioadă mai mulți oameni politici și intelectuali români au subliniat, uneori prin scrisori deschise, importanța apropierii de Rusia, chiar în condițiile unor aspecte din trecut. De menționat aici excepționalul demers al fostului șef al diplomației române Adrian Severin – sau scrisoarea cunoscutului scriitor naționalist, prof. Univ. Ion Coja.

Analiști de forță, precum Constantin Gheorghe, Petru Romoșan, Bogdan Duca, Ilie Neacșu și alții scot în evidență aceeași necesară colaborare cu Rusia – și renunțarea la aberațiile rusofobe, inclusiv la stupida și costisitoarea ”politică strategică” – bazată pe pierderea suveranității și cheltuieli colosale.

Important este că oameni politici din zona națională și suveranistă – precum regretatul Corneliu Vadim Tudor sau cum sunt tinerii ce țin azi steagul românismului sus – Diana Șoșoacă, Dan Chitic, Liviu Pleșoianu și alții –  văd Rusia ca un potențial mare partener de dialog. 

Nu în ultimul rând, intelectuali de prestigiu, precum ziaristul și scriitorul Ion Cristoiu, sociologul Dan Dungaciu sau analistul Petrișor Peiu, chiar dacă au o atitudine critică de multe ori la adresa Rusiei, îndeamnă la rațiune – și, implicit, la analizarea Rusiei ca o mare ofertă pentru România, nu ca o permanentă ”îngrijorare”.

În fine, legăturile puternice, de istorie, cultură, limbă și sânge sunt argumente esențial pentru o țară ca Rusia.

Ei bine, cred că făcând o asemenea, socoteală, cu minusuri și plusuri, oamenii politici ai Rusiei au să văzut în România un partener în viitor – și NU un ”neprieten” în prezent.

7272
Tagurile:
Rusia, Moscova

Загрузка...
Vladimir Putin

Aniversarea unei realizări excepționale a Rusiei cu Vladimir Putin în prim plan!

778
(reînnoit 16:52 15.05.2021)
Se împlinesc azi 3 ani de când Rusia, condusă de Vladimir Putin, a demonstrat lumii întregi, printr-o realizare de excepție, ce înseamnă seriozitate, putere de muncă și ingeniozitate științifică

BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik. Nu, nu este o exagerare – fiind inginer constructor la bază, realizarea în timp record a uriașului pod peste strâmtoarea Kerch mi se pare o realizare de excepție – poate chiar cea mai frumoasă din lume, din ultimii ani.  

Deschiderea oficială a podului Crimeea, care a conectat peninsula cu Rusia continentală peste strâmtoarea Kerch avut loc pe 15 mai 2018.

”Acest mare proiect de infrastructură a devenit un simbol al reunirii Crimeii cu Federația Rusă și a dat un impuls puternic dezvoltării socio-economice a peninsulei”, transmite Ambasada Rusiei la București.

Din punct de vedere istoric, proiectul construirii unui pod peste Strâmtoarea Kerch au fost gândite atât în Rusia imperială, cât și în timpul URSS.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au încercat să construiască podul, contând pe folosirea Crimeii ca un cap de pod pentru o ofensivă suplimentară în Caucaz.

”După eliberarea peninsulei de către Armata Roșie, inginerii sovietici au construit un pod feroviar în 150 zile, dar în 1945 a fost distrus în timpul unui mare îngheț, de un câmp de gheață în derivă.

Actuala construcție a podului Crimeea a început în 2016 fiind un eveniment cu adevărat istoric.

”Peste 10 de mii de omeni au participat la șantierul secolului  - vânători, ecologi, arheologi, oameni de știință, constructori, ingineri, muncitori”, scrie Ambasada Rusiei, arătând că ”Problema câmpurilor de gheață în derivă din Marea Azov a fost rezolvată datorită tehnologiilor unice dezvoltate de inginerii ruși”.

Un moment special a fost, la ceremonia de deschidere a podului, participarea președintelui rus Vladimir Putin care, la volanului unui KamAZ, a condus coloanele de camioane de mare tonaj cu care s-a făcut testarea podului.

”De fapt, toată țara a muncit pentru acest obiect - acesta este un rezultat minunat care face Crimeea și legendarul Sevastopol și mai puternic, iar pe noi toți mai aproape unul de celălalt”, a declarat președintele Vladimir Putin.

Alte date tehnice și statistice

Podul are 19 km lungime – fiind cel mai lung din Europa – și este format din calea ferată și zona rutieră.

În mai 2018 a fost pusă în funcțiune doar calea rutieră. Traficul de mărfuri pe pod a fost deschis în același an în toamnă, iar trenurile de călători au fost lansate pentru prima dată în decembrie 2019.

Până în prezent, pe pod au fost trecute 14 milioane de mașini (camioane și autocare) și 3,5 mii de garnituri de tren.

În martie 2020, peste pod a fost instalată o cale ferată urbană între Kerch și Anapa, extrem de apreciată de turiști.

Ușurarea accesului în Crimeea are un continuu impact pozitiv asupra dezvoltării turismului, transportului și comerțului - sfere economice cheie care furnizează o treime din produsul brut al țării.

Iată numai un exemplu: în vacanța din luna mai a anului trecut s-a înregistrat un număr record (pentru întreaga perioadă post-sovietică) de călătorii spre peninsulă a devenit record - 520 mii de persoane în 12 zile.

778
Tagurile:
Vladimir Putin, Rusia, pod, Crimeea

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Pleșoianu și rușii: ”Sunt trădătorul propriilor mele anterioare trădări”

0
(reînnoit 07:26 17.05.2021)
O apariție surprinzătoare a lui Liviu Pleșoianu – și un dialog sincer, în care arată ce înțelege el prin a fi ”omul rușilor”

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Absent o perioadă din spațiul online și din mass media, Liviu Pleșoianu a revenit cu o carte scrisă în limba engleză ”Te Real Great Reset”.

Ulterior, el a publicat o postare… cu turban pe cap, dar și cu un text care i-a uimit și i-a făcut pe mulți fani să comenteze.

”Da, știu... "Te-ai făcut musulman, deși erai cu rușii!" ... "Tunde-te, mă, că ai nevoie de aspect!"”, scrie ironic Pleșoianu, ironic la ce s-a spus și se va mai spune despre el.

Schimbând tirul ironiei, el folosește o parafrază la celebrul cântec evreiesc ”Să fie pace în lume” - ”Să fie pace în capetele tuturor și o să fie pace in lume!”.

”În rest, noi să fim sănătoși, că super-politicieni avem. Și la putere, și la anti-putere. Și în România, și în alte țări. E, practic, doldora de oameni de stat peste tot”, scrie Pleșoianu, completând cu o săgeată la adresa ”patrioților” din parlamentul actual: ”Faraonul României tot nesuspendat? Ce șoc... Ce surpriză... Cât patriotism zguduitor...”

Pleșoianu a schimbat și replici cu unii dintre cei care comentat, pe diverse teme – una dintre acestea fiind cea legată de… ”omul rușilor”.

Redăm câteva fragmente:

Ion Duca: ”Ești un om... Mișto”

Liviu Pleșoianu: ”Mulțumesc! Habar n-am. Oi fi. Sau nu. Cine știe? Încă nu s-a stabilit definitiv. S-a stabilit "decât" că "sunt cu rușii"”.

Daniela Ilea: ”Liviu Pleșoianu, eu din prima clipă am fost cu rușii!”.

Liviu Pleșoianu: ”Daniela Ilea, 100% nu sunt împotriva lor. Cum sunt unii propagandiști demenți...”

Oana Manasia: ”Interesul național ne conduce - dar nu se poate să îi trădați pe ruși chiar așa - poate vom fi odată ce ar trebui să fim”.

Liviu Pleșoianu: ”Sunt trădătorul propriilor mele anterioare trădări. Ceea ce mă face un personaj enervant și neastâmpărat”.

Geta Olteanu: ”Nu-i rău nici așa... dar nici cu rușii nu-i rău!”

Liviu Pleșoianu: ”Cu oamenii, în general, nu-i rău...”.

Un singur comentariu - umorul lui Liviu Pleșoianu, replicile sale a la Rigoletto, spun un adevăr grav: în lumea noastră ”normală” sunt adevăruri pe care numai ”nebunul regelui” și le poate permite.

0
Tagurile:
Ruși, Liviu Pleșoianu

Загрузка...