Sprut-SD

În Rusia au început testările singurului tanc ușor plutitor din lume

626
(reînnoit 07:05 22.08.2020)
În Rusia au demarat testările singurului tanc plutitor din lume Sprut-SDM1, produs de corporația de stat Rosteh.

CHIȘINĂU, 22 aug – Spunik. În Rusia au demarat testările ale unicului tanc ușor plutitor din lume „Sprut-SDM1”, anunță serviciul de presă al corporației de stat „Rosteh”.

În decurs de un an și jumătate mașina va fi testată în condiții de câmp în formațiunile militare ale Ministerului Apărării, se specifică în comunicat.

Testările planificate pe mare și zonele muntoase, precum și în diverse zone climatice, inclusiv în condițiile temperaturilor -40 până la +40.

În dependență de rezultatele testelor, specialiștii vor aproba documentația de proiectare pentru noul tanc, cu atribuirea literei “O1”, fapt care îi va permite să treacă la etapa producției în serie.

Potrivit primului adjunct al directorului general al „Rosteh”, Vladimir Arteakov, la ora actuală nu există nici un echivalent acestei mașini, ceea ce îi oferă un potențial mare de export.

Caracteristicile tehnice

„Sprut-SDM1”, reprezintă o modernizare a tunului antitanc Sprut SD, efectuat de “Vostocinîie Kolpleksî” (parte a “Rosteh”).

Tehnica a devenit mai mobilă din contul motorului, transmisiei, ansamblului de tracțiune și sistemului informațional și de control al șasiului, care au fost testate anterior pe BMD-4M și BMP-3.

Totodată, s-a reușit sporirea eficienței manevrabilității prin comenzi, iar puterea de luptă a fost amplificată cu ajutorului sistemului digitat de control asupra focului.

Astfel, Sprut-SDM1 va reprezenta o mașină blindată pe șenile plutitoare cu un sistem de artilerie și rachetă cu un calibru de 125 de milimetri, care poate efectua un marș de 500 de kilometri fără realimentare, poate fi transportat cu navele desant și avioanele aviației militare de transport, să se desanteze prin debarcare sau parașutare cu tot cu echipaj la bord.

După puterea de foc, “Sprut SDM1” nu este cu nimic mai prejos de tancurile T-80, T-90, iar în ceea ce privește mobilitatea pe uscat și apă, se află la un nivel cu BMD-4M.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

626
Tagurile:
tanc
Тема:
Industria militară rusă (158)
Tematic
Garanția rusească a răzbunării împotriva agresorului: Racheta intercontinentală ”Skiff”
Modernizarea F-35 ca urmare a unei reputații îndoielnice
Rusia înregistrează progrese în producția de roboți pentru armată
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021
Trupe pe insulele Comandore și Tu-160 în Anadîr – răspunsul rusesc “partenerilor”
Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri
De ce SUA sunt îngrijorate de ”îmbunătățirea” avionului de luptă rusesc Su-57
Prin ce este interesant forumul internațional Army-2020 din Rusia
Cum vor arăta „Jocurile Militare 2020”
Feodor Lukianov

Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident

26
În condițiile înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident, Moldova nu ar trebui să dea preferință niciunei părți, concentrându-se pe dezvoltarea internă, consideră redactorul-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

Implicarea în jocurile geopolitice străine niciodată nu a fost spre binele cuiva. Nici în Moldova nu trebuie să se mizeze pe acest lucru, a declarat cunoscutul politolog rus, redactor-șef al revistei “Rusia în politica globală” Fiodor Lukianov.

“State precum Moldova au ajuns divizate din punct de vedere al opiniei publice, al acțiunilor interne ale diverselor forțe politice, iar acum, din câte îmi dau seama, ajung într-o situație dificilă”, declară Lukianov într-un interviu oferit Sputnik Moldova. – Pentru că pe marea arenă internațională s-a declanșat un război rece de proporții 2.0, care după formă se deosebește de cel din a doua jumătate a secolului XX, însă în conținut este același. Acest lucru presupune că statele care se află la o răscruce de drumuri, iar Moldova se află printre ele, pierd foarte mult din spațiul de manevră”.

Lukianov consideră că pasiunile care se aprind în relațiile dintre Rusia și comunitatea occidentală se vor replica într-o versiune miniaturală în politica internă a țărilor care se află într-o situație similară cu cea a Moldovei. Tot aici el concluzionează: aceste procese nu vor avea un final fericit.

“Cum trebuie să se comporte Moldova în această situație? Cred că republica nu trebuie să penduleze dintr-o parte în alta, ci să încerce să-și traseze o direcție de protejare a propriilor interese. Chiar dacă acestea nu vor coincide întru totul cu prioritățile rusești, oricum vor fi luate în considerație de Federația Rusă cu tot respectul”, se arată convins politologul.

Altceva este, presupune Lukianov, că și Moldova, și multe alte state din spațiul fostei URSS nu sunt capabile să-și formuleze clar propriile interese. Prin urmare, se transformă într-o arena a realizării unor interese străine. Anume acest lucru, în opinia redactorului-șef al revistei “Rusia în politica globală”, provoacă cele mai multe îngrijorări – “am temeri că tulburările interne din Moldova vor fi agravate de contextul conflictual extern”.

Valentina Matvienko
© Photo : предоставлено пресс-службой Совета Федерации

În același timp, Lukianov consideră pentru multe țări conceptul de opțiune devine vag.

Pe de o parte, relațiile dintre Rusia și Occident se tensionează, iar pe de altă parte, din câte îmi dau seama, Rusia, statele europene și SUA se concentrează tot mai mult pe propriile probleme interne, în special, în condițiile extraordinare ale pandemiei.

Prin urmare, interesul sau entuziasmul față de luptele geopolitice și încercările de a atrage de partea lor statele care se află în fața unor opțiuni se diminuează la toți. Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident”, susține expertul rus.

Acest lucru doar subliniază necesitatea statelor din fosta URSS să atragă atenția la propria dezvoltare internă.

“Moldova, cred eu, trebuie să răspundă sie însăși la întrebarea: este viabilă în calitate de formațiune statală, are capacitatea de a asigura dezvoltarea propriei societăți? Nu să aleagă la infinit între Rusia și Occident în calitate de direcție de bază a politicii”, a conchis Lukianov.

Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Occident, Moldova, Rusia

Загрузка...

Diplomații cehi expulzați din Rusia - la Aeroportul Șeremetievo

292
(reînnoit 20:07 20.04.2021)
Diplomații cehi și familiile lor, expulzați din Rusia, au ajuns la Aeroportul Șeremetievo din Moscova.

Diplomații cehi și membrii familiilor lor au ajuns luni, la Aeroportul Internațional Șeremetievo din Moscova, după ce a fost anunțată expulzarea lor de către Ministerul de Externe al Federației Ruse.

În acest film sunt surprinse cadre cu diplomații care fac check-in la ghișeele de înregistrare înainte de a trece la controlul pașapoartelor.

Moscova i-a declarat pe respectivii diplomați persoane non grata ca răspuns la decizia Republicii Cehe de a expulza 18 diplomați ruși care erau bănuiți a fi agenți ai serviciilor de informații rusești și că ar fi avut legătură cu exploziile din 2014, dintr-un depozit de muniții.

292
Tagurile:
Cehia, Rusia, Diplomați

Загрузка...