Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Moscova: Occidentul încearcă provoace un conflict între Rusia și China

509
(reînnoit 14:44 24.07.2020)
Statele occidentale încearcă să provoace disensiuni între Rusia și China, țări care au devenit ținte predilecte ale războiului informațional, declanșat de SUA, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Statele occidentale, în frunte cu SUA, încearcă să provoace un conflict între Rusia și China în sfera publică, însă toate aceste tentative vor eșua, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“Au mers mai departe în declarațiile lor. Nu este vorba doar de un discurs agresiv, susținut de niște acțiuni nu mai puțin agresive, acum putem vorbi de niște tentative de a provoca un conflict în sfera publică între Rusia și China. Vă pot asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Zaharova în timpul consultărilor la nivelul purtătorilor de cuvânt al diplomațiilor ruse și chineze.

Ea a mai subliniat că în ultimul timp Rusia și China au devenit niște ținte predilecte ale  provocărilor din partea Statelor Unite în spațiul media.

“Perfecționarea cooperării în domeniul media, în primul rând, între serviciile noastre, prin contactele între instituțiile de presă, sunt astăzi mai actuale decât oricând, luând în considerație că ținta predilectă a războiului informațional devin sau au devenit cele două țări: Rusia și China”, a spus Zaharova.

Zaharova a mai subliniat că o prioritate a politicii externe rusești rămâne consolidarea unui parteneriat egal și o cooperare strategică cu China.

“Acest vector are un caracter durabil și pe termen lung, răspunde la obiectivele noastre de consolidare a unei bune vecinătăți și asigurarea unei dezvoltări a Rusiei și Chinei”, a spus ea.
509
Tagurile:
Maria Zaharova, China, Rusia
Tematic
Încrederea italienilor în UE se prăbuşeşte: China şi Rusia, consideraţi prieteni
Trump este gata să discute cu Rusia și China evitarea unei curse a înarmărilor
Procurorul general din SUA acuză Apple de cooperare cu Rusia și China
Borrell, despre dispariția ”secolului american” și cere cooperare cu Rusia și cu China
Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
Moscova respinge acuzele că Rusia și China profită de pandemie pentru a răspândi fake news
Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China
Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale din Rusia pleacă spre Beirut

Al treilea avion cu salvatori ruși a plecat spre Beirut

63
Al treilea avion al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei a plecat spre Beirut pentru acordarea ajutoarelor după explozia puternică de ieri.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Al treilea avion al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei a plecat spre Beirut din aeroportul Jukovski, unde ieri a avut o exploziei puternică.

Mai devreme, spre Liban plecase avion de mărfuri Il-76 și Superjet 100 cu un spital aeromobil, detașamentul de salvatori “Țentropas”, grupul operativ și psihologii ministerului. În total, la bordul celor două nave aeriene se află 84 de persoane și trei unități ai tehnicii speciale.

Cu cel de-al treilea avion sunt expediați 15 specialiști ai Rospotrebnadoz și echipamentul necesar pentru desfășurarea unui laborator pentru diagnosticarea coronavirusului. Toți specialiștii sunt dotați cu costume speciale și mijloace de protecție, luând în considerație situația epidemiologică. Potrivit Ministerului rus pentru Situații Excepționale, cu cinci nave aeriene vor fi expediate 150 de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
Liban, Beirut
Тема:
Explozia din Beirut
Tematic
Aproape 300.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziei de la Beirut
Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova
Mărturiile unui marinar despre nava care a transportat nitratul de amoniu în Beirut
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...
Urmările exploziei în Beirut

Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

113
Moscova a anunțat că va ajuta Beirutul, prin instalarea unui spital mobil şi oferirea de asistenţă, după ce o explozie uriaşă a ucis zeci de oameni și a rănit mii de persoane în capitala libaneză, distrugând mai multe clădiri.

BUCUREŞTI, 5 aug – Sputnik. „Avioanele Ministerului rus pentru Situații de Urgență vor transporta un spital mobil, medici și echipe de servicii de urgență, precum și experți Rospotrebnadzor [observatori pentru respectarea drepturilor consumatorilor] şi un laborator pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus”, se arată într-un comunicat oficial, unde se precizează că cinci aeronave se vor îndrepta către Liban.

„Toți experții vor avea costume speciale și echipamente de protecție, având în vedere situația legată de COVID-19”, a mai menționat ministerul, citat de Sputniknews

Cauza exactă a incendiului și a exploziei rămâne încă neclară, însă, potrivit rapoartelor preliminare, 2.750 de tone de azotat de amoniu care ar fi fost depozitate necorespunzător în port au detonat, provocând catastrofa care a ucis cel puțin 78 de persoane și a rănit mii de oameni.

În afară de Rusia, mai multe ţări şi-au oferit asistența pentru Liban, printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Grecia, Cipru și Israel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
spital, Beirut, Rusia
Тема:
Explozia din Beirut

Загрузка...
Carmen Dan

Bravo, Carmen Dan! Singurul om politic care NU a uitat de Ziua unui român genial!

0
Un artist genial, cu o gândire profundă, liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980

BUCUREȘTI, 5 aug – Sputnik. Azi nu a fost numai o obișnuită zi a scandalurilor politice. Azi a fost și ziua lui Marin Preda, – geniu al romanului autohton. Nici un politician nu ți-a amintit de asta, nu mai e timp de cultură!

Cu o excepție, senatorul Carmen Dan, fost ministru al Internelor – un om politic distins, care se pare că a nu mai are loc în noua formulă a PSD. Carmen Dan a omagiat ziua marelui teleormănean, scriind câteva rânduri bine simțite.

”Pentru că astăzi ar fi fost ziua lui și pentru că el este cel care a înnobilat Teleormanul nostru, vă las un gând de-al lui. Marin Preda, ca nimeni altul, știa să răscolească în fibra noastră!”, scrie Carmen Dan.

Iată și cuvintele lui Marin  Preda, mai actuale decât oricând:

“Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.”

***

Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea Gumești din Teleorman. Marele scriitor a fost unul dintre cei care au înțeles în profunzime atât oamenii, cât și timpurile.

A înțeles și nedreptățile vremurilor în care s-a născut, a urmat cu ardoare și cu bună credință noile vremuri – și a înțeles și greșelile orânduirii poporului.

A fost respectat și susținut de Nicolae Ceaușescu, cel care, spun martorii, a citit în manuscris și a aprobat una dintre cele mai curajoase cărți în care e criticat sistemul sovietic – „Delirul”.  Abia apărut în librăriile românești, romanul era deja criticat în celebra „Literaturnaia Gazeta”, îmi povestea marele jurnalist rus Viaceslav Samoșkin. Critica a rămas însă în gazetă, pentru că nimeni, nici chiar de la Moscova, nu cuteza să se ia de scriitorul preferat al lui Nicolae Ceaușescu.

Un om serios, sobru, departe de felul monden al unui Eugen Barbu, de exuberanța și pofta de viață a lui Fănuș Neagu sau Păunescu, de reveria lui Nichita Stănescu, Marin Preda a fost un om de echilibru și un permanent apărător al colegilor săi, îmi povestea colonelul Victor Achim, ofițerul DSS care s-a ocupat oficial ”protecția informativă” a Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a scris chiar de la începutul regimului comunist, a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, director al editurii ”Cartea Românească”, membru corespondent al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională… În același timp, un om cu o gândire liberă și constructivă, așa cum au fost intelectualii care au dat marea cultură a anilor 1965-1980.

De aceea citesc cu uimire aberația de pe populara Wikipedia că Marin Preda ”a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceaușescu”. Nici pomeneală de așa ceva!

Desigur, e greu de spus cum ar fi evoluat relația lui Preda cu regimul în anii de final ai ”Epocii de aur”, după 1985… Apropo, sintagma ”Epoca de aur” a fost inventată de un alt ”opozant” al regimului, Octavian Paler.

Și da, personajul cel mai cunoscut al literaturii lui Preda, Ilie Moromete, este inspirat după cel al eroului popular rus ”Ilya Muromets”. Nu e furat, cum spun unii, nu e dovadă de filo-sovietism… pur și simplu asta a fost gândire, inspirația marelui scriitor. Și rezultatul a fost excepțional, la fel ca întreaga sa operă.

Încă o dată, rușine liderilor români care au uitat de această zi - și bravo, Carmen Dan, pentru postare!

0
Tagurile:
Carmen Dan
Tematic
Carmen Dan revine în forță și acuză: ”Declarații iresponsabile, minciuni, manipulare”
Gest oribil contra lui Carmen Dan și a PSD
Carmen Dan, agresată! Jandarmii au fost împiedicați să intervină

Загрузка...