Mortier autopropulsat 2S4 Tiulpan.

Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume

1816
(reînnoit 20:43 23.07.2020)
Artileria joacă încă un rol esențial în luptele moderne, iar modernizarea tehnologică au făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier rusesc din lume, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

În timpul unei verificări inopinat privind pregătirea de luptă a trupelor ruse, artileriștii din districtul militar de sud au distrus un potențial inamic pe poligonul Tarskoe din Osetia de Nord din mortiere de mare putere, țintele fiind desemnate de aeronave fără pilot.

Mortiere autopropulsate de 240 mm „Tulpan” (din rusă Lalea - n.red) reprezintă arme care se află la joncțiunea dintre cele convenționale și nucleare, cunoscute artileriștilor din întreaga lume, așa cum alpiniștii cunosc despre Muntele Everest, adică nu au analogi.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, artileriștii din cadrul celei de-a 58-a armate combinate în timpul exercițiilor în munții din creasta caucaziană, în data de 21 iulie au distrus poziții și arsenale subterane ale unui potențial inamic cu ajutorul mortierelor autopropulsate de mare putere de 240 mm „Tiulpan”.

Această armă înfricoșătoare nu este folosită prea des în cadrul manevrelor, dar eficacitatea utilizării în luptă nu lasă nicio șansă pentru un potențial inamic, fie în cheile înguste de munte, nici în buncărurile de beton subterane. Cu toate acestea, exercițiile desfășurate de trupele ruse nu au fost adresate niciunei țări anume.

După modernizare, ”Lalelele” s-au ales cu mijloace moderne de comandă și control, permițând pistolului autopropulsat să funcționeze într-un singur sistem automatizat de control și de recunoaștere a perimetrului de foc al eșalonului tactic al Forțelor Terestre. Mortierul modernizat a devenit o armă lunetistă cu rază lungă, capabilă să lovească chiar și cele mai protejate ținte. Arsenalul ”Lalelelor” conține mine termonucleare convenționale cu o capacitate de două kilotone și alte mine, puterea distructivă depinzând nu numai de calibrul de 240 mm. Precizia înaltă a utilizării este asigurată de reglajele în timp real ale focului - de la sateliți, drone, avioane de avertizare timpurie și grupuri de recunoaștere și sabotaj din spatele liniilor inamice. Sistemele moderne de ghidare și control al focului permit luarea în considerare atât a caracteristicilor balistice ale muniției, cât și a condițiilor meteorologice de tragere.

"Mortierul Țar" al secolului XXI

Singurul mortier de 240 mm „Tiulpan” este conceput pentru a distruge fortificațiile, clădirile fortificate, acumulările de forțe umane inamice, arme și echipamente militare pe o distanță de la 9,6 km până la 19,7 km. A fost primit în dotarea armatei acum mai bine de 40 de ani, iar până în ziua de azi rămâne campion la calibru și o serie de alte caracteristici. Arma este capabilă să distrugă ținte pe care alte tipuri de artilerie (mai puțin puternice) nu le pot nimici. Mina mortierului, în cădere liberă, străbate o structură din beton armat de 12 metri. Această capodoperă a gândirii de proiectare poate fi apreciată doar în acțiune. Atunci când o mină obișnuită de 240 mm lasă un crater în pământ cu un diametru de 10 metri și o adâncime mai mare de 5 metri, involuntar ne imaginăm care sunt consecințele folosirii unei muniții speciale.

Mortierul autopropulsat are o gamă largă de mine cu reacție de mare putere, cu muniție ajustabilă „Smelciak” cu indicarea  țintelor din exterior (probabilitatea de a ținti un cerc cu un diametru de 2 metri este de 80-90%). O mină cu reacție activă (228 kg) 3F2 cu un motor de rachetă (cu o rază de acțiune de până la 20 km) și, pe baza acesteia, a fost dezvoltată o mină termonucleară 3B4 (o distanță de 18 kilometri), special pentru ”Tiulpan”. În plus, sunt interesante munițiile de neutroni ”Smola” și „Fata”, muniția „Sayda” (care are o capacitate de ardere a unei o suprafețe de 7850 de metri pătrați) și „Nerpa” (o mină de cluster cu elemente de fragmentare cu o mare capacitate explozivă).

Mortierul "Tiulpan" a fost testat pe câmpul de luptă. În Afganistan, din 1985, arma a fost folosită cu succes în Valea Charikar și în strâmtoarea Panjshir - nu a fost nevoie de mai mult de două focuri pentru a distruge ținta.

În prezent, forțele terestre rusești au în dotare 40 de mortiere "2 Tiulpan" 2S4, iar aproximativ 390 sunt depozitate, ceea ce reprezintă o rezervă decentă în cazul unui conflict militar de amplaore.

Ca parte a comenzii de stat din domeniul Apărării, întreprinderea ”Uraltransmaș” (structura NPK Uralvagonzavod) a finalizat în 2019 modernizarea tuturor mortierelor ”Tiulpan” de 240 mm. Artileria continuă să joace un rol vital în luptele moderne, iar reînnoirea tehnologică a făcut posibilă creșterea eficacității utilizării în luptă a celui mai puternic mortier din lume.

Caracteristici de proiectare

Potrivit Ministerului rus al Apărării, șasiul de bază al mortierului 2S4 „Tiulpan” este sistemul modernizat de rachete de apărare „Krug” cu o capacitate a motorului de 520 de CP. Viteza maximă pe autostradă este de 62 km/h. Capacitatea de deplasare este de 500 de kilometri. Muniție - 40 de împușcături, echipaj - 5 persoane.

Corpul mașinii este sudat, protejează împotriva gloanțelor care străpung armurile de calibrul 7,62 mm și schișe. În față este instalat un cuțit pentru buldozer pentru facilitarea poziționării. Compartimentul de control este amplasat în carcasa din partea stângă-față, compartimentul motorului este în dreapta. Părțile mijlocii și pupa sunt ocupate de compartimentul de luptă, aici sunt munițiile într-un stivuit mecanizat tip tambur pentru un timp de 20 de minute și mecanismul de alimentare. În partea de jos, este fixat butoiul unui mortierului cu o structură rigidă (fără dispozitive de recul). Vehiculul are o mitralieră PKT de 7,62 mm la bord.

Țeava de cinci metri, sub forma unui tub cu pereți netezi, este fixat în trunioane, datorită căruia „se leagănă” pentru a-l aduce în poziția de încărcare, iar aceasta este o proprietate foarte importantă pentru încărcarea minelor cu o greutate de 130 kg.

Simplitatea designului exterior ascunde o cale semnificativă de proiectare, testare și dezvoltare a tehnologiei.

Biroul special de proiectare a artileriei cu țavă lis din Kolomenskoe a început să activeze la mortierul de 240 mm încă în 1944. Ulterior, s-au făcut noi arme la Uzina de Inginerie pentru Transport din Ural și la Biroul Special de Proiectare a Uzinei de Inginerie din Perm. Primele exemplare au fost testate în teren în 1971, iar la scur timp, sistemul de artilerie 2S4 "Tiulipan" a fost primit în dotarea armatei.

În total, au reușit să producă mai mult de 580 de mortiere; în 1988, producția a fost oprită. Dar cred că a fost în zadar. Acest mortier arată destul de modern chiar și în secolul XXI și rămâne indispensabil pe câmpul de luptă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1816
Тема:
Industria militară rusă (140)
Tematic
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30
Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică
Exercițiul NATO Sea Breeze 2020 în Marea Neagră - Jocuri cu butoiul de pulbere

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19

58
Vladimir Putin a anunțat că Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului. Preparatul a fost creat de specialiștii Ministerului Apărării și Centrul “Gamalei” și a primit denumirea de „Sputnik V”.

Vaccinul a fost testat cu succes pe un grup de voluntari, care au menționat că se simt bine și au observat nici un efect secundar după vaccinare.

Potrivit medicilor, toți participanții la teste au dobândit imunitate față de COVID-19, iar preparatul s-a dovedit a fi sigur.

Mai multe țări s-au arătat interesate de procurarea vaccinului rusesc, în prezent se negociază oportunitatea efectuării testărilor și lansarea producției în alte țări.

Pe lângă Ministerul Apărării și Centrul Gamalei, de producția vaccinului se ocupă și două companii rusești – Centrul Vektor din Novosibirsk, care a demarat deja testările pe oameni, și Institutul de Vaccinuri și Seruri din Sankt Petersburg.

Primele partide ale preparatului pentru vaccinarea în masă a rușilor ar urma să apară la mijlocul lunii august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Rusia, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
A Swedish nurse who is suspected of having contracted the deadly Ebola virus while working in Sierra Leone will soon be transported to a hospital in the Swedish city of Lund, local media reported Sunday.

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, recomandat pentru persoanele între 18 şi 60 de ani

137
(reînnoit 00:24 13.08.2020)
Noul vaccin rusesc împotriva coronavirusului se recomandă să fie utilizat pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, a declarat miercuri Vladimir Bondarev, șeful Centrului științific pentru evaluarea medicamentelor.

BUCUREŞTI, 12 aug – Sputnik. „În Rusia, se obișnuiește să se certifice [vaccinurile pentru] copiii de la naștere până la 18 ani, pentru adulți între 18 și 60 de ani și pentru persoane în vârstă, de peste 60 de ani. Studiile clinice au fost efectuate acum pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Astfel, acest vaccin este indicat pentru persoane de la 18 la 60 de ani”, a declarat Bondarev într-o conferinţă de presă.

Specialistul a mai spus că sunt necesare studii clinice suplimentare pentru persoanele mai în vârstă, menționând că acestea vor avea loc probabil în timpul studiilor clinice post-înregistrare.

Între timp, Alexander Gintsburg, directorul Institutului de Cercetări Științifice în Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia, una dintre instituţiile care a contribuit la crearea vaccinului, a declarat că s-a fost vaccinat și are peste 65 de ani, adăugând că s-a simțit bine, potrivit Sputnik

La inceputul acestei saptamani, Rusia a anuntat înregistrarea primului vaccin contra coronavirusului din lume, denumit Sputnik V, şi care urmează sa fie produs industrial. Președintele Vladimir Putin a aprobat vaccinul, afirmând că a trecut toate verificările necesare.

inul a fost dezvoltat în comun de institutul de cercetare Gamaleia și Fondul de Investiții Directe din Rusia. Conţine două componente injectate separat, care se aşteaptă să dea imunitate durabilă împotriva virusului. Până în prezent, vaccinul a fost testat pe 76 de voluntari la două instituții: Universitatea Sechenov din Moscova și Spitalul Clinic Militar Principal Burdenko din cadrul Ministerului Apărării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
vaccin, COVID-19

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis n-a avut încotro: a promulgat o lege importantă susținută de PSD

248
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, pe care PNL contestat-o, dar fără succes, la CCR.

BUCUREȘTI, 13 aug - Sputnik. Legea promulgată astăzi de Iohannis a fost inițiată și apărată de PSD și are ca efect interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută.

Liberalii au contestat această lege la CCR, încă sesizarea a fost respinsă, iar Iohannis a fost obligat să o promulge.

De la data intrării în vigoare a legii se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

În plus, legea încurajează statul să achiziționeze participații la societăți din domenii strategice, cum ar fi producţia şi comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri şi vaccinuri, servicii medicale şi paramedicale, industria constructoare de maşini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră, producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi energie termică, explorarea, exploatarea, extracţia, producţia şi prelucrarea resurselor minerale, transportul, construcţia şi administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană, captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile şi a apei pentru irigaţii, poştă, comunicaţii şi tehnologia informaţiei.

Legea are menirea de a proteja statul în perioada de criză care va urma și în care companiile străine vor fi tentate să cumpere ultimele acțiuni ale statului din diferitele companii strategice, acesta fiind și motivul pentru care PNL s-a opus legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
PSD, Klaus Iohannis
Tematic
Tăriceanu i-a prins pe Orban și Iohannis – caz clar de plângere penală
Iohannis refuză vaccinul din Rusia!
Românii îl distrug pe Iohannis după reacția la vaccinul COVID din Rusia, anunțat de Putin!
Marcel Ciolacu, declarație surpriză despre Iohannis – cum îi justifică atitudinea
Măsuri aspre la locul de muncă. Iohannis a promulgat decretul

Загрузка...