Maria Zaharova

Zaharova a comentat raportul britanic despre “mâna Moscovei”

351
(reînnoit 16:27 21.07.2020)
Raportul comitetului parlamentar britanic cu privire la imixtiunile Rusiei în politica internă a Marii Britaniei nu a devenit unul senzațional, iar documentul reprezintă o mostră de „rusofobie învelită în fake-uri”, consideră Maria Zaharova.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat raportul comitetului parlamentului britanic pentru informații și securitate despre o pretinsă imixtiune a Moscova în politica internă a Regatului Unite.

Oficialul rus consideră că documentul reprezintă „o rusofobie învelită în fake-uri”.

Potrivit Zaharova, prin publicarea acestui document “nu a scos la iveală nimic senzațional”.

Raportul a fost publicat marți pe site-ul comitetului pentru informații și securitate. În document Marea Britanie este calificată ca “una din principalele ținte ale spionajului rusesc în Occident”. Autorii afirmă că Moscova și-a consolidate influența asupra politicii britanice datorită relațiilor “oligarhilor” cu companiile și elitele locale.

“Acest lucru a dus la apariția unei industrii de intermediari – avocați, finanțiști și agenți imobiliari, care intenționat sau inconștient, de facto, au fost niște agenți ai statului rus”, se spune în comunicatul de presă al comitetului.

De asemenea, în document sunt aduse acuzații de “atacuri cibernetice” și „răspândirea dezinformării”. În special, postul de televiziune RT și agenția Sputnik sunt acuzate de o reflectare părtinitoare a referendumului din 2016 cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE. Autorii afirmă că în aceste instituții media a predominat o poziție “antieuropeană”, încercând în acest fel să-i determine pe vizitatorii și utilizatorii rețelelor de socializare să voteze pentru Brexit, care ar fi avantajos pentru autoritățile ruse. Totodată, autorii raportului recunosc că “practice este imposibil să se demonstreze existența unor astfel de tentative de influențare”.

Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei
© Sputnik / Екатерина Чеснокова

Raportul de 50 de pagini a fost transmis cancelariei premierului pe 17 octombrie a anului trecut. Guvernul a tergiversat publicarea lui sub pretextul că până atunci urmează să aibă loc “anumite procese”. Săptămâna aceasta a fost numită o noua componență a comitetului pentru informații și securitate, fapt care a deschis calea spre publicarea raportului.

Premierul britanic, Boris Johnson, pe când ocupa funcția de ministru al Afacerilor Externe, declara într-un interviu oferit agenției RIA Novosti, că Marea Britanie nu dispune de informații cu privire la implicarea Rusiei în referendumul pentru Brexit și alte procese politice.

Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile de implicarea în procesele democratice din alte state, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acestea sunt „absurde”. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, comentând acuzațiile de imixtiune în politica internă a altor țări, a declarat că nu există nici un fel de dovezi care ar confirma astfel de speculații.

351
Tagurile:
Maria Zaharova
Тема:
"Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (82)
Tematic
Vaccinul pentru Covid-19 -Rusia ar putea fi prima țară din lume cu un program de imunizare
Alături de prieteni: Rusia a transmis 400 de mii de teste COVID-19 țărilor partenere
Putin: Rusia ar putea continua construcția navelor universale de asalt
Londra acuză Rusia de subminarea ordinii mondiale
Ministrul de Externe al Germaniei: Europa are nevoie de Rusia
Testarea primului vaccin împotriva COVID-19 a fost finalizat cu succes în Rusia
Președintele rus Vladimir Putin

„Sputnik V”: Putin anunță înregistrarea primului vaccin împotriva coronavirusului în Rusia

259
(reînnoit 15:27 11.08.2020)
Președintele rus, Vladimir Putin, anunță înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului, informează RIA Novosti.

”Din câte știu, a fost înregistrat în această dimineață vaccinul împotriva noii infecții cu coronavirus, pentru prima dată în lume”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului.

Putin i-a cerut ministrului Sănătății, Mihail Murașko, să-l informeze în detalii despre acest lucru.

”Deși, știu că funcționează destul de eficient, formează o imunitate stabilă și, repet, a trecut toate verificările necesare”, a precizat Putin.

Totodată, președintele rus a anunțat că uneia dintre fiicele i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19, potrivit RT.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
Rusia, vaccin

Загрузка...
Su-27

Un nou avion-spion al SUA, interceptat deasupra Mării Negre

120
(reînnoit 16:33 10.08.2020)
Un avion american de recunoaștere a fost interceptat de un avion rusesc Su-27 în spațiul aerian deasupra Mării Negre.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Un avion de luptă rusesc Su-27 a interceptat o navă aeriană americană de recunoaștere în spațiul aerian deasupra Mării Negre, anunță Ministerul Apărării al Rusiei.

Potrivit instituției, astăzi mijloacele rusești de control al spațiului aerian a detectat o țintă aeriană care se îndrepta spre frontiera de stat a Rusiei. Din aceste considerente, specialiștii au decis să ridice în aer la alertă un Su-27 al districtului militar Sud.

Echipajului avionului rusesc a identificat obiectele drept un avion strategic RC-135 al forțelor aeriene ale SUA și un avion al aviației de patrulare P-8A “Poseidon” al marinei americane. După ce avioanele americane și-au schimbat direcția de zbor, Su-27 a revenit pe aerodrom.

Partea rusă a subliniat că zborul navei rusești a decurs în strictă conformitate cu regulile internaționale. Avionul american de recunoaștere nu a încălcat frontiera de stat.

De la începutul lunii iulie, militarii ruși au înregistrat zeci de ori avioanele străine care zburau în preajma frontierei Rusiei, iar în mai devreme un Su-27 a interceptat un avion american EP-3E “Aries” deasupra Mării Negre.

Moscova a declarat în mai multe rânduri că astfel de zboruri provoacă tensiuni suplimentare între cele două țări și a îndemnat Washingtonul să renunțe la ele. Autoritățile americane au răspuns negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Marea Neagră, SUA, Su-27, Rusia
Tematic
Ministerul rus al Apărării - VIDEO: avion-spion american, interceptat de forţele ruseşti
Avion-spion al SUA, escortat de Su-27 al Rusiei deasupra Mării Negre - Video
Avioanele rusești au interceptat două avioane-spion ale SUA deasupra Mării Negre
Forțele aeriene rusești au interceptat un avion-spion al Norvegiei

Загрузка...
Stație spațială internațională

Forțele spațiale ale SUA vor putea desfășura operațiuni ofensive

0
(reînnoit 18:47 11.08.2020)
Forțele spațiale ale Statelor Unite vor putea desfășura operațiuni ofensive în cazul în care va fi necesar, se spune în doctrina acestor noi forțe armate.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Forțele spațiale ale SUA, în caz de necesitate, ar putea desfășura acțiuni ofensive și să atace obiecte terestre și în spațiul cibernetic, se menționează în doctrina acestor noi forțe armate ale Statelor Unite.

Donald Trump
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În documentul, întitulat “Forța spațială” (Spacepower) se specifică destinația trupelor spațiale și se explică de ce SUA considera spațiul cosmic un câmp de acțiuni militare. În doctrină operațiunile militare în spațiu sunt tratate ca o formă separate a acțiunilor militare, nu ca o sferă aflată în competența altor trupe.

Operațiunile ofensive, potrivit doctrinei, pot fi desfășurate “atunci când este justificat”. În special, pentru contracararea inamicului care vrea să obțină accesul la sfera spațială sau să o utilizeze în interese proprii. Acțiunile ofensive, precum se menționează, “au o importanță deosebită pentru obținerea supremației în spațiu”.

“Operațiunile ofensive au ca țintă capacitățile spațiale și sistemele de apărare antispațială a inamicului, diminuarea eficienței și letalității forțelor inamice în toate domeniile. Operațiunile ofensive sunt îndreptate spre atingerea supremației și a capacității de a neutraliza misiunile spațiale a inamicului până ca acestea să fie utilizate împotriva unor forțe aliate”, se spune în document.

Forțele spațiale menționează că desfășurarea unor operațiuni ofensive nu se limitează la contracararea sistemelor de apărare antirachetă a inamicului, ci poate avea loc în raport cu “întreaga gamă a potențialului antisatelit a potențialului inamic”. În această categorie sunt incluse țintele terestre și obiectivele din spațiul cibernetic.

De asemenea, forțele spațiale își rezervă dreptul de a desfășura operațiuni defensive – atât pasive, cât și active. Cele din urmă sunt necesare “pentru distrugerea, lipsirea de mijloacelor ofensive ale inamicului, diminuarea capacității de a îndeplini misiunile sau diminuarea eficienței amenințărilor”.

Forțele spațiale ale SUA au fost înființate pe 20 decembrie 2019. În ianuarie 2020, în funcția de comandant al Comandamentului Forțelor Spațiale a fost numit generalul John W. Raymond.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spațiul cosmic, SUA
Tematic
Forțele Spațiale Ruse în acțiune
Trump: SUA au rămas în urma Rusiei în dezvoltarea forțelor spațiale
Trump a semnat decretul de înființare a forțelor spațiale

Загрузка...