Avionul-amfibie rusesc Be-200

Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică

771
De ce avioanele-amfibile multirol rusești Be-200 nu au niciun concurent pe plan mondial și care sunt calitățile cu care se poate lăuda.

De Aleksandr Hrolenko

Avioanele-amfibie multirol Be-200, cunoscute pe larg în lume, au intrat în dotarea Marine Militare a Rusiei, fapt care va permite extinderea capabilitățile operaționale ale aviației marine. Nava aeriană a înregistrat peste 20 de recorduri mondiale la viteza de urcară cu încărcătură și nu are concurenți la aceasta clasă.

Pe 14 iulie, la centrul de instruire militară a piloților aviației Forțelor Navale ale Rusiei (Eisk) a fost întâmpinat primul avion-amfibie Be-200 “Altair”, construit la comanda Ministerului Apărării. A demarat exploatarea experimentală a acestuia. Conform contractului din 2018, alte două avioane, concepute pentru misiuni de căutare și salvare, Marina Militară urmează să le primească în acest an din partea Complexului Aeronautic tehnico-științific din Taganrok “Beriev”. În viitor este planificată continuarea producției seriei “Altair” pentru forțele navale ale Rusiei.

Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze unități amfibie ale aviației navale în cadrul flotelor din Marea Baltică, din Marea Nordului, Oceanul Pacific și Marea Baltică, precum și în cadrul flotiliei Caspice. Acest lucru va permite extinderea capacităților de efectuare a operațiunilor de patrulare, căutare și salvare.

Avioanele Be-200, destinate Marine Militare Rusie, se deosebesc de alte modele din punct de vedere al construcției și funcțiilor.

Anterior au fost produse 20 de exemplare ale avioanelor-amfibie Be-200, care sunt utilizate preponderent de Ministerele pentru Situații Excepționale ale Rusiei și Azerbadjanului. Avionul are șase tipuri de modificări (căutare și salvare, patrulare, transportare, sanitar, de pasageri și de pompieri), iar specializarea lui este indicată prin abreviatura aplicată. Spre exemplu, Be-200P este utilizat pentru patrulare, se deosebește printr-o cantitate mare de echipament de urmărire care permite detectarea la distanțe mari a celor care violează frontiera de stat (sau zonele economice). Be-200PS sunt utilizate pentru operațiunile de căutare și salvare.

Avion-amfibiu Be-200
© Sputnik / Anton Denisov
Avion BE-200

Modelul Be-200ES pentru lupta cu incendiile este produs pentru export, un astfel de avion a fost procurat de Azerbadjan, alte două nave au fost achiziționate în 2016 de China.

O vedetă în ascensiune

Ministerul Apărării al Rusiei a semnat până astăzi contracte pentru șase avioane “Altair”. Utilitatea lor pentru Marina Militară este una evidentă. Cel mai mare avion-amfibie modern, cu un motor reactiv Be-200 “Altair”, este capabil să patruleze frontierele maritime și zonele economice, să efectueze funcții de căutare și salvare, să transporte încărcături de până la 5 tone în raza de 1500 de kilometri, la o altitudine de până la 10 mii de metri. Motoarele puternice D-436TD, amplasate deasupra aripilor, permit atingerea unei viteze de până la 710 kilometri pe oră (de   - 365 kilometri pe oră). Avionul poate ateriza pe mare în condiții de valuri cu o înălțime de 1,3 metri, iar pentru decolare are nevoie de o distanță de doar 1500 de metri, pe apă sau pe uscat. Acest lucru este foarte important pentru transportarea operativă și sigură a încărcăturilor pe navele Marinei Militare în largul mării.

Printre avantajele Be-200 sunt și capacitatea de staționare autonomă, siguranța înaltă a zboruilor și posibilitatea de aterizare pe apă în cazul defectării unui motor. Avionul poate efectua misiuni de patrulare până la șase ore într-o zonă de 200 de mile de țărm.

Chiar de la prima etapă a exploatării “Altair”, Ministerul Apărării a declarat că acesta va fi utilizat în scopuri pașnice. Totuși, platforma aeriană universală Be-200 permite amplasarea unei game largi echipamente speciale, efectuarea unor misiuni militare dificile. Astfel, în versiunea pentru patrulare, la bord poate fi instalat un sistem de detecție optoelectronic și spații de lucru automatizate pentru operatori, precum și sisteme tactice de comandă, radare, sisteme radio-hidroacustice și magnitometrice, sisteme de recunoaștere radiotehnică și control al armelor. “Altair” poate efectua misiuni de recunoaștere a obiectivelor maritime, terestre și aeriene, poate să asigure desfășurarea operațiunilor speciale, să îndeplinească eficient sarcinile de căutare a echipajelor avioanelor, navelor, submarinelor aflate în dificultate, precum și să transportate personal și arme, să evacueze persoanele rănite sau bolnave din zonele de coastă fără a avea nevoie de o rețea de aerodromuri. Probabil, platforma va fi adaptată și pentru soluționarea unor misiuni de atac asupra bărcilor.

Члены экипажа самолёта-амфибии Бе-200.
МЧС РФ
Avionul BE-200 într-o misiune de stingere a incendiilor

Pe ”barca zburătoare” este instalat echipament radioelectronic modern, inclusiv un complex de pilotare și navigare de ultima generație. Avionul poate efectua zboruri în orice condiții fizico-geografice sau climatice, ziua și noaptea, în condiții meteorologice normale și dificile. Avionul multirol Be-200 “Altair” este o navă aeriană de clasă mondială, iar specialiștii îi prezic un mare viitor. În perioada următoare, acesta urmează să participe la principala paradă a Marinei Militare din Sankt Petersburg, din 26 iulie.

Mediul Caspic

Primna escadrilă Be-200 urmează să fie înființată în Marea Caspică. A se observa că, până în prezent, flotila Caspică a Marinei Militare a Rusiei nu dispunea de propria aviație. Escadrile mici făceau parte din flotilie doar în perioada Războiului Civil și a Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Probabil, Marea Caspică va deveni pentru “Altair” un poligon de testare. Experiența obținută în exploatarea lui va permite perfecționarea navei aeriene, adaptarea platformei aeriene la misiunile Marinei Militare.

Totodată, acest lucru va permite atragerea interesului aliaților și partenerilor regionali ai Rusiei pentru o cooperare tehnico-militară în Caucaz, Asia Centrală și alte puncte ale planete. Avionul-amfibie Be-200 are un potențial de export semnificativ, fără a avea o concurență serioasă.

Compania canadiană Bombardier a încetat din 1990 producția “bărcilor zbuătoare” CL-215, care erau capabile să transporte 5,3 tone de apă (în toată lumea au rămas doar 120 de astfel de nave). Avion cu cea mai mare capacitate de transportare (șase tone de apă), Bombardier CL-415 cu două motoare turbopropulsoare PW123AF (producția anului 1994) și avionul multirol 415MP, construit în baza acestuia, au un preț care îndepărtează potențialii cumpărători (în 25 de ani au fost vândute 80 de nave 315MP). Totuși, Bombardier 415, cedează în multe privințe în fața “Altair”.

Avioanele-anfibie japoneze US-1A (modelul anului 1971) și US-2 (toate seriile din anul 2007) au o specializare îngustă de căutare și salvare. O altă “barcă zburătoare” a Japoniei este ShinMaywa, la un preț pipărat.

Avion-amfibiu Be-200
© Sputnik / Anton Denisov
Avion BE-200

În perioada 1985-1986, China a construit patru avioane-amfibii multirole SH-5, care erau utilizate în operațiuni de căutare și salvare. Avioanele-amfibie chineze AG600 are deficiențe tehnice grave. Nu în zadar chinezii au dat comandă pentru o partidă de Be-200 rusești. Adică, “Altair” de fapt nu are niciun concurent pe plan mondial.

Totodată, întreprinderile producătoare au proiecte inginereși pentru o jumătate de secol înainte, inclusiv proiecte de perspectivă a ekranoplanelor Be-1000 și Be-2500.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

771
Tagurile:
Avion, Rusia
Тема:
Industria militară rusă (140)
Tematic
Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
Președintele rus Vladimir Putin

„Sputnik V”: Putin anunță înregistrarea primului vaccin împotriva coronavirusului în Rusia

267
(reînnoit 15:27 11.08.2020)
Președintele rus, Vladimir Putin, anunță înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat înregistrarea în Rusia a primului vaccin împotriva coronavirusului, informează RIA Novosti.

”Din câte știu, a fost înregistrat în această dimineață vaccinul împotriva noii infecții cu coronavirus, pentru prima dată în lume”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului.

Putin i-a cerut ministrului Sănătății, Mihail Murașko, să-l informeze în detalii despre acest lucru.

”Deși, știu că funcționează destul de eficient, formează o imunitate stabilă și, repet, a trecut toate verificările necesare”, a precizat Putin.

Totodată, președintele rus a anunțat că uneia dintre fiicele i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19, potrivit RT.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

267
Tagurile:
Rusia, vaccin

Загрузка...
Su-27

Un nou avion-spion al SUA, interceptat deasupra Mării Negre

121
(reînnoit 16:33 10.08.2020)
Un avion american de recunoaștere a fost interceptat de un avion rusesc Su-27 în spațiul aerian deasupra Mării Negre.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Un avion de luptă rusesc Su-27 a interceptat o navă aeriană americană de recunoaștere în spațiul aerian deasupra Mării Negre, anunță Ministerul Apărării al Rusiei.

Potrivit instituției, astăzi mijloacele rusești de control al spațiului aerian a detectat o țintă aeriană care se îndrepta spre frontiera de stat a Rusiei. Din aceste considerente, specialiștii au decis să ridice în aer la alertă un Su-27 al districtului militar Sud.

Echipajului avionului rusesc a identificat obiectele drept un avion strategic RC-135 al forțelor aeriene ale SUA și un avion al aviației de patrulare P-8A “Poseidon” al marinei americane. După ce avioanele americane și-au schimbat direcția de zbor, Su-27 a revenit pe aerodrom.

Partea rusă a subliniat că zborul navei rusești a decurs în strictă conformitate cu regulile internaționale. Avionul american de recunoaștere nu a încălcat frontiera de stat.

De la începutul lunii iulie, militarii ruși au înregistrat zeci de ori avioanele străine care zburau în preajma frontierei Rusiei, iar în mai devreme un Su-27 a interceptat un avion american EP-3E “Aries” deasupra Mării Negre.

Moscova a declarat în mai multe rânduri că astfel de zboruri provoacă tensiuni suplimentare între cele două țări și a îndemnat Washingtonul să renunțe la ele. Autoritățile americane au răspuns negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Marea Neagră, SUA, Su-27, Rusia
Tematic
Ministerul rus al Apărării - VIDEO: avion-spion american, interceptat de forţele ruseşti
Avion-spion al SUA, escortat de Su-27 al Rusiei deasupra Mării Negre - Video
Avioanele rusești au interceptat două avioane-spion ale SUA deasupra Mării Negre
Forțele aeriene rusești au interceptat un avion-spion al Norvegiei

Загрузка...
Proteste în Minsk

Belarus: Trupele OMON trag în oameni cu gloanțe de cauciuc

0
(reînnoit 22:38 11.08.2020)
Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra demonstranților din centrul Minskului, capitala Belarusului.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În capitala Belarusului protestele împotriva rezultatelor alegerilor au degenerat din nou în violențe. Ciocniri violente au izbucnit în parcul “Mihail Pavlov” între demonstranți și trupele OMON, transmite reporterul RIA Novosti.

Inițial, un grup mare al susținătorilor opoziției s-au adunat în preajma stației de metrou “Mihailovo”. Reprezentanții structurilor de forță au încercat să disperseze mulțimea, iar oamenii au bătat în retragerea pe bulevardul Dzerjinski spre parcul din apropiere. Acolo protestatarilor s-au alăturat noi oameni. Au început noi ciocniri, unele persoane au fost reținute.

Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra oamenilor, care încearcă să se ascundă prin parc, însă în perimetrul acestuia se află dubele miliției.

Totodată, potrivit reporterului Sputnik Belarus, OMON ia cu asalt scările blocurilor de pe bulevardul Rokossovski, unde se ascund protestatarii.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Tematic
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania și își îndeamnă susținătorii “să aibă grijă de ei”
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video

Загрузка...