Ruinele orașului Mangop, Crimeea

În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare

383
(reînnoit 18:43 17.07.2020)
Călugării dintr-o mănăstire din Crimeea vor picta o icoană cu chipul lui Ștefan cel Mare, pentru a cinsti domnitorul care a sprijinit principatul de la Mangop în lupta cu otomanii.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. La mănăstirea rupestră Buna Vestire din Mangop, Crimeea, călugării vor picta o icoană Sfântului domnitor Ștefan Cel Mare. Decizia a fost luată de starețul Iachint (Telega) și membrii autonomiei federale național-culturale a moldovenilor din Rusia, transmite RIA Novosti din Crimeea.

Viața lui Ștefan Cel Mare este strâns legată de istoria Crimeei. Acesta a fost căsătorit cu Maria de Mangop, principesa din dinastia imperială bizantină a Paleologilor.

În 1472 domnitorul Moldovei a trimis în ajutorul cumnatului său, principelui de Theodoro, Alexandru Gravas, câteva corăbii și 300 de ostași în apărarea cetății de scaun.

În 1475, ostașii moldoveni alături de cei din Theodoro, au apărat de otomani ultima redută a Bizanțului din Crimeea. Asediul cetății Doros, așezată pe un platou montan, a durat o jumătate de an. Însă, în cele din urmă, toți apărătorii cetății au căzut pe câmpul de luptă. În acea luptă moare și principele Alexandru.

Pe 15 iulie, de ziua adormirii lui Ștefan cel Mare, în ruinele unui lăcaș medieval al cetății, o biserică octogonală, membrii filialei regionale a comunității moldovenilor din Rusia au participat la o slujbă de pomenire a ostașilor moldoveni căzuți aici.

“Această luptă reprezintă un simbol al frăției de arme a popoarelor din Mangop, care era populată greci, alani, cerchezi, goți, caraimi și alte popoare ale Crimeei. Rezistența lor a permis încetinirea expansiunii otomanilor pe teritoriul Crimeei”, consideră vicepreședintele Consiliului Adunării popoarelor din Rusia, Andrei Hudoleev.

Autonomia național-culturală federală a moldovenilor din Rusia a mai organizat anterior la Mangop astfel de slujbe. În trecut, pe teritoriul mănăstirii rupestre de călugări Bunavestire a fost instalată o placă comemorativă în memoria celor căzuți aici.

"Știm despre cei 300 de spartani și le admirăm curajul, însă din anumite motive cunoaștem prost propria istorie. Cei 300 de frați ortodocși au apărat la noi în Crimeea au apărat fundamentele noastre comune – ortodoxia. Trebuie să cunoaștem și să ținem minte acest lucru", a declarat agenției RIA Novosti Crimeea, egumenul mănăstirii Iachint.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

383
Tagurile:
Crimeea, Ștefan cel Mare
Тема:
Relațiile româno-ruse (243)
Tematic
Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău
Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Viața Sfântului Daniil Sihastrul - povățuitorul de taină al lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Erdogan va transmite Moldovei o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19

54
Vladimir Putin a anunțat că Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului. Preparatul a fost creat de specialiștii Ministerului Apărării și Centrul “Gamalei” și a primit denumirea de „Sputnik V”.

Vaccinul a fost testat cu succes pe un grup de voluntari, care au menționat că se simt bine și au observat nici un efect secundar după vaccinare.

Potrivit medicilor, toți participanții la teste au dobândit imunitate față de COVID-19, iar preparatul s-a dovedit a fi sigur.

Mai multe țări s-au arătat interesate de procurarea vaccinului rusesc, în prezent se negociază oportunitatea efectuării testărilor și lansarea producției în alte țări.

Pe lângă Ministerul Apărării și Centrul Gamalei, de producția vaccinului se ocupă și două companii rusești – Centrul Vektor din Novosibirsk, care a demarat deja testările pe oameni, și Institutul de Vaccinuri și Seruri din Sankt Petersburg.

Primele partide ale preparatului pentru vaccinarea în masă a rușilor ar urma să apară la mijlocul lunii august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Rusia, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
A Swedish nurse who is suspected of having contracted the deadly Ebola virus while working in Sierra Leone will soon be transported to a hospital in the Swedish city of Lund, local media reported Sunday.

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, recomandat pentru persoanele între 18 şi 60 de ani

135
(reînnoit 00:24 13.08.2020)
Noul vaccin rusesc împotriva coronavirusului se recomandă să fie utilizat pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, a declarat miercuri Vladimir Bondarev, șeful Centrului științific pentru evaluarea medicamentelor.

BUCUREŞTI, 12 aug – Sputnik. „În Rusia, se obișnuiește să se certifice [vaccinurile pentru] copiii de la naștere până la 18 ani, pentru adulți între 18 și 60 de ani și pentru persoane în vârstă, de peste 60 de ani. Studiile clinice au fost efectuate acum pe un grup de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Astfel, acest vaccin este indicat pentru persoane de la 18 la 60 de ani”, a declarat Bondarev într-o conferinţă de presă.

Specialistul a mai spus că sunt necesare studii clinice suplimentare pentru persoanele mai în vârstă, menționând că acestea vor avea loc probabil în timpul studiilor clinice post-înregistrare.

Între timp, Alexander Gintsburg, directorul Institutului de Cercetări Științifice în Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia, una dintre instituţiile care a contribuit la crearea vaccinului, a declarat că s-a fost vaccinat și are peste 65 de ani, adăugând că s-a simțit bine, potrivit Sputnik

La inceputul acestei saptamani, Rusia a anuntat înregistrarea primului vaccin contra coronavirusului din lume, denumit Sputnik V, şi care urmează sa fie produs industrial. Președintele Vladimir Putin a aprobat vaccinul, afirmând că a trecut toate verificările necesare.

inul a fost dezvoltat în comun de institutul de cercetare Gamaleia și Fondul de Investiții Directe din Rusia. Conţine două componente injectate separat, care se aşteaptă să dea imunitate durabilă împotriva virusului. Până în prezent, vaccinul a fost testat pe 76 de voluntari la două instituții: Universitatea Sechenov din Moscova și Spitalul Clinic Militar Principal Burdenko din cadrul Ministerului Apărării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
vaccin, COVID-19

Загрузка...
Traian Băsescu

Mesaj dur din Germania împotriva candidaturii lui Băsescu: ”Cât de masochiști puteți fi?!”

0
(reînnoit 13:31 13.08.2020)
”Sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Adunarea semnăturilor pentru candidatura lui Traian Băsescu la primăria Capitalei într-o singură zi a generat multe reacții. Una dintre cele mai dure a venit de la Monica Krueger, cunoscuta internaută de la Munchen.

”Prima și ultima postare despre Petrov!”, își intitulează Krueger postarea în care îi ceartă pe cei care mai au și acum opțiunea Băsescu.

Monica Krueger reamintește: ”Ați votat Băsescu primar al Bucureștiului, mă rog, nu se știa cât de javră este(!), după care ați aflat. Cel puțin bucureștenii. După care i-ați dat două mandate de președinte. Asta ca să știți sigur că o javră își va bate joc de tot și toate!”

”Va gonit din țară să deveniți sclavi pe plantațiile occidentale și voi în deșteptăciunea voastră ați țipat ca PSD-ul va gonit - "Intelighenților"!”, punctează Krueger.

Urmarea? Băsescu nu a ieșit de pe scena politică – ”l-ați făcut parlamentar și chiar europarlamentar!”.

”Cât de masochiști puteți fi?!”, întreabă uimită Monica Krueger, constatând revoltată internauta - ”Acum vine bețivul ăsta ordinar să vă ceară să-l faceți iar... primar!”.

De fapt, vina nu e atât a lui Băsescu, cât a celor care îi acordă votul sau susținerea lor! ”Pe mine nu mă șochează tupeul lui ordinar, ci faptul că există încă voci care îi iau apărarea și chiar se arată dispuși să-l voteze. Pe bune?!”.

Care să fie explicația, mai ales că despre Băsescu s-au aflat multe și s-au și documentat oficial! Cazul Petrov, cazul implicării în dosare, scandalul Kovesi, cazul Bercea Mondial (cu fratele președintelui, dar cine poate crede că acesta nu știa nimic?!), cazul terenurilor, dosarele Elenei Udrea etc. etc. Monica Krueger are o ”variantă”:

”Să înțeleg că ați fost plecați de pe planeta cât a "guvernat" Băsescu și #PDLeprele care din portocaliu s-au colorat în galben devenind #PNLepre?! Dar nici asta nu vă deranjează! Foarte bine!”, scrie Monica Krueger.

Așa că, revoltată și văzând că nu se poate face nimic cu acești votanți, internauta din Germania le urează ”multe "succesuri"”.

”Și sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”, încheie Monica Krueger mesajul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mesaj dur, Traian Băsescu
Tematic
Traian Băsescu: ”Pandemia a fost scăpată de sub control - numai niște tâmpiți fac asta!”
Băsescu amenință PNL și USR-PLUS că va candida la Primăria Capitalei
Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat că Băsescu candidează!

Загрузка...