Ruinele orașului Mangop, Crimeea

În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare

497
(reînnoit 18:43 17.07.2020)
Călugării dintr-o mănăstire din Crimeea vor picta o icoană cu chipul lui Ștefan cel Mare, pentru a cinsti domnitorul care a sprijinit principatul de la Mangop în lupta cu otomanii.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. La mănăstirea rupestră Buna Vestire din Mangop, Crimeea, călugării vor picta o icoană Sfântului domnitor Ștefan Cel Mare. Decizia a fost luată de starețul Iachint (Telega) și membrii autonomiei federale național-culturale a moldovenilor din Rusia, transmite RIA Novosti din Crimeea.

Viața lui Ștefan Cel Mare este strâns legată de istoria Crimeei. Acesta a fost căsătorit cu Maria de Mangop, principesa din dinastia imperială bizantină a Paleologilor.

În 1472 domnitorul Moldovei a trimis în ajutorul cumnatului său, principelui de Theodoro, Alexandru Gravas, câteva corăbii și 300 de ostași în apărarea cetății de scaun.

În 1475, ostașii moldoveni alături de cei din Theodoro, au apărat de otomani ultima redută a Bizanțului din Crimeea. Asediul cetății Doros, așezată pe un platou montan, a durat o jumătate de an. Însă, în cele din urmă, toți apărătorii cetății au căzut pe câmpul de luptă. În acea luptă moare și principele Alexandru.

Pe 15 iulie, de ziua adormirii lui Ștefan cel Mare, în ruinele unui lăcaș medieval al cetății, o biserică octogonală, membrii filialei regionale a comunității moldovenilor din Rusia au participat la o slujbă de pomenire a ostașilor moldoveni căzuți aici.

“Această luptă reprezintă un simbol al frăției de arme a popoarelor din Mangop, care era populată greci, alani, cerchezi, goți, caraimi și alte popoare ale Crimeei. Rezistența lor a permis încetinirea expansiunii otomanilor pe teritoriul Crimeei”, consideră vicepreședintele Consiliului Adunării popoarelor din Rusia, Andrei Hudoleev.

Autonomia național-culturală federală a moldovenilor din Rusia a mai organizat anterior la Mangop astfel de slujbe. În trecut, pe teritoriul mănăstirii rupestre de călugări Bunavestire a fost instalată o placă comemorativă în memoria celor căzuți aici.

"Știm despre cei 300 de spartani și le admirăm curajul, însă din anumite motive cunoaștem prost propria istorie. Cei 300 de frați ortodocși au apărat la noi în Crimeea au apărat fundamentele noastre comune – ortodoxia. Trebuie să cunoaștem și să ținem minte acest lucru", a declarat agenției RIA Novosti Crimeea, egumenul mănăstirii Iachint.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

497
Tagurile:
Crimeea, Ștefan cel Mare
Тема:
Relațiile româno-ruse (292)
Tematic
Oficial: Anul 2018 este declarat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”
Ziua care îi unește pe Ștefan Cel Mare, Păcală, Carol al II-lea și Voronin
Sabia lui Ștefan cel Mare a ajuns în vitrina lui Donald Trump. Iată cum
Istoria mămăligii, rețete alese și ce mânca Ștefan cel Mare
Exclusiv: Polițiști în veste antiglonț în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău
Conducerea Republicii Moldova a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Viața Sfântului Daniil Sihastrul - povățuitorul de taină al lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Erdogan va transmite Moldovei o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video
Joe Biden și Vladimir Putin

Kremlinul a dezvăluit cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden

307
(reînnoit 10:58 15.06.2021)
Consilierul președintelui Federației Ruse Iuri Ușakov a spus cum va avea loc prima întâlnire a lui Vladimir Putin și Joe Biden în calitate de lideri ai țărilor lor.

Summitul Putin - Biden va începe pe 16 iunie la ora 13:00, ora Genevei (ora 14:00, ora Bucureștiului), la Villa La Grange.

"Această vilă este utilizată des de autoritățile municipale de la Geneva și de guvernul federal. Un loc minunat pe lac, condiții bune pentru negocieri. De asemenea, a fost construit un cort pentru conferința de presă a președintelui nostru", a spus Ușakov.

Mai întâi, Putin va fi întâmpinat de președintele Elveției, apoi va ajunge Biden. După tradiționala sesiune foto comună și o introducere din partea gazdei, președinții vor merge la bibliotecă.

Cum vor avea loc discuțiile dintre Putin și Biden la Geneva

Discuțiile vor consta din trei părți - mai întâi într-un format îngust, apoi într-un format extins, după care fiecare parte va susține o conferință de presă separată.

Biden l-a numit pe Putin un rival demn >>>

În prima parte, Putin va fi însoțit de ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar Biden va fi însoțit de secretarul de stat Anthony Blinken.

"Negocierile într-un format restrâns vor începe în prezența lui Lavrov și a interpreților. Iar la formatul extins, vor avea loc prin prin traducere sincron. Doar că, pe lângă membrii delegațiilor, vor exista și persoane care înregistrare. În ce privește o discuție tete-a-tete, nu știu, depinde de ei", a spus reprezentantul Kremlinului.

Pe lângă Ușakov și Lavrov, delegația rusă l-a inclus pe secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și viceministrul de Externe Serghei Riabkov. De asemenea, sunt invitați șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Alexander Lavrentiev. Prezența lor indică faptul că Putin și Biden vor discuta probabil situația din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ușakov a recunoscut că discuția liderilor va atinge subiectele Belarusului și arestul lui Alexei Navalnîi.

După discuții, va avea loc o întâlnire bilaterală a președintelui rus cu omologul său elvețian, după care Putin va zbura în Rusia.

307
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...
Geneva, Elveția

Putin se va întâlni la Geneva cu președintele Elveției

91
(reînnoit 10:26 15.06.2021)
După summitul ruso-american, președintele rus Vladimir Putin va ține o întâlnire la Geneva cu președintele elvețian Guy Parmelin, vor discuta despre cooperarea bilaterală, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov.

Summitul Rusia-SUA va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Aceasta va fi prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden de când ultimul a devenit președinte al Statelor Unite.

Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles
© AFP 2021 / OLIVIER HOSLET

Consilierul liderului de la Kremlin Iuri Ushakov a menționat că la finalul summitului, Putin va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Confederației Elvețiene.

"Agenda este dezvoltarea și consolidarea în continuare a cooperării bilaterale", a declarat asistentul președintelui Federației Ruse.

El a menționat că partea rusă apreciază foarte mult rolul neutru al Elveției și este recunoscătoare pentru faptul că aceasta a acceptat Geneva ca loc de desfășurare a summitului.

91
Tagurile:
Geneva, Elveția, Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase