Avioane de luptă MiG-29 și Su-30

De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30

706
(reînnoit 01:29 04.07.2020)
Expertul militar Alexandr Hrolenko explică de ce India preferă să achiziționeze avioanele de luptă multirol MiG-29 și Su-30, de producție rusească, în locul celor americane.

MOSCOVA, 4 iul - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Rusia își sporește în continuare exportul avioanelor de luptă Suhoi și Mikoyan, cunoscute în întreaga lume pentru eficiența și siguranța lor în luptă. Forțele aeriene indiene preferă de obicei armele rusești și această opțiune are un cost.

Consiliul pentru achiziții militare al Indiei a aprobat propunerea de procurare a 12 avioane de vânătoare Su-30MKI (o versiune modificată pentru India) și 21 de avioane de vânătoare MiG-29 – în pachet cu modernizarea a 59 de avioane MiG-29 din cadrul forțelor aeriene indiene. Noua partidă de “Suhoi” are o valoare de 1,42 de miliarde de dolari, iar MiG-urile – de 984 de milioane de dolari, în sumă fiind mai mult de două miliarde. Avioanele rusești vor fi livrare partenerilor indieni în acest an.

În pofida acțiunilor Occidentului, Rusia a reușit să cucerească peste o treime din piața mondială a armelor. Astăzi, în portofoliul “Rosoboronexport” se află comenzi în valoare de 55 de miliarde de dolari (locul doi după SUA).

Totodată  “culoarul” de 53-56 miliarde de dolari se păstrează deja de câțiva ani. Peste 45 la sută din exportul rusesc de arme îl reprezintă aviația. La obținerea unui astfel de succes pe piața internațională a armelor de tehnologie înaltă ajută avioanele de luptă Su-30 și MiG-29, care pe bună dreptate sunt considerate cele mai bune de pe planetă potrivit mai multor parametri, sunt exploatate în zeci de țări, sunt solicitate în CSI.

Această alegere a partenerilor Rusiei nu este una întâmplătoare. Avionul multirol de vânătoare de o manevrabilitate înaltă Su-30, de generația 4++, este destinat obținerii supremației în aer, distrugerii țintelor aeriene pe timp de zi și noapte, în condiții meteorologice normale și complicate, cu utilizarea unor interferențe active și pasive. Avionul poate transporta opt tone de muniții cu o viteză de până la 2125 kilometri pe oră și poate apăra eficient trupele (sau obiectivele) de atacurile din aer, poate respinge raidurile masive ale forțelor inamicului (inclusiv cu rachete de croazieră).

Și-a demonstrat eficiența înaltă și în cadrul operațiunilor Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în Siria. Numărul avioanelor Su-30MKI exportate și contractate se ridică la sute de unități.

Avionul de vânătoare de generația a patra MiG-29 dispune de rachete puternice și la o viteză maximă de 2,25 Mach poate depăși orice avion de luptă al NATO. Supremația lui a fost testată în cadrul acțiunilor militare în țările din Golful Persic, Etiopia, Eritrea, Iugoslavia, Sudan, Siria, fiind recunoscută și în Occident. MiG-29 se află în dotarea forțelor aeriene a 25 de state.

În spațiul CSI

Rusia exportă arme în 50 de state ale lumii, inclusiv în șapte țări din cadrul Comunității Statelor Independente. Și aici livrările de avioane de luptă ocupă un loc de frunte. Astfel, în Republica Belarus patru modele Su-309SM au intrat în serviciul de luptă al forțelor aeriene din 1 iulie. Forțele aeriene ale țării vor face un salt calitativ din momentul în care Belarusul va primi toate cele 12 avioane Su-30SM prevăzute de contract. Însă chiar și patru nave de generația 4++ au pondere semnificativă în capacitatea de apărare a țării.

Mai devreme, Armenia a transmis în dotarea armatei patru din douăsprezece avioane multirol Su-30SM din Rusia. Erevanul planifică să-și sporească în continuare potențialul de luptă al forțelor aeriene din contul aviației de asalt de producție rusească.

Kazahstanul primește tehnică aeriană nouă de luptă de producție rusească, inclusiv 12 avioane de vânătoare Su-30SM. Ministerul Apărării al țării planifică procurarea a 36 de avioane Su-30SM.

Uzbekistan intenționează să-și consolideze forțele aeriene cu o partidă de avioane multirol Su-30SM din contul creditului rusesc de stat de export. Totodată, Rusia ajută la modernizarea a peste 30 de avioane MiG-29 ale acestei țări.

De asemenea, specialiștii forțelor aeriene din Azerbaidjan se arată interesați de avioanele Suhoi și Mikoyan, urmând să facă o alegere dificilă între Su-35 și MiG-35. Forțele aeriene ale republicii au în dotare MiG-29.

Intereselor aliaților și partenerilor din vecinătate este firesc. Avioanele de luptă puternice și cu manevrabilitate înaltă de producție rusească sunt considerate în toată lumea o adevărată capodoperă a ingineriei. Rusia are o reputație de furnizor de încredere a armelor de tehnologie înaltă. Dar să revenim totuși la contractele indiene.

O cooperare exemplară

Cooperarea între Rusia și India se dezvoltă în baza Programului de cooperare tehnico-militară pentru 2011-2020 și portofoliul „Rosoboronexport” al comenzilor indiene se ridic[ la 4 miliarde de dolari. India se află pe primele trei poziții ale celor mai mari parteneri (plus China și Egiptul).

Ponderea Rusiei în importul indian de arme constituie peste 70 la sută din volumul total, chiar și în contextul diversificării achizițiilor de către New Delhi, plus contractele costisitoare pentru modernizarea tehnicii aeriene rusești livrată în trecut.

Primul contract de livrare pentru Forțelor navale indiene a 16 avioane de luptă MiG-29K/KUB a fost finalizat în 2011. Peste doi ani, a demarat executarea celui de-al doilea contract pentru livrarea a 29 de nave similare. Astăzi, corporația “MiG” livrează seturi tehnologice pentru modernizarea a 62 de avioane indiene MiG-29 (versiunea modificată MiG-29UPG), conform contractului din anul 2008 în valoare de peste 900 de milioane de dolari.

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

În anul 2000, India și Rusia au încheiat un contract în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru procurarea  licenței de producție a 140 de avioane Su-30MKI de către întreprinderea indiană HAL (Hindustan Aeronautics Limited). Prin urmare, părțile au convenit asupra producerii a 222 nave și astăzi Forțele Aeriene ale Indiei dispun de avioane Su-30MKI.

Dezvoltarea permanentă a cooperării tehnico-militare între India și Rusia a devenit un exemplu pentru multe state.  Este însoțită de succes proiectarea și dezvoltarea în comun a sistemelor de arme, schimbul de tehnologii, proiectele aeriene și spațiale. Nu prezintă un obstacol nici sancțiunile cu care SUA amenință India pentru procurarea unei partide de MiG-29 (în locul avioanelor americane F-16). Anterior, au fost supuse sancțiunilor avioanele Su-35 și sistemele antiaeriene S-400. Menționăm, acest instrument „universal” de presiune asupra statelor care preferă armele rusești nu mai funcționează astăzi nici măcar în raport cu Turcia, o țară membră NATO.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

706
Тема:
Industria militară rusă (140)

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

211
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea

231
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Un nou sondaj al Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice arată câți ruși au încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Un nou sondaj, realizat de Centrul Rus pentru Studiere Opiniei Publice, arată numărul rușilor care au încredere în Vladimir Putin. Astfel, 64,9 la sută din respondenți au declarat că au încredere în președintele Rusiei, în timp ce 31,3 la sută au răspuns negativ.

Totodată, respondenților li s-a propus să aleagă dintr-o listă a politicienilor persoanele ai cărora activitate o aprobă în cea mai mare măsuri. Peste 60 la sută l-au indicat pe Putin.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iulie – 2 august, prin interviuri telefonice, cu o selecție aleatorie pe două straturi a numerelor mobile și staționare, pe un eșantion de 11,2 mii de persoane de peste 18 ani.

Marja de eroare, cu o probabilitate de 95 la sută, nu depășește 1 la sută.

CIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Vaccinul rusesc împotriva infecției cu coronavirus de un tip nou, creat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”, împreună cu Ministerul Apărării al Rusiei, urmează să fie înregistrat pe 12 august. Potrivit RIA Novosti, acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Sănătății al Federației Ruse, Oleg Gridnev.

”Înregistrarea vaccinului dezvoltat de centrul Gamalei va avea loc pe 12 august. Acum este ultima etapă, a treia. Testarea în cadrul acesteia este extrem de importantă. Trebuie să înțelegem că vaccinul trebuie să fie sigur. Lucrătorii medicali și persoanele în vârstă vor fi vaccinate în primul rând”, a declarat Gridnev pentru reporterii din Ufa, la deschiderea centrului de oncologie.

Se va putea evalua eficacitatea vaccinului, după cum a specificat ministrul adjunct, atunci când se va forma imunitatea de masă.

Testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a anunțat despre etapa finală de pregătire a două vaccinuri rusești, care sunt dezvoltate de către Centrul „N.F. Gamalei” și Centrul științific Novosibirsk „Vector” al Rospotrebnadzor. Vaccinul dezvoltat de Centrul „Gamalei” a fost testat la Universitatea Secenov și la spitalul Burdenko pe două grupuri de voluntari. Studiile vaccinului dezvoltat de „Vector” au început pe 28 iulie.

Murașko a subliniat că autoritățile din Rusia intenționează să înceapă vaccinarea în masă în luna octombrie. În primul rând, vor fi vaccinați cei din „grupurile speciale”, adică mediciii și profesorii.

Experții au dezvoltat preparatul împreună cu Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, un al doilea grup de 20 de voluntari a fost externat din spitalul militar. Datele obținute în timpul cercetării au confirmat că, după ce au fost vaccinați, la voluntari au fost identificați anticorpii necesari împotriva coronavirusului, iar componentele vaccinului sunt sigure și bine tolerate de om.

Moscova a ajutat și țările din cadrul CSI încă de la începutul pandemiei, trimițând medici, medicamente și echipamente medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

231
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin a semnat o lege care înăsprește controlul asupra investițiilor străine
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei

Загрузка...
Olga Buzova

VIDEO: Buzova a arătat cum se odihnește în Sochi și dansează în bikini

0
Cântăreața și prezentatoarea TV Olga Buzova le-a arătat abonaților cum se odihnea la Sochi. Anterior ea anunțase că a zburat în stațiune pentru a sărbători aniversarea relației sale romantice cu bloggerul video David Manukyan (Dava M).

Vedeta a postat multe imagini pe Instagram. La una dintre ele, de exemplu, Buzova a cerut publicului, pe care l-a numit „fetele mele”, săi evalueze noul costum de baie.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Cântăreața a făcut o altă poză la spa, lângă un câine. În comentariu, ea și-a amintit de ziua de pomenire a Sfântului Pantelimon, le-a spus abonaților istoria sărbătorii și i-a îndemnat să facă mai multe fapte bune, să trăiască cu inima curată, să aibă grijă de sănătate și să practice sport.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzava

Buzova a arătat și un „costum neobișnuit de feminin”, făcând o poză pe fundalul unor bârne și copaci denși. Într-un comentariu la publicație, Manukyan i-a amintit iubitei sale că este „cea mai frumoasă fată”.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Interpreta nu a uitat de o altă rețea de socializare - TikTok. Buzova a dansat incendiar în bikini pe melodia grupului „Time and Glass”.

 

​De asemenea, a postat o poză într-un alt costum de baie, îndemnând abonații să privească mai mult în stories - acolo Buzova a filmat cum hrănește un câine, ia masa, „călărește” un iaht și petrece timpul cu Manukyan.

Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova
Printscreen de pe pagina de Instagram a Olgăi Buzova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Olga Buzova

Загрузка...