Astăzi, ultima zi de vot pentru amendarea Constituției Rusiei

122
(reînnoit 17:01 01.07.2020)
Votul cetățenilor ruși asupra amendamentelor la Constituția Federației Ruse intră în ultima etapă - 1 iulie - ziua principală și ultima în care rușii pot susține modificările propuse la Legea Fundamentală a țării sau să se opună acestora.

BUCUREȘTI, 1 iul - Sputnik. Inițiativa de modificare a Constituției țării a fost a președintelui rus Vladimir Putin, anunțând aceasta în mesajul anual către Adunarea Federală din 15 ianuarie 2020.

Modificările la Legea Fundamentală propuse sunt dedicate noilor cerințe prezentate președintelui, membrilor guvernului și oficialilor guvernamentali la diferite niveluri, consolidează garanțiile sociale ale statului pentru cetățeni, schimbă sfera de responsabilități ale Parlamentului, interzic înstrăinarea teritoriilor federale, stabilesc statutul limbii ruse.

În plus, modificările îi permit președintelui actual să candideze din nou pentru această funcție în 2024. Aceste modificări la Constituție au fost înaintate spre aprobare cetățenilor ruși la votarea care se încheie astăzi.

Din cauza situației epidemiologice nefavorabile, votul privind amendarea Constituției, inițial programat pentru 22 aprilie, a fost amânat pentru 1 iulie.

După stabilirea unei noi date de votare, CEC-ul rus a avut doar o lună pentru pregătiri. Unele comisii electorale din regiuni trebuiau să aloce fonduri suplimentare pentru pregătirea și desfășurarea votului. În total, CEC a primit 14,8 miliarde de ruble din bugetul federal pentru pregătirea și desfășurarea votului.

Perioada de votare extinsă

Pentru prima dată în istorie, cetățenilor ruși li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima voința nu doar una, ci mai multe zile simultan: pentru a diminua riscul aflării unui număr mare de oameni în incinta secțiilor de votare, care a început pe 25 iunie.

După cum spunea președintele CEC, Ella Pamfilova, „această idee a fost justificată”. Doar în primele cinci zile au votat peste 49,6 milioane de persoane, prezența la vot a fost de 45,7%.

În ceea ce privește votul electronic la distanță, disponibil pentru rezidenții din Moscova și din regiunea Nizhny Novgorod, în perioada 25-30 iunie, prezența la vot a fost de aproximativ 93%. Toți cei care s-au înscris pentru votarea electronică la distanță, dar, din anumite motive, nu au votat, o vor putea face personal pe 1 iulie.

Potrivit CEC, un număr de 1.190.726 de cetățeni au fost incluși pe listele participanților la votul electronic la distanță, dintre care 1.051.155 au fost la Moscova și 139.571 în regiunea Nizhny Novgorod.

Chiar în prima zi de votare au existat încercări de vot de două ori, în format electronic și personal. De exemplu, jurnalistul Pavel Lobkov a reușit să facă acest lucru. Șeful Comisiei Electorale Centrale a numit aceste acțiuni un „test al puterii sistemului” și a promis că toate aceste fapte ar putea fi calculate, iar violatorii se vor confrunta cu o pedeapsă administrativă.

Să voteze cât mai mulți cetățeni

Rușii pot vota amendamentele nu numai la locul de reședință, dar și acolo unde locuiesc temporar sau se află în perioada de votare, mecanismul de votare mobilă permite acest lucru. A fost posibil să fie aleasă una dintre cele peste 96,5 mii secții de votare convenabilă, în perioada 5 - 21 iunie, prin TEC, MFC sau portalul Serviciilor de Stat, sau în perioada 16 - 21 iunie, personal, la comisia electorală din incinta secției.

Potrivit CEC, 3.767.293 de cetățeni au profitat de această oportunitate, dintre care 1.416.141 au depus cereri prin portalul serviciilor de stat.

Cetățenii din afara Federației Ruse vor putea, de asemenea, să își exprime voința. Pentru ei, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, s-au deschis 254 de secții de votare în 144 de state.

Cele mai multe secții sunt deschise în țări precum Armenia, Belarus, Germania, Kazahstan, China și Tadjikistan, unde sunt câte șase.

Secții de votare în Republica Moldova

Și cetățenii ruși care se află în Moldova își pot exercita dreptul la vot - la Chișinău și Tiraspol. În Capitală a fost deschisă o secție de votare în cadrul secției consulare a Ambasadei Federației Ruse, iar la Tiraspol oamenii pot vota în scuarul Bisericii „Sfântul Andrei”.

Secțiile votare de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise pe tot parcursul zilei, de la 08:00 până la 20:00.

Pentru a primi buletinul de vot, oamenii trebuie să aibă cu ei pașaport valabil care atestă cetățenia Rusiei sau certificat de reîntoarcere în Federația Rusă.  

Votarea privind amendarea Constituției Rusiei
© Sputnik / Moldova
Votarea privind amendarea Constituției Rusiei

Secții de Votare în România

Pentru 1 iulie, la sediul Ambasadei Rusiei la București și la Consulatul General din Constanța au fost organizate secții de votare, unde cetățenii Rusiei pot să își exprime opinia în cadrul Votului General din Rusia privind aprobarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse.

Informațiile privind adresa secțiilor de votare și program pot fi accesate la:

• https://romania.mid.ru/ (pagina principală)

• https://www.facebook.com/AmbasadaRusa/posts/2382263101876714

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Vladimir Putin, Constituție, vot, Rusia
Тема:
Reforma constituțională în Rusia (36)
Vladimir Putin

Sondaj: câți ruși au încredere în Putin și îi aprobă activitatea

63
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Un nou sondaj al Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice arată câți ruși au încredere în președintele Rusiei, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Un nou sondaj, realizat de Centrul Rus pentru Studiere Opiniei Publice, arată numărul rușilor care au încredere în Vladimir Putin. Astfel, 64,9 la sută din respondenți au declarat că au încredere în președintele Rusiei, în timp ce 31,3 la sută au răspuns negativ.

Totodată, respondenților li s-a propus să aleagă dintr-o listă a politicienilor persoanele ai cărora activitate o aprobă în cea mai mare măsuri. Peste 60 la sută l-au indicat pe Putin.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 iulie – 2 august, prin interviuri telefonice, cu o selecție aleatorie pe două straturi a numerelor mobile și staționare, pe un eșantion de 11,2 mii de persoane de peste 18 ani.

Marja de eroare, cu o probabilitate de 95 la sută, nu depășește 1 la sută.

CIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Vaccinul rusesc împotriva infecției cu coronavirus de un tip nou, creat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”, împreună cu Ministerul Apărării al Rusiei, urmează să fie înregistrat pe 12 august. Potrivit RIA Novosti, acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Sănătății al Federației Ruse, Oleg Gridnev.

”Înregistrarea vaccinului dezvoltat de centrul Gamalei va avea loc pe 12 august. Acum este ultima etapă, a treia. Testarea în cadrul acesteia este extrem de importantă. Trebuie să înțelegem că vaccinul trebuie să fie sigur. Lucrătorii medicali și persoanele în vârstă vor fi vaccinate în primul rând”, a declarat Gridnev pentru reporterii din Ufa, la deschiderea centrului de oncologie.

Se va putea evalua eficacitatea vaccinului, după cum a specificat ministrul adjunct, atunci când se va forma imunitatea de masă.

Testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a anunțat despre etapa finală de pregătire a două vaccinuri rusești, care sunt dezvoltate de către Centrul „N.F. Gamalei” și Centrul științific Novosibirsk „Vector” al Rospotrebnadzor. Vaccinul dezvoltat de Centrul „Gamalei” a fost testat la Universitatea Secenov și la spitalul Burdenko pe două grupuri de voluntari. Studiile vaccinului dezvoltat de „Vector” au început pe 28 iulie.

Murașko a subliniat că autoritățile din Rusia intenționează să înceapă vaccinarea în masă în luna octombrie. În primul rând, vor fi vaccinați cei din „grupurile speciale”, adică mediciii și profesorii.

Experții au dezvoltat preparatul împreună cu Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, un al doilea grup de 20 de voluntari a fost externat din spitalul militar. Datele obținute în timpul cercetării au confirmat că, după ce au fost vaccinați, la voluntari au fost identificați anticorpii necesari împotriva coronavirusului, iar componentele vaccinului sunt sigure și bine tolerate de om.

Moscova a ajutat și țările din cadrul CSI încă de la începutul pandemiei, trimițând medici, medicamente și echipamente medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin a semnat o lege care înăsprește controlul asupra investițiilor străine
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin: Spațiul ex-sovietic e unul prioritar în politica externă a Rusiei

105
(reînnoit 17:00 07.08.2020)
Vladimir Putin a propus discutarea în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei despre situația din lume, acordând un interes deosebit situației din spațiul ex-sovietic.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus membrilor Consiliului de Securitate să discute despre situația pe plan internațional, acordând o atenție mai mare țările din spațiul ex-sovietic, care, în opinia șefului statului rus, reprezintă o prioritate pentru politica externă a Rusiei.

„Desigur, vom discuta despre situația din lume în ansamblu, cu un accent pe starea lucrurilor în spațiul post-sovietic. Având în vedere faptul că aceștia sunt vecinii noștri apropiați, aliații noștri, de regulă, în multe privințe interesele noastre economice și politice coincid. Cu siguranță, e una din prioritățile politicii noastre externe”, a declarat Putin la reuniunea Consiliului de Securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin
Tematic
Putin a discutat cu Zelenski despre situația din Estul Ucrainei
Putin a semnat o lege care înăsprește controlul asupra investițiilor străine
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus

Загрузка...
Офис

Companiile din România, schimbare majoră: cum doresc lucreze

0
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Bookster, mai mult de jumătate din companiile mari vor să lucreze de acasă, iar reîntoarcerea la birou ar urma să fie parțială.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Munca de acasă începe să fie o opțiune pentru cât mai multe companii.

Potrivit unui studiu la care au participat 800 de companii, dintre care 21% sunt companii mari sau foarte mari, 36% sunt companii medii și restul – companii mici și foarte mici, mai mult de jumătate doresc să lucreze de acasă.

De asemenea, firmele mari – cu un număr de angajați mai mare de 300 – firmele din București, precum și cele din IT, telecom și educație par a fi cele mai înclinate să lucreze de acasă.

Studiul a mai relevat că, de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România a intrat într-un proces de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Mai mult de jumătate dintre companiile participante la sondaj – 53 de procente – au precizat că aleg varianta întoarcerii parțiale la birou pentru perioada următoare.

Un procent semnificativ de companii – 30% - rămân să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgență.

Reîntoarcerea completă la birou este dorită de companiile mici și foarte mici.

Capital.ro notează că, potrivit studiului Bookster, se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
România, Companii
Tematic
Se privatizează și ultimele companii deținute de statul român? Iată ce zice Florin Cîţu
Comisia Europeană îngroapă ultimele companii românești
Celebru economist: Guvernul va îmbuna Europa prin cedarea, vânzarea de companii româneşti
Statul încasează bani. Marile companii vor distribui dividende
Mari companii de stat, milioane donate în Pandemie! Politicieni implicați

Загрузка...