Curaj și demnitate: Rusia votează o Constituție a suveranității, tradiției și normalității

1195
O Constituție care se caracterizează prin patriotism și prioritatea suveranității deciziei poporului, prin apărarea credinței și valorilor tradiționale, precum și prin respectul față de cultură, istorie și idealuri transmise peste veacuri

BUCUREȘTI, 25 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În plină agresiune a așa zisului progresism, în fapt o forțare a popoarelor de a renunța la principiile morale ale credinței și la tradiții, Rusia propune o Constituție clară, fermă întru apărarea suveranității deciziei poporului, credinței și valorilor tradiționale, o Constituție patriotică, a respectului și a recunoașterii meritelor, a istoriei și culturii.

De fapt, Rusia a rămas singura mare putere apărătoare a credinței - a dreptului de a crede în Dumnezeu și de a te comporta ca atare fără a fi etichetat negative sau chiar marginalizat – așa cum se întâmplă în Occident, chiar în instituțiile UE. Iar Constituția Rusiei fundamentează formal, la cel mai înalt nivel, prin voința populară și politică, acest statut al Rusiei.

Noua formă a Constituției a Rusiei garantează și accesul la puterea în stat pe bazele clare ale valorii demonstrate și ale faptelor în folosul țării sau comunității. 

Mai mult, această formă a Constituției garantează că NICIODATĂ decizia poporului NU va fi subordonată unor decizii externe – deci garantează Suveranitatea, o noțiune aproape hulită în lumea occidentală.

În plus, prin Constituție Rusia dă o lecție lumii prin respectul față istorie și asumarea ei, dar și prin eterna cinstire a eroilor și strămoșilor, din întreaga istorie a țării! Poate învățăm și noi ceva din asta!...

Tot prin Constituție, Rusia își apără poporul și prin asigurarea financiară a unui trai decent dar și a îngrijirii medicale, siguranță socială etc.

Mai subliniez câteva idei, în sensul celor afirmate – că Rusia este marele apărător mondial al valorilor tradiționale: prin Constituție se asigură apărarea instituției căsătoriei ca uniune dintre  bărbat și femeie; dezvoltarea condițiilor pentru creșterea și educarea decentă a copiilor în familie, precum și pentru asumarea de către fiii adulți a responsabilității de a avea grijă de părinți; o politică de stat orientată social în domeniul păstrării valorilor familiale tradiționale – ca responsabilitate a Guvernului rus.

De asemenea, sunt apărate cultura – ca patrimoniu al poporului – și limba rusă, care pe lângă statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul țării, va fi caracterizată drept limba „națiunii formatoare de statalitate”. 

O altă prevedere esențială se referă la integritatea teritorială a țării – și anume interdicția totală a înstrăinării unei părți a teritoriului Federației Ruse, precum și apelurile sau incitarea la așa ceva.

În fine, sunt prevăzute și modificări în domeniul suprastructurii politice, al numirii premierului, a condițiilor pentru a accede al funcții înalte – și, fapt extrem de important pentru democrație – cresc puterea și atribuțiile parlamentului – Duma de Stat.

Pe scurt – o Constituție care se caracterizează prin patriotism și prioritatea suveranității deciziei poporului, prin apărarea credinței și valorilor tradiționale, precum și prin respectul față de cultură, istorie și idealuri transmise peste veacuri.

Cu alte cuvinte – o Constituție cu totul altfel decât ni se spune că e ”corectă politic”. Rusia lui Vladimir Putin nu se joacă atunci când e vorba de chestiuni serioase.

Pentru a înțelege mai bine ce se vrea prin noua formă a Constituției – și pentru ai ajuta pe cei în drept cu informații unde să voteze, fiind cetățeni ruși - am primit sprijinul Ambasadei Rusiei la București pentru a publica un text cu multe detalii despre CE și CUM se va vota pe 1 iulie 2020.

Despre votul general din Rusia privind aprobarea modificărilor la Constituția Federației Ruse

Pe 1 iulie, la sediul Ambasadei Rusiei la București și la Consulatul General din Constanța se vor organiza secții de votare, unde cetățenii Rusiei vor putea să își exprime opinia în cadrul Votului General din Rusia privind aprobarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse.

Noua formă a Legii fundamentale va include prevederi conform cărora „Federația Rusă este succesorul de drept al URSS pe teritoriul său... păstrând memoria strămoșilor, care ne-au transmis idealuri și credință în Dumnezeu, precum și continuitatea în dezvoltarea statului rus, recunoaște unitatea statală stabilită istoric... cinstește memoria apărătorii Patriei, asigură protecția memoriei istorice”.

Au fost semnificativ extinse și concretizate articolele privind garanțiile sociale, inclusiv indexarea obligatorie a pensiilor cel puțin o dată pe an și asigurarea asistenței medicale de calitate. Va fi introdusă prevederea conform căreia salariul minim nu poate fi mai mic decât valoarea sumei minime de subzistență a populației apte de muncă. În articolul referitor la temele gestionate în comun de Federația Rusă și Subiecții Federației Ruse va fi inclusă prevederea privind protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei;

Au crescut cerințele constituționale pentru pretendenții la funcția de Președinte – ca și pentru majoritatea altor funcții guvernamentale superioare (înalți oficiali ai  Federației Ruse, șefi ai autorităților federale ale statului, Președintele Federației Ruse, senatori, deputați ai Dumei de Stat, Avocatul Poporului, Președintele Guvernului, adjuncții săi, miniștrii federali, alți șefi ai organelor executive federale, judecători ai instanțelor Federației Ruse, procurori) - care au obligația de a nu avea cetățenie străină și conturi bancare în străinătate. Președinte poate deveni o persoană care locuiește permanent în Federația Rusă timp de cel puțin 25 de ani. Deținerea funcției de șef al statului este limitată la două mandate de 6 ani, iar actualului președinte i se acordă dreptul de a candida din nou, în conformitate cu prevederile tranzitorii ale noii redactări a Legii Supreme.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Modificările extind competențele Camerelor Parlamentului. Foarte important este că Președintele Guvernului va fi numit de Președintele Federației Ruse, dar numai după aprobarea candidaturii sale de către Duma de Stat.

Sunt confirmate prevederile constituționale privind respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale conform dreptului internațional, care sunt cuprinse în tratatele interstatale ratificate de țara noastră. Conform modificărilor, țara noastră poate participa la asociații interstatale și le poate transfera o parte din competențele sale, în conformitate cu tratatele internaționale ale Federației Ruse, dacă aceasta nu atrage după sine o limitare a drepturilor și libertăților omului și cetățeanului și nu contravine principiilor fundamentale ale sistemului constituțional al Federației Ruse. O importanță fundamentală o capătă noua normă conform căreia numai acele decizii ale organismelor interstatale create pe baza tratatelor internaționale ratificate anterior de noi, care nu contravin Constituției Federației Ruse, vor fi puse în aplicare pe teritoriul Rusiei. Decizia cu privire la conformitatea lor cu Legea fundamentală a țării va fi soluționată de Curtea Constituțională. Astfel, principiul supremației dreptului internațional va fi imposibil de utilizat pentru impunerea automată a deciziilor care încalcă drepturile cetățenilor noștri și contravin principiilor fundamentale ale ordinii de drept publice din țara noastră.

Modificările sunt menite să protejeze integritatea teritorială a țării. Noua formă a articolului 67 prevede că acțiunile care vizează înstrăinarea unei părți a teritoriului Federației Ruse, precum și apelurile sau incitarea la astfel de acțiuni, nu sunt permise.

În conformitate cu modificările propuse, Federația Rusă oferă sprijin compatrioților care locuiesc în străinătate în exercitarea drepturilor lor, a asigurării protecției intereselor lor și a păstrării identității culturale ruse.

Merită menționat că textul modificărilor subliniază rolul culturii drept patrimoniu unic al poporului multinațional al Rusiei, care este susținut și protejat de stat.

Limba rusă, care are statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul țării, a primit o valență suplimentară: ea va fi caracterizată drept limba „națiunii formatoare de statalitate, care face parte din uniunea multietnică a popoarelor egale în drepturi ale Federației Ruse”. Ca și în prezent, republicile vor avea dreptul să-și stabilească propriile limbi de stat, care sunt folosite împreună cu limba de stat a Federației Ruse. Pentru toate popoarele care locuiesc pe teritoriul Rusiei, statul va garanta dreptul păstrării limbilor lor materne, creând condiții pentru studierea și dezvoltarea acestora.

***

Textul complet al Legii Federației Ruse privind modificarea Constituției Federației Ruse din 14 martie 2020 nr. 1-FKZ „Despre perfecționarea reglementării anumitor aspecte de organizare și funcționare a autorităților publice” poate fi accesată la: http://duma.gov.ru/news/48045/. Un tabel comparativ al edițiilor, cea actuala și cea nouă, ale prevederilor Constituției poate fi accesată la: http://duma.gov.ru/media/files/WRg3wDzAk8hRCRoZ3QUGbz84pI0ppmjF.pdf

• Îi invităm pe toți cetățenii Rusiei, care la 1 iulie se vor afla pe teritoriul României, să vină la secțiile de votare și să își exprime opinia în cadrul Votului General din Rusia. Informațiile privind adresa secțiilor de votare și program pot fi accesate la:

https://romania.mid.ru/ (pagina principală)

https://www.facebook.com/AmbasadaRusa/posts/2382263101876714

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1195
Tagurile:
Suveranitate, consultări, vot, Constituție, Rusia
Urmările exploziei în Beirut

Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

72
Moscova a anunțat că va ajuta Beirutul, prin instalarea unui spital mobil şi oferirea de asistenţă, după ce o explozie uriaşă a ucis zeci de oameni și a rănit mii de persoane în capitala libaneză, distrugând mai multe clădiri.

BUCUREŞTI, 5 aug – Sputnik. „Avioanele Ministerului rus pentru Situații de Urgență vor transporta un spital mobil, medici și echipe de servicii de urgență, precum și experți Rospotrebnadzor [observatori pentru respectarea drepturilor consumatorilor] şi un laborator pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus”, se arată într-un comunicat oficial, unde se precizează că cinci aeronave se vor îndrepta către Liban.

„Toți experții vor avea costume speciale și echipamente de protecție, având în vedere situația legată de COVID-19”, a mai menționat ministerul, citat de Sputniknews

Cauza exactă a incendiului și a exploziei rămâne încă neclară, însă, potrivit rapoartelor preliminare, 2.750 de tone de azotat de amoniu care ar fi fost depozitate necorespunzător în port au detonat, provocând catastrofa care a ucis cel puțin 78 de persoane și a rănit mii de oameni.

În afară de Rusia, mai multe ţări şi-au oferit asistența pentru Liban, printre care SUA, Marea Britanie, Franța, Grecia, Cipru și Israel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
spital, Beirut, Rusia
Тема:
Explozia din Beirut

Загрузка...
Vaccin

Când va fi testat pe copii vaccinul împotriva COVID-19

85
(reînnoit 19:44 04.08.2020)
Pentru a începe testarea vaccinului, se colectează documentele necesare, sunt implicați pediatrii - toate actele vor fi transmise Ministerului Sănătății din Rusia pentru a obține permisiunea corespunzătoare.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Startul testării pe copii a vaccinului împotriva COVID-19 este programat pentru ianuarie-februarie 2021. Declarația a fost făcută pentru RIA Novosti de către șeful Centrului Național de Cercetare „Gamaleya”, Alexander Gunzburg.

"Acum am început să elaborăm un pachet de documente, pentru că institutul nu a efectuat niciodată teste pe copii. <...> Pediatrii cunosc aceste caracteristici, iar împreună cu aceștia redactăm acum un pachet de documente pe care îl vom transmite Ministerului Sănătății, pentru a putea fi efectuate testele pe copii, dar numai după ce terminăm toate studiile pe adulți”, a explicat Gunzburg.

El a explicat că testarea va începe iarna, deoarece a treia fază a testării vaccinului împotriva noului tip de coronavirus pe adulți va dura aproximativ cinci luni. Este planificat ca la această etapă să devină participanți aproximativ 2.000 de pacienți.

Testarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului

Anterior, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murashko, a anunțat despre gradul ridicat de pregătire a două vaccinuri rusești, care sunt dezvoltate de către Centrului Național de Cercetare „Gamaleya” și Centrul științific Novosibirsk „Vector” al Rospotrebnadzor. 

Vaccin „Gamaleya” a fost testat la Universitatea Sechenov și la spitalul „Burdenko” pe două grupuri de voluntari. Studiile vaccinului „Vector” au început pe 28 iulie.

Murashko a subliniat că autoritățile ruse intenționează să înceapă vaccinarea în masă în octombrie. În primul rând, vaccinul va fi administrat reprezentanților „grupurilor speciale”, în special medicilor și profesorilor.

Specialiștii au elaborat preparatul împreună cu Ministerul Apărării. La sfârșitul lunii iulie, un al doilea grup de 20 de voluntari a fost externat din spitalul militar. Datele obținute în timpul cercetării au confirmat că, în urma vaccinării, voluntarii au format anticorpii necesari, iar componentele vaccinului sunt sigure și bine tolerate de om.

Moscova ajută și țările CSI încă de la începutul pandemiei - trimite medici, medicamente și echipamente medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, vaccin
Tematic
Voluntarii care au testat vaccinul împotriva COVID-19 au fost supuși examenului final
"Competiția vaccinurilor": Rusia, acuzată în Occident
Principalul producător al vaccinului COVID – investigat pentru ucidere prin imprudență!
Rusia ar putea produce milioane de vaccinuri contra Covid-19 pe lună din 2021

Загрузка...
Premierul Ion Chicu

Ion Chicu, despre explozia din Beirut: Nava nu mai este sub Pavilionul Republicii Moldova

0
Ion Chicu a reacționat la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție în legătură cu informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora nava care a explodat în zona portului Beirut ar fi sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. 

Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli în glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a scris premierul pe Facebook. 

Ion Chicu a făcut referire la o postare pe Facebook a liderului PAS, Maia Sandu. Ea a scris că nava ar fi transportat ilegal substanța explozivă și a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Potrivit ei, statul nostru ar fi înregistrat această navă în schimbul mitei și al favorurilor. 

Amintim că, după explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale potrivit cărora o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din clădirile orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
navă, Republica Moldova, explozie, Beirut, Ion Chicu
Tematic
Beirut: președintele SUA a atins ce NU trebuia! Oamenii Sistemului au sărit ca arși!
VIDEO: Urmările exploziei de la Beirut - ar mai putea fi oameni sub dărâmături
Rusia va instala un spital mobil în Beirut pentru a oferi asistență victimelor

Загрузка...