Curaj și demnitate: Rusia votează o Constituție a suveranității, tradiției și normalității

1208
O Constituție care se caracterizează prin patriotism și prioritatea suveranității deciziei poporului, prin apărarea credinței și valorilor tradiționale, precum și prin respectul față de cultură, istorie și idealuri transmise peste veacuri

BUCUREȘTI, 25 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În plină agresiune a așa zisului progresism, în fapt o forțare a popoarelor de a renunța la principiile morale ale credinței și la tradiții, Rusia propune o Constituție clară, fermă întru apărarea suveranității deciziei poporului, credinței și valorilor tradiționale, o Constituție patriotică, a respectului și a recunoașterii meritelor, a istoriei și culturii.

De fapt, Rusia a rămas singura mare putere apărătoare a credinței - a dreptului de a crede în Dumnezeu și de a te comporta ca atare fără a fi etichetat negative sau chiar marginalizat – așa cum se întâmplă în Occident, chiar în instituțiile UE. Iar Constituția Rusiei fundamentează formal, la cel mai înalt nivel, prin voința populară și politică, acest statut al Rusiei.

Noua formă a Constituției a Rusiei garantează și accesul la puterea în stat pe bazele clare ale valorii demonstrate și ale faptelor în folosul țării sau comunității. 

Mai mult, această formă a Constituției garantează că NICIODATĂ decizia poporului NU va fi subordonată unor decizii externe – deci garantează Suveranitatea, o noțiune aproape hulită în lumea occidentală.

În plus, prin Constituție Rusia dă o lecție lumii prin respectul față istorie și asumarea ei, dar și prin eterna cinstire a eroilor și strămoșilor, din întreaga istorie a țării! Poate învățăm și noi ceva din asta!...

Tot prin Constituție, Rusia își apără poporul și prin asigurarea financiară a unui trai decent dar și a îngrijirii medicale, siguranță socială etc.

Mai subliniez câteva idei, în sensul celor afirmate – că Rusia este marele apărător mondial al valorilor tradiționale: prin Constituție se asigură apărarea instituției căsătoriei ca uniune dintre  bărbat și femeie; dezvoltarea condițiilor pentru creșterea și educarea decentă a copiilor în familie, precum și pentru asumarea de către fiii adulți a responsabilității de a avea grijă de părinți; o politică de stat orientată social în domeniul păstrării valorilor familiale tradiționale – ca responsabilitate a Guvernului rus.

De asemenea, sunt apărate cultura – ca patrimoniu al poporului – și limba rusă, care pe lângă statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul țării, va fi caracterizată drept limba „națiunii formatoare de statalitate”. 

O altă prevedere esențială se referă la integritatea teritorială a țării – și anume interdicția totală a înstrăinării unei părți a teritoriului Federației Ruse, precum și apelurile sau incitarea la așa ceva.

În fine, sunt prevăzute și modificări în domeniul suprastructurii politice, al numirii premierului, a condițiilor pentru a accede al funcții înalte – și, fapt extrem de important pentru democrație – cresc puterea și atribuțiile parlamentului – Duma de Stat.

Pe scurt – o Constituție care se caracterizează prin patriotism și prioritatea suveranității deciziei poporului, prin apărarea credinței și valorilor tradiționale, precum și prin respectul față de cultură, istorie și idealuri transmise peste veacuri.

Cu alte cuvinte – o Constituție cu totul altfel decât ni se spune că e ”corectă politic”. Rusia lui Vladimir Putin nu se joacă atunci când e vorba de chestiuni serioase.

Pentru a înțelege mai bine ce se vrea prin noua formă a Constituției – și pentru ai ajuta pe cei în drept cu informații unde să voteze, fiind cetățeni ruși - am primit sprijinul Ambasadei Rusiei la București pentru a publica un text cu multe detalii despre CE și CUM se va vota pe 1 iulie 2020.

Despre votul general din Rusia privind aprobarea modificărilor la Constituția Federației Ruse

Pe 1 iulie, la sediul Ambasadei Rusiei la București și la Consulatul General din Constanța se vor organiza secții de votare, unde cetățenii Rusiei vor putea să își exprime opinia în cadrul Votului General din Rusia privind aprobarea amendamentelor la Constituția Federației Ruse.

Noua formă a Legii fundamentale va include prevederi conform cărora „Federația Rusă este succesorul de drept al URSS pe teritoriul său... păstrând memoria strămoșilor, care ne-au transmis idealuri și credință în Dumnezeu, precum și continuitatea în dezvoltarea statului rus, recunoaște unitatea statală stabilită istoric... cinstește memoria apărătorii Patriei, asigură protecția memoriei istorice”.

Au fost semnificativ extinse și concretizate articolele privind garanțiile sociale, inclusiv indexarea obligatorie a pensiilor cel puțin o dată pe an și asigurarea asistenței medicale de calitate. Va fi introdusă prevederea conform căreia salariul minim nu poate fi mai mic decât valoarea sumei minime de subzistență a populației apte de muncă. În articolul referitor la temele gestionate în comun de Federația Rusă și Subiecții Federației Ruse va fi inclusă prevederea privind protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei;

Au crescut cerințele constituționale pentru pretendenții la funcția de Președinte – ca și pentru majoritatea altor funcții guvernamentale superioare (înalți oficiali ai  Federației Ruse, șefi ai autorităților federale ale statului, Președintele Federației Ruse, senatori, deputați ai Dumei de Stat, Avocatul Poporului, Președintele Guvernului, adjuncții săi, miniștrii federali, alți șefi ai organelor executive federale, judecători ai instanțelor Federației Ruse, procurori) - care au obligația de a nu avea cetățenie străină și conturi bancare în străinătate. Președinte poate deveni o persoană care locuiește permanent în Federația Rusă timp de cel puțin 25 de ani. Deținerea funcției de șef al statului este limitată la două mandate de 6 ani, iar actualului președinte i se acordă dreptul de a candida din nou, în conformitate cu prevederile tranzitorii ale noii redactări a Legii Supreme.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Modificările extind competențele Camerelor Parlamentului. Foarte important este că Președintele Guvernului va fi numit de Președintele Federației Ruse, dar numai după aprobarea candidaturii sale de către Duma de Stat.

Sunt confirmate prevederile constituționale privind respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale conform dreptului internațional, care sunt cuprinse în tratatele interstatale ratificate de țara noastră. Conform modificărilor, țara noastră poate participa la asociații interstatale și le poate transfera o parte din competențele sale, în conformitate cu tratatele internaționale ale Federației Ruse, dacă aceasta nu atrage după sine o limitare a drepturilor și libertăților omului și cetățeanului și nu contravine principiilor fundamentale ale sistemului constituțional al Federației Ruse. O importanță fundamentală o capătă noua normă conform căreia numai acele decizii ale organismelor interstatale create pe baza tratatelor internaționale ratificate anterior de noi, care nu contravin Constituției Federației Ruse, vor fi puse în aplicare pe teritoriul Rusiei. Decizia cu privire la conformitatea lor cu Legea fundamentală a țării va fi soluționată de Curtea Constituțională. Astfel, principiul supremației dreptului internațional va fi imposibil de utilizat pentru impunerea automată a deciziilor care încalcă drepturile cetățenilor noștri și contravin principiilor fundamentale ale ordinii de drept publice din țara noastră.

Modificările sunt menite să protejeze integritatea teritorială a țării. Noua formă a articolului 67 prevede că acțiunile care vizează înstrăinarea unei părți a teritoriului Federației Ruse, precum și apelurile sau incitarea la astfel de acțiuni, nu sunt permise.

În conformitate cu modificările propuse, Federația Rusă oferă sprijin compatrioților care locuiesc în străinătate în exercitarea drepturilor lor, a asigurării protecției intereselor lor și a păstrării identității culturale ruse.

Merită menționat că textul modificărilor subliniază rolul culturii drept patrimoniu unic al poporului multinațional al Rusiei, care este susținut și protejat de stat.

Limba rusă, care are statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul țării, a primit o valență suplimentară: ea va fi caracterizată drept limba „națiunii formatoare de statalitate, care face parte din uniunea multietnică a popoarelor egale în drepturi ale Federației Ruse”. Ca și în prezent, republicile vor avea dreptul să-și stabilească propriile limbi de stat, care sunt folosite împreună cu limba de stat a Federației Ruse. Pentru toate popoarele care locuiesc pe teritoriul Rusiei, statul va garanta dreptul păstrării limbilor lor materne, creând condiții pentru studierea și dezvoltarea acestora.

***

Textul complet al Legii Federației Ruse privind modificarea Constituției Federației Ruse din 14 martie 2020 nr. 1-FKZ „Despre perfecționarea reglementării anumitor aspecte de organizare și funcționare a autorităților publice” poate fi accesată la: http://duma.gov.ru/news/48045/. Un tabel comparativ al edițiilor, cea actuala și cea nouă, ale prevederilor Constituției poate fi accesată la: http://duma.gov.ru/media/files/WRg3wDzAk8hRCRoZ3QUGbz84pI0ppmjF.pdf

• Îi invităm pe toți cetățenii Rusiei, care la 1 iulie se vor afla pe teritoriul României, să vină la secțiile de votare și să își exprime opinia în cadrul Votului General din Rusia. Informațiile privind adresa secțiilor de votare și program pot fi accesate la:

https://romania.mid.ru/ (pagina principală)

https://www.facebook.com/AmbasadaRusa/posts/2382263101876714

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1208
Tagurile:
Suveranitate, consultări, vot, Constituție, Rusia
Turcia

Rusia suspendă cursele charter spre Turcia

454
Autoritățile ruse intenționează să suspende cursele charter spre Turcia, unde se înregistrează o creștere a cazurilor de COVID-19.

BUCUREȘTI, 12 apr – Sputnik. Rusia va suspenda cursele charter spre Turcia din cauza creșterii numărului de coronavirus în această țară, informează RBK, cu trimitere la surse.

Măsura va fi în vigoare timp de o lună și jumătate. Sursele publicației nu au specificat dacă noile restricții vor viza și cursele regulate.

Potrivit unei surse citate, deocamdată nu se planifică evacuarea turiștilor din această țară, e vorba doar de preluarea ordinară a cetățenilor ruși.

În decursul a câtorva săptămâni, în Turcia crește continuu numărul cazurilor de COVID-19. Dacă la mijlocul lunii martie autoritățile turce au înregistrat de la șase la opt mii de cazuri, atunci de la începutul lui aprilie acest număr a ajuns la 56 de mii. Potrivit șefului Rospotrebnadzor, Anna Popova, anume din această țară în Rusia au fost aduse cele mai multe tulpine ale SARS-CoV-2.

Mai devreme, RIA Novosti a informat că în prezent în această țară se află aproximativ 25-30 mii de ruși.

Anul trecut Turcia a fost vizitată de 2,1 milioane de cetățeni ruși, un număr de două ori mai mic decât în 2019.

454
Tagurile:
Curse, Avion, Rusia, Turcia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Turcia condamnă tentativa de lovitură de stat din Armenia
Portal american: Apariția Su-57 în Turcia, „un coșmar” pentru NATO
Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul: Iată de ce
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Moscova a prevenit Ankara nu alimenteze militarismul Kievului

321
Moscova previne toate capitalele, inclusiv Ankara, cu privire la alimentarea sentimentelor militariste ale Kievului, a declarat Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 12 apr – Sputnik. Moscova previne Ankara și alte capital cu privire la alimentarea sentimentelor militariste ale Kievului, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

“Tuturor state responsabile, cu care comunicăm, Turcia fiind una din ele, le recomandăm insistent să analizeze situația, declarațiile războinice permanente ale regimului de la Kiev și îi avertizăm de la alimentările a unor sentimente militariste”, a declarat Lavrov după negocierile cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry.

În acest fel, în lumina vizitei recente a președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, în Turcia pe 10 aprilie, în contextul discuțiilor cu privire la achiziția de către partea ucraineană a armelor, ministrul a comentat dacă Rusia este deranjată de vânzare armelor Kievului.

După negocierilor cu Zelenski, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că cooperarea dintre Turcia și Ucraina în domeniul industriei militare nu este îndreptată împotriva altor state.

Mai devreme, serviciul de presă al producătorului turc de drone, compania Baykar, a declarat agenției RIA Novosti că Ucraina a achiziționat drone turcești de atac Bayraktar.

321
Tagurile:
Rusia, Turcia, Ucraina, Serghei Lavrov
Tematic
Expert: Zelenski transformă Ucraina într-o dictatură
Kremlinul a explicat prezența armatei ruse în preajma frontierei cu Ucraina
Gabriel Leș respinge curajos aberații SUA în cazul Ucraina: ”Pozițiile unor aventurieri”
Putin i-a explicat lui Erdogan poziția Rusiei față de criza din Ucraina
Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia

Загрузка...
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа

Rusia și Statele Unite împart piața europeană: cine va suplini depozitele de gaze

0
(reînnoit 19:16 12.04.2021)
Coronacriza nu va permite Europei să cumpere resursa energetică costisitoare de peste ocean. Aceasta va fi nevoită să achiziționeze materii prime rusești. Cât va câștiga "Gazpromul" și bugetul de stat grație exportului în străinătate, a aflat Sputnik.

MOSCOVA, 12 apr – Sputnik, Irina Badmaeva. Iarna rece și prelungită a golit depozitele europene de gaze. A rămas doar o treime din rezerve. Americanii au decis să profite de acest lucru și au propus o cantitate mare de gaz lichefiat. Cu toate acestea, coronacriza nu va permite Europei să cumpere resursa energetică costisitoare de peste ocean. Aceasta va fi nevoită să achiziționeze materii prime rusești. Cât va câștiga "Gazpromul" și bugetul de stat grație exportului în străinătate, a aflat Sputnik.

Înghețuri anormale pentru Europa

Toamna și iarna, europenii au folosit mai mult de 65 de miliarde de metri cubi de gaz – maximumul ultimilor zece ani. Despre acest lucru informează "Gazprom" cu referire la GasInfrastructureEurope. Apogeul anterior a fost în 2018, când în februarie – martie, Europa a fost lovită de un ciclon cu înghețuri anormale și ninsori.

Vremea a jucat o festă rea și în acest sezon de încălzire. În ianuarie, "Gazpromul" a fost nevoit să crească de urgență livrările în Europa înghețată. A trimis cu 32,4 procente mai mult decât de obicei în Germania, cu 77,3 – în Franța, cu 21,2 – în Olanda, cu toate 100 – în Italia.

În plus, a crescut exportul și în Asia, unde, la fel, au ajuns frigurile. În consecință, pe piață a apărut un deficit, care a provocat o creștere explosivă a prețurilor spot – bunurile, valorile mobiliare sau valuta se vinde în condiții de livrare imediată.

Așa, de exemplu, în Asia, a existat un moment când cotațiile depășeau o mie de dolari pe o mie de cuburi. Unele contracte erau încheiate cu 1400. În Europa, prețurile depășeau treapta de 300 de dolari, în pofida faptului că în bugetul conservativ al "Gazpromului" pe 2021 este fixată o valoare de 170.

Ca urmare, exporturile rusești în străinătate au crescut până la 19,5 de miliarde de metri cubi – cu aproape 46% mai mult față de anul precedent.

Nici februarie nu i-a răsfățat pe europeni cu vreme bună. În această lună, trei zile la rând, din depozitele europene s-a scos o cantitate maximă – mai mult de un miliard de metri cubi pe zi.

Până la 25 martie, când s-a încheiat sezonul rece, stocul mediu al "metrourilor" Lumii Vechi a scăzut până la 29%. În special, în Germania și Austria – până la 26, în Olanda – până la 23, în Franța – până la 17.

Pentru a nu îngheța iarna viitoare, europenii trebuie să pompeze cu 57,3% (aproape cu 24 de miliarde de metri cubi) mai mult decât anul trecut, a calculat "Gazpromul". Această cifră este comparabilă cu totalul exporturilor în 2020 în Franța și Olanda. Campania de stocare începută, privind suplinirea depozitelor, promite să devină una dintre cele mai mari din anul 2011.

Alternative la gazul rusesc

În 2020, ponderea materiilor prime autohtone pe piața europeană a gazelor a fost de aproximativ 33%, a informat directorul general al companiei "Gazprom Export", Elena Burmistrova. Potrivit ei, "începând deja cu al treilea trimestru, volumul exporturilor a atins, iar în unele cazuri a depășit, indicatorii pre-criză". Toate obligațiile față de importatori au fost îndeplinite. În plus, până la sfârșitul anului, prețurile contractelor s-au dovedit a fi mai mici față de prețurile spot din hub-urile europene. Acest lucru a stimulat suplimentar livrările.

Combustibilul albastru livrat Uniunii Europene, provine, pe lângă Rusia, din Norvegia, Qatar, Algeria, SUA și Nigeria. Consumatorii principali – Germania, Marea Britanie și Italia. Mai mult, germanii și britanicii primesc gazul rusesc prin "Nord Steam". Nu există alte opțiuni. Desigur, pot să utilizeze gazul natural lichefiat (GNL), dar el este mai scump. În plus, aceasta necesită terminale speciale, de care Germania, de exemplu, nu dispune. GNL-ul este livrat acolo prin Belgia și Olanda.

În Italia și Marea Britanie, există terminale, dar, și acolo, nu se grăbesc să renunțe la gazul din gazoduct. De aceea, principalii cumpărători ai resursei energetice rusești nu susțin lupta Statelor Unite cu "Nord Stream – 2".  Mai mult, Germania a propus americanilor să finanțeze construcția de terminale pentru recepția GNL-ului lor, numai să lase în pace proiectul "Nord Stream – 2".  Vara trecută, Berlinul era gata să aloce pentru asta un miliard de euro. Dar Washingtonul a rămas neclintit.

Proiectul rusesc are destui oponenți în UE: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Croația. Acestea sunt țări de tranzit, respectiv, ele câștigă destul de bine pe baza acestui lucru.

Apropo, Varșovia și-a declarat deja intenția de a se descurca fără gazul rusesc din 2022. Polonezii mizează pe conducta de gaz Baltic Pipe, care se construiește spre platforma continentală norvegiană în Marea Nordului. Restul – GNL de peste ocean.

Americanii, desigur, ar fi bucuroși să suplinească depozitele europene – mai ales acum, când cererea asiatică a scăzut. În martie, Lumea Veche a cumpărat de la ei 11 miliarde de metri cubi – de două ori mai mult decât în ​​ianuarie și februarie. Statele Unite au asigurat 30% din livrările în Europa de Vest. Mai mult, acum, în mări și oceane se află mai mult de 70 de petroliere cu GNL american.

Cine va suplini depozitele europene

Dar criza nu a trecut încă, iar gazul natural lichefiat este în continuare mai scump decât gazul din gazoduct. În plus, "Gazpromul", spre deosebire de concurenți, poate crește rapid producția și livrările zilnice. Compania dispune de "metrouri" proprii în Europa.

Iar direcția vest-europeană este o prioritate, întrucât rentabilitatea "Nord Stream" este încă discutabilă, observă Alexandr Timofeev, profesor asociat al Universității Ruse de Economie Plehanov. "Iarna rece și prelungită a asigurat o cerere bună. Ea poate crește mai repede decât stocul depozitelor, ceea ce, la rândul său, va duce la o creștere a prețurilor deja până în toamnă", spune interlocutorul.

După părerea consultantului independent privind dezvoltarea complexului combustibilo-energetic al Rusiei, VYGONConsulting, în acest an, "Gazpromul" poate crește exportul de gaz în străinătate până la 210 miliarde de metri cubi – cu 17% mai mult decât în ​​2020 și aproape de cinci și jumătate mai mult decât în ​​anul "pre-covid" 2019.

Așa, de exemplu, în primul trimestru, exporturile "Gazpromului" au crescut cu 30,7%. "Mai devreme, furnizorul a pus prețul de 170 de dolari pe o mie de metri cubi. Dar, apoi, planurile au fost revizuite. Acum se presupune un preț mediu anual de 200 de dolari. Ideea constă în faptul că contractele pe termen lung sunt în mare parte legate de prețurile spot europene. În plus, au crescut cotațiile de petrol, de care depind cotațiile de gaze. Prin urmare, "Gazpromul" are toate șansele să-i convingă pe consumatori de validitatea planurilor sale", consideră Mark Goihman, analistul principal al centrului de informații și analitică TeleTrade.

Apropo, gazul a continuat să se scumpească și după sfârșitul sezonului de încălzire. Acum, la hub-ul olandez TTF (Title Transfer Facility Natural Gas Price Index) pe spot – 252 de dolari pe o mie de metri cubi, acest preț reprezintă maximumul din 2018.

Drept urmare, în acest an, veniturile "Gazpromului" datorate livrărilor în străinătate vor crește de 1,7 ori, până la 42 de miliarde de dolari, menționează VYGON Consulting. Iar această sumă este foarte binevenită bugetului de stat.

0
Tagurile:
Rusia, SUA, Gazprom, coronavirus

Загрузка...