Репродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова.

Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie

169
(reînnoit 08:51 06.06.2020)
Pe 6 iunie, de ziua de naștere a marelui poet rus, fondatorul limbii literare ruse moderne, Alexander Sergeyevich Pușkin, în Rusia și în lume se sărbătorește Ziua Limbii Ruse.

CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Decizia de a organiza Ziua Limbii Ruse ca una dintre limbile oficiale ale ONU a fost luată pentru prima dată în cadrul unei reuniuni a Departamentului de Informații Publice a Secretariatului ONU din 20 februarie 2010, în ajunul Zilei Internaționale a limbii materne, ca parte a programului pentru dezvoltarea multilingvismului și pentru păstrarea diversității culturale. Unul dintre obiectivele acestui program este menținerea egalității tuturor celor șase limbi oficiale ale ONU (engleză, arabă, spaniolă, chineză, rusă și franceză), precum și creșterea gradului de conștientizare a istoriei și culturii fiecărei limbi.

La 6 iunie 2011, președintele Rusiei a semnat un decret privind sărbătorirea anuală a Zilei Limbii Ruse în Rusia.

Sărbătoarea a fost creată pentru a păstra, susține și dezvolta în continuare limba rusă ca moștenire națională a popoarelor Federației Ruse, un mijloc de comunicare internațională și parte integrantă a moștenirii culturale și spirituale a civilizației mondiale.

Rusa este una dintre cele mai mari limbi din lume. În ceea ce privește numărul de vorbitori, limba rusă se află pe locul șase în lume (după engleză, chineză, hindi, spaniolă și arabă); din punct de vedere al prevalenței - locul opt (după chineză, spaniolă, engleză, arabă, hindi, bengaleză și portugheză).

După utilizarea pe internet, rusa este pe locul doi. Este una dintre cele mai traduse limbi din lume. Printre limbile în care sunt traduse majoritatea cărților, rusă se află pe locul șapte. Printre limbile traduse cel mai des, rusa este pe locul patru.

Rusa are statutul limbii de stat și limbă oficială în Rusia, Belarus, limba oficială a instituțiilor - în Kazahstan, Kârgâzstan etc.

Rusa este o limbă oficială sau de lucru într-o serie de organizații internaționale - ONU și unele dintre filialele sale, Organizația de cooperare din Shanghai (SCO), Organizația pentru securitate și cooperare în Europa (OSCE), Commonwealth of States Independent (CSI) și Spațiul Economic Comun (CES) , Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OSTC), Secretariatul Tratatului Antarctic (ATS) etc.

În prezent, 146 de milioane de cetățeni ai Federației Ruse vorbesc rusa și alte 127 de milioane - peste hotare. 36,8 milioane de persoane vorbesc rusa în Ucraina, 13,5 milioane în Kazahstan, 11,8 milioane în Uzbekistan, 9,3 milioane în Belarus, 5,5 milioane în Polonia, 5,4 milioane în Germania, în Azerbaidjan - 4,9 milioane, în SUA - 3,5 milioane, în Kirgizistan - 2,7 milioane, în Tadjikistan - 2,5 milioane, în Georgia - 2,4 milioane, în Armenia - 2,1 milioane, în Bulgaria și Cehia - 2 milioane fiecare, în Estonia - 1,95 milioane, în Letonia - 1,8 milioane, în Moldova - 1,7 milioane(+ 0,5 milioane în regiunea transnistreană), în Serbia - 1,4 milioane, în Slovacia și Lituania - 1,3 fiecare un milion, în Mongolia - 1,2 milioane, în Israel - 1 milion, în Turkmenistan - 0,9 milioane, în China - 0,7 milioane, în Abhazia - 0,45 milioane. În plus, în Canada, Australia și Noua Zeelandă - 4,1 milioane, în Asia - 2,7 milioane, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord - 1,3 milioane, în America Latină - 0,2 milioane, în sub-Africa din Sahara - 0,1 milioane.

Unul dintre cele mai importante instrumente pentru extinderea cooperării culturale și umanitare internaționale între Rusia și alte țări este sprijinirea și promovarea limbii ruse în străinătate.

Agenția Federală pentru Afacerile Comunității Statelor Independente, conaționalilor care trăiesc în străinătate și pentru cooperare umanitară internațională - Rossotrudnichestvo și reprezentanțele sale din străinătate organizează și desfășoară evenimente culturale, educaționale, educaționale, științifice și metodologice, care vizează popularizarea limbii ruse și stimularea interesului cetățenilor străini pentru studierea acesteia, pentru a sprijini studiile naționale ruse și pentru a crește nivelul de predare a limbii ruse în țările gazdă.

Evenimente dedicate Zilei limbii ruse au loc în întreaga lume.

Din 2015, la Moscova se desfășoară anual festivalul cărții „Piața Roșie”.

În 2019, festivalul „Piața Roșie”, dedicat celei de-a 220-a aniversări a nașterii lui Alexandru Pușkin, a avut loc în perioada 1 - 6 iunie, a fost vizitat de aproximativ 300 de mii de oameni. 400 de editori din 52 de regiuni din Rusia și-au prezentat noutățile și cele mai bune publicații la festival. În cadrul festivalului au avut loc peste 700 de evenimente - prezentări, ateliere, întâlniri cu autori, proiecții de film, spectacole imersive și concerte.

În 2020, festivalul „Piața Roșie” va începe pe 6 iunie, peste 200 de editori își vor prezenta cărțile. În legătură cu pandemia coronavirusului, evenimentul nu va fi de amploare, ca în ​​anii precedenți. Pe Piața Roșie sunt organizate mai multe locuri: „Etapa principală”, „Etapa copiilor”, „Ficțiune”, „Ficțiune”, „Linia muzeului”, „Istoria Patriei”. În conformitate cu cerințele sanitare și organizatorice, este necesar să purtați o mască și mănuși pe teritoriul desfășurării festivalului, vizitatorii trebuie să fie menținută o distanță socială de cel puțin 1,5 metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
Aleksandr Pușkin, limba rusă
Su-27

Un nou avion-spion al SUA, interceptat deasupra Mării Negre

53
(reînnoit 16:33 10.08.2020)
Un avion american de recunoaștere a fost interceptat de un avion rusesc Su-27 în spațiul aerian deasupra Mării Negre.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Un avion de luptă rusesc Su-27 a interceptat o navă aeriană americană de recunoaștere în spațiul aerian deasupra Mării Negre, anunță Ministerul Apărării al Rusiei.

Potrivit instituției, astăzi mijloacele rusești de control al spațiului aerian a detectat o țintă aeriană care se îndrepta spre frontiera de stat a Rusiei. Din aceste considerente, specialiștii au decis să ridice în aer la alertă un Su-27 al districtului militar Sud.

Echipajului avionului rusesc a identificat obiectele drept un avion strategic RC-135 al forțelor aeriene ale SUA și un avion al aviației de patrulare P-8A “Poseidon” al marinei americane. După ce avioanele americane și-au schimbat direcția de zbor, Su-27 a revenit pe aerodrom.

Partea rusă a subliniat că zborul navei rusești a decurs în strictă conformitate cu regulile internaționale. Avionul american de recunoaștere nu a încălcat frontiera de stat.

De la începutul lunii iulie, militarii ruși au înregistrat zeci de ori avioanele străine care zburau în preajma frontierei Rusiei, iar în mai devreme un Su-27 a interceptat un avion american EP-3E “Aries” deasupra Mării Negre.

Moscova a declarat în mai multe rânduri că astfel de zboruri provoacă tensiuni suplimentare între cele două țări și a îndemnat Washingtonul să renunțe la ele. Autoritățile americane au răspuns negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Marea Neagră, SUA, Su-27, Rusia
Tematic
Ministerul rus al Apărării - VIDEO: avion-spion american, interceptat de forţele ruseşti
Avion-spion al SUA, escortat de Su-27 al Rusiei deasupra Mării Negre - Video
Avioanele rusești au interceptat două avioane-spion ale SUA deasupra Mării Negre
Forțele aeriene rusești au interceptat un avion-spion al Norvegiei

Загрузка...

Activitatea medicilor și salvatorilor ruși în Beirut - Foto

56
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Urmările exploziei în portul din Beirut
 • Ruinele clădirii ascensorului în portul Beirut
 • Reprezentantul Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut
 • Localnicii vizitează spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei în Beirut
 • Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Urmările exploziei în portul Beirut
 • Urmările exploziei în portul Beirut
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
 • Clădirea distrusă a ascensorului în portul Beirut
 • Urmările exploziei în portul Beirut
 • Urmările exploziei în portul Beirut
Echipele de salvatori și medici ai Ministerului Situații Excepționale din Rusia, prezenta la Beirut, pentru a acordarea ajutorului celor care au avut de suferit de pe urmă exploziei în port.

Angajații Ministerului Situații Excepționale al Rusiei, echipele de medici și salvatori, sosiți în Beirut, oferă ajutor celor care au avut suferit de pe urma exploziei din 4 august.

În acest scop a fost desfășurat un spital mobil, care dispune și de laboratoare pentru diagnosticarea COVID-19. 

Din Rusia în Liban se planifica expedierea în total a cinci avioane cu personal și tehnică specială.

56
 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Urmările exploziei în portul din Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Urmările exploziei în portul din Beirut

 • © Sputnik / Valery Melnikov

  Сотрудник МЧС РФ во время разбора завалов в порту Бейрута.

 • Ruinele clădirii ascensorului în portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Ruinele clădirii ascensorului în portul Beirut

 • Reprezentantul Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Reprezentantul Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut

 • Localnicii vizitează spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei în Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Localnicii vizitează spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale al Rusiei în Beirut

 • Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Spitalul mobil al Ministerului Situații Excepționale din Rusia în Beirut

 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Urmările exploziei în portul Beirut
  © Sputnik / Press-service of Russian Emergency Situations Ministry

  Urmările exploziei în portul Beirut

 • Urmările exploziei în portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Urmările exploziei în portul Beirut

 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Colaboratorii Ministerului Situații Excepționale al Rusiei printre ruinele din portul Beirut

 • Clădirea distrusă a ascensorului în portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Clădirea distrusă a ascensorului în portul Beirut

 • © Sputnik / Press-service of Russian Emergency Situations Ministry

  Сотрудники специальных служб во время разбора завалов в порту Бейрута.

 • Urmările exploziei în portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Urmările exploziei în portul Beirut

 • Urmările exploziei în portul Beirut
  © Sputnik / Valery Melnikov

  Urmările exploziei în portul Beirut

Тема:
Explozia din Beirut

Загрузка...
Полиция Лондона

Crimă la Londra în plină zi: bărbat înjunghiat mortal într-o loc aglomerat - VIDEO

0
(reînnoit 19:39 10.08.2020)
Un bărbat a fost înjunghiat mortal pe o stradă aglomerată din Londra, chiar sub privirile cumpărătorilor îngroziți. Ulterior, strada Oxford s-a umplut de poliţişti. O înregistrare video de la faţă locului a fost distribuită pe reţelele de socializare.

BUCUREȘTI, 10 aug. - Sputnik. În weekend, locuitorii Londrei au fost îngroziţi de o nouă crimă comisă prin înjunghiere. Incidentul a avut loc într-o intersecție aglomerată între Oxford Street și Market Place, sâmbătă, puţin după ora 17:30, informează standard.co.uk

Într-o înregistrare şocantă de la fața locului se pot vedea cumpărători uimiți reacţionând la incidentul sângeros din cartierul City of Westminster din centrul Londrei.

Un martor, Benjamin Teacher, a spus că a văzut un bărbat înarmat cu o machetă urmărind în fugă un alt bărbat.

„Cineva alerga în mijlocul Oxford Street, în plină zi, sâmbătă, cu o machetă, urmărind pe cineva. Iar acum sunt poliţişti peste tot pentru că asta este Londra!”, a spus martorul.

Poliția a ajuns la fața locului și a găsit un bărbat care suferea de răni grave produse prin înjunghiere. Victima a fost dusă de către Serviciul de Ambulanță din Londra la un spital din centrul capitalei, unde a fost declarat decedat la ora 19:33. Trei persoane au fost arestate.

Persoanele care deţin informații sunt rugate să apeleze poliția la 101 citând referința Cad 6404/08Aug.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Londra, Crimă
Tematic
Crimă şocantă la Londra: adolescent înjunghiat mortal în plină zi
Analist de top: ”Ăsta nu e reprezentant SUA, ci membrul unui grup de crimă organizată”
Crimă şocantă în Spania: tânără româncă, ucisă cu sânge rece de iubitul ei
Sinucidere sau crimă? Tânăr, găsit mort într-un hotel de lux din Capitală
Ponta, incendiar: ”Alegerile sunt o crimă, sunt disperați să nu-și deschidă românii ochii”

Загрузка...