BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. În ultimele 24 de ore în 84 de regiuni ale Rusiei au fost confirmate 9974 cazuri noi de infectare cu coronavirus, 93 de persoane au decedat, iar 5527 s-au vindecat, anunță centrul operativ rus pentru combaterea pandemiei.
Pentru prima dată de la 2 mai numărul noilor cazuri a coborât sub 10 mii, iar indicatorii respectivi scad a treia zi succesiv: pe 11 mai au fost confirmate 11 656 de cazuri, pe 12 mai – 10 899, iar pe 13 mai – 10 028.
În Moscova au fost înregistrați 4712 pacienți noi, în regiunea Moscovei – 918, în Sankt Petersburg – 460. De asemenea, au fost confirmate noi cazuri în regiunile Nijni Novgorod, Ivanovo, Tula, Kaluga, Volgograd și Saratov, republica Daghestan și ținutul Krasnodar. Aproximativ jumătate din pacienți sunt asimptomatici.
Numărul total al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei constituie 252 245, peste 53 de mii s-au vindecat, 2305 – au decedat.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor infectate la nivel mondiale se ridică la 4,2 milioane, peste 287 mii de pacienți au decedat.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Joe Biden a propus, pe 13 aprilie, omologului său rus Vladimir Putin organizarea unei reuniuni la nivel înalt „într-o țară terță” în „următoarele luni” pentru a „construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia”, au anunțat serviciile de presă ale celor doi lideri de stat.
„Vor trebui dezvoltate proiecte. Scopul este, desigur, să fim oneşti acolo unde există domenii în care nu suntem de acord și avem îngrijorări, dar și să lucrăm împreună în domenii în care există interes reciproc”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la Iran și la controlul armelor ca exemple.
Ca răspuns la declarații, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a spus că Rusia dorește să construiască relații cu Statele Unite pe o bază reciproc avantajoasă, dar a cerut Washingtonului să nu pretindă predictibilitate „nici din partea Rusiei, nici din partea oricărui altcineva”.
„Ne-au cerut să fim previzibili. Esenţa a ceea ce s-a spus ieri la ședința de la Casa Albă este că ei doresc ca Rusia să devină un stat previzibil, cu politici previzibile. De la cine auzim aceasta? În ultimii 10 ani, Statele Unite au devenit cel mai imprevizibil stat și singurul lucru care poate fi prezis este faptul că e [un stat] absolut imprevizibil”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, la emisiunea YouTube Soloviev Live.
„Nu cerem ca Statele Unite să devină complet previzibile, dar măcar puțin previzibile”, a subliniat Zaharova, citată de Sputnik France.
Aceasta a atras atenția asupra modului în care Washingtonul urmează o politică contradictorie în domenii precum clima, programul nuclear al Iranului, stabilitatea strategică sau organizațiile internaționale.
Invitația lui Joe Biden către Vladimir Putin de a participa la o reuniune la nivel înalt vine la o lună după ce președintele rus l-a invitat pe omologul său american la o discuție deschisă în public. Reacționând la invitația din acel moment, purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a răspuns negativ, spunând că programul președintelui este încărcat.
Donald Trump a retras Statele Unite din acordul climatic de la Paris, care a fost semnat sub Barack Obama în 2015 de 195 de țări și care își propune să menţină creșterea temperaturilor sub două grade. Încă din prima zi la Casa Albă, Joe Biden a semnalat revenirea Statelor Unite în acordul climatic de la Paris. În plus, președintele democrat a invitat alţi 40 de lideri mondiali, inclusiv pe Vladimir Putin, să discute despre provocările cu care se confruntă planeta în cadrul unui summit internațional (virtual) despre schimbările climatice, în perioada 22-23 aprilie.
De asemenea, Statele Unite s-au retras, pe 8 mai 2020, din acordul privind programul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 de Barack Obama, după 21 de luni de negocieri. În timp ce predecesorul său a reușit să calmeze relațiile cu Iranul prin semnarea acestui acord, Donald Trump a restabilit sancțiuni economice grele împotriva Teheranului. Asasinarea generalului Soleimani în urma unui atac aerian al SUA în afara Aeroportului Internațional Bagdad, moartea unui fizician specializat în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, lângă Teheran într-un atac asupra convoiului său, precum și atacurile asupra Ambasadei Statelor Unite în Irak au făcut ca relațiile dintre cele două puteri să fie foarte tensionate.
În ciuda anunțului din partea Teheranului cu privire la planul său de a-și îmbogăți uraniul la 60%, un nivel care îl va apropia de capacitatea de utilizare militară, președinția Biden a anunțat, pe 13 aprilie, că rămâne pregătită să continue negocierile cu Iranul.
„Suntem convinși că mijlocul diplomatic este singura modalitate de a avansa în acest caz și că purtarea de discuţii, chiar indirecte, este cea mai bună modalitate de a ajunge la o soluție”, a spus președinția Biden.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Centre de instruire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj, care ar putea fi pregătite pentru comiterea unor atentate în Rusia și altor state, sunt desfășurate în Ucraina cu susținerea Occidentului, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.
“Cu susținerea sponsorilor din Occident, pe teritoriul Ucrainei sunt create centre de pregătire a unor formațiuni diversioniste și de spionaj. Nu este exclus că absolvenții acestor centre vor fi direcționați spre comiterea unor atentate, nu doar în Rusia, dar și pe teritoriul altor state”, a declarat Patrușev în cadrul unei ședințe la Sevastopol, dedicate problemelor de asigurare a securității naționale în Crimeea.
Potrivit lui, serviciile de securitate ale Ucrainei încearcă să organizeze acțiuni diversioniste și atentate teroriste în Crimeea, în primul rând, pe obiecte de infrastructură.
“Ascensiunea amenințărilor teroriste sunt determinate de politica agresivă și antirusă a Ucrainei, de tentativele de formare în peninsulă a unor celule ilegaliste ale unor organizații interzise și teroriste internaționale, precum Hizb ut-Tahrir al-Islami și Martorii lui Iehova”, a declarat Patrușev.
“Serviciile speciale și organizațiile extremiste desfășoară continuu acțiuni provocatoare la frontiera de stat, se întreprind tentative de a comite acțiuni diversionist-teroriste pe teritoriul Crimeei, în primul rând, pe obiecte de infrastructură”, a adăugat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Recentele declarații ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit cărora părinții ar face presiuni ca profesorii nevaccinați să nu vină la ore fizic ci să predea online au tensionat și mai mult situația din sistemul de învățământ.
Demnitarul a ieșit și a făcut noi precizări cu privire la acest subiect, cu prilejul unei conferințe din cadrul campaniei ”Vaccinare și testare pentru învățare”, susținută de Inspectoratul Școlar al Municipiului București la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”.
Ministrul a precizat că, la întrebările și presiunile părinților, le-a explicat că sunt situații diferite, existând cadre didactice care au interdicție medicală pentru vaccinare.
”Au zis ”bun, atunci pot să predea online acei profesori care nu sunt vaccinați”. Am spus că din această perspectivă, pot avea dreptate. Am adăugat faptul că există dreptul de confidențialitate asupra unui act medical, există foarte multe lucruri de luat în discuție, dar este o ipoteză. Vreți să ascundem sub preș? Eu nu vreau să ascund sub preș faptul că am fost contactat de părinți”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Cornelia Popa-Stavri, l-a întrebat pe Cîmpeanu dacă, nu cumva, este vorba despre discriminare.
Demnitarul a subliniat că susține total vaccinarea, că ar trebui să se vaccineze atât părinții, cât și profesorii. De asemenea, acesta a susținut că vaccinarea este un act voluntar, dar că este singurul act care poate stopa pandemia.