Koktebel Jazz Party сымпровизирует в поддержку врачей

Koktebel Jazz Party va improviza în susținerea medicilor

63
(reînnoit 18:29 27.04.2020)
De Ziua Internațională a Jazz-ului, stabilită de UNESCO pe 30 de aprilie, festivalul de muzică Jazz Party lansează un maraton online Koktebel Jazz Party.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Evenimentul se va desfășura în susținerea celor care se află în prima linie în lupta cu pandemia, spitalele rusești și angajații lor, medicii și celălalt personal.

“Doctor Jazz”, o compoziție din anul 1926 a cunoscutului jazman Joseph "King" Oliver, a devenit simbolul maratonului. Unul din versurile ei: “Când ajungi într-o ananghie, frontierele se șterg” (“When I’m in Trouble Bounds are Mixed”)  - exprimă spiritual jazz-ului, a forței globale care consolidează înțelegerea reciprocă și contribuie la dialog și ajutorul reciproc între oameni. Pe 30 aprilie, muzicanții din întreaga lume vor demonstra că acestea nu sunt vorbe goale.

Fondatorul festivalului Koktebel Jazz Party, jurnalistul Dmitri Kiseliov, a menționat: “Rusia este solidară cu întreaga lume în războiul împotriva coronavirusului. La festivalul nostru Koktebel Jazz Party întotdeauna a sunat și va suna o muzică convertibilă internațional. Toți banii colectați în cadrul maratonului îi vom oferit medicilor care ne ajută în aceste momente dificile”.

Maratonul online de caritate va fi lansat pe 30 aprilie, la ora 16:00 (ora Moscovei) și va reuni diverse locații – de la scene improvizate, până la studiouri de acasă, într-un singur spațiu muzical. La maraton vor participa jazmeni din Rusia și din alte țării, o listă completă a participanților a fost publicată pe site-ul koktebel-jazz.ru. Evoluțiilor artiștilor se vor alătura și medicii, cu niște mesaj video de la locurile lor de muncă – din spitale și centre medicale, acolo unde luptă pentru viață și moarte.

Maratonul online va include și programul “Jazzul cu viteza luminii”, realizată în premieră la nivel mondial la festivalul Koktebel în 2006, devenind o parte integrală a Koktebel Jazz Party. Ideea centrală a programului constă în a arăta că jazzul șterge orice frontiere, unește jazmenii într-un singur spațiu virtual al improvizării. Drept o confirmare a acestei forțe muzicale, organizatorii Doctor Jazz Party vor desfășura un tradițional jam session în format de videoconferință cu Sankt Petersburg.

Maratonul va fi transmis în direct pe site-ul RIA Novosti, rețeaua de socializare Vkontakte și festivalul Koktebel Jazz Party (https://www.koktebel-jazz.ru), precum și pe pagina Stop Coronavirus (https://стопкоронавирус.рф).

Resursele financiare pentru susținerea spitalelor rusești, precum și pentru achiziționarea mijloacelor de protecție individual a medicilor în spitalele și clinicele regionale pot fi transferate cu sprijinul fondației pentru ajutorarea adulților “Jivoi” (https://livefund.ru), devenit coordonatorul maratonului. Cei care doresc să contribuie la această campanie pot trimite un SMS cu mesajul scurt “JAZZ” și indicarea sumei (spre exemplu, “JAZZ 300”) pe numărul scurt 3443. Procedura de colectare a donațiilor a fost demarată deja.

Toate sumele transferate în cadrul maratonului Doctor Jazz Party vor ajunge pe contul fundației “Jivoi” pentru achiziționarea mijloacelor de protecție individuală a medicilor și personalului medical din spitalele regionale rusești.

Organizatorul maratonului online caritabil Doctor Jazz Party sunt Agenția Internațională de Presă Rossiya Segodnya, grupul media Krasnîi Kvadrat și festivalul internațional de jazz Koktebel Jazz Party, cu susținerea Fondului Rusesc al Investițiilor Directe (RFPI) (https://rdif.ru) și Alianța pentru combaterea coronavirusuluiu COVID-19.

Partenerii informațional ai maratonului online de caritate Doctor Jazz Party sunt postul de televiziune Rossiya 24 (https://www.vesti.ru/onair) și Rossiya Kultura (https://www.vesti.ru/onair), postul TV de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM (http://radiovesti.ru/), Radio JAZZ 89.1 FM (https://radiojazzfm.ru/), motorul de căutare și portalul Yandex (https://yandex.ru), organizația necomercială autonomă “Prioritățile naționale”, site-ul Stop Coronavirus (https://стопкоронавирус.рф), radio Sputnik (https://radiosputnik.ria.ru).

Koktebel Jazz Party  (https://koktebel-jazz.ru) a luat naștere în 2003, la inițiativa jurnalistului Dmitri Kiseliov. Festivalul, care ocupă astăzi un loc de onoare printre cele mai prestigioase evenimente internaționale de jazz, poartă numele unui sat din Crimeea. Evenimentul este desfășurat de Agenția Internațională de Presă “Rossiya Segodnya”. De organizarea festivalului se ocupă grupul media “Krasnîi Kvadrat”. Din 2014 Koktebel Jazz Party se desfășoară cu susținerea Ministerului Culturii al Rusiei.

Fundația de caritate pentru adulți “Jivoi” (https://livefund.ru) a fost înființată în 2010 pentru oferirea unui ajutor persoanelor cu vârsta între 18-60, care au nevoie de un tratament urgent și reabilitare. Din 2017 fundația oferă sprijin spitalelor rusești și instituțiilor de ajutor social. În legătură cu pandemia de coronavirus, fundația a decis să lanseze un proiect de achiziționare și expediere a mijloacelor de protecție individuală spitalelor regionale din Rusia. Pe 22 aprilie fundația a oferit ajutoare 26 de spitale de tot teritoriul Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
medici
Tematic
Nu vă deranjează că femeile medici nu apar în topul „celor mai sexy”? Răspunsul unui medic
Iohannis către medici: ”trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem”
Ce s-a întâmplat la Suceava după ce 52 de medici s-au infectat cu coronavirus
Câți medici infectați cu noul coronavirus sunt în Republica Moldova
Iohannis, decizie aberantă, jignire pentru medici și cadre sanitare din prima linie
Spărgătorul de gheață nuclear Arctica

“Rușii au zeci, noi doar două!”: SUA a rămas în urma Rusiei

192
(reînnoit 19:28 30.10.2020)
Senatorii americani sunt îngrijorați că SUA pierde teren în fața Rusiei în regiunea arctică din cauza lipsei de spărgători de gheață.

MOSCOVA, 30 oct – Sputnik, Andrei Koț. Americanii pierd în ritm rapid controlul asupra Arcticii. La o astfel de concluzie tristă pentru SUA au ajuns membrii misiei pentru forțele armate ale Senatului, Roger Wicker și Dan Sullivan. În opinia senatorilor, țara suferă de o insuficiență de spărgători de gheață, capabili să acționeze la Polul Nord, iar Rusia se află într-o poziție mult mai avantajoasă. Despre spărgătorii de gheață și rolul lor în promovarea intereselor marilor puteri, aflați în materialul RIA Novosti.

Un spărgător de gheață solitar

Wicker și Sullivan constată: Moscova dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, care ajunge la 40 de nave. A se compara: paza de coastă a SUA are doar două spărgători de gheață – PolarStar și Healy, cel de-al doilea fiind în reparații după un incendiu la bord. Un singur spărgător de gheață funcțional pentru o superputere economică și militară este vădit insuficient. Controlul asupra Arcticii oferă un acces la resurse naturale bogate și permite asigurarea unei prezențe militare permanente în nordul Eurasiei.

Experții au reamintit că în această vară Flota Navală a Rusiei a desfășurat cele mai ample din perioada războiului rece exerciții militare în apropiere de țărmul Aleaskăi. Totodată, în ultimii ani, Moscova și-a restabilit peste 50 de obiective militare în Arctica, abandonate după destrămarea Uniunii Sovietice. Acolo din nou sunt desfășurate trupe și arme. China, la rândul său, construiește două nave spărgătoare de gheață și nici nu ascunde faptul că examinează această regiune în calitate de o “Cale de Mătasă Polară”. La toată această petrecere arctică americanii arată ca niște rude sărace.

În iunie, președintele Donald Trump a declarat că țara are nevoie de o flotă numeroase de spărgătoare de gheață. Autoritățile americane au lansat un program de construcții a șase vase, inclusiv a navelor grele, care nu au fost produse de 40 de ani. Congresul deja a finanțat principalul spărgător de gheață, aceasta urmează să fie supus unor teste pe mare în 2024. La rândul său, comandamentul pazei de coastă a solicitat mijloace pentru a doua navă.

Până atunci, afirmă senatorii, se va recurge la prelungirea termenului de exploatare a Polar Star, cel puțin, până în anul 2023. Luând în considerație că vasul și-a epuizat rezerva de exploatare la începutul secolului, acesta nu va face față sarcinii asigurării dominației SUA în Arctica.

Armada de gheață

Rusia nu și-a suspendat niciodată construcția navelor spărgătoare de gheață. Așa, pe 21 octombrie a fost dat în exploatare un spărgător de gheață nuclear al proiectului 22220 “Arctica”. Vasul este echipat cu două centrale electrice, cu reactoare RITM-200, și cu o capacitate termică de 175 megawați fiecare, are capacitatea de a străbate un strat de gheață cu o grosime de 2,8 metri, cu o viteză de 1,5-2 noduri. Poate activa atât în ocean, cât și în râuri. “Atomflot” urmează să primească alte patru nave a proiectului – “Sibir”, “Ural”, “Iakutia” și “Ciukutka”. Primele două vor fi date în exploatare în 2021 și, respectiv, 2022.

Vladimir Putin, președintele Rusiei
© Sputnik / Алексей Дружинин

“Lansarea pe apă a spărgătorului de gheață „Arctica” nu e un eveniment simplu, atunci când e vorba de o navă grandioasă, originală, construită pe șantiere navale rusești, fără tehnologii și componente occidentale”, a declarat la radio Sputnik directorul Centrului de Studii politic-militare, Aleksei Podberiozkin. “Cea mai importantă semnificație este cea politică. O serie de noi spărgători de gheață va fi construită în următorii ani și Rusia va putea controla situația pe Ruta Mării Nordului nu doar în zone cu apă adâncă, dar și pe cele cu o adâncime mică. Acum vom putea să ne asigurăm un coridor de transport din Asia de Sud-Est și Asia regiunii Pacifice, spre Europa, în regim non-stop”.

Anume spărgătoarele de gheață nucleară reprezintă o cheie a succesului oricărei construcții militare și civile în regiune. Pe lângă „Arctica”, Rusia dispune de două nave cu o centrală nucleară cu două reactoare, de 75 mii de cai putere („Iamal”, „50 de ani de Victorie”), două spărgătoare de gheață, dotate cu câte o centrală nucleare cu un reactor de 50 mii cai putere („Taimîr”, „Vaigaci”), navă nucleară port-barje “Sevmorput” cu un reactor de 40 mii de cai putere și cinci nave de deservire tehnică. Spărgătorul de gheață “Sovetski Soiuz” se află în rezervă operațională. E o flotilă arctică destul de impresionantă, chiar și fără a lua în considerație navele diesel-electrice.

Acestor din urmă aparține, spre exemplu, „Ilia Muromeț”, intrat în dotarea Flotei de Nord în 2017. Nava are capacitatea de a activa într-un câmp de gheață continuu cu o grosime de până la un metru. Pe lângă funcțiile de bază – escortarea navelor prin apele arctice, nava transportă încărcături pentru grupurile arctice ale forțelor armate. Proiectul prevede și montarea unor arme de bord, în special, ar instalațiilor de artilerie AK-630, AK-230, AK-306. Teoretic, spărgătorul de gheață poate fi transformat într-un navă militară de asalt. E suficient să fie dotat cu rachete anti-navă.

Întotdeauna în fruntea clasamentului

Rusia întotdeauna a fost mai avansată decât alte state în domeniul construcției navelor spărgătoare de gheață. Primul spărgător de timp modern a devenit remorcatorul de salvare “Pilot”, dat în exploatare în 1864.

Partea specială din față permitea suirea acestuia pe gheață, pentru a o sparge cu propria greutate. Această construcție a primit înalte aprecieri internaționale. În iarna 1871, guvernul german a cumpărat din Rusia planurile spărgătorului de gheață, pentru a curăți gheață bazinul portului Hamburg și a râului Elba, deoarece temperaturile extrem de joase au blocat comerțul din regiune. Apoi, exemplul nemților a fost urmat de antreprenorii din Danemarca, Suedia și SUA.

Primul spărgător de gheață a fost construit în URSS – primind numele de “Lenin”. Nava a fost transmisă Ministerului Flotei Navale în 1959. Acest gigant a prelungit semnificativ navigarea pe latitudinile nordice. Doar în primele șase ani de exploatare, “Lenin” a parcurs peste 82 de mii de mile maritime și a escortat peste 400 de nave. În 1989 spărgătorul de gheață a fost conservat în Murmansk, fiind inclus în registrul unic al monumentelor patrimoniului cultural de importanță federală.

Rusia este singura țară din lume care exploatează spărgătoare de gheață port-barje. “Sevmorput”, cu un tonaj de 61,88 mii de tone, este cel mai mare vas de transport din lume, fiind exploatat din 1988. Acesta este capabil să spargă gheață cu o grosime de până la un metru. În prezent, acesta este singura navă de transport cu un reactor nuclear.

192
Tagurile:
Arctica, Rusia, Spărgătorii de gheață
Тема:
Industria militară rusă
Tematic
Rusia a creat un grup de trupe în zona Arctică
Spectaculos: Parașutişti ruși, aruncare de la 10 km altitudine în Arctica – inedit - VIDEO
Flota de Nord a Rusiei va efectua exerciţii arctice de amploare în această vară
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

Загрузка...
Întâlnire dintre Vladimir Putin și Victor Orban

Ungaria negociază cu Rusia și China pentru vaccin

92
(reînnoit 17:45 30.10.2020)
Ungaria nu stă după vaccinul din UE și discută cu Rusia și China pentru viitorul vaccin anti-Covid 19.

BRUXELLES, 30 oct - Sputnik. Viktor Orban, premierul Ungariei, a arătat că țara sa discută despre vaccinuri cu China şi Rusia, iar până în primăvara lui 2021 ar putea avea acces la două sau trei vaccinuri diferite.

El a anunțat că primul lot de vaccinuri va ajunge probabil în Ungaria la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie anul viitor.

Orban spune că, din această cauză, se va putea proclama victoria asupra pandemiei din aprilie anul viitor.

În privința măsurilor anti-Covid, Guvernul de la Budapesta nu a impus până acum restricţii pentru evenimentele cu participare de masă, iar şcolile funcţionează normal, și, în plus, magazinele sunt deschise.

Orban a anunţat astăzi însă că de luni încălcarea regulilor privind portul măştii va fi sancţionată drastic, iar dacă este necesar autorităţile vor închide restaurantele şi magazinele.

„Cred că cheia este respectarea regulilor existente şi purtarea măştilor”, a spus premierul, asigurând că există suficiente locuri în spitale şi ventilatoare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Ieri, în Ungaria s-a ajuns la un total de 68.127 de cazuri şi 1634 de morţi, cu 56 de decese numai în ultimul interval de 24 de ore consemnat în statistică. În spitalele din ţară sunt internaţi 3187 de pacienţi cu coronavirus.

92
Tagurile:
Ungaria, China, Rusia
Tematic
1,5 mil. doze vaccin rusesc Sputnik V, produse în decembrie
Jumătate de milion de doze de vaccin antigripal, livrate în județe
Triplă lovitură asupra pandemiei: Rusia testează al treilea vaccin

Загрузка...
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

0
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
0
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...