Transportatorul blindat Bumerang

Potențialul de export al „Bumerangului” rusesc 1 miliard de dolari. Prin ce este unic

801
Transportatorul blindat rusesc "Bumerang" este recunoscut drept cel mai performant vehicul din lume, care va duce faima industriei militare rusești.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Tehnologiile unice și capacitățile de luptă ale transportatoarelor blindate “Bumerang” vor multiplica capacitățile de apărare ale Rusiei și aliaților ei, vor confirma supremația armelor rusești în conflictele militare contemporane și pe piețele internaționale.

Compania “Rosoboronexport” a anunțat pe 23 aprilie despre lansarea promovării celei mai noi platforme de luptă unificate “Bumerang” pe piețele externe. În opinia directorului general al întreprinderii, Alexander Miheev, volumul probabil de expert în viitorul apropiat este de 1 miliard de dolari. Pentru o astfel de evaluare există toate argumentațiile de ordin tehnologic și marketing (calitatea înaltă și costul moderat).

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Interesul pentru acest vehicul l-au manifestat state din Africa, Orientul Apropiat, Asia de Sud-Est și CSI.

„Bumerang” a fost dezvoltat la comanda Ministerului Apărării al Rusiei, iată de ce reprezintă un model al capacităților de luptă și exploatare, corespunde condițiilor actuale de luptă și a celor de perspectivă. Au fost luate în considerație și niște cerințe importante – dirijare la distanță, robotizarea sistemelor.

Vehiculul a devenit o expresie a multor soluții inginerești revoluționare. Instrumentele și tehnologiile supremației “Bumerangului” sunt: configurația flexibilă a celor mai puternice arme, sistemul digital de control al focului cu un stabilizator al armei, un vizor optic și electronic cu telemetru laser și calculator balistic.

Mașina are o protecție de mai multe niveluri de arme de calibru mic, de dispozitive explozibile și fragmente de muniții de artilerie: blindaj cu mai multe straturi, un sistem de protecție dinamică și activă, generarea unui ecran de fum. În cazul exploziei unei mine, echipajul (din trei persoane) și grupul de desant (8 luptători) vor rămâne intacți. O rezistență înaltă a Bumerangului pe câmpul de luptă asigură, de asemenea, și blocajul dispozitivelor explozibile radioghidate, o formă specială a corpului, strat de vopsea deformator, un sistem de protecție împotriva armelor de distrugere în masă.

Platforma modulară a Bumerangului permite crearea unei linii de transportatoare blindate cu o diversitate mare de arme, cu dispozitive și specializări în condițiile de pace și război, dezastre naturale și catastrofe, în luptă cu grupările teroriste și pe liniile de front.

Capacitățile de luptă

„Bumerang” a fost prezentat în premieră publicului larg în timpul paradei Victoriei de la Moscova din 2015. La capacitățile de luptă și un amalgam de sarcini rezolvate mașina depășește multe construcțiile analoage străine. În viitorul apropiat, împreună cu tancul „Armata” și BMP T-15 (pe șenile) „Bumerang” va deveni o forță de bază a trupelor terestre ale Rusiei.

Un TANC T-80U
© Sputnik / Mikhail Voskresensky

În funcție de destinația funcțională, pe platforma universală sunt montate module de luptă – pentru echipaj și pentru controlul la distanță al armelor. “Bumerang” este dotat cu un tun automat și o mitralieră coaxială de 7,62 milimetri, un aruncător automat de grenade și o mitralieră „Kord” de 12,7 milimetri sau lansatoare de rachetă antitanc (patru rachete Kornet cu o rază de acțiune până la 10 km). Marja de siguranță, puterea și proiectarea șasiului permit instalarea unor arme mai puternice, sisteme de rachete.

Sisteme de arme pentru orice condiții meteorologice permit echipajului ziua și noaptea, staționând, din mers sau în înot să lovească eficient trupele și punctele de tragere ale inamicului, țintele blindate și fără blindaj, inclusiv unele aparate de zbor de viteză mică (“Bumerang” este capabil să lupte chiar și cu elicopterele de asalt). Dispozitivele digitale de control, navigare și recunoaștere asigură integrarea mașinii într-un sistem unic de dirijare la nivel tactic.

Una din principalele sarcini ale transportatorului blindat pe linia de foc este salvarea cu orice preț a vieții și sănătății militarilor. Iată de ce munițiile și armele sunt izolate de echipaj și trupele de desant. Protecția activă este instalată în semisfera superioară, acoperind mașina de muniții și rachete cu o precizie înaltă. Vehiculul este protejat și de o manevrabilitate înaltă, viteza și însăși schema modulară: compartimentul de ghidare se află în față stânga, compartimentul de motor și transmisie se află în față dreapta, compartimentul de luptă – în mijloc, iar desantul în partea din spate.

Motorul diesel econom de 750 de cai putere asigură mașinii de 20 de tone o viteză de peste 100 de kilometri de oră pe șosea și până la 50 de kilometri pe oră pe teren avariat, o manevrabilitate înaltă (tracțiune integrală pentru suspensii independente pe toate roțile - 8 la număr), o rezervă de mișcare pentru 800 de kilometri. A se compara cu BTR-82A, care atinge pe șosea o viteză de 80, iar pe teren avariat 40 de kilometri pe oră.

Proprietățile de amfibie ale mașinii de luptă asigură depășirea unor bariere acvatice cu valuri de până la trei grade, cu o viteză pe apă de până la 10 kilometri pe oră și o rezervă de 12 ore pentru mișcare. Ampatamentul transportatorului blindat are o durabilitate a exploatării semnificativă și promite niște cheltuieli de exploatare moderate (exploatarea tehnicii cu șenile este mai costisitoare). Desigur, o platformă atât de universală și puternică va fi utilizată cu succes în mai multe planuri (în calitate de mașină de recunoaștere, purtător al unor sisteme de luptă radio-electronică, serviciul medical și altele).

Concurenții rămân în urmă

Piața internațională de arme este inundată de transportatoare blindate: Stryker-ul american, LAV-ul canadian, Piranha elvețiană, VBCI-ul francez, Boxer-ul germano-olandez, Pandur-ul austriac, Pars-ul turcesc. Acolo “circulă” miliarde de dolari. Rusia și în trecut ocupa primul loc în clasamentul furnizorilor de noi mașini militare blindate. Spre exemplu, în perioada 2010-2017 au fost vândute 1206 bucăți în valoare de 1,483 miliarde de dolari, baza exportului a constituit BMP-3 și BTR-80A. “Bumerang” va consolida pozițiile industriei militare de apărare.

Spre exemplu, analogii familiei americane Stryker cedează la arme și puterea motorului (doar 350 cai putere). Mașina blindată Stryker a fost dezvoltată în comun de compania americană General Dynamic Land Sistems și compania canadiană General Motors Defence în baza transportatorului blindat LAV III Kodiak. La rândul său, “canadianul” reprezintă o replică a blindatei elvețiene Piranha III. Mașinile militare Stryker sunt destinate brigăzilor mecanizate, create în armata SUA la începutul anilor 2000 (au ocupat o poziție intermediară între brigăzile de tancuri M1 “Abrams” și blindatele M2 “Bradley”, și brigăzile de infanterie ușoară).

Până în anul 2015, vehiculele Stryker erau înarmate cu niște mitraliere de 12,7 milimetri și doare recent (în Europa) au fost echipate cu un tun de 30 de milimetri. Americanii au dezvoltat “Stryker” luând ca bază blindata canadiană LAV-III. În cele din urmă, au obținut o mașină grea cu o manevrabilitate scăzută și cu o capacitate care mai poate concura cu rusescul BTR-80, însă în cazul confruntării pe câmpul de luptă cu BTR-82A, americanul M1126 Stryker nu are nicio șansă. La o distanță de 2 kilometri tunul mașinii blindate rusești va face din adversar o sită.

Armele dirijate ale „Bumerang” reprezintă un nivel tehnologic cu totul nou. Anterior am examinat în detaliu variantele. Totuși, mai dăm un exemplu: racheta antitanc “Kornet” cu un sistem semiautomat de ghidare este capabilă de sine stătător să urmărească ținta și s-o distrugă. În același timp, localizatorii optici sunt capabili să detecteze chiar și țintele camuflate.

De dragul obiectivității să examinăm și modelul vest-european. Blindata scandinavă Patria AMV (armored modular vehicle), una destul de modernă și populară în întreaga lume, este produsă în serie din anul 2004 (peste două mii de mașini se află în dotarea armatelor din opt state).

Modele modificate de bază ale Patria: transportatoare blindate, mașini blindate pe roți, mașini medicale și de evacuare, sistemele autopropulsate și mortare antitanc. La o examinare mai atentă mașina scandinavă cedează vizibil “Bumerangului” la puterea motorului (540 de cai putere), la capitolul protecție și armele în dotare. Variantele pentru Patria arată mai mult decât modest: un tun de 30 milimetri Mk-44 Bushmaster II cu o mitralieră UKM de 7,62 de milimetri, este posibilă instalarea unei arme antitanc (mașina de luptă a infanteriei Patria AMV) și a mitralierei Browning de 12,7 milimetri (transportator blindat Patria AMV). Subliniez, nu toate în același timp, ci la alegere.

Chiar și raza de viraj a Bumerangului este de două ori mai mică decât la Patria și altor modele europene analoage, constructorii ruși au aplicat o metodă combinată de întoarcere a roților. Supremația tehnologică este atât de evidentă, încât miliardul, menționat de “Rospotrebnadzor” mai devreme, pare un program al primei etape, mașina este condamnată la succes. Constructorii ruși de arme până mai adineauri erau considerați strict cei care dictează moda în domeniul tehnicii blindate pe șenile. Astăzi suntem martorii cum transportatorul blindat pe roți “Bumerang” avansează spre primele rânduri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

801
Tagurile:
tehnica blindată, blindată, Rusia
Тема:
Industria militară rusă (148)
Tematic
Lucruri stranii de tot: O mașină blindată, pe străzile din Capitală – Video
Trenul blindat al lui Kim Jong-un va sosi în Vladivostok miercuri
Militarii NATO au lăsat fermierii buzoieni fără culturi –blindatele au pus totul la pământ
Dmitri Peskov

Kremlinul, către Biden, despre „ura totală” împotriva Rusiei

129
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat remarcile candidatului democrat la președinția SUA Joe Biden, care a spus că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru Statele Unite pe scena internațională.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pe 26 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat la recentele declarații ale lui Joe Biden, care a spus că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru Statele Unite „în ceea ce privește încălcarea securității și a alianțelor noastre”.

„Nu este deloc adevărat, negăm total acest lucru. Nu putem decât să regretăm că în acest fel se impune o ură totală față de Federația Rusă. Și că țara noastră este văzută ca un dușman. Nu este cazul”, a subliniat Peskov, citat de Sputnik

„Cea mai mare amenințare”

Într-un interviu acordat postului TV CBS, candidatul democrat la președinția SUA Joe Biden și-a exprimat poziția față de Rusia. Potrivit acestuia, „cea mai mare amenințare pentru America în acest moment în ceea ce privește încălcarea securității și a alianțelor noastre este Rusia”.

De asemenea, candidatul democrat a comentat că viitorul relațiilor dintre SUA şi Rusia depinde de Rusia.

Alegerile în Statele Unite

Alegerile prezidențiale în Statele Unite, programate pentru 3 noiembrie, îl vor pune pe președintele republican actual Donald Trump împotriva democratului Joe Biden. Un sondaj a fost deja desfăşurat în mai multe state. Potrivit presei, peste 55 de milioane de americani și-au îndeplinit deja datoria civică în avans, în special din cauza îngrijorărilor legate de Covid-19.

129
Tagurile:
SUA, Rusia, Joe Biden, Dmitri Peskov
Tematic
Biden, amenințare șocantă: ”Toți vor plăti dacă voi fi ales!”
Cel mai așteptat moment Trump – Biden: Scandalul România!
Biden: Rusia este cea mai mare amenințare pentru SUA

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin avertizează: noi amenințări la securitatea Europei

241
După retragerea Washingtonului din tratatul INF și în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia și NATO, Europa se confruntă cu noi amenințări la adresa securităţii ei, a avertizat Vladimir Putin.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. „Având în vedere tensiunile persistente dintre Rusia și NATO, devin evidente noi amenințări la adresa securității europene”, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un comunicat emis pe 26 octombrie de serviciul de presă al Kremlinului.

Vladimir Putin, președintele Rusiei
© Sputnik / Алексей Дружинин

Aceste îngrijorări sunt legate în primul rând de retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care a dus la abrogarea acestuia. Această retragere este, potrivit lui Putin, o „greșeală gravă care crește riscul izbucnirii unei curse a înarmării cu rachete, al unei creșteri a potențialului de confruntare și al unei escaladări incontrolabile”.

Putin a mai spus că Rusia continuă să creadă că Tratatul INF a fost un element important al securităţii internaționale și al stabilității strategice. Acest tratat a avut un rol important în capacitatea de predictibilitate și în limitările în domeniul rachetelor în Europa.

În acest context, este important să se depună „eforturi active pentru remedierea deficitului de încredere și pentru consolidarea stabilității regionale și globale”, a spus Putin, citat de Sputnik France.

Prin urmare, Moscova reiterează susţinerea față de moratoriul asupra desfășurării rachetelor cu rază intermediară și mai scurtă de acţiune, proclamat de Rusia. De asemenea, Rusia reiterează apelul către țările membre NATO să ia în considerare posibilitatea de a proclama un moratoriu similar, a adăugat Putin în declarația sa.

Soarta tratatului FNI

Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, acuzând Rusia că ar fi încălcat acest tratat, care a intrat în vigoare în 1988. Moscova a negat aceste acuzații și a declarat că este pregătită să demonstreze capacitățile rachetei care au trezit întrebări din partea Washingtonului. Dar această ofertă către dialog nu a fost acceptată.

241
Tematic
Putin: Am cerut ca Navlanîi să fie lăsat să plece
Putin: Economia Moldovei nu poate exista fără piața rusească
Putin: Ieșirea SUA din Tratatul INF este o mare greșeală

Загрузка...
Donald Trump și Xi Jinping

Un as în mânecă: China, gata să-și vândă titlurile de stat ale SUA

0
(reînnoit 20:17 26.10.2020)
În cazul în care China va decide să vândă masiv titlurile de stat ale SUA, lumea s-ar putea scufunda într-un mare haos financiar.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Divergențele dintre China și SUA s-au intensificat din nou: războiul comercial s-a transformat în unul tehnologic. Deocamdată, Washingtonul blochează tehnologiile chineze pe care le consideră o amenințare pentru securitatea națională, iar China a amintit de principala sa armă: vânzarea portofoliului obligațiilor de stat americane de un trilion ar putea provoca prăbușirea valorii dolarului și a pieței hârtiilor de valoare. Este un scenariu extrem de periculos pentru întreaga economie mondială. Cât de departe este dispus să meargă Beijingul, aflați din materialul RIA Novosti.

Războiul tehnologic

În luna ianuarie, cele două mari economii ale lumii au făcut un pas important spre încheierea războiului comercial: au semnat un acord în prima fază, menit să restabilească treptat comerțului. Însă, pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Washingtonul a acuzat Beijingul de răspândirea coronavirusului și a cerut despăgubiri financiare. În plus, americanii și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care au acuzat-o că ar ține parte Chinei.

Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în SUA, tensiunea devine tot mai mare. Trump și-a amintit din nou despre daunele pe care le-ar fi provocat companiile chineze economiei americane. Chipurile, acestea “și-au luat” producerea și au furat secretele tehnologice.

În august, Washingtonul a acuzat Beijingul de imixtiune în campania electorală prin intermediul internetului și rețelele de socializare. În vizor a ajuns aplicația chineză TikTok. Aceasta trebuie să fie interzisă, în caz contrar guvernul Chinei va obține acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor americanii care utilizează această aplicație, a declarat Casa Albă.

Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, este forțată să-și vândă afacerea unor companii americane. Acest lucru urmează să aibă loc până pe 12 noiembrie. În caz contrar, Trump a amenințat cu blocarea serviciului.

Deocamdată nu e clar cum va răspunde China. Experții consideră că autoritățile chineze nu văd niciun rost să apere TikTok, pentru că îl consideră “dăunător”: distribuie un “conținut vulgar”, nu corespunde “valorilor socialismului” și contribuie la degradarea tineretului chinez.

Însă Washingtonul exercită presiuni și asupra Huawei, una dintre cele mai mari companii tehnologice chineze. Și Beijingul a amenințat deja cu interzicerea exportului de materiale strategice și tehnologii pentru companiile străine care ar putea reprezenta o “amenințare pentru securitatea națională”.

O discuție serioasă

Totodată, Beijingul a reamintit că statul chinez dispune de pârghii mult mai serioase. Este vorba de obligațiunile de stat ale SUA în valoare de un trilion de dolari.

Din cauza războiului comercial cu SUA, China încearcă să scape treptat de aceste hârtii de valoare. De la indicatorul de vârf de 1,32 trilioane de dolari în noiembrie 2014, investițiile în datoria de stat americană s-au redus cu peste 200 de miliarde. Dreptul urmare, în iunie 2019, locul de frunte al deținătorilor titlurilor de stat l-a ocupat Japonia, cu 1,12 trilioane.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor al SUA, la mijlocul lunii septembrie portofoliul chinez s-a redus până la 1,08 trilioane. În prima jumătate a anului, Beijingul a scăpat de titluri de stat americane în valoare de 106 miliarde, acesta fiind cel mai mare ritm al vânzărilor din anul 2015.

Însă, problema nu constă doar în divergențe de ordin economic. Unul dintre motivele pentru care China continuă să vândă titlurile de stat ale SUA sunt riscurile de devalorizare a dolarului, drept urmare a funcționării neîntrerupte a tiparniței.

Da, și datoria continuă să crească. În decursul a opt luni, Statele Unite au emis 7,7 trilioane de obligațiuni – un record absolut. Adică, economia este susținută exclusiv din împrumuturi.

Beijingul vede că Washingtonul nu este în stare să-și rezolve problemele economice fără tiparniță, iată de ce investițiile în datoria de stat americană devin riscante, menționează publicația chineză Global Times.

Vânzări masive?

Intensificarea conflictului dintre SUA și China doar sporește îngrijorările: dacă cel de al doilea mare creditor străin al economiei americane nu va rezista și va organiza o vânzare masivă a titlurilor de stat americane. Urmările unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale. Lansarea masivă a hârtiilor de valoare poate provoca o panică pe piață.

Însă acest lucru nu-i este convenabil nici Chinei. În primul rând, vânzarea obligațiilor de100-200 miliarde într-o perioadă scurtă de timp ar duce la devalorizarea lor. În acest caz și costul activelor externe și a rezervelor Chinei se vor diminua semnificativ, exact așa cum se vor reduce și câștigurile de pe urma vânzării unor titluri de stat ieftinite.

În plus, se va prăbuși dolari, iar China nu are nevoie de asta. Slăbirea monedei americane va face exportul chinez mai scump.

Totodată, vânzarea masivă a titlurilor de stat ale SUA va limita posibilitățile Beijingului de a controla yuanul, în cazul în care războiul comercial va ieși de sub control. În cele din urmă, dolarii obținuți din vânzarea titlurilor de stat vor trebui investiți undeva, ceea ce este o sarcină deloc simplă.

Nu doar China ar avea probleme, toți vor avea de suferit.

“Prăbușirea piramidei americane a titlurilor de stat ar însemna o scufundare a întregii lumi într-un haos financiar, în comparație cu care crizele din 1998 sau 2008 vor părea un joc de copii. Iată de ce este puțin probabil ca acest lucru să se întâmplă în viitorul apropiat”, susține șeful bancului de criptovalute Chatex, Michael Ross-Johnson.

Cel mai probabil, renunțarea la dolar și titlurile de stat ale SUA vor decurge etapizat, ceea ce se și întâmplă în ultimii ani. Potrivit aprecierilor economistului chinez Xi Junyang, profesor la universitatea din Shanghai, Beijingul “va reduce treptat” portofoliul titlurilor de stat ale SUA aproximativ până la 800 miliarde de dolari, “în cazul unei evoluții normale a evenimentelor”. Însă varianta extremă nu este exclusă, spre exemplu, în cazul unui conflict militar.

0
Tagurile:
China, SUA
Tematic
China a răspuns la acuzațiile SUA de promovarea a unor informații false
Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
Zaharova a comentat confruntările dintre SUA şi China
Ministerul Afacerilor Externe din China cere SUA închiderea consulatului din Chengdu
UE lovește greu în SUA: Vicepreședintele CE transmite că UE trebuie să conlucreze cu China
China către SUA: ”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme”

Загрузка...