Lagăr de concentrare finlandez din orașul Medvejiegorsk

Foștii prizonieri din lagărele din Karelia cer investigarea crimelor de război

233
(reînnoit 18:29 23.04.2020)
Foștii prizonieri ai lagărelor de concentrare din Karelia, în perioada ocupației finlandeze, au cerut investigarea crimelor de război după desecretizarea arhivelor FSB.

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Fostă prizonieră a celui de-al cincilea lagăr de concentrare de pe teritoriul RSS Karelo-Fină, Lenina Makeeva, a declarat că este gata să depună mărturii în calitate de martori în crimele săvârșite de administrația finlandeză de ocupație în perioada celui De-Al Doilea Război Mondial.

Fiind copil, Makeeva a petrecut pe teritoriul lagărului de concentrare de pe teritoriul orașului Petrozavodsk doi ani și opt luni. Prizonierii care au supraviețuit lagărului morții au fost eliberați de ostașii Armatei Roșii pe 28 iunie 1944.

Mai devreme, RIA Novosti, în cadrul poriectului “Fără termen de prescripție” a dat publicității documentele desecretizate ale direcției regionale ale FSB, legate de Karelia, care au fost transmise Arhivei Naționale a Kareliei, care demonstrează crimele de război ale fasciștilor finlandezi împotriva cetățenilor pașnici sovietici.

“Sunt gata să depun mărturii în calitate de martor. E regretabil că FSB a desecretizat dovezile crimelor abia peste 75 de ani. Acest lucru trebuia făcut mult mai devreme”, a declarat agenției RIA Novosti, Makeeva. În prezent ea deține funcția de vicepreședinte al Uniunii a copiilor prizonieri a lagărelor fasciste din Karelia.

Comitetul de Investigații din Rusia efectuează o procedură de verificare pe faptul crimei. După studierea materialelor desecretizare și verificării acțiunilor ocupanților finlandezi și colaboratorilor lui în raport cu populația sovietică pașnică, anchetatorii vor oferi o apreciere juridică.

“Noi, subsemnații, prizonieri ai lagărelor de concentrare din orașul Petrozadosk și martori vii ai atitudinilor antiumane ale ocupaților finlandezi, ne adresăm Vouă cu rugămintea de a ancheta crimele comandamentului trupelor finlandeze de ocupație și colaboraționiștilor lor pentru a-i atrage la răspundere pentru crimele săvârșite”, se menționează în textul declarație ale Valentinei Moșnikova, Tamara Kardaș, Lenina Makeeva și Galina Ceapurina.

Autorii adresării au menționat că ocupanții finlandezi “își stabileau propriile lor reguli pentru populația civilă, împărțindu-i după criteriul național, supunându-i la violență și nimicire” și acest lucru “poartă toate semnele unui genocid”.

Foștii prinozieri indică asupra faptului că conducătorii regiumului de ocupație nu a fost trasă la răspundere pentru crimele săvârșite asupra locuitorii Kareliei. În același timp ei au adăugat că numele și gradele soldaților finlandezi și șefilor lor, care au comis crime în raport cu populația civilă, „pot fi numite cu greu”.

“Am expediat atunci o scrisoare președintelui Finlandei, Tarja Halonen și am obținut un răspuns: „Am achitat toate reparațiile de război Uniunii Sovietice”. Am scris deja că Germania și-a recunoscut greșelile și și-a cerut scuze din partea poporului Rusiei, iar finlandezii, foștii aliați ai Germaniei fasciste, nu au făcut-o”, a relatat Makeeva.

Femeia în vârstă de 84 de ani a povestit cu lacrimi în ochi prin ce a trecut.

“Pe o suprafață de 20 de metri pătrați eram 15 persoane. Erau ploșnițe, păduchi... A izbucnit o epidemie. Tifos, scorbut. Oamenii mureau. Din cauza unei alimentații sărace, mortalitatea prizonierilor a devenit tot mai mare. Din familia noastră din șapte persoane trei au murit de foame. Imediat ce creștea urzica, era mâncată. Pentru orice încălcare erau bătuți cu vărgi de salcie, înmuiați în apă sărată. Iar uneori ne băteau cu un bici de caciuc cu o șaibă de metal la capăt”, își amintește Makeeva.

Potrivit ei, au puțin foști prizonieri ai lagărelor finlandeze au rămas în viață, toți sunt de 80-90 de ani.

“În lagărele de concentrare de pe teritoriul Kareliei se aflau 32 mii de persoane, dintre care 18 mii au murit acolo”, spune Makeeva.

De asemenea, ea a declarat RIA Novosti că regretă nespus de mult faptul că Parada Victoriei de la Moscova a fost amânată pentru mai târziu din cauza pandemiei. Makeeva este inclusă în lista oaspeților de onoare și îi este frică că nu va fi în stare să vină la paradă mai târziu.

“Nu mă simt prea bine, mă ține în puteri doar entuziasmul”, s-a plâns interlocutoare agenției.

Pe teritoriul RSS Karelo-Fine, controlat de finlandezi în 1941-1944, au fost înființate câteva zeci de lagăre pentru populația civilă “nenațională”. La începutul lunii aprilie 1942, în acestea se aflau peste 24 mii de persoane, adică 30 la sută din populația zonei de ocupație. În lagăre, potrivit datelor din arhivele desecretizate, erau deținuți în special slavii, peste 90 la sută – rușii, belarușii, ucrainenii. Potrivit aprecierilor istoricilor, în toată perioada a funcționării lagărelor prin acestea au trecut peste 50 mii de persoane. Numărul total al lagărelor de concentrare construite de fasciștii finlandezi între 1941 și 1944 a fost de 14, dintre care șase au existat în Petrozavodsk.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

233
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial, Finlanda
Тема:
Cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Victorie din 9 mai (62)
Tematic
Ani de groază: Prin ce au trecut oamenii în cel de Al Doilea Război Mondial
Trump le reproșează kurzilor că nu au sprijinit SUA în cel De-Al Doilea Război Mondial
Italienii bat obrazul Germaniei amintindu-i de datoriile de după al doilea război mondial
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

70
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

70
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...
Большая пресс-конференция Владимира Путина 2019

Putin: Se duce o campanie de dezinformare pentru a submina realizările Rusiei în medicină

88
(reînnoit 17:54 24.02.2021)
De când Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 din lume în august 2020, Occidentul a încercat în mod repetat să răspândească dezinformări cu privire la vaccin, a declarat miercuri Vladimir Putin.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Se desfăşoară o campanie de dezinformare în Occident menită să submineze realizările Rusiei în domeniul științelor medicale, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

„Ne confruntăm cu așa-numita politică de izolare a Rusiei. De fapt, acest lucru se ştie de mult timp. Nu mă refer la concurență, care este normală în relațiile internaționale, ci vorbesc despre o politică agresivă consistentă menită să submineze dezvoltarea noastre, să o stopeze, (...) provocând instabilitate în plan intern și subminând valorile care unesc societatea rusă”, a declarat Putin Serviciului Federal de Securitate.

„Unele țări nici măcar nu încearcă să-şi camufleze atitudinea neprietenoasă, desfășurând campanii de dezinformare bazate pe teorii ale conspirației. Există o campanie de dezinformare direcționată împotriva noastră, cu acuzații neîntemeiate, vizând o serie întreagă de chestiuni. Ele recurg deja la teorii conspiraţioniste absurde. De exemplu, am asistat recent la încercări de a discredita realizările noastre medicale, inclusiv în lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat Putin, citat de Sputnik France.

La începutul acestei luni, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė a afirmat că vaccinul rusesc este „o altă armă hibridă [a Moscovei] folosită pentru a dezbina şi stăpâni”. Oficialul a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu ar intenţiona să folosească vaccinul pentru a-i vindeca pe ruși.

Ambasada Rusiei în Lituania a răspuns acestei acuzaţii, spunând că vaccinul Sputnik V și-a dovedit eficacitatea și a fost recunoscut la nivel internațional, în ciuda dezinformării și a declarațiilor părtinitoare din partea țărilor occidentale.

La începutul lunii februarie, jurnalul medical The Lancet a publicat o analiză intermediară din studiul de faza III a vaccinului rusesc Sputnik V, care arată eficacitatea de 91,6% a acestuia împotriva COVID-19 simptomatic. Dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia și înregistrat de Ministerul Rus al Sănătății pe 11 august 2020, Sputnik V a devenit primul vaccin din lume împotriva COVID-19.

De atunci, vaccinul rusesc a fost aprobat în 35 de țări, printre care Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Bosnia și Herțegovina, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Kazahstan, Uzbekistan, Gabon, San Marino, Ghana, Kârgâzstan și Egipt.

88
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Serviciile străine se folosesc de teroriști
Putin a cerut îmbunătățirea infrastructurii de frontieră
Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko

Загрузка...