Racheta indo-rusă BrahMos II

"Zirconul" va schimba tactica flotei navale și echilibrul de forțe în Oceanul Planetar

1198
Noile rachete rusești hipersonice vor schimba radical raportul de forțe în Oceanul Planetar și tactica flotei navale rusești.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Sistemele de rachete hipersonice, amplasate pe navele militare și submarinele Flotei Navale Rusești vor schimba cardinal tactica luptei pe mare și raportul de forțe în Oceanul Planetar.

Potrivit agenției internaționale de presă “Rossiya Segodnya”, care face trimitere la surse din cadrul industriei rusești de apărare, primele teste ale rachete hipersonice Zircon cu bazare maritimă de pe bordul submarinului nuclear ar urma să aibă loc în 2024-2025.

Rachetele vor fi amplasate pe submarinele de generația a cincea, Zircon va înlocui rachetele antinavă Granit și Onix. Navele militare vor primi armele hipersonice ceva mai devreme, în anul 2022 sau poate chiar mai devreme. Lansarea recentă experimentală și cea care urmează să aibă loc a rachetei Zircon de pe bordul fregatei „Admiral Gorșkov” apropie momentul lansării producției în serie a celui mai nou sistem de rachete antinavă.

În domeniul tehnologiilor înalte Rusia a reușit să depășească cele mai dezvoltate state din lume. Seria de teste continuă din primăvara anului 2016, iar în aprilie 2017 Zircon a depășit viteza sunetului de șapte ori.

Se cunoaște că modelele în serie vor zbura cu o viteză de 9 Mach (de nouă ori mai mare decât viteza sunetului) și va lovi ținte aflate la o distanță de peste 1000 de kilometri. Nu în zadar SUA au supranumit această rachetă un “salt cuantic” în crearea unei “arme asimetrice” pentru apărarea față de o amenințare nucleară.

Racheta 3M22 Zircon, care atinge o viteză de nouă Mach (peste 10789 de kilometri pe oră), imposibil de interceptat de către sistemele actuale de apărare antirachetă, dar și cele de perspectivă. Armele hipersonice aparțin tehnologiilor care în secolul XXI vor avea un rol decisiv asupra încheierii unui război. Chiar și în perioada de pace, sub supravegherea rachetelor rusești Zircon, grupurile de atac ale portavioanelor și unitățile unui eventual inamic sunt condamnate să fie doar o imitație a eficienței în spațiul oceanic.

Rachetele hipersonice Zircon vor completa gama largă a capabilităților rachetelor de croazieră de o precizie înaltă Kalibr, cu bazare maritimă, destinate unor atacuri în condiții meteorologice simple și complicate, ziua și noaptea, ținte terestre și maritime (punctele de control, depozite, aerodromul și construcții portuare).

Aplicarea în luptă

Doar prin simpla sa existență, racheta hipersonică Zircon dictează forțelor militare navale ale statelor ostile Federației Ruse niște schimbări tactice și tehnologice ale apărării antiaeriene. Aceasta determină sporirea distanței sigure de apele teritoriale rusești, reduce semnificativ spațiul operativ de manevră. Conștientizarea inutilității sistemelor de apărare antirachetă de tip “Aegis” nu va contribui la sporirea spiritului de luptă al echipajelor.

Lansarea rachetelor balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

În cazul unei confruntări militare, grupările de portavioane ale unui eventual inamic vor fi nevoite să păstreze o distanță, în afara razei de acțiune a Zircon, adică cel puțin 1000 de kilometri de navele și submarinele flotei navale rusești. Totodată, formularea de “cel puțin 1000 de kilometri” nu exclude faptul că distanța ar putea fi și mai mare.

Avioanele bazate pe portavioane nu vor avea suficient combustibil pentru a străbate o distanță necesară pentru a efectua un zbor până la țintă și înapoi. În perspectivă (după anul 2025), invizibilitatea înaltă a submarinelor rusești, dotate cu Zircon, vor face grupările de portavioane ale inamicului vulnerabile în orice punct al Oceanului Planetar.

Zirconul, invizibil într-un nor de plasmă, are capacitatea de a depăși zona de apărare antiaeriană a inamicului în câteva secunde, iar sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă nu vor reușit să intercepteze ținta. Presa britanică deja și-a exprimat îngrijorările față de noua armă rusească. Spre exemplu, sistemele de apărare antiaeriană ale flotei regale britanice sunt capabile să lovească obiectele aeriene care zboară cu o viteză de cel mult 3700 de kilometri pe oră, iar Zirconul rusesc este o rachetă de neoprit (unstoppable), capabilă, în opinia observatorilor britanici “să distrugă dintr-o lovitură două portavioane britanice noi de câte șase miliarde de lire sterline”.

Într-adevăr, energia cinetică imensă a rachetei hipersonice permite să “disece” în două distrugătorul de tip Arleigh Burke. Un astfel de efect a fost observat inclusiv în cadrul testărilor rachetei de croazieră ruso-indiană BrahMos (care depășește de trei ori viteza sunetului). Șansele de a intercepta Zircon pe orice cale de zbor sunt egale cu zero, nu există în toată lumea nicio armă care s-ar putea opune acestor rachete, fapt care l-au recunoscut și experții occidentali ai centrului de cercetări Rand.

În același timp, Zircon nu reprezintă o provocare, ci un răspuns.

Pentagonul a recunoscut că a fost depășit în această sferă. Apune proiectul “Atacului global prompt” (Prompt Global Strike), însă utilizarea armelor nucleare pentru obținerea unor „rezultate decisive și restabilirea stabilității strategice” continuă să reprezintă un element fundamental al strategiei militare a SUA. Direcția antirusească rămâne una prioritară și pentru celelalte state NATO.

Tehnologiile înalte

Majoritatea caracteristicilor Zircon sunt secretizate. Din surse făcute publice se știe că lungimea rachetei este de aproximativ 6 metri, masa segmentului de luptă – 300 kilograme. Pentru lansarea ei este utilizat sistemul universal naval 3S-14, destinat și rachetelor antinave Granit și Onix.

Noua armă a fost concepută prin depășirea unei multitudini de probleme științifico-tehnice. Motorul cu flux direct al rachetei cu ardere hipersonică utilizează în calitate de oxidant oxigenul din atmosferă. Aparatul hipersonic nu poate fi accelerat cu motoarele reactive tradiționale cu un combustibil obișnuit. În acest scop a fost creat un nou tip de combustibil “Decilin-M” cu o intensitate energetică sporită cu 20 la sută.

Rachetele hipersonice acționează într-un nor de plasmă cu o temperatură de până la +1500 de grade Celsius (este topit aluminiul și magniu, își schimbă proprietățile oțelul rezistent la temperaturi înalte). În același timp, sistemul de autoghidare trebuie să fie capabil să vadă ținta, echipamentul radioelectronic de la bord trebuie să funcționeze stabil. Pentru ghidarea pe o traiectorie complexă și păstrarea unor funcții de rachetă de croazieră în construcție sunt utilizate aliaje de beriliu, noi materiale ablative, compozite în bază pe fibre de bor și carbon, pulverizare cu plasmă a acoperirilor refractare și alte tehnologii spațiale.

Dezvoltatorul sistemului hipersonic este corporația industrial-militară “NPO Mașinostroenia”, care face parte din corporația “Takticeskoe raketnoe voorujenie”. Acest process nu stă pe loc. Programul de stat al înarmărilor 2018-2025 include dezvoltarea unor modele de perspectivă a armelor hipersonice, sisteme robotice inteligente, arme în baza noilor principii fizice.

Desigur, pentru Rusia întâietatea în armele de tehnologie înaltă nu reprezintă un scop în sine. Spre exemplu, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat pe 14 aprilie că Moscova este deschisă pentru un dialog cu Washingtonul cu privire la viitoarele proiecte, inclusiv arme hipersonice. Deocamdată, nu a urmat niciun răspuns. Cursa neanunțată a înarmărilor continuă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1198
Tagurile:
racheta hipersonică, Rusia
Тема:
Industria militară rusă (134)
Tematic
De ce racheta rusă Zircon ar putea schimba jocul. SUA, depășită de situație
De temut: Racheta hipersonică rusească de croazieră Zircon, montată pe noua corvetă
Racheta hipersonică rusească Zircon a depășit estimările europenilor?
Racheta Zircon din Rusia va fi invizibilă pentru radar - va uimi inamicul
Mike Pompeo și Serghei Lavrov

SUA și Rusia, discuție la nivel înalt o propunere binevenită a președintelui Putin

134
(reînnoit 08:15 14.07.2020)
Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că miniștrii de Externe ai Rusiei și SUA au avut o discuție telefonică în care au fost abordate mai multe probleme.

Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, într-un viitor apropiat, pentru a  marca împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Organizației Naţiunilor Unite.

Summit-ul i-ar aduce la un loc pe președinții Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping și Emmanuel Macron, precum şi pe premierul britanic, Boris Johnson.

Ideea acestei reuniuni i-a aparținut președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, transmit agențiile internaționale – și ar putea fi un prilej de discuții, la cel mai înalt nivel, între două puteri între care sunt actualmente tensiuni – SUA și China.

Deocamdată nu s-a precizat unde şi când ar putea avea loc acest summit.

În comunicatul Departamentului de Stat se mai arată că șefii diplomației din Rusia și SUA au discutat despre ”îngrijorări comune”, inclusiv Afganistanul.

De asemenea, secretarul de Stat, Michael Pompeo a ridicat problema securității electorale, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
Serghei Lavrov, Mike Pompeo

Загрузка...
Tancher petrolier

Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

140
Compania rusă Gazprom Neft anunță că a furnizat în premieră petrol de tip arctic (Novy Port) în China.

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik. “Gazprom Neft” a frunizat în premieră în China petrolul de tip arctic Novy Port, în volum de 144 mii de tone, informează compania într-un comunicat de presă.

„Gazprom Neft a efectuat prima livrare a petrolului arctic în China. Petrolul de tip Novy Port a fost transportat în portul Yantai. Volum primei partide constituie 144 mii de tone”, se menționează în comunicat.

De asemenea, se menționează că de la demararea exportului petrolului, extras în regiunea Arctică a Rusiei, Gazprom Neft a exportat în statele Europei peste 40 milioane de tone de petrol de tip ARCO (câmpul petrolier Prirazlomnoye) și Novy Port (câmpul petrolier Novoportovskoye).

Dezvoltarea cooperării cu principalele rafinării asiatice a permis Gazprom Neft să-și extindă direcțiile de livrare și să includă în harta furnizărilor China, economia căreia include și rafinăria „Prirazlomnoye”, terminalul petrolier “Vorota Arktiki” din Golful Ob, o flotă de tanchere petroliere, inclusiv vase în baza gazului lichefiat, spărgătoare de gheață de însoțire și un complex de transbordare rutieră în Murmansk. Eficiența și siguranța muncii este asigurată de primul sistem digital din lume de control al logisticii arctice “Capitan”.

Se menționează că traseul tancherului din Murmansk în Yantai a fost stabilit prin mările arctice și trei oceane. Perioada transportării mărfii constituie 47 de zile.

“Experiența reușit de vânzare a tipurilor arctice a petrolului pe piața europeană și înțelegerea profundă a piețelor din zona Asia-Pacific permit Gazprim Neft să propună partenerilor asiatic sortul Novy Port cu o schemă unică a unei logistice anuale. Luând în considerație planurile companiei de extindere a ariei geografice a livrărilor petrolului arctic, dezvoltarea cooperării cu clienții din China și alte state din regiunea Asia-Pacific are pentru noi o importanță strategică”, a declarant directorul general al companiei, responsabil de logistică, rafinare și vânzări, Anatoli Cerner.

Marketingul pentru petrolul arctic pe piețele externe și transportul cisternelor pentru export către clienți sunt realizate de Gazprom Neft Trading GmbH, o subsidiară a Gazprom Neft.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
Arctica, China, petrol, Rusia
Tematic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile

Загрузка...
Raed Arafat

Arafat, amenințat cu moartea, Poliția a preluat cazul! ”O îngrop alături de un porc”

75
”Având în vedere că Raed Arafat este condamnat la moarte în Palestina şi datorită crimelor pe care le-a comis împotriva cetăţenilor români (…)”.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Evan Răutu. Aseară, internauții au fost șocați citind mesajul unui anume Coltor Raul Nicolae, care îi transmite lui Raed Arafat că ”O să fiu EU acela care o sa vă îngroape alături de un porc  într-un mormânt de Piatră!”

Iată mesajul cumplit, condamnabil, care, la ora actuală, a fost șters.

”În baza articolului 55 din Constituţia României, declar public: Având în vedere că Raed Arafat este condamnat la moarte în Palestina şi datorită crimelor pe care le-a comis împotriva cetăţenilor români ( trafic de organe Mossad ), EU, Coltor Raul Nicolae, prin depunerea jurământului militar la data de 1 Decembrie 2005 am primit dreptul de a ucide în numele Ţării şi a Poporului Român! Domnule Raed Arafat! O să fiu EU acela care o sa va ingroape alături de un porc într-un mormânt de Piatră! Te somez să părăseşti acest teritoriu înainte de întâlnirea noastră! Game over zdreamto!”.

Conform ”Știri pe surse”, azi dimineață, înainte să fie ștearsă, postarea ”înregistra peste 800 de aprecieri şi fusese distribuită de peste 1.500 de ori și avea peste 400 de comentarii”.

Conform reacției lui Coltor, nu el a șters postarea. ”Postarea mi-a fost stearsa ! Am aflat si eu la stirile “ adevarate“”, scrie Coltor.

”Poliția Română face verificări în cazul bărbatului care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat”, scrie sursa citată, precizând că Raul Coltor este ”un cunoscut conspiraționist”, care ”a mai postat în trecut mesaje despre pandemia de coronavirus, despre care a spus că nu există şi că este doar o manipulare la nivel mondial”.

Considerăm că, indiferent de opiniile fiecăruia, nu se poate proceda la amenințări, incitări, insulte și alte violențe verbale sau scrise! Condamnăm ferm asemenea gesturi – așa cum am făcut-o și în perioada în care așa ziși protestatari se exprimau violent, trivial la adresa guvernelor PSD și incitau la violență. În acea perioadă, erau postate ca ”modele”, violențe care aveau loc împotriva autorităților la Kiev, dar și în alte zone.

Reamintim că, în urma unor asemenea postări, așa zișii protestatari s-au manifestat violent pe 10 august 2018, dar și în alte ocazii – de notorietate fiind bătaia administrată de un asemenea ”manifestant” #REZIST unui pensionar, chiar în fața Guvernului.

Arafat, amenințat cu moartea
Arafat, amenințat cu moartea

75
Tagurile:
moarte, porc, Poliția, Raed Arafat
Tematic
Arafat vrea cooperarea populației, dacă nu, se ajunge la măsuri restrictive
Ciutacu dă de pământ cu Arafat – ”Te asigur ferm că tu ești ultimul care să decidă”
Arafat, argument șocant în fața Senatului la legea carantinei și izolării! Ce ne așteaptă

Загрузка...