Crimeea

”Fără consecințe”: Reacția Crimeii la criticile UE față de decretul lui Putin

524
(reînnoit 19:50 02.04.2020)
Federația Rusă consideră criticile din partea UE privind interdicția ca cetățenii și companiile străine să dețină terenuri în Crimeea drept lipsite de relevanță. Iată ce a declarat politologul Vladislav Ganjara în studioul Radio Sputnik.

CHIȘINĂU, 2 apr - Săutnik. Politologul Vladislav Ganjara a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik că europenii ar dori să primească terenuri în Crimeea, dar acest lucru nu se va întâmpla.

Criticile exprimate de Uniunea Europeană cu privire la interdicția ca cetățenii și companiile străine să dețină terenuri în Crimeea sunt lipsite de sens, i-a spus președintele rus Vladimir Putin șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale la Misiunea Permanentă a Crimeii, Alexander Molohov.

"Țara noastră nu are nevoie ca decretele președintelui rus să fie aprobate de Uniunea Europeană", a declarat Molohov pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Molohov, interdicția pentru străini de a deține terenuri în cea mai mare parte a Crimeii va stimula activitatea de afaceri în peninsulă.

”În același timp, nu poate fi pusă în discuție o rechiziție obligatorie sau confiscarea bunurilor, totul va trebui să se hotărască în instanță și cu o compensare preliminară și proporțională", a subliniat el.

Anterior, printr-un decret, președintele rus Vladimir Putin a extins lista zonelor de frontieră în care străinii, apatrizii și persoanele juridice străine nu pot deține terenuri pe baza drepturilor de proprietate. Au fost adăugate 11 raioane și opt orașe ale Republicii Crimeea, precum și municipalitățile din Sevastopol.

UE a declarat că decretul reprezintă o „încălcare a dreptului internațional umanitar” și a menționat că „nu recunosc acest decret”. Potrivit declarației Serviciului de Externe al UE, documentul este  o nouă încercare de a forța peninsula să se integreze în Rusia.

Pentru Crimeea, această părere a UE nu contează, a declarat politicianul Vladislav Ganjara pentru Radio Sputnik.

”Interdicția pentru străini de a deține terenuri în Crimeea a provocat o reacție violentă cu o conotație negativă în UE, Ucraina și SUA. Deși această reacție mă surprinde personal, deoarece această interdicție este valabilă nu numai în Crimeea, dacă vorbim despre Federația Rusă, dar și într-un număr important din alte state și care corespund legislației internaționale. În acest caz, decretul are ca scop protejarea intereselor cetățenilor Federației Ruse și resurselor funciare, ceea ce este important pentru bunăstarea noastră națională. Percep aceste afirmații ca o nouă tentativă de implicare în afacerile interne ale Rusiei. Aceste aprecieri nu pot avea nicio consecință”, a spus Vladislav Ganjara.
Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

El a amintit că Parlamentul ucrainean a permis vânzarea de terenuri către străini și a sugerat că europenii ar dori să folosească acest lucru pentru a intra în posesia terenurilor aparținând ucrainenilor de pe teritoriul Crimeii.

”În contextul pandemiei de coronavirus, deputații ucraineni au adoptat o lege care deschide vânzarea terenurilor din Ucraina. A fost singura resursă care a aparținut cumva poporului ucrainean și garanta siguranța acesteia datorită moratoriului. După aceea, înțelegem că Ucraina va pierde chiar și ultimul lucru pe care îl mai avea. Și țările, și companiile europene și-ar fi dorit ca să obțină și terenurile care aparțin cetățenilor ucraineni în Crimeea. Dar acest lucru nu se va întâmpla în niciun caz”, a spus Vladislav Ganjara.

524
Tagurile:
UE, Vladimir Putin, Crimeea
Tematic
Putin a numit principalele obiective pentru depășirea pandemiei
Vladimir Putin, „model de președinte” în România - ce spune Daniel Ghiță
Putin și Trump au convenit asupra unor consultări bilaterale în problema petrolului
Putin a oferit guvernului atribuții de instituire a regimului stării de urgență
Putin și Trump au discutat despre combaterea COVID-19
Recep Tayyip Erdogan și Volodimir Zelenski

Crimeea a comentat promisiunea pe care i-a făcut-o Erdogan lui Zelenski

658
(reînnoit 09:21 11.04.2021)
Cu astfel de aliați ca Turcia, Zelenski nici de dușmani nu are nevoie, a declarat Aleksandr Molohov.

Șeful grupului de lucru pentru probleme juridice internaționale în cadrul reprezentanței permanente a Crimeii pe lângă președintele Rusiei, Aleksandr Molohov,  a calificat promisiunea Turciei de a ajuta Ucraina să recapete controlul asupra peninsulei drept „daruri ale Danailor”.

Anterior, președintele turc Tayyip Erdogan, în urma discuțiilor cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski la Istanbul, și-a exprimat sprijinul pentru așa-numita „Platformă Crimeea”. Potrivit acestuia, Ankara susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, poziția sa principială este de a nu recunoaște „anexarea” Crimeii

„Așa-numitul sprijin al Turciei pentru ”Platforma Crimeea” seamănă foarte mult cu faimoasa scenă din „Eneida” lui Virgil, când vrei să exclami la fel ca preotul troian: „Teme-te de greci  chiar și când îți aduc daruri (Timeo danaos et dona ferentes). Erdogan are propriile interese de politică externă și în planurile sale, oricum ar evolua lucrurile, cu siguranță nu figurează păstrarea Crimeii pe orbita de influență a Kievului", a declarat Molohov pentru RIA Novosti.

El și-a exprimat siguranța că, având astfel de prieteni ca Turcia, Zelenski nici de dușmani nu are nevoie.

”Binecunoscuta „Platformă Crimeea”, cu participarea Ankarei, se va transforma rapid într-o covată spartă”, a adăugat Molohov

„Teme-te de greci, chiar și când îți aduc daruri” este  o expresie latină, întâlnită pentru prima dată în poemul lui Virgil „Eneida”. Este folosită atunci când un cadou sau o faptă bună reprezintă un potențial pericol pentru cel care primește acest ajutor imaginar.

La rândul său, senatorul din partea regiunii Crimeea, membrul comitetului internațional al Consiliului Federației Serghei Țekov, a calificat poziția lui Erdogan drept  încăpățânată și nerealistă.

"Prin pronunțarea repetată a acestei opinii, Crimeea nu se va întoarce în componența Ucrainei ... niciodată. Pe așa-numita ”Platformă Crimeea "poți spune de mii de ori cuvântul ”halva”, însă oricum nu-ți va fi mai dulce în gură și statutul actual al Crimeii ca parte integrantă a Rusiei nu se va schimba", - a declarat el pentru RIA Novosti.

Comentând afirmațiile președintelui Turciei, deputatul Dumei de Stat Ruslan Balbek a opinat că Erdogan a spus ceea ce voia să audă Zelenski.

"Dar asta nu înseamnă că vorbele vor fi urmate de fapte, pentru că, sincer vorbind, Vladimir Zelenski, ca vârstă, i s-ar potrivi ca fiului Erdogan. Poate că președintele turc a vrut doar să-i spună ceva încurajator tânărului politician", a declarat Balbek pentru RIA Novosti.

Deputatul a mai amintit că Crimeea este deja la locul ei - în Rusia, iar locuitorii săi baștinași „sunt în Crimeea și nu în teritoriile adiacente”. Summitul ”Platformei Crimeea” este programat pentru 23 august. Kievul vrea să discute acolo problema „reîntoarcerii” peninsulei. Ucraina a propus unui șir de  țări, inclusiv Turcia, Franța, Marea Britanie, Germania, Canada și Statele Unite, să se alăture Platformei.

În octombrie, Erdogan a declarat că Ankara nu recunoaște Crimeea ca regiune a Rusiei și intenționează să-i sprijine pe tătarii din Crimeea împreună cu Ucraina. Peninsula i-a cerut liderului turc să nu facă concluzii pripite cu privire la statutul regiunii și să o viziteze personal pentru a se asigura că Crimeea aparține Rusiei.

Președintele Ucrainei, Vldimir Zelenski, se află într-o vizită la Istanbul ca parte a unei reuniuni a Consiliului de cooperare turco-ucrainean la cel mai înalt nivel.

În cadrul discuțiilor cu președintele ucrainean, Recep Tayyip Erdogan a susținut platforma internațională „Platformei Crimeea”. Potrivit lui Erdogan, „Platforma Crimeii” este concepută pentru a „uni” pământurile ucrainene.

Liderul turc a spus că Ankara pledează pentru „integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, iar „poziția sa principială este nerecunoașterea anexării Crimeei”.

Erdogan a adăugat că Turcia consideră că "creșterea nivelului de trai al tătarilor din Crimeea, care au fost forțați să părăsească patria lor, <...> este o" obligație istorică și umanitară".

658
Tagurile:
Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Zelenski

Загрузка...
Clădirea MAE a Federației Ruse

Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației

335
Moscova îndeamnă Washingtonul să adopte o poziţie mai responsabilă față de situația din Ucraina și să nu intensifice tensiunile care sunt în prezent în Donbass, a declarat pentru Sputnik viceministrul rus de Externe Sergei Reabkov.

BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. „Nu putem decât să îndemnăm Washingtonul să aibă o abordare mai responsabilă privind aceste chestiuni serioase, să nu intensifice tensiunile și, ca prioritate, să adopte o atitudine mai responsabilă cu privire la problemele legate de anumite schimburi de informații între capitalele noastre”, a declarat Riabkov pentru Sputnik.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au rămas în contact cu Rusia, Ucraina, precum și cu aliații săi europeni cu privire la situația actuală din estul Ucrainei. Potrivit acesteia, o conversație cu Rusia a avut loc recent la nivelul Ministerului Apărării și al Departamentului de Stat.

„Nu există contacte cu reprezentanții SUA în Ucraina la nivelul miniștrilor de Externe și ai Apărării și astfel de contacte nu sunt planificate. Contactele care au avut loc în urmă cu aproximativ 7-10 zile au fost realizate la alte niveluri și prin diferite canale”, a precizat Riabkov.

Potrivit Ministrului adjunct de Externe, Moscova așteaptă ca SUA să ia măsuri eficiente pentru a reduce politica Kievului de escaladare a tensiunilor.

335
Tagurile:
Donbas, Ucraina, SUA, Rusia

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...