Igor Konașenkov

Ministerului rus al Apărării, despre fuzionarea trupelor turcești cu teroriștii - detalii

765
(reînnoit 16:14 05.03.2020)
Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele turce și cele ale teroriștilor au fuzionat în zona de deescaladare Idlib.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Rezultatul unui an și jumătate de acțiune a acordurilor de la Soci cu privire la Siria, încheiate cu Turcia, este contopirea punctelor de control ale teroriștilor cu cele turcești, a declarat reprezentatul oficial al Ministerului Apărării, general maiorul Igor Konașenkov, informează RIA Novosti.

Potrivit acestuia, situația din zona de deesacaladare din Idlib, unde, ca urmare a acțiunilor de răspuns ale armatei siriene la atacurile teroriștilor din cadrul grupării Khayyat Tahrir Al-Sham, aceștia au fost aruncați la o distanță sigură de Aleppo, a devenit „un moment al adevărului”.

El a menționat că atât țările occidentale, cât și ONU au salutat în 2018 semnarea acordurilor de la Soci privind situația din Idlib. Generalul a amintit că principala înțelegere viza obligația Turciei de a demarca și elimina teroriștii de la granițele externe ale zonei de deescaladare, pe un segment de 15-20 de kilometri, retrăgând acolo și artileria grea.

"În loc să se întâmple acest lucru, după aproape 18 luni de la încheierea acordului, rezultatul a fost scoaterea grupurilor recunoscute oficial de ONU drept teroriste - "Khayyat Tahrir Al-Sham, Partidul Islamic din Turkestan și Khoras ad-Din toți militanții "opoziției moderate" - la nord, săre frontiera turcească", a declarat Konașenkov.

Potrivit acestuia, „atacurile și bombardarea masivă a așezărilor pașnice din preajmă și a bazei aeriene ruse Khmeimim din unele sporadice au devenit zilnice”.

Occidentul ignoră dislocarea de trupe ale Turciei în Idlib

În plus, Konașenkov a subliniat că Turcia, încălcând dreptul internațional, și-a dislocat trupele în Idlib, iar în Occident nimeni nu observă acest lucru.

Potrivit general-maiorului, atâta timp cât a funcționat acordul de la Soci, încheiat între Rusia și Turcia privind crearea zonei de deescaladare în Idlib, toate cererile oficiale ale Moscovei către ONU și țările occidentale au rămas fără răspuns. De la începutul lunii februarie, Damascul a fost acuzat de Occident de presupuse „crime de război”, de provocarea unei „catastrofe umanitare” și ”de un fluxuri de milioane de refugiați” în Idlib, a notat Konașenkov.

El a adăugat că amenințările publice de a distruge toate unitățile forțelor guvernamentale siriene și întoarcerea controlului asupra autostrăzii M5 teroriștolor, SUA și Europa le cataloghează ca „drept legal de apărare ale Turciei”.

"Pe acest fundal de cinism absolut și a grijii false manifestate de Occident față de situația umanitară din zona de deescaladare din Idlib, numai Centrul rus pentru reconcilierea părților aflate în război și Guvernul legitim sirian oferă zilnic toată asistența necesară localnicilor din zonele eliberate", a spus Konașenkov.

Sirienii nici nu au bănuit măcar despre existența ”numeroșilor lor pseudo-apărători în Europa și SUA care le-ar fi trimis în ultimii ani ajutoare umanitare din abundență”, a adăugat el.

Agravarea situației din Idlib

Situația din Idlib s-a agravat după ce, pe 27 februarie, teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat. Potrivit Ministerului Apărării, în urma bombardamentelor au avut de suferit și militari turci, care de fapt nu trebuiau să se afle în acea zonă.

Șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov
© Sputnik / Владимир Астапкович

După atac, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a convocat Consiliul de Securitate. Vineri, consiliul NATO se va întruni pentru consultări în legătură cu situația din Siria, la solicitarea autorităților de la Ankara. Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru agenția RIA Novosti că susține Turcia în calitate de aliat al NATO și “examinează toate variantele de sprijinire a Turciei în această situație de criză”.

Anterior, Lavrov a declarat că Turcia nu și-a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

Astfel, în memorandumul ruso-turc din 18 septembrie 2018, convenit în cadrul întrevederii dintre Vladimir Putin și Tayyip Erdogan, la care s-a discutat despăre păstrarea status quo-ului pentru prezența armatei turce, dar cu condiția eliminării tuturor grupurilor radicale teroriste din zona Idlib, până la 15 octombrie 2018.

De asemenea, a fost stipulat că „se vor lua măsuri eficiente pentru a asigura încetarea ostilităților” în limitele acestei zone. Conform clauzei 7 din Memorandum urma ca zona să fie patrulată de trupe comune ruso-turce.

765
Tagurile:
teroriști, Trupe militare, Ministerul rus al Apărării
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (511)
Tematic
Ministerul rus al Apărării a publicat un video cu urmările atacului din Alep
Ministerul rus al Apărării: Sistemele laser "Peresvet", desfășurate în locuri de dislocare
Ministerul rus al Apărării anunță modificarea planului de dezvoltare a armatei
Ministerul rus al Apărării: SUA dispuneau de așa-zisul ”Noviciok” încă acum 2 decenii
Avioane de luptă israeliene au ţintit baza aeriană din Siria - Ministerul rus al Apărării
Ministerul rus al Apărării nu știe despre vreun ajutor acordat Washingtonului în Idlib
Spărgătorul de gheață nuclear Arctica

“Rușii au zeci, noi doar două!”: SUA a rămas în urma Rusiei

194
(reînnoit 19:28 30.10.2020)
Senatorii americani sunt îngrijorați că SUA pierde teren în fața Rusiei în regiunea arctică din cauza lipsei de spărgători de gheață.

MOSCOVA, 30 oct – Sputnik, Andrei Koț. Americanii pierd în ritm rapid controlul asupra Arcticii. La o astfel de concluzie tristă pentru SUA au ajuns membrii misiei pentru forțele armate ale Senatului, Roger Wicker și Dan Sullivan. În opinia senatorilor, țara suferă de o insuficiență de spărgători de gheață, capabili să acționeze la Polul Nord, iar Rusia se află într-o poziție mult mai avantajoasă. Despre spărgătorii de gheață și rolul lor în promovarea intereselor marilor puteri, aflați în materialul RIA Novosti.

Un spărgător de gheață solitar

Wicker și Sullivan constată: Moscova dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, care ajunge la 40 de nave. A se compara: paza de coastă a SUA are doar două spărgători de gheață – PolarStar și Healy, cel de-al doilea fiind în reparații după un incendiu la bord. Un singur spărgător de gheață funcțional pentru o superputere economică și militară este vădit insuficient. Controlul asupra Arcticii oferă un acces la resurse naturale bogate și permite asigurarea unei prezențe militare permanente în nordul Eurasiei.

Experții au reamintit că în această vară Flota Navală a Rusiei a desfășurat cele mai ample din perioada războiului rece exerciții militare în apropiere de țărmul Aleaskăi. Totodată, în ultimii ani, Moscova și-a restabilit peste 50 de obiective militare în Arctica, abandonate după destrămarea Uniunii Sovietice. Acolo din nou sunt desfășurate trupe și arme. China, la rândul său, construiește două nave spărgătoare de gheață și nici nu ascunde faptul că examinează această regiune în calitate de o “Cale de Mătasă Polară”. La toată această petrecere arctică americanii arată ca niște rude sărace.

În iunie, președintele Donald Trump a declarat că țara are nevoie de o flotă numeroase de spărgătoare de gheață. Autoritățile americane au lansat un program de construcții a șase vase, inclusiv a navelor grele, care nu au fost produse de 40 de ani. Congresul deja a finanțat principalul spărgător de gheață, aceasta urmează să fie supus unor teste pe mare în 2024. La rândul său, comandamentul pazei de coastă a solicitat mijloace pentru a doua navă.

Până atunci, afirmă senatorii, se va recurge la prelungirea termenului de exploatare a Polar Star, cel puțin, până în anul 2023. Luând în considerație că vasul și-a epuizat rezerva de exploatare la începutul secolului, acesta nu va face față sarcinii asigurării dominației SUA în Arctica.

Armada de gheață

Rusia nu și-a suspendat niciodată construcția navelor spărgătoare de gheață. Așa, pe 21 octombrie a fost dat în exploatare un spărgător de gheață nuclear al proiectului 22220 “Arctica”. Vasul este echipat cu două centrale electrice, cu reactoare RITM-200, și cu o capacitate termică de 175 megawați fiecare, are capacitatea de a străbate un strat de gheață cu o grosime de 2,8 metri, cu o viteză de 1,5-2 noduri. Poate activa atât în ocean, cât și în râuri. “Atomflot” urmează să primească alte patru nave a proiectului – “Sibir”, “Ural”, “Iakutia” și “Ciukutka”. Primele două vor fi date în exploatare în 2021 și, respectiv, 2022.

Vladimir Putin, președintele Rusiei
© Sputnik / Алексей Дружинин

“Lansarea pe apă a spărgătorului de gheață „Arctica” nu e un eveniment simplu, atunci când e vorba de o navă grandioasă, originală, construită pe șantiere navale rusești, fără tehnologii și componente occidentale”, a declarat la radio Sputnik directorul Centrului de Studii politic-militare, Aleksei Podberiozkin. “Cea mai importantă semnificație este cea politică. O serie de noi spărgători de gheață va fi construită în următorii ani și Rusia va putea controla situația pe Ruta Mării Nordului nu doar în zone cu apă adâncă, dar și pe cele cu o adâncime mică. Acum vom putea să ne asigurăm un coridor de transport din Asia de Sud-Est și Asia regiunii Pacifice, spre Europa, în regim non-stop”.

Anume spărgătoarele de gheață nucleară reprezintă o cheie a succesului oricărei construcții militare și civile în regiune. Pe lângă „Arctica”, Rusia dispune de două nave cu o centrală nucleară cu două reactoare, de 75 mii de cai putere („Iamal”, „50 de ani de Victorie”), două spărgătoare de gheață, dotate cu câte o centrală nucleare cu un reactor de 50 mii cai putere („Taimîr”, „Vaigaci”), navă nucleară port-barje “Sevmorput” cu un reactor de 40 mii de cai putere și cinci nave de deservire tehnică. Spărgătorul de gheață “Sovetski Soiuz” se află în rezervă operațională. E o flotilă arctică destul de impresionantă, chiar și fără a lua în considerație navele diesel-electrice.

Acestor din urmă aparține, spre exemplu, „Ilia Muromeț”, intrat în dotarea Flotei de Nord în 2017. Nava are capacitatea de a activa într-un câmp de gheață continuu cu o grosime de până la un metru. Pe lângă funcțiile de bază – escortarea navelor prin apele arctice, nava transportă încărcături pentru grupurile arctice ale forțelor armate. Proiectul prevede și montarea unor arme de bord, în special, ar instalațiilor de artilerie AK-630, AK-230, AK-306. Teoretic, spărgătorul de gheață poate fi transformat într-un navă militară de asalt. E suficient să fie dotat cu rachete anti-navă.

Întotdeauna în fruntea clasamentului

Rusia întotdeauna a fost mai avansată decât alte state în domeniul construcției navelor spărgătoare de gheață. Primul spărgător de timp modern a devenit remorcatorul de salvare “Pilot”, dat în exploatare în 1864.

Partea specială din față permitea suirea acestuia pe gheață, pentru a o sparge cu propria greutate. Această construcție a primit înalte aprecieri internaționale. În iarna 1871, guvernul german a cumpărat din Rusia planurile spărgătorului de gheață, pentru a curăți gheață bazinul portului Hamburg și a râului Elba, deoarece temperaturile extrem de joase au blocat comerțul din regiune. Apoi, exemplul nemților a fost urmat de antreprenorii din Danemarca, Suedia și SUA.

Primul spărgător de gheață a fost construit în URSS – primind numele de “Lenin”. Nava a fost transmisă Ministerului Flotei Navale în 1959. Acest gigant a prelungit semnificativ navigarea pe latitudinile nordice. Doar în primele șase ani de exploatare, “Lenin” a parcurs peste 82 de mii de mile maritime și a escortat peste 400 de nave. În 1989 spărgătorul de gheață a fost conservat în Murmansk, fiind inclus în registrul unic al monumentelor patrimoniului cultural de importanță federală.

Rusia este singura țară din lume care exploatează spărgătoare de gheață port-barje. “Sevmorput”, cu un tonaj de 61,88 mii de tone, este cel mai mare vas de transport din lume, fiind exploatat din 1988. Acesta este capabil să spargă gheață cu o grosime de până la un metru. În prezent, acesta este singura navă de transport cu un reactor nuclear.

194
Tagurile:
Arctica, Rusia, Spărgătorii de gheață
Тема:
Industria militară rusă
Tematic
Rusia a creat un grup de trupe în zona Arctică
Spectaculos: Parașutişti ruși, aruncare de la 10 km altitudine în Arctica – inedit - VIDEO
Flota de Nord a Rusiei va efectua exerciţii arctice de amploare în această vară
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

Загрузка...
Întâlnire dintre Vladimir Putin și Victor Orban

Ungaria negociază cu Rusia și China pentru vaccin

94
(reînnoit 17:45 30.10.2020)
Ungaria nu stă după vaccinul din UE și discută cu Rusia și China pentru viitorul vaccin anti-Covid 19.

BRUXELLES, 30 oct - Sputnik. Viktor Orban, premierul Ungariei, a arătat că țara sa discută despre vaccinuri cu China şi Rusia, iar până în primăvara lui 2021 ar putea avea acces la două sau trei vaccinuri diferite.

El a anunțat că primul lot de vaccinuri va ajunge probabil în Ungaria la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie anul viitor.

Orban spune că, din această cauză, se va putea proclama victoria asupra pandemiei din aprilie anul viitor.

În privința măsurilor anti-Covid, Guvernul de la Budapesta nu a impus până acum restricţii pentru evenimentele cu participare de masă, iar şcolile funcţionează normal, și, în plus, magazinele sunt deschise.

Orban a anunţat astăzi însă că de luni încălcarea regulilor privind portul măştii va fi sancţionată drastic, iar dacă este necesar autorităţile vor închide restaurantele şi magazinele.

„Cred că cheia este respectarea regulilor existente şi purtarea măştilor”, a spus premierul, asigurând că există suficiente locuri în spitale şi ventilatoare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Ieri, în Ungaria s-a ajuns la un total de 68.127 de cazuri şi 1634 de morţi, cu 56 de decese numai în ultimul interval de 24 de ore consemnat în statistică. În spitalele din ţară sunt internaţi 3187 de pacienţi cu coronavirus.

94
Tagurile:
Ungaria, China, Rusia
Tematic
1,5 mil. doze vaccin rusesc Sputnik V, produse în decembrie
Jumătate de milion de doze de vaccin antigripal, livrate în județe
Triplă lovitură asupra pandemiei: Rusia testează al treilea vaccin

Загрузка...
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

0
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
0
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...