Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bahcisarai

Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto

147
(reînnoit 19:00 03.02.2020)
În Crimeea, istoria pare să fi fost sculptată în stâncă: Vă invităm să descoperiți cele mai frumoase biserici și mănăstiri din peninsula Crimeea.

CHIȘINĂU, 3 feb -Sputnik, Galina Sokolova. Bisericile din Crimeea deseori arată neobișnuit - au fost construite pe stânci sau chiar săpate în ele. Multe dintre acestea au avut de suferit în timpul revoluțiilor și războaielor și în anii puterii sovietice, dar totuși s-a reușit salvarea și restaurarea lor. Aflați din materialul realizat de RIA Novosti, care sunt cele mai deosebite biserici și mănăstiri din Crimeea.

Biserică-mausoleu subteran din Hersones

Această biserică este considerată a fi cel mai vechi monument arhitectonic creștin din Hersones - un sit antic grecesc, pe coasta de sud-vest a Crimeii. Arheologii nu se pot pronunța în privința vârstei exacte a a acestuia, dar sunt de părere că a fost construită nu mai devreme de secolul al V-lea.

Подземный храм-мавзолей в Херсонес
Подземный храм-мавзолей в Херсонес

Oamenii de știință au stabilit că a existat o biserică subterană (secolele VI - VII) și una la suprafață (secolele XII - XV). Parțial s-a păstrat scara care le leaga și fundația structurii superioare.

Arheologul sovietic Anatoli Jacobson considera că spațiul subteran ar fi putut servi drept loc de înmormântare al unui orășean nobil. El nu a exclus de asemenea că în secolul al IV-lea aceste locuri au fost vizitate de mucenicul și luminătorul Crimeii, Vasile al Hersonesului. Potrivit predaniei, acest sfânt l-a înviat pe fiul unuia dintre cnejii locali. În anul 309, prin ordinul împăratului roman Maximilian Galerius, propovăduitorul a fost prins și bătut până la moarte cu pietre și bețe.

Biserica antică este situată pe teritoriul Rezervației Muzeului Tauric Hersonesos. Puteți ajunge aici venind într-o excursie organizată sau de unul singur. Călătorii cu experiență recomandă să dedicați o zi întreagă acestui obiectiv.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Bahcisarai

Pe versantul defileului Mariam-Dere se află una dintre cele mai vechi mănăstiri din Rusia și cea mai venerată din Crimeea. Istoria sa începea în secolul al IX-lea, când călugării au săpat în stâncă o biserică (aceasta s-a păstrat până în prezent).

Церковь Успения Пресвятой Богородицы
© Sputnik / Александр Андреев
Церковь Успения Пресвятой Богородицы

Potrivit legendei, în acest loc un păstorul a găsit o icoană a Maicii Domnului. Au existat câteva încercări de a schimba locul icoanei, dar de fiecare data aceasta revenea în mod miraculos. Icoana se află acum în Biserica Adormirea Maicii Domnului. Mii de credincioși merg acolo pentru a se închina.

La începutul secolului al XX-lea, în mănăstire au fost ridicate câteva clădiri, fiind amenajate spații de locuit, inclusiv o casă pentru stareț și pelerini. Dar în 1921 puterea sovietică a închis totul, mulți preoți au fost împușcați.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei aici a existat un spital, ulterior - un dispensar neuropsihiatric. În 1993, mănăstirea a fost restituită Bisericii.

Aceasta poate fi vizitată în cadrul unei excursii sau de unul singur. Codul vestimentar: bărbații nu au voie să intre în pantaloni scurți, femeile trebuie să fie îmbrăcate în fustă, cu broboadă pe cap și să aibă umerii acoperiți.

Biserica Sfinților Constantin și Elena din Simferopol

Prima biserică ortodoxă din Simferopol a fost construită în anul 1787, când Crimeea era deja în cadrul Imperiului Rus.

Церковь Святых Константина и Елены в Симферополе
© Sputnik / Александр Андреев
Церковь Святых Константина и Елены в Симферополе

Doi ani mai devreme, comandantul regimentului, Boris Tatișcev, a răscumpărat casa tătară, pe locul căreia, până la venirea Ecaterinei a II-a, a fost ridicată biserica. Împărăteasa a vizitat biserica, dăruind apoi obiecte de cult și veșminte pentru slujitori.

În timpul puterii sovietice, aici a existat un club aeronautic și un oficiu al stării civile. Multă vreme clădirea a fost goală. Începând cu anul 1991, a fost redeschisă biserica ortodoxă.

Bisericii Sfinților Constantin și Elena este un punct obligatoriu al excursiilor prin capitala Crimeii, unde, din păcate, nu s-au păstrat prea multe obiective istorice.

Mănăstirea Cosma și Damian și cristelnița în care a fost botezat Țareviciul Alexei, lângă Alușta

Mănăstirea a fost construită în anul 1856, la 20 de kilometri de orașul Alușta. Aici adesea venea familia regală. Alexandru al III-lea și soția sa Maria Feodorovna au rămas de două ori într-o casă de pădure - țarului îi plăcea să vâneze aici.

Косьмо-Дамиановский мужской монастырь
© Sputnik / Алекснадр Андреев
Косьмо-Дамиановский мужской монастырь

Fiul său Nicolai al II-lea, împreună cu soția și copiii, au fost aici de șase ori. Ultimul împărat al dinastiei Romanov a venit, printre altele, să-l scalde pe fiul său Alexei în sfântul izvor. Se crede că, după aceasta, sănătatea lui s-a îmbunătățit (el suferea de hemofilie - o boală genetică în care este afectată coagularea sângelui).

Se spune că apa de izvor are proprietăți vindecătoare - datorită rugăciunilor sfinților făcători de minuni Cosma și Damian. Oamenii de știință au descoperit că aceasta conține argint, vanadiu, litiu, siliciu.

”Cel ce vine cu credință primește vindecare”, spun călugării.

Dinastia Romanov a patronat și a ajutat în permanență mănăstirea. De exemplu, în baza unui decret imperial, au fost alocate 40 de hectare de teren forestier pentru agricultură.

Часовня. Косьмо-Дамиановский мужской монастырь
© Sputnik / Алекснадр Андреев
Часовня. Косьмо-Дамиановский мужской монастырь

Acolo erau o pajiște și o grădină. Pomii de pere încă rodesc și astăzi, deși au deja o sută de ani.

Pe timpul puterii sovietice, mănăstirea a fost grav deteriorată. Majoritatea clădirilor au fost reconstruite pe temeliile edificiilor din secolul al XIX-lea. Doar capela s-a păstrat în forma sa inițială, care a fost ridicată în anul 1913, cu prilejul împlinirii a 300 de ani a dinastiei Romanov.

La mănăstire puteți ajunge mai ușor cu mașina. Va trebui să conduceți pe un drum de munte șerpuit, de-a lungul rezervației naturale Crimeea. Prin geam poate fi admirată natura și, dacă sunteți norocoși, ați putea să vedeți căprioare sau mistreți.

Biserica Sfintei Duminici a lui Hristos din Foros

A fost construită în anul 1892 de comerciantul primei bresle, Alexander Kuznețov, fiind dedicată salvării lui Alexandru al III-lea și a întregii familii regale. În anul 1888, aceștia au supraviețuit miraculos după ce trenul cu care călătoreau din Crimeea spre Sankt Petersburg a deraiat.

Церковь Светлого Христова Воскресенья
© Sputnik / Александр Андреев
Церковь Светлого Христова Воскресенья

Când Kuznețov a conceput proiectul bisericii, el era deja bolnav de tuberculoză. Dar totuși a reușit să realizeze proiectul. După care a mai trăit câțiva ani.

În timpul puterii sovietice biserica a fost distrusă: au fost doborâte cupolele și crucile, fiind înființând un restaurant în interior. În anii 1960, clădirea a fost abandonată complet pentru aproape 30 de ani. Totul a fost restaurat în anul 1988.

Acesta este unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult de pe coasta de sud a Crimei. El încununează o stâncă înaltă de 400 de metri de unde se deschide o vedere panoramică spre mare și spre oraș.

Un autobuz circulă de la Foros. Dacă mergi pe ruta Ialta-Sevastopol, trebuie să cobori la stația ”Porțile Baidar”. Ce-i drept, va trebui să urci pe munte pe jos, dar efortul merită, având în vedere priveliștile extraordinare.

147
Tagurile:
Istorie, Crimeea
Tematic
Reacția Rusiei la declarația făcută de UE privind podul Crimeea - detalii
A fost lansată prim rută de tren Sankt Petersburg - Crimeea
Returnarea navelor ucrainene este calificată în Crimeea drept un semnal pentru Zelenski
Reacție pentru NATO: Rusia formează un nou regiment aeropurtat în Crimeea
Vladimir Putin a inaugurat circulația feroviară pe podul Rusia–Crimeea
Putin a dat start circulației feroviare între Rusia și Crimeea
Vladimir putin și Traian Băsescu

Băsescu, declarație surpriză despre Vaccinul lui Putin: ”Dacă putea, m-aș duce la el!”

351
Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia a produs primul vaccin împotriva COVID-19, președintele Iohannis a fost întrebat dacă România l-ar prelua.

Iohannis a dat un răspuns controversat și criticat de mulți români: ”România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”, a spus Iohannis, completând „nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”,

Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu, Traian Băsescu a uimit spunând că ar lua vaccinul pentru el personal!

”Dacă aș putea, m-aș duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”, a spus Băsescu, explicând că ”Nu contează de unde îl iei… Important este ca după 3 luni să nu îl faci și să înnebunești”.

Sigur, în cazul lui Băsescu e greu de imaginat diferența… Pe de altă parte, Băsescu consideră că Iohannis a reacționat bune.

”Klaus Iohannis a făcut bine cum a declarat, ce ar fi putut să zică: ”Români, din respect pentru mine, mi-a dat Putin 20 de milioane de doze, dar vă ordon să vă vaccinați!”?... Iar, după 3 luni, te trezești cu cine știe ce reacții adverse”.

Dar, ca să sublinieze încă o dată ideea, Traian Băsescu a repetat: ”Aș avea curaj să fac acel vaccin, individual”.

Desigur, Băsescu a vrut să sublinieze diferența între opțiunea personală a oricărui cetățean – și impunerea de către autorități a unui vaccin. Întrebarea este… ce știe Băsescu – se va impune vaccinul aprobat de autorități?

Reamintim, în acest context, că președintele Putin a declarat că vaccinul NU este obligatoriu în Rusia – asta spre deosebire de România unde există intenția oficială, parlamentară, de a legifera obligativitatea unor vaccinuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

351
Tagurile:
Putin, vaccin, Traian Băsescu

Загрузка...

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19

96
Vladimir Putin a anunțat că Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului. Preparatul a fost creat de specialiștii Ministerului Apărării și Centrul “Gamalei” și a primit denumirea de „Sputnik V”.

Vaccinul a fost testat cu succes pe un grup de voluntari, care au menționat că se simt bine și au observat nici un efect secundar după vaccinare.

Potrivit medicilor, toți participanții la teste au dobândit imunitate față de COVID-19, iar preparatul s-a dovedit a fi sigur.

Mai multe țări s-au arătat interesate de procurarea vaccinului rusesc, în prezent se negociază oportunitatea efectuării testărilor și lansarea producției în alte țări.

Pe lângă Ministerul Apărării și Centrul Gamalei, de producția vaccinului se ocupă și două companii rusești – Centrul Vektor din Novosibirsk, care a demarat deja testările pe oameni, și Institutul de Vaccinuri și Seruri din Sankt Petersburg.

Primele partide ale preparatului pentru vaccinarea în masă a rușilor ar urma să apară la mijlocul lunii august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Rusia, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Premierul și șase miniștri, cercetați penal pentru felul în care au gestionat pandemia

30
Procuratura Romei a deschis o anchetă pe numele premierului Italiei şi a câtorva miniştri în urma plângerilor depuse de unele asociaţii, cetăţeni şi avocaţi cu privire la felul în care autoritățile au gestionat criza coronavirusului.

BRUXELLES, 14 aug - Sputnik. Situație inedită în Italia, unde societatea civilă acuză Guvernul că a impus măsurile sanitare cu întârziere, ceea ce ar fi cauzat peste 35.000 de victime.

Comitetul Victimelor de Covid19 din Bergamo împreună cu un fost militar a descoperit că protocoalele epidemiologice ale Italiei nu au mai fost actualizate din 2006.

Ca urmare, Cabinetul de Miniştri în frunte cu premierul Giuseppe Conte a primit, ieri, înştiinţarea că va fi anchetat cu privire la felul cum a gestionat criza sanitară în ultimele luni.

Procuratura Romei, la sesizarea victimelor pandemiei şi avocaţilor acestora, va audia depoziţiile demnitarilor italieni în această cauză în care societatea civilă acuză autorităţile că au întârziat închiderea zonelor roşii pentru a preveni răspândirea virusului. Cu aceleași acuzații a venit şi Comitetul victimelor Covid19 "Noi Denunciamo" la Tribunalul din Bergamo, cel mai afectat oraş al pandemiei.

Mai mult, ajutat de fostul general Pier Paolo Lunelli, expert NATO în războiul bacteorologice, comitetul va prezenta un raport care demonstrează că ultimul protocol epidemiologic al Italiei datează din 2006, ceea ce se poate transforma într-un al cap de acuzare împotriva Executivului.

Asociaţia reprezintă 250 de familii ale victimelor de Covid19 din Bergamo, iar mărturiile lor au ajuns la Tribunalul din Bergamo.

Stefano Fusco, preşedintele Comitetului "Noi Denunciamo" din Bergamo, spune că măsurile înmpotriva răspândirii epidemiei trebuiau aplicate din ianuarie.

Va fi un proces care va atrage atenția mass-media și care va stabili un nou precedent.

Anchetă similară în Franța

O situație similară are loc și în Franța, unde o anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe şi foştilor miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn.

90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.

Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, “abţinere de la combaterea unei calamităţi”, împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit unui comunicat transmis în luna iulie de procurorul general.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Pandemie, Miniștri, Premier
Tematic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă
Atac la Salvini pentru că a oprit imigranții să intre în Italia
Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

Загрузка...