Stația antarctică Vostok

Comorile de sub calota de gheață: De ce avem nevoe de Antarctida

401
(reînnoit 18:39 28.01.2020)
Cercetătorii ruși au descoperit acum 200 de ani un nou continent, calea spre care era impracticabil multă vreme.

Editorial realizat de Tatiana Piciughina

Acum 200 de ani navigatorii ruși au descoperit un nou continent – Antarctida. De atunci aceasta a fost exploatată doar în scopuri științifice. Prin urmare, rezultatele prognozelor vremii au devenit mult mai exacte, a fost reconstituită cronologia climatică a Pământului în decurs de milioane de ani, a devenit clar viitorul planetei în epoca încălzirii globale. Despre cele mai importante descoperiri și proiecte actuale, urmăriți în materialul realizat de RIA Novosti.

Din vremurile imemorabile oamenii erau convinși că în în oceanul sudic trebuie să existe un continent, pentru că ar fi nevoie de un echilibru pentru ca Pământul să nu se răstoarne cu „picioarele în sus”. Nu în zadar pe hărțile antice în jurul Polului Sud era reprezentat uscatul cu numele Terra Australis Incognita – pământul necunoscut de Sud.

Despre existența unui teritoriu necercetat în oceanul de Sud scria și Mihail Lomonosov. Odată ce acolo plutesc aisbserguri, medita savantul, înseamnă că ele se desprind de un ghețar care se află pe uscat. Dacă aisbergurile sunt mari, atunci și pământul este mare.

Unul din cei mai cunoscuți călători ai secolului XVIII, James Cook, a căutat țărmurile pe latitudinile sudice. Nu a reușit să treacă de ghețari, corăbiile de atunci erau prea mici, cu pânze. Călătorul spunea: misiunea este atât de complicată, încât nimeni nu va reușit s-o facă vreodată. În următoarea jumătate a secolului nu au existat nicio tentativă de a căuta continentul sudic. Expediția rusă din jurul lumii a fost prima care a reușit să ajungă acolo, a relatat academicianul Vladimir Kotlyakov, cercetătorul Institutului de Geografie al Academiei de Științe a Rusiei, glaciolog, participant la numeroase cercetări polare.

În iulie 1819, din Kronstadt spre mările sudice au plecat două șalupe. “Vostocinîi”, fiind condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen  și “Mirnîi”, condusă de Mihail Lazarev. Sosind din direcția Est, pe 28 ianuarie 1820, ei au observat țărmul, iar peste câteva zile s-au apropiat de uscat.

Aproximativ în aceleași latitudini se aflau navele cartografice și de pescuit ale americanilor și englezilor, ei anunțau că au observat un țărm. Însă expediția rusă era una de cercetare, foarte bine dotată, compusă din savanți din diverse domenii. Din Antarctida navigatorii au adus o cantitate mare de materiale de interes științific imens, publicat ulterior în limba franceză.

„Iată de ce prioritatea aceste descoperiri a rușilor nu a fost contestată de nimeni”, subliniază academicianul Kotleakov.

Antarctida se află sub un strat gros de gheață, care a început să se formeze aproximativ 350 de milioane de ani în urmă.

“În emisfera de Nord ghețarii fie înaintau, fie se retrăgeau, spre exemplu, teritoriul Moscovei a fost acoperit de gheață acum zece mii de ani, în timp ce în Antarctida ghețarii sunt permanenți. Grosimea lui ajunge la patru kilometri în zona uscatului. Pentru omul simplu gheața este fragil. În realitate e o masă fluidă, care se scurge asemenea unui aluat”, explică savantul.

Potrivit convenției internaționale, Antarctida aparține întregii omeniri, pe ea este interzisă orice activitate de explorare, fiind admisă doar activitatea științifică.

Echilibrul firav

În timp ce Arctica este numită o bucătărie a vremii în emisfera de Nord, Antarctica este considerată responsabilă pentru clima din emisfera de Sud.

“Pentru a face o prognoză a vremii este nevoie de prelucrare a unei cantități imense de date brute. Când am început să primit informații din Antarctica, prognozele au devenit mai exacte pe întreaga planetă”, oferă un exemplu Vladimir Kotleakov.

Antarctida este spălată de Oceanul Sudic, care este cea mai mare sursă de bioresurse a planetei. E bogat de pește și krill antarctic, care se află într-o cantitate mai mare în apele reci decât în cele calde. În centrul Antarcticii temperatura nu s-a ridicat niciodată mai sus de -20 de grade Celsius, fiind una în mediu de 50-60 sub zero. Un record a fost înregistrat în 1983 de stația polară sovietică “Vostok”: -89,2 grade.

“În astfel de condiții zăpada nu se topește niciodată. Am fost acolo la sfârșitul lui august. Temperatura era de -60, un cer absolut senin, niciun nor, nici vânt, iar de sus cad cristale de gheață. Ele cad sute, milioane de ani fără întrerupere, gheața crește, se scurge spre mare, de ea se rup aisberguri. Astfel se menține echilibrul masei ghețarului”, a explicat cercetătorul.

În zilele noastre ghețarul antarctic este măsurat în permanență, monitorizat din satelit. Anumite îngrijorări provoacă Antarctica de Vest, care pierde din masă mai repede decât se restabilește.

Până în 2010 se considera că Antarctica de Est își sporește treptat cantitățile de gheață. Acest lucru se explica prin faptul că în perioada încălzirii cad mai multe precipitații. Acum au apărut date care arată că echilibrul acestei părți a scutului de gheață se apropie de negativ.

Gheața pleacă în ocean prin ghețarii de ieșire. Viteza plutirii lor a crescut, ceea ce presupune accelerarea vitezei de scădere a masei totale.

Câinii de tracțiune trag săniile pe gheața acoperită cu apă în Groenlanda
© REUTERS / Danish Meteorological Institute/Steffen Olsen
“Aisbergul pleacă în mare și conform legii lui Arhimede, completează cu volumul său volumul apei, masa căruia este egală cu masa aisbergului. Nivelul Oceanului planetar se ridică cu fracțiuni de milimetru. Cel mai mare pericol în epoca încălzirii globale este legată de Antarctida de Vest, baza căreia se află la nivelul mării. Dacă apa mării va pătrunde mai adânc în centrul continentului, există o probabilitate a unei ieșiri la suprafață a unor mari cantități a fragmentelor ghețarului. Colegii care lucrează acolo subliniază că într-o sută de ani suprafața Antarctidei de Vest s-ar putea distruge parțial sau complet. În cel din urmă caz nivelul mării se va ridica cu cinci metri. Posibil, ar putea exagera proporțiile amenințării”, a adăugat Vladimir Lipenkov, șeful laboratorului de schimbare a climei și mediului ambiant al Institutului de cercetare a Arcticii și Antarcticii (Sankt Petersburg).

401
Tagurile:
Antarctida
Tematic
Descoperire uimitoare: ce se ascunde la doi kilometri sub Antarctica?
Topirea ghețarilor din Antarctida, un proces de un secol într-un minut de imagine. VIDEO
Antarctica. Cele mai frumoase imagini din tărâmul pinguinilor
O sursă misterioasă de energie a fost descoperită în adâncurile Antarcticii
Video adorabil: momentul când doi pinguini regali din Antarctica îşi fac selfie
Manifestații de Ziua Unității Naționale la Moscova, cu genericul Rusia Unește!

Ziua Mondială a Unității Ruse, sărbătorită pe 21 septembrie

52
(reînnoit 15:17 21.09.2020)
Reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București informează că, astăzi, 21 septembrie 2020, se sărbătorește nu doar Ziua Internațională a Păcii, ci și Ziua Mondială a Unității Ruse.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Zi importantă, astăzi, pentru rușii de pretutindeni care sărbătoresc Ziua Mondială a Unității Ruse.

Lumea știe că pe 21 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Păcii, iar sărbătoarea rusească este mai puțin cunoscută.

Simbolul ei este mesteacănul cu trunchi alb, copac rusesc, căruia îi sunt dedicate atâtea poezii și cântece.

De ce a fost aleasă această dată? În istoria Rusiei, 21 septembrie este o zi semnificativă în care sunt sărbătorite mai multe evenimente importante.

Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului, una dintre principalele sărbători ortodoxe, despre ziua înființării orașui Veliki Novgorod, „tatăl orașelor rusești”, despre Ziua Victoriei în bătălia de la Kulikovo dar și despre Ziua înființării Rusiei, începutul domniei dinastiei Rurik.

Astăzi, acțiuni în cinstea unității rusești vor avea loc pentru a zecea oară.

Sunt dedicate identității etnice a rușilor, dragostei pentru Rusia și pentru limba rusă. La ele vor participa mulți compatrioți care locuiesc în străinătate.

La urma urmei, a fi rus înseamnă să păstrezi cultura și să iubești Patria, indiferent unde este în lume, precizează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Rusia
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare
Rusia nu are cu ce să ajute Germania
Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume
Rusia a modificat regulile de intrare în țară
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia

Загрузка...

România va efectua zboruri de observare asupra Rusiei

283
România și alte două țări ale UE vor fi parte a unei misiuni de observare asupra Rusiei în perioada 21-25 septembrie

BUCUREȘTI, 21 sept - Sputnik. O misiune comună a Germaniei, Franței și României va efectua zboruri de observare asupra Rusiei de la aerodromul Kubinka în perioada 21-25 septembrie, inspectorii ruși la aceleași date vor efectua un zbor de observație asupra Franței de la aerodromul Orleans-Bricy, a declarat șeful Centrului Național pentru Reducerea Riscurilor Nucleare, Serghei Rîjkov.

"În perioada 21 - 25 septembrie 2020, în cadrul punerii în aplicare a Tratatului internațional privind cerul deschis, misiunea comună a Germaniei, Franței și României va efectua zboruri de observație pe teritoriul Federației Ruse pe un avion de observare românesc AN-30 de la aerodromul Kubinka", a spus el.

Potrivit lui Ryzhkov, specialiștii ruși vor monitoriza respectarea strictă a parametrilor de zbor pe teritoriul rus și vor monitoriza utilizarea echipamentelor de observare prevăzute de acord. Aeronava AN-30 aparține clasei de aeronave care nu sunt destinate utilizării armelor.

Șeful centrului a adăugat, de asemenea, că inspectorii ruși intenționează să efectueze un zbor de observare peste Franța.

283
Tagurile:
Rusia, zbor, România

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...