Duma de Stat

Duma de Stat a aprobat în prima lectură amendamentele la Constituție

149
(reînnoit 12:54 23.01.2020)
Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în prima lectură pachetul de amendamente, propus de președintele Rusiei, la Constituție. Care sunt principalele prevederi și ce se va schimba.

BUCUREȘTI, 23 ian – Sputnik. Duma de Stat a aprobat în prima lectură proiectul de lege al președintelui țării cu privire la modificarea Constituției.

Documentul întitulat “Cu privire la îmbunătățirea anumitor probleme ale organizării autorităților publice” a fost depusă luni în Camera Inferioară a Legislativului rus. Acesta își propune să dezvolte prevederile care definesc fundamentele ordinii constituționale, drepturile, libertățile omului și a cetățeanului.

Astfel, Vladimir Putin a propus următoarele:

 • Introducerea în textul Legii Fundamentale a condițiilor obligatorii pentru demnitarii de stat (inclusiv prim-ministru, miniștri și guvernatori) de a nu deține o cetățenie străină sau un drept de ședere pe teritoriul altui stat;
 • Înăsprirea cerințelor față de candidații pentru funcția de președinte: aceștia trebuie să locuiască în Rusia cel puțin 25 de ani și să nu fi deținut niciodată cetățenia altui stat;
 • Excluderea limitării mandatului președintelui la două mandate succesive;
 • Încredințarea Dumei de Stat nu doar aprobarea, dar și desemnarea premierului, vicepremierilor și miniștrilor;
 • Oferirea unor noi atribuții Consiliului Federației: președintele trebuie să coordoneze cu Camera Superioară a legislativului aprobarea numirii șefilor structurilor de forță;
 • Consiliul Federație va avea dreptul să retragă judecătorii Curții Constituționale și a Curților Supreme, precum și să numească sau să demită procurorul general și adjuncții lui la propunerea președintelui; numărul membrilor Curții Constituționale va fi redus de la 19 la 11 persoane;
 • Oferirea dreptului Curții Constituționale să verifice la solicitarea președintelui constituționalitatea legilor regionale până la semnarea lor de către guvernatori;
 • Definirea statutului Consiliului de Stat: acestea urmează să devină un organ de asigurare a coordonării și conlucrării între instituțiile de stat, definirea direcțiilor de bază a politicii interne și externe, a priorităților de dezvoltare socio-economică a statului;
 • Păstrarea articolului 15 al legii fundamentale cu privire la prioritatea dreptului internațional în Rusia, în același timp articolul 79 va specifica că deciziile instituțiilor interstatale care “contravin Constituției Rusiei” nu sunt executorii. Curtea Constituțională urmează să stabilească dacă o astfel  de decizie poate fi executată;
 • Introducerea în Constituție o normă care prevede obligativitatea indexării pensiilor în Rusia, precum și salariul minim, care nu trebuie să fie mai mic decât coșul minim de consum.
 • Ajustarea dreptului președintelui la veto: șeful statului va putea în decurs de 14 zile să supună veto o lege adoptată de parlament, însă cele două camere vor putea depăși veto, iar președintele, în decurs de șapte zile (14 zile pentru legile constituționale), va fi obligat să semneze legea. Amendamentul oferă președintelui dreptul „în termenii indicați” (nu se specifica care) să conteste constituționalitatea legii la Curtea Constituțională. În cazul în care instanța va decide că legea respectă Constituția, președintele este obligat s-o semneze în decurs de trei zile, în caz contrar, o întoarce în Duma de Stat.

După ce parlamentul va adopta proiectul de lege, acesta va fi propus spre consultarea publică.

149
Tagurile:
Constituția, Duma de Stat, Rusia
Тема:
Reforma constituțională în Rusia (36)
Tematic
Putin s-a întâlnit cu noul guvern al Rusiei
Putin: Modelul republicii parlamentare nu este unul potrivit
“Soțul e bravo” – Putin a glumit pe subiectul sporirii natalității
Putin, despre indicatorul maturității unei societăți
Dmitri Peskov

Kremlinul, către Biden, despre „ura totală” împotriva Rusiei

210
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat remarcile candidatului democrat la președinția SUA Joe Biden, care a spus că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru Statele Unite pe scena internațională.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pe 26 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat la recentele declarații ale lui Joe Biden, care a spus că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru Statele Unite „în ceea ce privește încălcarea securității și a alianțelor noastre”.

„Nu este deloc adevărat, negăm total acest lucru. Nu putem decât să regretăm că în acest fel se impune o ură totală față de Federația Rusă. Și că țara noastră este văzută ca un dușman. Nu este cazul”, a subliniat Peskov, citat de Sputnik

„Cea mai mare amenințare”

Într-un interviu acordat postului TV CBS, candidatul democrat la președinția SUA Joe Biden și-a exprimat poziția față de Rusia. Potrivit acestuia, „cea mai mare amenințare pentru America în acest moment în ceea ce privește încălcarea securității și a alianțelor noastre este Rusia”.

De asemenea, candidatul democrat a comentat că viitorul relațiilor dintre SUA şi Rusia depinde de Rusia.

Alegerile în Statele Unite

Alegerile prezidențiale în Statele Unite, programate pentru 3 noiembrie, îl vor pune pe președintele republican actual Donald Trump împotriva democratului Joe Biden. Un sondaj a fost deja desfăşurat în mai multe state. Potrivit presei, peste 55 de milioane de americani și-au îndeplinit deja datoria civică în avans, în special din cauza îngrijorărilor legate de Covid-19.

210
Tagurile:
SUA, Rusia, Joe Biden, Dmitri Peskov
Tematic
Biden, amenințare șocantă: ”Toți vor plăti dacă voi fi ales!”
Cel mai așteptat moment Trump – Biden: Scandalul România!
Biden: Rusia este cea mai mare amenințare pentru SUA

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin avertizează: noi amenințări la securitatea Europei

416
După retragerea Washingtonului din tratatul INF și în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia și NATO, Europa se confruntă cu noi amenințări la adresa securităţii ei, a avertizat Vladimir Putin.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. „Având în vedere tensiunile persistente dintre Rusia și NATO, devin evidente noi amenințări la adresa securității europene”, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un comunicat emis pe 26 octombrie de serviciul de presă al Kremlinului.

Vladimir Putin, președintele Rusiei
© Sputnik / Алексей Дружинин

Aceste îngrijorări sunt legate în primul rând de retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care a dus la abrogarea acestuia. Această retragere este, potrivit lui Putin, o „greșeală gravă care crește riscul izbucnirii unei curse a înarmării cu rachete, al unei creșteri a potențialului de confruntare și al unei escaladări incontrolabile”.

Putin a mai spus că Rusia continuă să creadă că Tratatul INF a fost un element important al securităţii internaționale și al stabilității strategice. Acest tratat a avut un rol important în capacitatea de predictibilitate și în limitările în domeniul rachetelor în Europa.

În acest context, este important să se depună „eforturi active pentru remedierea deficitului de încredere și pentru consolidarea stabilității regionale și globale”, a spus Putin, citat de Sputnik France.

Prin urmare, Moscova reiterează susţinerea față de moratoriul asupra desfășurării rachetelor cu rază intermediară și mai scurtă de acţiune, proclamat de Rusia. De asemenea, Rusia reiterează apelul către țările membre NATO să ia în considerare posibilitatea de a proclama un moratoriu similar, a adăugat Putin în declarația sa.

Soarta tratatului FNI

Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, acuzând Rusia că ar fi încălcat acest tratat, care a intrat în vigoare în 1988. Moscova a negat aceste acuzații și a declarat că este pregătită să demonstreze capacitățile rachetei care au trezit întrebări din partea Washingtonului. Dar această ofertă către dialog nu a fost acceptată.

416
Tematic
Putin: Am cerut ca Navlanîi să fie lăsat să plece
Putin: Economia Moldovei nu poate exista fără piața rusească
Putin: Ieșirea SUA din Tratatul INF este o mare greșeală

Загрузка...
Titus Corlatean

Corlățean, dezvăluirea zilei în scandalul Biden-România!

0
(reînnoit 07:36 27.10.2020)
Fostul ministru de Externa aruncă o adevărată nucleară în scandalul care îl vizează pe candidatul la președinție SUA, Joe Biden

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. O adevărată dezbatere privind ancheta care îl vizează pe Joe Biden a fost organizată de Mihai Gâdea, la ”Sinteza zilei”.

Printre invitați a fost și Titus Corlățean, iar ex-ministrul român de Externe a aruncat o adevărată nucleară: se dorește ca implicarea României în scandal să fie trecută sub tăcere, să nu se dezvolte ancheta.

”S-au făcut demersuri pentru a nu se continua scandalul”, a declarat Titus Corlățean, sugerând că ar fi vorba de intervenții de la nivel înalt - probabil al președinției.

De altfel, președintele Iohannis, întrebat de scandalul în care este implicat fiul lui Biden, a încercat să iasă simplu din ”afacere”, spunând că nu l-a cunoscut pe ”acest personaj”.

Scandalul este însă uriaș, pentru că implică și pe fostul președinte Băsescu – dar și ambasada SUA – care primea terenul pe care se află acum amplasată… chiar în anul de grație 2009. An în care, printr-o ciudată răsturnare a procentelor ”peste noapte”, Băsescu a câștigat al doilea mandat.

Reamintim că terenul în cauză a fost obținut pe cai ilegale de Puiu Popoviciu, în perioada mandatului primarului… Traian Băsescu, același care, peste câțiva ani, l-a primit cu multă prietenie pe… Joe Biden și pe vremea căruia ex-ambasadorul SUA, Gitenstein, a obținut controlul Fondului Proprietatea.

Sigur, Titus Corlățean s-a abținut să dea mai multe detalii… dar ele apar la iveală. Pas cu pas!

0
Tagurile:
România, scandal, Joe Biden, Titus Corlățeanu

Загрузка...