MAI al Rusiei, către ONU și OSCE privind legea educației din Ucraina

203
(reînnoit 17:49 18.01.2020)
Moscova a chemat organizațiile internaționale care stau la straja drepturilor omului, ONU, OSCE și Consiliul Europei, să ia atitudine în cazul legii privind învățământul mediu general din Ucraina și discriminarea la care este supusă limba rusă în această țară.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis un comentariu în legătură cu problema studierii în limbile minorităților naționale din Ucraina.

"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a cerut să se "asigure echilibrul necesar", și promisiunile autorităților de la Kiev de a aplica aceste recomandări, de fapt, nimic nu s-a schimbat: limba rusă în Ucraina continue să fie dublu discriminată", afirmă MAI de la Moscova în comentariu său.

În baza noii redacții a legii ucrainene despre educație, dreptul de a studia în limba maternă pe parcursul întregului proces de studiu în școala medie generală o au doar reprezentanții popoarelor băștinașe, care în Ucraina sunt considerați tătarii.

Minoritățile care vorbesc o limbă a unei țări a Uniunii Europene vor studia în limba natală doar până în clasa a cincea, după care, până în clasa a noua, volumul de obiecte studiate în limba ucraineană va crește de la 20 la 60 la sută.

Dar în cazul copiilor vorbitori de limba rusă, această cotă va fi și mai mare – nu mai puțin de 80 la sută după clasa a cincea. Exact în aceleași condiții sunt puți și copiii care vorbesc limba belarusă și idiș.

"În felul acesta, Kievul oficial continuă să meargă pe calea ucrainizării forțate, asimilării populației ne ucrainene, încălcând prevederile constituționale ale Ucrainei și angajamentele luate de aceasta în domeniul apărării drepturilor minorităților naționale", a constatat Departamentul de Externe de la Moscova, fiind citat de RIA Novosti.

Precizăm că Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea despre educație medie generală în data de 17 ianuarie 2020.

Pentru ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie semnată de către președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

Mai mult, din 2017, în Ucraina este în vigoare Legea privind Educația, care prevede că cei care învață în limba minorităților naționale la grădiniță și în clasele primare sunt obligați să studieze în paralele și în limba de stat. Din clasa a cincea, reprezentanții minorităților naționale pot studia limba maternă doar ca disciplină aparte, nu ca limbă de studiu. Comisia de la Veneția a constat atunci că această lege nu oferă soluții pentru limbile care nu sunt limbi oficiale în Uniunea Europeană, inclusiv limba rusă, care are cea mai mare răspândire între limbile care nu sunt de stat, iar asta înseamnă discriminare.

203
Tagurile:
Ucraina, OSCE, ONU, Rusia, MAI
Tematic
Moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia a fost eliberată din arest
Rusia și Ucraina au semnat contractul de tranzit a gazelor
Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a crescut în anul 2019
Participant la schimbul de prizonieri din Ucraina: Noi înșine ceream să fim împușcați
Pompeo a comentat schimbarea guvernului în Rusia
Ultimul document semnat de Medvedev – unul strategic pentru Rusia

„Plânsul” naturii? Un ozor neobișnuit a apărut pe un rezervor din Nijni Novgorod

202
Un mic lac se află sub telefericul care leagă Nijni Novgorod de orașul-satelit Bor, pe malul opus al Volgăi.

Recent, acest bazin a atras atenția cetățenilor - apa din lac a înghețat, iar pe gheață s-a format o imagine asemănătoare cu un chip care țipă: puteți vedea contururile capului, ochilor și gurii deschise. Figura de gheață le-a amintit unor localnici de tabloul „Țipătul” al artistului expresionist norvegian Edvard Munch, în timp ce alții au găsit că contururile aminteau mai degrabă un cap de extraterestru

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202

Загрузка...
Vaccin

Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane

312
Rusia a demarat livrările vaccinului rus împotriva coronavirsului Sputnik V în unele țări din Africa.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи
BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Rusia a demarat livrările vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V pe continentul african, a declarat agenției RIA Novosti, viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Au început livrările, acum avem deja niște exemple concrete”, a spus el, fără a specifica despre ce țări este vorba.

“Interesul este foarte mari, sunt foarte multe solicitări, însă nu am vrea să supărăm pe cineva. Ne-am dori ca toate adresările, pe care le-am primit din partea prietenilor noștri africani să fie satisfăcute”, a menționat viceministrul rus.

312
Tagurile:
Africa, Rusia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Vaccinul AstraZeneca - erori în timpul studiilor preliminare
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

0
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

0
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...