Касем Сулеймани. Архивное фото

Poziția Moscovei privind omorârea lui Soleimani

3009
În noaptea de joi spre vineri, în urma bombardamentelor aviatice ale SUA asupra aeroportului din Bagdat, a fost ucis general-maiorul Qasem Soleimani, comandantul ”Forțelor Quds” - o unitate militară iraniană de elită a Gărzii Revoluționare (IRGC).

CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Moscova consideră că asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, în urma unei lovituri aeriene a SUA în apropiere de Bagdad, este ”o aventură” care va duce la tensionarea situației în întreaga regiune.

 Șefului forțelor speciale de elită a Gărzii Revoluționare, Qasem Soleimani
© Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Anterior, Pentagonul a confirmat operațiunea întreprinsă de către SUA împotriva lui Suleimani. De asemenea, combatanții șiiți au anunțat că în cadrul operațiunii din Bagdat au murit cinci combatanți și doi „oaspeții”. Printre cei morți era și comandantul adjunct al combatanților, Abu Mahdi al-Muhandis, pe care secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a acuzat de atacul împotriva Ambasadei SUA la Bagdad, pe 31 decembrie 2019.

”Considerăm drept un pas aventuros uciderea lui Suleimani în cadrul bombardamentelor cu rachete ale SUA, în vecinătatea Bagdadului, care va duce la creșterea tensiunilor în întreaga regiune. Suleimani a servit cu devotament cauza apărării intereselor naționale ale Iranului", a declarat Ministerul rus de Externe la o întrebare adresată de RIA Novosti.

”Exprimăm sincere condoleanțe poporului iranian”, a adăugat diplomația rusă.

Și autoritățile din Siria au condamnat actul de asasinare a liderului ”Forțelor Quds”, Qassem Soleimani, de către armata americană.

"Siria condamnă cu fermitate agresiunea criminală a SUA, care a dus la moartea generalului de brigadă Qassem Soleimani, șeful forțelor speciale ”Quds” ale Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, și a lui Abu Mahdi Muhandis, șeful adjunct al Al-Hashed Al-Shaabi Irak", este menționat în declarația citată de agenția siriană SANA.

Ministerul sirian de Externe a catalogat aceste acțiuni ale Statelor Unite drept criminale și i-a cerut Washingtonului să-și asume responsabilitatea pentru destabilizarea situației din Irak.

"Siria își declară solidaritatea deplină cu Irakul și Iranul", anunță Ministerul sirian de Externe printr-o declarație.

Și Iranul și-a exprimat poziția categorică privind moartea generalului. Liderul suprem al țării, Ali Khamenei, președintele Hassan Rouhani și ministrul Apărării, Amir Khatami, au anunțat că vor întreprinde acțiuni de răspuns.

”O răzbunare cruntă îi așteaptă pe cei care au pe mâini sângele lui, precum și sângele celorlalți martiri”, a spus Khamenei într-o declarație prin care a anunțat doliu de trei zile în legătură cu moartea generalului.

Potrivit ministrului iranian al Apărării Amir Khatami, Teheranul va da un „răspuns zdrobitor” celor care se află în spatele asasinării comandantului.

La rândul său, reprezentantul comisiei Parlamentului iranian pentru securitate națională și politică externă, Hossein Nakavi Hosseini, este încrezător că nu va fi un război cu Statele Unite după acest act sângeros, însă Washingtonului îi va fi dată o lecție.

Hosseini a subliniat că generalul Suleimani, care și-a dedicat viața luptei împotriva terorismului, era iubit de „toți musulmanii”.

"Americanii nu pot fi iertați pentru această crimă... Desigur, acest pas criminal nu va fi lăsat fără un răspuns zdrobitor care îi va face pe americani să le pară rău", a spus el.

Vorbind despre un posibil conflict armat, Hosseini a explicat că „răzbunarea împotriva SUA nu implică neapărat un război regional”. El a subliniat că SUA acționează în regiune ca niște „agresori”, iată de ce ”agresorilor li se va da o lecție pe măsură”.

După asasinarea lui Qassem Soleimani, șeful Comitetului pentru Securitate Națională și Politică Externă al Parlamentului Iranului, Mojtaba Zonnour, a subliniat  că în raza de acțiune a Iranului se află peste 30 de baze militare americane.

"La distanța de o împușcătură” se află 36 de baze americane, cea mai apropiată dintre ele fiind în Bahrain. Dacă americanii vor ținti asupra forțelor noastre în alte țări din regiune, va fi cu atât mai ușor pentru noi ca să țintim asupra americanilor", informează agenția Mehr.

Departamentul de Stat american le-a solicitat americanilor să părăsească imediat Irakul din cauza tensiunilor din țară. Iar candidatul la președinție Bernie Sanders este convins că acest omor constituie o escaladare periculoasă în regiune. În opinia sa, astfel de acțiuni îndreaptă America către „un nou război”.

"Escaladarea periculoasă a lui Trump ne apropie de un nou război catastrofal în Orientul Mijlociu, care ar putea provoca nenumărate pierderi de vieți omenești și trilioane de dolari. Trump a promis că va pune capăt războaielor interminabile, dar aceste acțiuni ne vor conduce către un alt război", se arată în declarația lui Sanders.

Agențiile de presă străine anunță că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Orientul Mijlociu, la care va fi discutată chestiunea asasinării generalului Suleimani.

3009
Tagurile:
Qasem Soleimani, Moscova
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Tematic
Iranul anunță lansarea a 30 de centrifuge noi îmbunătățite
Pompeo îndeamnă Europa să renunțe la acordul nuclear cu Iranul
Iranul cere Turciei retragerea trupelor și încetarea atacurilor pe teritoriul Siriei
Iranul și SUA – istoria ascunsă a Orientului Mijlociu (I)
Iranul și SUA – istoria ascunsă a Orientului Mijlociu (II)
Vladimir Putin

Ce rezultate a înregistrat Putin după vaccinare

171
(reînnoit 20:01 10.05.2021)
Președintele a vorbit despre rezultatele înregistrate după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că are un rezultat pozitiv după vaccinarea împotriva coronavirusului. Potrivit medicilor, șeful statului are un coeficient de pozitivitate egal cu 15.

“În ceea ce privește servitorul vostru umil, între-adevăr, pe 9 mai am fost testat, iar rezultatul este pozitiv. Ați vorbit despre aceste titre, acum specialiștii vorbesc de coeficientul de pozitivitate – care la mine este de 15. Precum au spus medicii, e un rezultat bun”, a declarat Putin la postul de televiziune Rossiya 24, fiind întrebat de un jurnalist despre rezultatele vaccinării împotriva COVID-19.

​Pe 23 martie, președintele rus a primit prima component a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, iar pe 14 aprilie și-a administrat cel de-al doilea component. După vaccinare, Putin a menționat că potrivit medicilor, reacția imună a fost una bună. În același timp, președintele nu a numit preparatul cu care a fost vaccinat, denumirea acestuia fiind cunoscut doar de medicul personal al liderului rus.

171
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Nu există iertare pentru cei care pun în aplicare planuri agresive
Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Știrea zilei: Un ministru român i-a scris lui Putin! Nu vrem să fim dușmani!
Putin și Erdogan au discutat despre situația pandemică
Putin i-a felicitat pe liderii și cetățenii statelor CSI cu aniversarea a 76-a a Victoriei
Peskov a explicat cuvintele lui Putin despre „călăii nezdrobiți”
Putin i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze activ

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin i-a îndemnat pe ruși se vaccineze activ

234
(reînnoit 15:46 10.05.2021)
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a îndemnat cetățenii să se vaccineze activ împotriva COVID-19.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația legată de vaccinarea împotriva COVID-19 este una stabilă.

“Situația în țară, potrivit specialiștilor, este una stabilă”, a spus Putin la postul de televiziune Rossiya 24, fiind întrebat despre situația din țară.

Liderul rus a menționată “la totul, cum s-ar spune, totul e pe raft: nu crește și se menține la acest nivel, la care a rămas mai devreme”.

Totodată, președintele a anunțat că a discutat că șeful Rospotrebnadzor, Anna Popova, despre problemele legate de combaterea coronavirusului: e nevoie de respectarea ritmurilor de vaccinare și obligativitatea măștii.

“Astăzi am discutat cu Anna Popova, principatul medic sanitar. Din numele meu și din numele ei, aș vrea să mă adresez cetățenilor noștri să continuăm campania de vaccinare”, a spus Putin.

Președintele a reamintit șefilor regiunilor despre importanța respectării ritmurilor de testare și vaccinare.

“Desigur, trebuie să respectăm regulile, pe care le elaborează specialiștii în condițiile de azi. În niciun caz nu trebuie să ignorăm recomandările: trebuie să respectăm regimul de măști, să respectăm și alte cerințe. Doar în acest vom avea un succes și nu mă îndoiesc că îl vom obține”, a adăugat președintele.
234
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Știrea zilei: Un ministru român i-a scris lui Putin! Nu vrem să fim dușmani!
Știrea nopții: Biden, speranțe în legătură cu Putin
Presa a aflat unde ar putea avea loc întâlnirea dintre Putin și Biden
Putin i-a felicitat pe liderii și cetățenii statelor CSI cu aniversarea a 76-a a Victoriei
Putin: Nu există iertare pentru cei care pun în aplicare planuri agresive
Peskov a explicat cuvintele lui Putin despre „călăii nezdrobiți”

Загрузка...