Vizita lui Serghei Lavrov în SUA

Lavrov după discuția cu președintele SUA: Trump înțelege care sunt beneficiile...

278
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat pentru presă că președintele american înțelege care sunt beneficiile pentru țara de pe urma unor relații bune dintre Rusia și SUA - Iată ce spune Trump.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Președintele american, Donald Trump, înțelege beneficiul bunelor relații dintre Rusia și Statele Unite, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

"Nu avem niciun motiv să ne îndoim că președintele Trump înțelege care sunt beneficiile pentru americani, pentru businessul american, pentru Statele Unite per ansamblu și pentru situația din lume, de pe urma bunelor relații dintre Statele Unite și Federația Rusă", a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă după întrevederea cu președintele SUA.

Potrivit acestuia, în astfel de relații nu ar trebui să existe elemente de favor pentru o parte sau alta, ar trebui, de asemenea, ”să se bazeze pe un echilibru de interese, pe pragmatism și pe beneficii reciproce”.

În același timp, Lavrov a menționat că nu toată lumea din Statele Unite împărtășește această poziție, încercând să „frâneze” procesul de normalizare a relațiilor prin aplicarea de noi sancțiuni.

Lavrov a ajuns la Washington pe 10 decembrie. Pe lângă întâlnirea cu Trump, care a durat aproximativ 45 de minute, ministrul rus a purtat discuții cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Ce spune Trump

Și Donald Trump a apreciat întâlnirea drept pozitivă. Liderul american a scris despre asta pe pagina sa de Twitter.
Președintele american a afirmat că a discuția cu Lavrov a fost „foarte bună”.

"Așteptăm cu nerăbdare să continuăm dialogul în viitorul apropiat!" - a conchis Trump.

”Progres în relațiile bilaterale”

Profesorul de științe politice din la Universitatea din Tennessee, Andrei Korobkov, a precizat că Trump s-a întâlnit cu Lavrov în ciuda pericolului de impeachment pe care Partidul Democratic îl pregătește pentru el, acuzându-l pe președintele american, inclusiv de ”relații speciale cu Rusia”.

"Trebuie să spunem că, în aceste condiții, însuși faptul că Trump s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe este deja un progres", a spus Korobkov într-un comentariu pentru Zvezda.

La rândul său, directorul Institutului MGIMO pentru Relații Internaționale, directorul de program al Clubului Valdai, Andrei Sușențov, a declarat pentru RIA Novosti că situația politică internă din Statele Unite împiedică derularea unei discuții constructivă a relațiilor ruso-americane.

278
Tagurile:
Serghei Lavrov, Rusia, Trump
Tematic
Lavrov a comentat recomandările WADA: Moscova va insista asupra unei ”discuții oneste”
Viceministrul de Externe al Coreei de Nord a discutat cu Lavrov la Moscova
Războiul din Libia și pacea din Siria în topul agendei ministrului Lavrov la Roma
Lavrov a vorbit despre rezultatele întâlnirii cu Trump
Lavrov s-a întâlnit cu Pompeo la Washington
Maria Zaharova

Răspunsul Moscovei la sancțiunile UE dure împotriva Rusiei

32
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat cu privire la apelul Parlamentului European, care a cerut înăsprirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre un posibil răspuns al Rusiei la sancțiunile Uniunii Europene în contextul evenimentelor din Belarus și al situației legate de Alexei Navalny.

Potrivit Mariei Zaharova, rezoluția adoptată de Parlamentul European nu este altceva decât punerea în aplicare a principalului obiectiv urmărit astăzi: de a da o lovitură relaţiilor dintre Rusia și UE. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a subliniat, de asemenea, faptul că Rusia va da un răspuns echivalent.

„Încercăm întotdeauna să nu fim lacomi, ci corecți. Din acest motiv, acțiunile noastre sunt simetrice, punctuale, orientate în aceeași direcție precum cele prin care primim o lovitură. Și, prin urmare, răspundem, pentru că, fără a răspunde, nu se poate face nimic în diplomație”, a spus Maria Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

„Vom reacționa [la această lovitură], la toate sancțiunile, la toate listele de sancțiuni, precum şi la toate încercările de a elimina presa noastră din spațiul informațional, pentru a nu lăsa jurnaliștii și personalitățile noastre publice să îşi facă auzită vocea. Știți foarte bine că putem şi ştim. Și, din păcate, am şi învățat deja cum să o facem”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de Sputnik.

Solicitarea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

Pe 17 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat UE să sporească presiunea sancțiunilor asupra autorităților ruse și să reconsidere în mod semnificativ relațiile cu Rusia în contextul presupusei otrăviri a adversarului rus Alexei Navalny.

În plus, Parlamentul European a solicitat Bruxellesului și guvernelor statelor membre „să acorde o atenție prioritară aprobării și implementării, în viitorul apropiat, a mecanismului de sancțiuni în domeniul drepturilor omului asemănător legii [americane] Magnitsky, care include persoane fizice și poate prevedea sancțiuni sectoriale”.

Cazul Navalny

Alexei Navalny a fost spitalizat și plasat în comă indusă pe 20 august în Omsk, Siberia, după ce s-a simțit rău într-un avion. Pe 22 august, a fost transferat la un spital din Berlin.

Pe 2 septembrie, guvernul german a declarat că acesta a fost otrăvit cu o substanță aparținând grupului de agenți toxici Novichok. Pe 11 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că se efectuează verificări în cazul lui Alexei Navalny, în cadrul procedurilor juridice tradiționale din Rusia, subliniind că elementele expuse de Berlin ar trebui să facă obiectul verificărilor în Rusia înainte de deschiderea unei anchete.

32
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Maria Zaharova, Moscova, Rusia
Tematic
Parlamentul European cere sancțiuni aspre împotriva Rusiei
Scrisă în grabă: Greșeala comisă în rezoluția PE
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi

Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Berlinul a refuzat răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi

31
(reînnoit 14:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului Germaniei a refuzat să răspundă dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să răspundă unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sfătuind ca întrebările să fie adresate colegilor activistului rus.

Joi, pe contul oficial alui Navalnîi din Instagram a fost publicat o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din hotel Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, aceștia au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem, am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing, organizat vineri, fiind întrebat dacă aceste sticle se află în Germania.

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei au să transmită Rusiei sticla în calitate de o „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului, nu mai au ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Berlin, Germania
Tematic
Nord Stream-2: Peskov îndeamnă să se renunțe la politizare
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Scrisă în grabă: Greșeala comisă în rezoluția PE

Загрузка...