Exerciții militare pe poligonul Klerk

Răspuns la ”Mistrale”: Cum va fi noul transportator rusesc de elicopter

827
(reînnoit 19:52 05.12.2019)
La mijlocul anului 2020, flota rusă va primi în dotare nave de altă generație - nave universale pentru desant. Constructorii de nave, designerii și armata deja coordonează detaliile proiectului și la sarcinile viitoarelor nave.

Chișinău, 5 dec - Sputnik, Nikolai Protopopov. Sute de infanteriști marini, zeci de unități de tehnică blindată și operațiuni amfibii la mii de kilometri distanță de țărm: la mijlocul anului 2020, flota rusă va primi în dotare nave de altă generație - nave universale pentru desant. Constructorii de nave, designerii și armata deja coordonează detaliile proiectului și la sarcinile viitoarelor nave.

Planuri mărețe

Transportoarele de elicoptere vor fi construite la uzina ”Zaliv” din Kerci. Demararea lucrărilor de construcție pentru primele două nave de acest fel este planificată pentru anul 2020, iar transmiterea în dotarea Forțelor Maritime ale Rusiei - în 2025-26. Pe viitor, producerea acestora ar putea fi continuată.

Macheta navei de desant Priboi
© Sputnik / Александр Вильф
Открытие Международного военно-технического форума "АРМИЯ-2015"

Încă nu este cunoscut conform cărui proiect anume vor fi construite navele. Reamintim că, imediat după rezilierea contractului cu Franța privind furnizarea de purtătoare de elicoptere de tip ”Mistral”, birourile ruse de proiectare au elaborat mai multe modele. În 2015, Biroul de proiectare Nevski a prezentat conceptul de nave universale de desant „Priboi”.

Această navă cu un deplasament de 14 mii de tone poate să plutească pe mare în regim autonom timp de două luni pe o distanță de 11 mii de kilometri. ”Priboi” a fost proiectat astfel ca să poată transporta opt elicoptere de tip Ka-27 și șase bărci de desant. În afară de aceasta, nava mai poate transporta până la 500 de militari și 60 de unități de tehnică blindată.

Centrul științific de stat Krîlov a propus propriul proiect de construcție a unui purtătorul de elicopter. Acesta este mai mare, este semi trimaran cu un deplasament de 24 de mii de tone. Pe puntea navei și în cale încap 16 elicoptere de atac de tip Ka-52, elicoptere militare de transport Ka-29 și cele multifuncționale Ka-27. Acesta poate transporta la bord până la 500 de militari și cincizeci de unități de tehnică militară. Infanteriștii marini ar urma ca să fie debarcați pe mal cu ajutorul bărcilor de desant ”Serna” sau ”Raptor”. Viteza navei este de peste 20 de noduri, distanța pe care o poate parcurge este similară cu cea a navei ”Priboi”, însă durata de funcționare în regim autonom este de doar 30 de zile.

Pentru autoapărare, nava este dotată cu o instalație de artilerie AK-176M de 76 mm, mai multe instalații de artilerie AK-630 ”Duet” de 30 mm, o pereche de sisteme antiaeriene ”Pantsir-ME precum și sisteme antisubmarin ”Paket-NK”.

Vânătorii de submarine

Complexul industrial militar rusesc are deja experiență în construcția unor asemenea nave. Însă, particularitățile doctrinei militare presupuneau o diferențiere semnificativă între transportatoarele de elicoptere sovietice de cele străine - atât la aspectul exterior, cât în privința gamei de sarcini.

Uniunea Sovietică nu intenționa să atace republicile bananiere, desfășurând în apropierea de țărmul acestora nave de desant cu helicoptere, să desanteze infanteriști marini, beneficiind de pază aeriană. Operațiunile amfibii în URSS jucau un rol secundar, iar pentru transportarea și desantarea pe țărm a infanteriștilor marini, de regulă, erau folosite corăbii mari de desant.

Amiralii sovietici erau preocupați mai mult de submarinele nucleare ale potențialilor adversari. În 1960, constructorii de nave au primit sarcina de a realiza un crucișător purtător de elicoptere pentru a lupta contra submarinelor, care ar fi capabil să le localizeze, să le urmărească și să le distrugă la o distanță mare de bazele lor.

Ulterior, Flota Mării Negre a fost dotat două crucișătoare de acest fel conform proiectului 1123 ”Kondor”. Navele au primit numele de ”Moscova” și ”Leningrad”. Construcția acestora este una neobișnuită. Dacă partea din față avea un aspect destul de obișnuit  - sub formă de V - atunci spre mijloc carcasa se lățea semnificativ. De la înălțime, acestea aminteau de forma unei pere, fapt care a permis extinderea suprafeței punții de zbor.

În hangare încăpeau până la 14 elicoptere anti-submarin, care decolau pe rând pentru patrulare militară, aruncau în mare hidrolocatoare și efectuau zborul de recunoaștere.

”Kondorii” dispuneau de echipamente radar puternice și armament. Crucișătoarele au fost dotate cu un lansator de rachete anti-submarin, inclusiv cu focoase nucleare, tuburi lans-torpile cu calibru de 533 de milimetri, lansatoare de rachete cu reacție, sisteme de rachete antiaeriene și instalații de artilerie.

Însă acestea au avut și dezavantaje semnificative. De exemplu, din cauza formei neregulate, pe timp de furtună, crucișătoarele ajungeau în gol de val. Apa care se revărsa peste punte putea dezactiva cu ușurință o parte din echipament. În plus, pentru a controla nava și a menține sistemele sale era nevoie de multe mâini - numărul membrilor echipajelor putea ajunge la 800 de marinari și ofițeri.

Cu toate acestea, purtătoarele de elicoptere îndeplineau cu succes sarcinile în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. Și pe lângă sarcina directă - lupta împotriva submarinelor - acestea participau la operațiuni de căutare și salvare. În special, în 1974, nava ”Leningrad” a fost implicată în misiunea de deminare a Canalului Suez.

Acest crucișător a fost scos din dotare în 1991 și l-au vândut la fier vechi unei companii indiene. ”Moscova” a avut o viață ceva mai lungă - ultima ieșire în mare a avut loc în 1993, ulterior aceasta a fost transformată într-o cazarmă plutitoare, iar în 1997, la fel, a fost dată la fier vechi.

O idee generală

Țările occidentale dispun de o experiență mult mai bogată în domeniul construcțiilor purtătoarelor de elicoptere. În special americanii au avut succes în acest domeniu.

De la mijlocul anilor '70, Marina SUA a fost dotată cu nava de desant ”Tarawa”. Acestea sunt nave expediționale imense, capabile să transporte până la două mii de infanteriști marini, zeci de vehicule blindate și elicoptere spre locul de operațiunea de desant.

Elicoptere chinezești Z98
© Sputnik / Павел Лисицын

Navele ”Tarawa” s-au aflat în dotarea marinei americane până în 2015. Acestea au fost înlocuite cu navele modernizate ”Wasp”. Mai mult, în SUA au fost construite deja și trecute în dotare seria de nave de desant ”America”.

De remarcat este faptul că și în URSS au existat planuri pentru construcția de nave de desant, similare celor americane. La mijlocul anilor '80, proiectanții au dezvoltat proiectul unei nave universale de desant, având codul 11780. Era atât de asemănător modelul american încât a primit numele neoficial de "Ivan Tarawa".

Pe puntea de zbor, lungă de 200 de metri, a navei de desant, cu un deplasament de peste 30 de mii de tone, puteau ateriza atât elicopterele, cât și avioanele Yak-38. Nava putea transporta o mie de militari, 40 de tancuri și 15 blindate. Cu toate acestea, din cauza dezacordurilor din cadrul comandamentului militar suprem, proiectul nu a mai fost implementat. Iar după prăbușirea URSS, lucrările au fost stopate definitiv.

827
Tagurile:
transportator, Elicopter, Mistrale
Tematic
Elicoptere militare deasupra Kremlinului - SFS a dat explicații (VIDEO)
Cerul nu are gropi: Un oficial ucrainean recomandă cetățenilor să-și ia elicoptere
Sute de militari SUA, cu tancuri și elicoptere, vin la Kogălniceanu
SUA folosesc elicoptere pentru a transporta aurul sirian ascuns de Daesh - rapoarte
Demonstrație pe viu: Putin i-a arătat lui Modi cele mai noi elicoptere rusești – video

Săptămâna Filmului Rusesc 2020 eveniment lansat online

62
(reînnoit 21:03 04.12.2020)
La unul dintre cele mai importante festivaluri de film rusesc vor participa superstaruri și regizori de film de renume mondial, care vor putea fi urmăriţi de data aceasta online, din cauza pandemiei de COVID-19.

BUCUREŞTI, 4 dec – Sputnik. Săptămâna Filmului Rusesc (RFW) se va desfăşura online, fiind al 5-lea eveniment anual, care va avea loc în perioada 6-13 decembrie, celebrând cele mai importante realizări din industria filmului din Rusia. Opt lungmetraje, două documentare și 17 scurtmetraje vor fi prezentate la festivalul de opt zile, relatează Sputnik News.

Evenimentul cinematografic virtual va include evenimente live-stream, inclusiv proiecții de filme, panouri de discuții, întrebări și răspunsuri și altele, pe platforma de film Beem. Va fi disponibil şi conținut suplimentar la cerere pe site-ul festivalului.

Festivalul se va deschide cu drama The Whaler Boy, urmată de un eveniment Q&A cu regizorul de film Feodor Iuriev și producătorul Alexei Uchitel. Regizorul Elena Khazanova va închide evenimentul cu filmul One Breath, potrivit programului evenimentului

De asemenea, participanții post asista la masterclass-uri suplimentare cu actorul, producătorul de film și producătorul european și rus Danila Kozlovski, precum și cu reputatul scriitor Dmitri Glukhovski, printre alții.

RFW va găzdui şi evenimentul Casting Bridge pe 9 decembrie, o întrunire online la care vor participa actori, directori de casting și regizori de film din Rusia și Europa, precum și din Marea Britanie. Vizitatorii pot viziona gratuit fluxuri de filme, cu excepția filmelor de deschidere și încheiere, și trebuie să se înregistreze la eveniment.

În ultimii patru ani, evenimentul a ajuns printre primele cinci cele mai mari festivaluri naționale de film găzduite de Marea Britanie, a declarat într-un comunicat Filip Perkon, fondatorul și producătorul general al Săptămânii Filmului Rus.

„În ciuda pandemiei, a fost important pentru noi să organizăm festivalul în acest an. Sunt încântat să am ocazia de a extinde audienţa festivalului nostru şi în afara Marii Britanii, construind punţi interculturale între Rusia și restul lumii”, a mai spus Perkon.

Anul trecut, peste 800 de persoane au participat la premiera RFW Red Carpet la Odeon Luxe Leicester Square, eveniment urmat de discuții cu mai mulți actori, actrițe și regizori de top din Rusia. În cadrul festivalului de opt zile au fost prezentate 37 de filme, inclusiv cel de deschidere Servant, precum și The Balkan Line, premiatul Van Gogh și multe altele.

Săptămâna Filmului Rusesc a fost lansată de Filip Perkon de la Perkon Productions Ltd în 2016 și găzduiește numeroși sponsori precum Kaspersky Lab și parteneri Synergy Corporation și Kinometro, printre alții.

62
Tagurile:
online, Filme, Rusia
Tematic
Festivalul Aripi și filmele rusești: „Unul este foarte cunoscut” - Natalia Muzhennikova
A murit un mare actor rus, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme de referință
Zilele Culturii Ruse 2018, ediţia a opta – regal de muzică, film şi fotografie
Deschiderea festivalului de film rus "Kinotavr" din Soci
Săptămâna filmului rus în România: programul evenimentului
Mokrițkaia, producător de film rus: ”Toată stima pentru cinematografia românească”
Weekendul filmului rus în București: acces gratuit

Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID - 19

291
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă de săptămâna viitoare.

Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anit-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, la sfârșitul lunii noiembrie, vaccinarea a început deja - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021, numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni. La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare ale medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
Rusia, coronavirus, COVID-19, Vaccinare, Vladimir Putin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Londra

Lista secțiilor de votare din Marea Britanie la alegeri parlamentare din România

0
Românii din  Marea Britanie au la dispoziție 50 de secții de votare unde să își exprime opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 5-6 decembrie

BRUXELLES, 4 dec - Sputnik. Ministerul de Externe și AEP au organizat 50 de secții de votare în Marea Britanie în vederea alegerilor parlamentare din acest an. Spre deosebire de alegerile prezidențiale și europene, acum pot vota în străinătate doar românii care au domiciliul sau rezidența în străinătate, iar pentru a vota, pe lângă documentul de identitate, alegătorul din străinătate trebuie să prezinte documente care dovedesc faptul că este rezident în acea țară.

Cei care au trecut în pașaport domiciliul în străinătate nu au nevoie să mai dovedească rezidența.

Lista secțiilor de votare din Marea Britanie pentru alegerile parlamentare din 5 – 6 decembrie 2020:

 • Londra 1-Harrow 1 Byron Hall Christchurch Avenue, Harrow, HA3 5BD  
 • Londra 2-Harrow 2 Byron Hall Christchurch Avenue, Harrow, HA3 5BD  
 • Londra 3-Stanmore Stanburn Primary School, Abercorn Road, Stanmore, HA7 2PJ3
 • Londra 4-Brent Claremont High School, Claremont Ave, Kenton, Harrow HA3 0UH
 • Londra 5-Wembley Sudbury Primary School, Watford Road, Wembley, HA03EY
 • Londra 6-Edgware 1 The Hive London, Camrose Ave, London, HA8 6AG  
 • Londra 7-Edgware 2 The Hive London, Camrose Ave, London, HA8 6AG  
 • Londra 8-Woodgreen Cypriot Community Centre, Wood Green, N22 5HJ  
 • Londra 9-Dagenham 1 Castle Green, Dagenham, RM9 4UN 
 • Londra 10- Dagenham 2 Castle Green, Dagenham, RM9 4UN  
 • Londra 11-Stratford The Hub Stratford, 259 High St, London E15 2LS  
 • Londra 12-Romford The Wisteria, 229 Romford Rd, Forest Gate, London, E7 9HL
 • Londra 13-Lewisham Pendergast School, Adelaide Ave, Lewisham, London, SE41LE
 • Londra 14-Watford Holiday Inn, 65-67 Clarendon Road, Watford, WD17 1DS  
 • Kent Cricket Club, Selling Road, Faversham, ME13 8FX, Kent  
 • Crawley Windsor Suite, Crowne Plaza London Gatwick Hotel, Langley Drive, Crawley, West
 • Sussex, RH11 7XS
 • Luton Venue 360 Ltd, 20 Gipsy Ln, Luton, LU1 3JH  
 • Milton Keynes Bletchley Rugby Club, Pavilion, Manor Field, Fenny Stratford, Bletchley, Milton
 • Keynes, MK2 2HX
 • Oxford CheneySchool, CheneyLn, Headington, Oxford OX3 7QH  
 • Peterborough East of England Showground, Peterborough, PE2 6XE  
 • Colchester HeadGate Theatre, 14 Chapel St North, Colchester, Essex, CO2 7AT
 • Bristol Victoria Street, Bristol, BS16HY  
 • Exeter Fountain House, Western Way, Sidwell Street, EX26AP  
 • Portsmouth 19 London Road, Portsmouth, PO2 0BQ  
 • Southampton Novotel, 1 West Quay Road, Southampton, SO15 1RA  
 • Reading Hotel Holiday Inn, 500 Basingtoke Road, Berkshire, RG2 0SL
 • Woking Alpha Road, Maybury, Woking, Surrey, GU22 8HF  
 • Hereford The Three counties Hotel, Belmont Road , Hereford , HR2 7PB
 • Insula Jersey St Helier Town Hall, 50 York Street, St Helier, Jersey, JE4 8PA
 • Manchester 1 9 Cooper St, Manchester, M2 2FW Consulat General
 • Manchester 2 Birch Community Centre, Brighton Grove, Birch-in-Rusholme, M14 5JT
 • Newcastle upon Tyne Carnegie Building, Atkinson Road, Benwell NE4 8XS  
 • Leeds 1 St Aidan's Church, Elford Place West Leeds LS8 5QD  
 • Leeds 2 Royal Armouries Museum, New Dock Hall, Armouries Drive, Leeds, LS10 1LT
 • Preston Cotton Court Business Centre, Church Street, Preston, PR1 3BY
 • Hull 639 Anlaby Road, Hull, HU3 6SX 
 • Wolverhampton GTG West Midlands, Bearing Drive, Wolverhampton, WV113SZ
 • Birmingham 1 The Holte Conference Center, Trinity Road, Birmingham, B6 6HE
 • Birmingham 2 Jurys Inn, 245 Broad Street Birmingham, B1 2HQ  
 • Coventry 1 Centre AT7, Bell Green Road, West Midlands, Coventry, CV67GP
 • Coventry 2 Broad Street Meeting Hall, 124 Broadstreet, Coventry, CV6 5BG, West Midlands
 • Northampton 1 Northampton Bangladeshi Association, Gateway Centre, Mill road, Semilong,
 • Northampton, NN2 6AX
 • Northampton 2 Duston Community Centre, Pendle Road, Duston, Northampton, Northamptonshire, NN5 6DT
 • Edinburgh Hibernian Football Club, Easter Road Stadium, 12 Albion Place, Edinburgh, EH7 5QG
 •  Glasgow 1 111 Killin Street, G32 9AH, Glasgow  
 • Glasgow 2 260 Bath Street , Glasgow G2 4JP  
 • Perth Perth Concert Hall, Mill Street, Perth, Perthshire, PH1 5HZ  
 • Aberdeen Sadman Signature, Aberdeen Hotel, ST Andrew Street AB25 1AD Aberdeen
 • Belfast 1, Stranmillis Embankment, Belfast, BT7 1GB  
 • Ballymena 120, Cushendall Road, Ballymena, BT43 6HB  

Votul în diaspora

La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă a organizat 748 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie, românii din diaspora având posibilitatea să voteze timp de două zile, sâmbătă și duminică.

Conform MAE, organizarea celor 748 de secții de votare din străinătate, în 93 de țări, a fost rezultatul consultării comunităților de cetățeni români din afara țării și al eforturilor susținute și al implicării șefilor de misiuni și personalului Corpului Diplomatic și Consular aflat în coordonarea acestora.

Procesul a fost mai dificil decât la alte alegeri, el desfășurându-se în condițiile aparte ale pandemiei de COVID-19.

Țările cu cele mai multe secții de votare sunt:

 • Spania (140 de secții, față de 143 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Italia (137 de secții, față de 142 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Germania (61 de secții, față de 80 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Marea Britanie (50 de secții, față de 72 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Franța (48 de secții, față de 50 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • S.U.A. (36 de secții de votare, față de 38 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Republica Moldova (30 de secții, față de 37 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Belgia (19 secții de votare, față de 23 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Austria (17 secții, la fel ca la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Irlanda (16 secții, la fel ca la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Olanda (15 secții, față de 25 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Grecia (11 secții, la fel ca la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Norvegia (10 secții, la fel ca alegerile prezidențiale din 2019)
 • Danemarca (10 secții, față de 12 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Portugalia (9 secții, la fel ca la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Canada (7 secții, față de 9 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Elveția (7 secții, față de 8 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Australia și Noua Zeelandă (7 secții, la fel ca la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Ungaria (7 secții, față de 6 organizate la alegerile prezidențiale din 2019)
 • Finlanda (4 secții, față de 3 organizate la alegerile prezidențiale din 2019).

Au fost și situații în care anumite state, în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, au refuzat organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, cum e cazul Maltei și Nigeriei.

De asemenea, MAE a anunțat că nu vor fi organizate secții de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condițiilor de securitate) și în R.P.D. Coreeană (granițele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare).

Important de subliniat că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la secțiile organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă 5 decembrie și duminică 6 decembrie 2020.

0
Tagurile:
România, alegeri parlamentare, Marea Britanie, Secții de votare
Тема:
Alegeri parlamentare în România 2020

Загрузка...