Vladimir Putin a participat la ceremonia de lansare a livrărilor gazului rusesc în China prin ruta orientală

Putin și Xi Jinping au dat startul gazoducului “Forța Siberiei”

244
Vladimir Putin și Xi Jinping au participat în regim de teleconferință la lansarea gazoductului “Forța Sibieriei”.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și liderul Chinei, Xi Jinping, au dat startul livrărilor gazului prin conducta „Sila Sibiri” („Forța Siberiei”) în regim de teleconferință.

“Permit (deschiderea robinetului n.r.)”, a spus liderul rus în cadrul ceremoniei de lansare. “Să mergem”, a confirmat omologul lui chinez.

“Forța Siberiei” reprezintă un gazoduct magistral pentru transportarea combustibilului din centrele de extracție a gazului din Irkutsk și Yakutsk, consumatorilor ruși din Extremul Orient și China (ruta “orientală”).

Luni a fost lansat un sector cu o lungime de peste 2200 kilometri, de la zăcămintele de petrol și gaz Chayanda din Yakutia până la Blagovehensk (la frontieră cu China).

În cea de-a doua etapă va fi lansat un segment cu o lungime de aproximativ 800 de kilometri, de la zăcămintele din Kovyktinsk până la Chayanda. În acest fel, lungimea totală a “Forței Siberiei” va constitui aproximativ 3000 kilometri.

“Gazprom” și compania chineză CNPC a semnat în mai 2014 un contract pe un termen de 30 de ani de livrare anuală a 38 miliarde de metri cubi de gaz. Valoarea contractului constituie 400 miliarde de dolari.

Construcția gazoductului a durat peste cinci ani și a costat 1,1 trilioane de ruble.

În 2020 Gazprom va putea livra Chinei până la cinci miliarde de metri cubi de gaz, în 2021 – până la zece, în 2022 – până la 15. Volumul de 38 de miliarde de metri cubi urmează să fie atinsă în anul 2025.

Șeful „Gazprom”, Alexei Miller, anunțase în iunie că Moscova și Beijingul discută despre livrarea suplimentară a șase miliarde de metri cubi pe an.

244
Tagurile:
Gazoduct, Xi Jinping, Vladimir Putin
Tematic
Gazoductul Ungheni-Chișinău: Anunțul Transgaz privind termenul de finalizare
În Suedia au început lucrările de construcție a gazoductului Nord Stream-2
Gazprom a construit 380 km ai gazoductului Nord Stream-2
Va fi oare gazoductul Iași–Chișinău o salvare pentru Moldova
În Bulgaria a început construcția segmentului gazoductului Turkish Stream

Загрузка...