Adjunctul redactorului-șef al AIȘ „Rossia segodnia” Andrei Blagodîrenko

Blagodîrenko, despre "specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia

78
(reînnoit 21:19 27.11.2019)
Despre greutățile pe care le întâmpină angajații Sputnik Estonia în raport cu autoritățile estoniene, aflați de la redactorul-șef adjunct al Agenției și Radio Sputnik, Andrei Blagodîrenko.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Obstacolele puse de autoritățile estoniene redacției Sputnik Estonia, care își desfășoară activitatea în Tallinn, ar putea fi parte a unui nou val de sancțiuni, consideră redactorul-șef adjunct al agenției și Radio Sputnik Adrei Blagodîrenko.

Vizita lui Zelenski ar fi afectat activitatea Sputnik

Blagodîrenko și-a spus punctul de vedere în cadrul emisiunii "Своя правда" (Propriul adevăr - n.r.), realizată la postul de televiziune NTV. El a atras atenția asupra faptului că evenimentele legate de activitatea redacției Sputnik în Țările Baltice nu sunt deloc întâmplătoare și ar putea fi legate inclusiv de vizita președintelui Ucrainei Vladimir Zelenscki în Estonia și Эстонию и Lituania, comunică Sputnik Estonia.

Potrivit lui, pentru președintele ucrainean este extrem de important să-și coordoneze acțiunile cu Țările Baltice, din acest motiv vizita sa la Tallinn și Vilnius este un pas pe cât se poate de logic.

”Am un deplin sentiment că ne aflăm în ajunul unui nou val de sancțiuni. În opinia mea, ieri WADA a emis o declarație privind lipsirea Rusiei de dreptul de a participa în cadrul Jocurilor Olimpice, la Campionatul Mondial de Fotbal, - ceea ce a fost acum doi-patru ani”, a amintit el.

”În ceea ce privește evenimentele care au loc în jurul redacțiilor noastre din Țările Baltice, dacă punem totul cap-coadă, întrevăd formarea unui lanț logic, și că tot ce se întâmplă nu este deloc întâmplător. Și vizita lui Zelenski în Țările Baltice se încadrează în acest șir", a spus Blagodîrenko.

Coincidență? Nu cred

Adjunctul redactorului-șef al Agenției și Radio Sputnik a subliniat că, din cele trei țări baltice, doar în Estonia Sputnik dispune de o redacție ”reală”, care activează nemijlocit ”în țară”. Și dacă pe parcursul ultimilor patru ani nu au existat probleme la plata salariilor pentru angajați, la achitarea impozitelor și închirierea biroului, atunci recent, situația s-a complicat brusc.

"Cu doar câteva săptămâni în urmă, ne-au fost tăiate toate căile posibile de a efectua plățile. Reclamațiile sunt foarte simple, acestea se repetă de fiecare dată, în special în Țările Baltice. Ei ne înaintează pretenția precum că banii cu care îi plătește agenția de stat ”AIȘ Rossia Segodnia” pe angajații săi din Țările Baltice nu ar fi curați, că ar proveni din activitate ”teroristă”, a declarat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările baltice, Blagodîrenko a subliniat că oficialii țării refuză din principiu să comunice cu jurnaliștii agenției. Mai mult, Sputnik nu primește nici măcar comunicatele de presă emise de instituțiile de stat, și nici acreditări la evenimente și conferințe de presă organizate la nivel de stat.

”Întrucât în Estonia nu există o lege privind Mass-media, nu există nici o procedură oficială de acreditare. Ei îi pot considera propagandiști pe oricine, în funcție de ce-i trece prin minte vreunui funcționar sau altul”, a precizat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările Baltice, Blagodîrenko a amintit despre reținerea redactorului-șef al Sputnik Lituania, Marat Kasem și al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk.

Kasem a fost reținut pe aeroportul din Vilnius, în luna mai 2019 și i-a fost interzis accesul în țară pentru 5 ani, anunțând că reprezintă "pericol la adresa securității naționale".

Шеф-редактор новостного сайта Sputnik Латвия Валентинс Роженцовс

Rojențovk a fost reținut de Poliția securității Letoniei în 2018, ulterior fiind interogat pe parcursul a 12 ore. Cu toateă că ambii redactori-șefi sunt cetățeni ai Letoniei.

Libertate de exprimare în Țările Baltice nu se extinde asupra Sputnik

Sputnik Estonia a scris despre faptul că mass-media rusească și jurnaliștii cu regularitate ajung ținta atacurilor și constrângerilor din partea autorităților din Țările Baltice. Potrivit Ministerului rus de Externe, acest fapt face dovada unor decizii și campanii coordonate între aceste state care urmăresc discreditarea mediilor de informare rusești.

Sputnik Молдова a obținut premiat UNESCO
© Sputnik / Miroslav Rotari

De exemplu, funcționarii estonieni recomandă cu insistență să nu ofere vreun comentariu mediilor de informarea rusești ”incorecte”, inclusiv Sputnik Estonia. Cei care încalcă aceste ”recomandări” sunt aspru pedepsiți și supuși criticilor și oprobiului public, așa cum s-a întâmplat în cazul ministrului Mailis Reps.

În iulie 2019, Judecătoria din Vilnius a permis blocarea site-ului Sputnik Lituania pe teritoriul țării din cauza plângerii companiei de radio și tv LRT care a invocat că Sputnik ar fi "încălcat drepturile de autor". Mai târziu accesul spre pagină a fost restabilit.

78
Tagurile:
Estonia, Sputnik
Тема:
Presiunile asupra Sputnik Estonia (22)
Maria Zaharova

Moscova: Berlinul a refuzat organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii

90
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Germania continuă să refuze orice cooperare cu Rusia în cazul lui Navalnîi, pentru a menține în continuare teza refuzului Moscovei de a coopera.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rusia nu exclude că Germania încercă să mențină teza despre refuzul Moscovei de a coopera în cazul lui Aleksei Navalnîi, însă e o minciună. Mai mult, Berlinul nu a oferit niciun ajutor în organizarea unei discuții a anchetatorilor ruși cu Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“A devenit evident că Berlinul nu se grăbește deloc să ne ofere toate aceste informații, făcând declarații despre necesitatea unor acțiuni immediate ale părții ruse. Moscova nu are nici temei, nici intenții de a crede Berlinul pe cuvânt. Trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing.

Potrivit ei, se crează impresia că partea germană intenționat tărăgănează oferirea unui răspuns la solicitările Procuraturii Generale din Rusia, invocând de fiecare data diverse motive, care nu ar permite satisfacerea cererilor părții ruse.

“Considerăm toate aceste acțiuni sunt îndreptate spre menținerea în câmpul informațional internațional teza despre un pretins refuz din partea țării noastre de a afla motivele înrăutățirii sănătății a cetățeanului rus. Declarăm cu toată responsabilitatea că e o minciună”, a adăugat ea.

 

90
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos

Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

297
Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj guvernului și parlamentului în cadrul unei întrevederi cu membrii Senatului.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Rușii trebuie să simtă efectul tututor drepturilor prevăzute de amendamentele la Constituție, a declarat Vladimir Putin la o întrevedere cu senatorii.

Despre sprijinul acordat rușilor

„Ceea ce am spus și ceea ce am formulat în legea fundamntală, trebuie să se reflecte în legislația curentă și, desigur, în viața cotidiană a cetățenilor. Dolianțele oamenilor trebuie să fie reflectate în documentul nostru financiar – bugetul federal”, a spus șeful statului.

Potrivit președintelui, rostul inovațiilor constituționale constă în fixarea pentru următoarele decenii a “bazelor dezvoltării durabile a țării”.

“Aici e vorba de continuitatea istorică, valorile morale, garanții sociale sigure, sporirea rolului societății civile. În cele din urmă, e vorba de consolidarea și îmbunătățirea echilibrului între toate ramurile puterii, cu păstrarea în Rusia a unei republici prezidențiale puternice”, a subliniat Putin.

Adresându-se membrilor Consiliului Federației, el a menționat că în această sesiune de toamnă ei urmează să examineze niște probleme extreme de importante și principale ale cetățenilor.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

“Aș vrea să încep această întrevedere cu un mesaj de recunoștință camerei superioare a parlamentului pentru responsabilitatea și munca bine organizată în perioada epidemiei, pentru o adoptare operativă a actelor legislative, îndreptate spre susținerea familiilor cu copii, a unui mediu de afaceri responsabil, a întreprinderilor din sectorul real al economiei”, a spus liderul rus.

Însă situația legată de șomaj rămâne una dificilă: nivelul lui a continuat să crească în august, depășind acum 6 la sută din populația economic activă. Iată de ce, a subliniat șeful statului, mai întâi de toate trebuie să fie ajutați oamenii cu venituri scăzute să depășească condițiile complicate, să-și schimbe viața.

“Pentru familiile cu venituri mici, cu o situație materială complicată, am prevăzut indemnizații lunare pentru copii. Aceste măsuri cuprind peste patru milioane 850 de copii, cu o vârstă de până la 7 ani. Indemnizațiile pentru fiecare copil, de la naștere până la trei ani este egală cu un minim garantat pentru copii în funcție de regiune”, a relatat Putin.

Totodată, el a ținut să asigure că toate programele de sprijinire a familiilor ruse și obligațiile sociale, în pofida tuturor problemelor, vor fi finanțate din plin. În afară de aceasta, autoritățile vor continua să susțină întreprinderile din domeniile cheie ale economiei, precum și afacerile mici și mijlocii.

“Avem suficiente resurse. În perioada epidemiei, cu urmările ei economice în toată lumea și în țara noastră, precum și în pofida prăbușirii prețurilor la petrol, (...) am reușit să sporim cheltuielile statului, să susținem cetățenii și economia. Am reușit acest lucru pentru că am avut un nivel scăzut al datoriei de stat și unor rezerve financiare acumulate anterior”, a amintit președintele.

Despre economie și buget

Potrivit lui Putin, economia rusă și bugetul nu depind în mod critic de fluctuațiile cotațiilor la petrol.

“Economia noastră și bugetul nu depind critic de fluctuațiilor cotațiilor la petrol. Am spus că sursa principală a veniturilor sunt hidrocarburile, însă nu avem o dependență critică”, a spus el.

În același timp, președintele a anunțat că în anul 2021 ponderea veniturilor la buget din vânzările de hidrocarburi va scădea în premieră pentru istoria modernă a Rusiei până la o treime.

“Dacă în 2011 veniturile din hidrocarburi a constituit o jumătate din toate veniturile în buget, atunci în 2021 ponderea acestora se va micșora până la o treime. Respectiv, veniturile din alte domenii economice vor crește până la 70 la sută”, a explicat liderul rus.

Despre lupta cu pandemia coronavirusului

“În perioada epidemiei am reevaluat totul, am conștientizat valoarea fiecărei vieți umane, importanța muncii eroice a cadrelor medicale și, desigur, un rol important pentru societate și pentru țară a unui sistem eficient de protecție a sănătății. În aceste luni, capacitățile lui a sporit semnificativ”, a menționat Putin.

Astăzi, sistemul rus de sănătate este capabil să facă față coronavirusului și focarelor de boli sezoniere, a adăugat președintele.

“Au fost construite și date în exploatare noi centre medicale, care sunt gata să funcționeze în calitate de staționare infecțioase moderne, a fost creată o rezervă de medicamente și mijloace de protecție. Savanții noștri au fost primii care au creat un vaccin, capabil să ne protejeze de coronavirus. (...) Medicii au însușit medote eficiente de profilaxie și tratament. (...) Luând în considerație toate riscurile posibile, vom lucra, ca de obicei, în direcția prevenirii”, a anunțat el.

În afară de aceasta, în curând va fi înregistrat cel de-al doilea vaccin rus împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul științific de stat “Vektor”, a informat Putin.

297
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Putin: Rusia va oferi vaccinul Sputnik V angajaților ONU
Putin: În perioada pandemiei a existat un deficit de umanism
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video

Загрузка...
Donald Trump

Administrația Trump, semnal major contra progresismului ateu

8
Un gest de mare curaj care atrage atenția asupra unui fapt semnal și la noi – ateismul progresist – tip #REZIST – a dus la o creştere puternică a violenţelor publice și a destrămării societății și familiei

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Unul dintre greii guvernului SUA, ministrul Justiţiei, William Barr, a dat un semnal major contra ”militantismul laic”, pe care îl consideră responsabil ”de numeroase flageluri sociale în Statele Unite”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

Sursa citată arată că Bill Barr a participat la un mic-dejun de rugăciune alături de credincioşi romano-catolici, ministrul fiind și el de aceeași confesiune.

”Religia este un factor de reţinere, de libertate care are un rol de jucat în viaţa publică”, a subliniat William Barr, care a tras un semnal de alarmă greu de auzit în alte zone astăzi: ”În decursul ultimilor 50 de ani, morala tradiţională s-a erodat şi partizanii laicităţii au reuşit frecvent să elimine religia din şcolile noastre şi din piaţa publică”.

Mai mult, William Barr consideră că îndepărtarea de religie, diminuarea fenomenului religios a dus la ”o creştere puternică a violenţelor urbane, consumului de droguri şi destrămării familiilor”.

Faptul este cert – și se poate vedea și la noi prin violența verbală și nerușinarea manifestărilor online sau publice ale unor militanți progresiști, dar și a unei părți a celor care susțin – conștient sau manipulați – aceste manifestări tip #REZIST.

Injuriile grotești considerate „militantism”, atacurile la Biserică, la tradiții, la istorie, toate fac parte din acest fenomen împotriva căruia administrația conservatoare de la Washington dă un semnal clar.

”Nu este niciodată prea târziu pentru a merge la via Domnului”, a declarat William Barr, în cadrul aceleiași întruniri.

Agerpres notează că preşedintele Donald Trump urmează să numească sâmbătă un nou judecător la Curtea Supremă( a Statelor Unite), o magistrată ”cu valori creştine tradiţionale”, Amy Coney Barrett, fiind considerată favorită.

”Dacă opţiunea liderului de la Casa Albă va fi confirmată de Senat, acest fapt va ancora puternic la dreapta instanţa supremă, care tranşează cu privire la unele subiecte sensibile pentru electoratul religios, ca avortul sau drepturile homosexualilor”, comentează Agerpres.

Reamintim că fenomenul antireligios și ateismul progresist se manifestă puternic și în Uniunea Europeană, fapt consemnat și de unii europarlamentari români, de exemplu Mircea Diaconu.

8
Tagurile:
conservator, Donald Trump

Загрузка...