CHIȘINĂU, 21 nov - Sputnik. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu șeful Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, în cadrul Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente, care se desfășoară la Sankt Petersburg.
Greceanîi și Matvienko au discutat situația politică din Moldova și despre relația țării noastre cu Federația Rusă. Președintele Consiliului Federației Ruse a apreciat faptul că a fost evitată criza politică după căderea Guvernului Sandu.
Valentina Matvienko a remarcat rezultatele obținute de noul premier Ion Chicu în cadrul vizitei oficiale la Moscova. Matvienko a acceptat invitația Zinaidei Greceanîi de a vizita Republica Moldova în cadrul Forumului Economic Interregional.
BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. În timp ce Occidentul pare interesat doar de jocuri politice, folosind politica de mediu ca un vector al impunerii progresismului, Rusia a întreprins un nou demers concret în cazul celui mai periculos fenomen actual: topirea calotei glaciare.
Astăzi, o rachetă Soyuz a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtând pentru a fi plasat pe orbita circumterestră primul satelit rus Arktika-M de monitorizare a climei arctice.
Anunțul a fost făcut de agenţia spaţială Roscosmos, imediat după ce racheta a fost lansată, la ora 6:55 GMT.
Directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, a mărturisit că ”A trebuit să-mi fac griji mai mult decât de obicei despre această lansare”.
”Vântul de până la 2 km a fost atât de puternic încât chiar și pentru „Soyuz-2” nostru rezistent și non-capricios a fost la limita de toleranță pentru condițiile meteorologice. Dar racheta și sistemul său de control s-au descurcat cu brio”, a scris Rogozin pe Twitter.
Acum Dmitri Rogozin, a transmis că totul a decurs perfect, iar nava se află pe „orbita calculată”
”Nava spațială "Arktika-M" numărul 1 se află pe orbita calculată, s-au deschis antene solare și alte elemente, comunicarea cu nava a fost stabilită, este luată sub control. Astfel, a fost stabilit începutul desfășurării unui nou grup orbital arctic din Rusia!”, a transmis Dimitri Rogozin.
Roscosmos a explicat că sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică ”Arktika-M” este conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica, iar sistemul va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, al doilea urmând a fi lansat în 2023.
Sistemul spațial va furniza date specialiștilor, asigurând ”o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pământului şi a mărilor Oceanului Arctic”, anunță agenția spațială rusă.
Пришлось поволноваться за этот пуск больше обычного. Ветер до 2 км был такой силы, что даже для нашего выносливого и некапризного "Союза-2" это было на самом пределе допуска по метеоусловиям. Но ракета и ее система управления блестяще справились. pic.twitter.com/tNwh2zcpUm
— РОГОЗИН (@Rogozin) February 28, 2021
Oponenții vaccinului rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V" încearcă să submineze încrederea în acest medicament a oamenilor din întreaga lume, deoarece el este unul dintre cele mai bune vaccinuri și, pur și simplu, se tem de el, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de Investiții Directe (RDIF), fiind citat de RIA Novosti.
"Cred că putem vorbi nu numai despre recunoașterea internațională a vaccinului "Sputnik V", ci și despre întâietatea noastră în lume... Trebuie să fim modești, dar cinstiți. Avem unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume, este o mare realizare a oamenilor de știință ruși, ar trebui să fim mândri de asta", a declarat Dmitriev la deschiderea expoziției dedicate istoriei întâietății ruse în domeniul virusologiei, organizată de Societatea de Istorie a Federația Rusă.
"Mulți dușmani ai Rusiei au încercat să submineze încrederea în Rusia, dar noi înțelegem că ei depun atât de multe eforturi pentru a submina încrederea în vaccinul rusesc, deoarece el este unul dintre cele mai bune din lume și, pur și simplu, se tem de el", anunță Dmitriev.
Revista științifică Lancet a publicat anterior rezultatele celei de-a treia faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik V", confirmând eficiența și siguranța ridicată a acestuia. În timpul studiilor clinice de fază III, "Sputnik V" a demonstrat un nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficacitatea vaccinului a fost de 91,6%. Vaccinul oferă o protecție completă împotriva cazurilor grave de infecție cu noul coronavirus. Vaccinul "Sputnik V" a fost aprobat spre inoculare în peste 30 de țări. Populația totală a țărilor în care este înregistrat vaccinul rusesc este de peste 1,1 miliarde de persoane.
BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Controversata Clotilde Armand primește un periculos ”mărțișor” din partea lui Miron Cozma, celebrul lider al minerilor din Valea Jiului.
Miron Cozma cere ferm ministrului de Interne să înceapă o anchetă care să vizeze averea Clotildei Armand, referindu-se la ea ca la o ”hoață”.
”În privinţa acestei hoaţe, îl atenţionez pe ministrul de Interne: dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a declarat Cozma la RTV.
Miron Cozma o acuză pe Clotilde Armand că deține ”14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile”.
”Asta în timp ce Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină”, a declarat liderul mineriadelor.
Într-adevăr, declarația de avere a franțuzoaicei este impresionantă, cuprinzând mai multe imobile – printre care case, apartamente și terenuri cu diverse destinații.
***
Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.
În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.
O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.