Mihail Gorbaciov

Gorbaciov: Cine se face vinovat de destrămarea URSS

584
Mihail Gorbaciov a declarat că pentru destrămarea URSS se fac vinovați autorii puciului din august 1991 și cei care au profitat de slăbirea pozițiilor președintelui Uniunii Sovietice.

BUCUREȘTI, 9 nov – Sputnik. Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a povestit într-un interviu oferit revistei germane Der Spiegel, cine sunt cei care, în opinia lui, au provocat destrămarea URSS.

“Pentru sfârșitul perestroica și destrămarea Uniunii Sovietice sunt responsabili cei care au organizat puciul din august 1991, iar mai târziu cei care au profitat de slăbirea poziției președintelui URSS”, a declarat el.

În același timp, Gorbaciov a menționat că era conștient de riscurile perestroicii, însă toată conducerea a țării înțelegea că schimbările sunt necesare.

“Nu mai era posibil să trăim ca înainte. O parte semnificativă a perestroicii consta dintr-o nouă viziune a politicii externe, care cuprinde atât valorile universale și dezarmarea nucleară, cât și libertatea de a alege”, a explicat el.

Fostul președintele URSS a subliniat că nu regretă perestroica, însă recunoaște că în procesul reformelor au fost admise erori. De asemenea, el și-a exprimat opinia că Rusia nu va reveni niciodată la un sistem totalitar.

584
Tagurile:
URSS, Mihail Gorbaciov
Tematic
Gorbaciov: Cum putea fi evitată destrămarea URSS
Fostul lider al Germaniei de Est: Am avut prea multă încredere în Gorbaciov
Steinmeier i-a adus mulțumiri lui Gorbaciov pentru aportul la reunificarea Germaniei
Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

86
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

86
Tagurile:
Serghei Narîșkin
Tematic
Șeful SVR: Ce informații culege spionajul rusesc
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde
Șeful SVR: Cine este principalul oponent al spionajului rusesc

Загрузка...
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Kremlinul apreciază pozitiv inițiativa summitului UE - Rusia

64
(reînnoit 14:17 24.06.2021)
Kremlinul apreciază pozitiv inițiativa organizării unui summit UE și Rusia, însă Moscova așteaptă acceptul tuturor statelor membre.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Kremlinul apreciază pozitiv inițiativa desfășurării summitului Rusia și UE, acest dialog este necesar atât Moscovei, cât și Bruxellesului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mai devreme, ziarul Financial Times, cu trimitere la surse diplomatice, a anunțat că Angela Merkel și Emmanuel Macron vor ca Uniunea Europeană să examineze chestiunea invitării președintelui Rusiei, Vladimir Putin la summitul UE.

“Apreciem pozitiv această inițiativă, Putin pledează pentru recrearea mecanismului de dialog și contacte între Bruxelles și Moscova, președintele Putin a vorbit în mai multe rânduri despre acest lucru. Acest dialog într-adevăr este necesar atât Bruxellesului, cât și Moscovei. Desigur, noi urmărim cu atenție summitul care a demarat astăzi la Bruxelles și acele aprecieri acestui potențial dialog care va fi enunțat acolo”, a declarat Peskov jurnaliștilor, fiind întrebat cum apreciază Kremlinul inițiativa desfășurării unui astfel de dialog.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că inițiativa desfășurării summitului Rusia și UE aparține cancelarului Germaniei, Angela Merkel, fiind susținută de liderul francez, Emmanuel Macron, și urmează să fie pusă în discuție de Uniunea Europeană, fiind necesar să se clarifice dacă toți membrii UE sunt de acord cu întrevederea Rusia și UE.

“În practică, deocamdată nu există nicio pregătire. Problema este că într-adevăr această inițiativă a fost înaintată de Merkel și a fost susținută de președintele Macron, însă discuția cheie va fi în cadrul UE, cu participarea altor state membre, iată de ce este foarte important să înțelegem dacă există sau nu acolo un accept în acest sens”, a menționat Peskov, fiind întrebat dacă are loc o pregătire de acest summit.
64
Tagurile:
Rusia, Uniunea Europeană, Kremlin, Dmitri Peskov
Tematic
Summitul speranțelor americane înșelate
Fost ofițer al CIA: Biden i-a dăruit victoria lui Putin la summit
Ministrul rus de Externe, despre summitul Putin-Biden: Nu va exista un joc unilateral
Merkel și Macron vor să-l invite pe Putin la summitul UE

Загрузка...

Avionul rusesc și o dronă au filmat distrugătorul UK Defender - Video

0
Filmările realizate de o aeronavă rusă și o dronă arată distrugătorul britanic HMS Defender în Marea Neagră miercuri.

Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, drumul navei britanice a Marii Regale a încălcat frontiera de stat. Filmările arată Su-24M rusesc însoțind distrugătorul de tip 45.

Ministerul rus al Apărării a susținut într-o declarație că una dintre navele sale de patrulare și un avion de vânătoare au tras focuri de avertizare după ce distrugătorul britanic HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale țării.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a negat că ar fi fost trasă vreo armă de avertizare asupra navei de război într-o declarație, spunând că Apărătorul HMS a efectuat „trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional”, iar împușcăturile rusești au făcut parte din exerciții planificate în prealabil .

În legătură cu incidentul, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că nava britanică a intrat în apele teritoriale ale Rusiei și a parcurs 3 kilometri în interiorul frontierei, lângă Capul Fiolent din Crimeea. Rusia a solicitat Regatului Unit să efectueze o investigație amănunțită a acțiunilor echipajului distrugătorului „Defender”, pentru a preveni incidente similare în viitor.

0

Загрузка...