Mihail Gorbaciov

Gorbaciov: Cum putea fi evitată destrămarea URSS

424
(reînnoit 19:50 28.10.2019)
Fostul președinte al URSS, explică în noua lui carte cum putea fi evitată destrămarea Uniunii, susținând că a luptat până la ultimul moment pentru salvarea unității țării.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, este convins că unitatea URSS putea fi salvată și a relatat cum a încercat s-o facă.

Convingerea mea fermă era că o cale spre suveranitatea politică a republicilor și autonomia lor economică, cu păstrarea identității, dezvoltării culturii, era posibil prin reînoirea Uniunii, transformarea ei într-o federație democratică, reală și eficientă, căreia republicile să-i delege atribuțiile, își amintește el în noua lui carte “Care a fost miza: viitorul lumii globale”, care urmează să apară în curând în vânzare.

Gorbaciov a menționat că pasul decisiv în această direcție urma să devină un nou acord unional, semnarea căruia a fost împiedicată de puciul din august 1991 și subliniază că „a luptat până la urmă pentru salvarea unității țării”.

“Conducerea celei mai mari republici din cadrul URSS – Rusia, condusă de Boris Elțin, a luat calea dezintegrării. A predominat vectorul (...) dezintegrării a statului”, afirmă fostul lider sovietic.

Urmările grave a acestei politici vor fi resimțite în curând de zeci de milioane de oameni, adaugă el. “Să nu ne mirăm că potrivit tuturor sondajelor majoritatea rușilor regretă destrămarea Uniunii, iar în anii 90 sunt considerate cea mai grea perioadă a vieții”, rezumă politicianul.

De facto, Uniunea Sovietică și-a încetat existența pe 25 decembrie 1991, când într-o adresare către poporul sovietic Gorbaciov și-a anunțat încetarea activității în calitate de președinte. Acest moment a fost precedat de semnarea unui acord pe 8 decembrie 1991 de către liderii Rusiei, Republicii Belarus și Ucraina prin care se anunță încetarea existenței URSS și înființarea Comunității Statelor Independente (CSI).

424
Tagurile:
Mihail Gorbaciov, URSS
Tematic
Exercițiile militare: URSS vs Rusia
May evită să pună un semn de egalitate între UE și URSS
Putin: Occidentul ignoră trista experiență a URSS
Rusia: tot mai mulți nostalgici după URSS
Rudel Obreja: ”Sub umbrela URSS, România a cunoscut o dezvoltare socio-industrială majoră”
Cea mai cumplită tragedie din transporturi în URSS - 600 de oameni arşi de vii
O sticlă cu un mesaj din URSS a fost găsită în Alaska (Foto)
Nostalgii după URSS: 24 de fotografii rare
"Și chitara va exploda, ca inima mea": cum a devenit Dan Spătaru un idol în URSS

Загрузка...