Prim-ministrul rus, D. Medvedev, la ședința consiliului șefilor de guvern CSI

Șefii de guvern din țările CSI au semnat 17 documente - cine a reprezentat Moldova

148
(reînnoit 07:40 26.10.2019)
Documentele semnate vineri la Moscova de șefii de guvern din țările CSI se referă la dezvoltarea digitală, sport și apărare.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Prim-miniștrii din țările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) au semnat în cadrul întrunirii de vineri 17 documente care se referă la diverse domenii: sport, combaterea traficului ilicit de substanțe narcotice, apărarea antiaeriană, comunică RIA Novosti.

Astfel, șefii de guvern au adoptat concepția privind colaborarea în domeniul dezvoltării digitale și planul măsurilor prioritare pentru realizarea concepției, care are drept obiectiv crearea mediului digital în spațiul CSI, accelerarea implementării tehnologiilor informaționale și de telecomunicații, păstrarea și securitatea informației transmise.

Totodată, premierii au adoptat decizia privind direcțiile principale ale activității serviciilor antimonopol.

Din partea Moldovei, la negocieri a participat ministrul Economiei, Vadim Brânzan.

Un alt document semnat este decizia privind direcțiile prioritare de dezvoltare a radionavigației.

În nota explicativă la documentele semnate se spune că acestea vor permite să fie asigurată planificarea direcțiilor de perspectivă în domeniul dezvoltării industriei serviciilor de radionavigație, perfecționarea mijloacelor de navigație, sporirea eficienței economice.

Totodată, statele au convenit asupra continuării în anii 2020 – 2024 a căutării ostașilor dispăruți fără urmă în perioada războiului din Afganistan din anii 1979 – 1789, descoperirii locurilor unde au fost înmormântați, deshumării, identificării rămășițelor pământești și reînhumării lor în patrie. La data de 1 iunie 2019, lista celor dispăruți fără urmă includea 264 de persoane.

Șefii de guvern au adoptat decizia privind Jocurile sportive din cadrul CSI. Se preconizează ca Jocurile să se desfășoare pe rând în țările CSI, iar cheltuielile pentru organizarea competițiilor să și le asume țara gazdă.

O altă decizie se referă la realizarea bugetului unic al organelor CSI pentru anul 2018 și la câteva chestiuni ce țin de asigurarea financiară a activității organelor CSI în anul 2019.

A fost adoptată totodată decizia privind modificările mărimii contribuțiilor statelor la bugetul unic ale organelor CSI. Comitetul executiv al CSI a propus redistribuirea contribuției Ucrainei între statele care participă la activitățile Comitetului statistic interstatal al CSI, începând cu anul 2020.

A fost adoptată decizia cu privire la finanțarea în anul 2020 a măsurilor pentru realizarea Direcțiilor principale ale dezvoltării în continuare a asistenței medico-sociale și creșterea calității vieții veteranilor de război - participanților la conflictele locale și a membrilor familiilor lor în țările membre CSI pentru perioada de până în anul 2020.

Totodată, statele au adoptat decizia privind utilizarea alocărilor pentru crearea și dezvoltarea sistemului unic de apărare antirachetă și asigurarea activității Comitetului Coordonator pentru problemele apărării antiaeriene de pe lângă Consiliul Miniștrilor Apărării ai statelor. Se menționează că în anul 2018 au fost alocate în acest scop peste 592,7 milioane de ruble.

Părțile au adoptat de asemenea decizia cu privire la complexul de acțiuni comune ale statelor membre ale CSI privind profilaxia și combaterea gripei aviare și a bolii Newcastle, în perioada de până în anul 2025.

148
Tagurile:
Moldova, Moscova, CSI
vaccin

Primul vaccin din lume împotriva COVID-19, finalizat în Rusia - detalii

377
(reînnoit 15:49 12.07.2020)
Această etapă a studiului a demonstrat siguranța vaccinului pentru sănătatea omului. Un plan suplimentar de dezvoltare a vaccinului va fi stabilit în conformitate cu strategia dezvoltatorului.

CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. La Moscova, a fost finalizat studiul asupra primului vaccin din lume împotriva infecției cu coronavirus, a declarat Vadim Tarasov, directorul Institutului de Medicină Transnațională și Biotehnologie a Universității Secenov. Acest lucru a fost anunțat duminică dimineață.

"Universitatea Secenov a finalizat cu succes testele pe voluntarii a primului vaccin din lume împotriva coronavirusului", a declarat acesta pentru RIA Novosti.

Se precizează că primul grup de voluntari va fi externat miercuri, 15 iulie, al doilea - pe 20 iulie, cu toate acestea, supravegherea medicală a acestora va continua, deoarece medicii trebuie să evalueze starea imunității lor.

Obiectivul acestei etape a studiului a fost de a arăta siguranța vaccinului pentru sănătate, a declarat directorul Institutului, Alexander Lukașev.

”Securitatea vaccinului a fost confirmată. Ea corespunde siguranței acelor vaccinuri care sunt în prezent pe piață”, a spus el.

Viitorul plan de dezvoltare a vaccinului va fi determinat în conformitate cu strategia dezvoltatorului, după cum a explicat Lukașev, printre altele, acest proces fiind afectat de epidemie.

Lukașev a menționat că, înainte de începerea studiilor clinice, a fost efectuată o examinare detaliată a voluntarilor, inclusiv absența anticorpilor la coronavirus. Apoi au fost izolate două săptămâni pentru a preveni infecția. După aceea, a fost efectuată imunizarea și a început studiul propriu-zis.

Vaccinul a fost dezvoltat de Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”N.F. Gamalei”. În studiile clinice, au participat 38 de voluntari. La jumătatea lunii iunie, Ministerul Sănătății a emis permisiunea de a efectua studii clinice cu două forme de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltate de centru.

Apropo, acesta nu este singurul vaccin care este testat în Federația Rusă: Centrul Vector va începe testarea vaccinului împotriva COVID-19 pe oameni în iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

377
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, vaccin, Rusia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe: riscul nuclear a crescut substanțial „SUA vor câştige”

297
(reînnoit 19:04 10.07.2020)
Washingtonul crește riscul unui conflict nuclear între puterile majore ale lumii, în efortul său de a-şi recăpăta dominația globală, și neglijează ultimele pacturi privind controlul armelor încă în vigoare, a avertizat ministrul de Externe al Rusiei.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. „Sunt de acord că riscul unui conflict nuclear a crescut substanțial în trecutul recent”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în cadrul forumului Primakov Readings.

Cauzele acestei situaţii sunt „evidente”, a explicat ministrul. „SUA doresc să îşi recâștige dominația globală și să obțină victoria în ceea ce ei numesc o mare competiție în domeniul puterii”, a adăugat diplomatul rus.

Lavrov a spus că Washingtonul refuză ideea de „stabilitate strategică” și o numește, în schimb, „rivalitate strategică”. „Ei vor să câștige”, a adăugat ministrul, citat de RT

„Suntem îngrijorați în special cu privire la refuzul SUA de a reafirma un principiu fundamental: premisa că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, nu trebuie niciodată declanşat”, a subliniat Lavrov.

De asemenea, ministrul rus de Externe a sugerat că Washingtonul dorește să demonteze întregul mecanism de control al armelor. Administrația Trump a retras SUA, anul trecut, din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, semnat în 1987, tratat care interzice ambelor părţi staționarea în Europa de rachete terestre cu rază scurtă și intermediară de acţiune.

Această retragere a SUA pune în pericol şi noul tratat START, semnat cu Rusia în 2010. Acest acord a stabilit ca SUA și Rusia să îşi reducă numărul focoaselor la 1.550 și al lansatoarelor lor la 800. Tratatul va expira anul viitor, dar Lavrov a spus vineri că nu este optimist că va fi extins.

Potrivit ministrului rus de Externe, decizia SUA de a nu reînnoi Noul START este deja un fapt, iar soarta pactului „este pecetluită”.

Washingtonul insistă asupra faptului că reînnoirea negocierilor trebuie să fie trilaterală, iar China să se alăture discuţiilor. Beijingul a declarat că „ar fi bucuros” să ia parte la negocieri, dar numai dacă SUA ar fi dispuse să îşi reducă arsenalul nuclear la nivelul celui al Chinei, care este de aproximativ 20 de ori mai mic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

297
Tagurile:
SUA, Rusia, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov: Rusia este interesată de un dialog normal cu toate țările
Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”
Rusia: 20% din copii cresc în familii numeroase
Premierul rus: Guvernul oferă un carte blanche companiilor IT din Rusia
În Rusia a început etapa finală a testării vaccinului împotriva coronavirusului

Загрузка...
Dan MV Chitic

Dan Chitic, mesaj radical: ”Dezastrul doar noi îl putem opri, Ciolacu va trăda din nou!”

0
”Ciolacu a dat dispoziție ca legea să treacă într-o formă “aspră” cât mai repede și mai puțin modificată - nimeni din PSD nu are curajul sa se opună  - poate doar Teodorovici, și doar in mod formal!”

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În legătură cu cel mai dezbătut subiect la zilei, legea privind carantinarea și izolarea, cunoscutul avocat Dan Chitic este de părere că trezirea opoziției politice este doar o aparență.

”În sfârșit... la strigatul disperat a societății civile pare să se fi trezit și “opoziția” parlamentară”, scrie Dan Chitic, completând ”Pare doar...”.

Chitic consideră că repoziționarea PSD-ului față de legea pandemiei a fost ”determinată de cele câteva voci din societate” e dovedită de faptul că ”inițial, acest partid a votat alături PeNaLi legea guwernerului Lucovid Orban”.

”E bine și acum. Măcar de ar fi așa. Important ar fi să nu treacă legea (așa)!”, consideră avocatul, care păstrează o doză mare de scepticism: ”Deși... informațiile mele sunt că securiciul Ciolacu a dat dispoziție ca legea să treacă într-o formă “aspră” cât mai repede și mai puțin modificată”.

”Și nimeni din PSD nu are curajul sa se opună  - poate doar Teodorovici, și doar in mod formal!”, scrie Dan Chitic, adăugând – ”Un lucru e clar: Ciolacu va trăda din nou electoratul său! Și pe noi toți!”.

Avocatul prezintă și o dovadă în acest sens: ”LEGEA PUTEA FI RESPINSĂ CA URMARE A FAPTULUI CĂ NU ARE AVIZ DE LA Consiliul Economic și Social, așa cum o impune Constituția și legile in vigoare!”.

”PSD a votat o lege neconstituțională și pe fond și în forma sa - și o știa și Ciolanu și tot activul PSD”, scrie Dan Chitic.

În aceste condiții, Dan Chitic consideră că ”Dezastrul doar noi îl putem opri! Mobilizarea noastră ne poate salva de dictatură!”.

Pe de altă parte, Dan Chitic atrage atenția că televiziunile cenzurează informațiile care contravin politicii oficiale – ”interesant e ca televiziunile au trunchiat chiar și discursul ipocrit și plat al lui Cazanciuc atunci când acesta a atins unele puncte “delicate”.

”Primele victime ale CoVidului au fost libertatea cuvântului... și credibilitatea jurnaliștilor! Dar asta e o chestiune de notorietate deja!”, scrie Dan Chitic.

În final, Dan Chitic îl citează pe Mircea Badea, ca soluție pentru decizia de azi, din Senat:

“Legea carantinării trebuie sa cadă mâine în Senat. Cetățeanul nu poate fi suspect! “Nu-i putem lasă liberi”, nu exista nici în URSS! Libertatea mea nu aparține nimănui!”, îl citează Dan Chitic pe Mircea Badea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Dan Chitic
Tematic
Dan Chitic: ”Iohannis trebuie suspendat și demis, iar Orban demis! De urgență!”
Dan Chitic: ”Gata! E prea mult! Voi formula plângere PENALĂ împotriva doctorului Arafat!”
Dan Chitic, apel fulminant: ”E momentul să ne ridicam împotriva lor!”
Chitic îi aruncă în față lui Ciolacu: ”Lasă securismele, ipocrizia și fă ce ai de făcut!”

Загрузка...