Президент Реджеп Тайип Эрдоган встретился с Президентом Российской Федерации Владимиром Путиным

Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia

275
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Alexei Erkhov, a comentat pentru Sputnik cu privire la acordul ruso-turc privind situaţia din Siria, semnat la Soci după discuții dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

BUCUREŞTI, 25 oct – Sputnik, Doina Crainic. Memorandumul ruso-turc privind Siria, semnat la Soci după negocierile dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, este „un succes politic impresionant” al Rusiei și Turciei, a declarat pentru Sputnik Alexei Erkhov, ambasadorul rus la Ankara, comentând în legătură cu Forumul privind relațiile turco-ruse, organizat pentru a sărbători 90 de ani de la nașterea fostului ministru rus de Externe Yevgeny Primakov (1929-2015).

„Summit-ul de la Soci și rezultatele acestuia sunt un succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia, dar şi, personal, pentru președintele Putin și președintele Erdogan. În timpul unei discuții îndelungate, desfăşurate însă într-un spirit de camaraderie, [cei doi preşedinţi] au reușit să găsească o soluție la multe întrebări și probleme. Este de la sine înțeles că acest succes de politică externă nu trebuie să determine ţările noastre să se «culce» pe laurii lor. (...) Trebuie multă muncă pentru a se pune în aplicare toate acordurile încheiate”, a spus diplomatul.

Acordul ruso-turc de la Soci

Prin Acordul ruso-turc de la Soci se solicită retragerea miliției kurde din Unitățile de Protecție a Populației (YPG) - care domină în cadrul Forțelor Democrate Siriene (SDF) – pe o distanţă de până la 30 de kilometri de granița turcă și de-a lungul celor 440 kilometri care separă râul Eufrat de Irak, o țară care se învecinează și cu Siria.

De asemenea, Acordul mai prevede că kurzii, aflaţi pe o poziție slabă, să părăsească mai multe orașe pe care le administrează, cu excepția Qamichli, capitala de facto a regiunii lor.

Retragerea unităților kurde și a echipamentelor acestora din zonă trebuie finalizată „în 150 de ore” începând de miercuri, 23 octombrie, la prânz, potrivit memorandumului ruso-turc. În același timp, Moscova și Ankara au convenit să controleze în comun cea mai mare parte a acestei zone tampon.

Operațiunea „Izvorul Păcii” a fost suspendată, însă armata turcă este pregătită să continue lupta împotriva unităților kurde, potrivit ministrului de Externe al țării, Mevlut Cavusoglu.

275
Tagurile:
Turcia, Rusia, Siria
Тема:
Operațiunea militară a Turciei în Siria - "Izvorul Păcii" (45)

„Plânsul” naturii? Un ozor neobișnuit a apărut pe un rezervor din Nijni Novgorod

202
Un mic lac se află sub telefericul care leagă Nijni Novgorod de orașul-satelit Bor, pe malul opus al Volgăi.

Recent, acest bazin a atras atenția cetățenilor - apa din lac a înghețat, iar pe gheață s-a format o imagine asemănătoare cu un chip care țipă: puteți vedea contururile capului, ochilor și gurii deschise. Figura de gheață le-a amintit unor localnici de tabloul „Țipătul” al artistului expresionist norvegian Edvard Munch, în timp ce alții au găsit că contururile aminteau mai degrabă un cap de extraterestru

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202

Загрузка...
Vaccin

Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane

312
Rusia a demarat livrările vaccinului rus împotriva coronavirsului Sputnik V în unele țări din Africa.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи
BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Rusia a demarat livrările vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V pe continentul african, a declarat agenției RIA Novosti, viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Au început livrările, acum avem deja niște exemple concrete”, a spus el, fără a specifica despre ce țări este vorba.

“Interesul este foarte mari, sunt foarte multe solicitări, însă nu am vrea să supărăm pe cineva. Ne-am dori ca toate adresările, pe care le-am primit din partea prietenilor noștri africani să fie satisfăcute”, a menționat viceministrul rus.

312
Tagurile:
Africa, Rusia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Vaccinul AstraZeneca - erori în timpul studiilor preliminare
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

0
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

0
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...